teniszkönyök

Teniszkönyök – mitől gyógyul meg?

A teniszkönyök nevével ellentétben nemcsak a teniszezők betegsége. Bárkinél kialakulhat, aki túlterheli alkarja ínszalagjait. Gyakori, ismétlődő csukló mozdulatok okozhatják. Ha vállfájdalommal is társul, mindenképp érdemes felkeresnünk egy szakorvost is, hátterében ugyanis komolyabb probléma is állhat. A könyökfájás hátterében több ok is meghúzódhat, így, ha nem múlik el néhány nap alatt magától, fontos, hogy kivizsgáltassuk.

A könyökfájás oka a leggyakrabban a túlerőltetés, amit például sportolás, munka és nagy teher emelése is okozhat. Húzódás, rándulás, ínhüvelygyulladás, vagy teniszkönyök is válthat ki hasonló tüneteket. Utóbbi érdekes módon nem a teniszezők között fordul elő legnagyobb számban. Kialakulását a csukló ismétlődő mozdulatai, az alkar terhelése okozza, amit kiválthat például festés, kalapálás, csavarhúzás, gépelés és kézzel írás és persze teniszezés is.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

  • A könyök mozgásterjedelme növekedhet.
  • Könnyebbé válhat a fogás, emelés.
  • Jelentős mértékben csökkenhet a fájdalma.
  • Hamarabb visszatérhet kedvelt sportjához.
VH kérő form - cikkbe
First

A teniszkönyök tünetei

  • A könyök külső részének (puhasága) érzékenysége, duzzanata: ha a könyök külső részén duzzanatot érzékelünk, tapintásra puha, vagy szokatlan, esetleg fájdalommal jár, forduljon orvoshoz a további problémák elkerülése érdekében.
  • Merevség: az izmok és ízületek merevségének kezelésében sokat segíthet a mozgásterápia. Ha könyöke mozgástere beszűkült, reggelente, vagy hosszabb pihentetés után merevséget érzékel végtagjaiban, forduljon gyógytornászhoz, aki nemcsak a probléma okának felderítésében, hanem a hatékony kezelésben is nagy segítség lehet.
  • Fájdalom érzése a kéz ökölbe szorításakor: a teniszkönyök nemcsak a könyökben okozhat tüneteket. Ha enyhe fájdalmat érzékel a könyökében és az alkarjában, ellenőrizze le, hogy az érzés fokozódik-e tárgyak szorításakor, vagy gyengül-e a fogás erőssége. Ha ezeket tapasztalja, mindenképp kérje szakember véleményét!
  • Izomláz szerű érzés az alkarban: izomláz esetén a legtöbben semmi komoly problémára nem gondolnak. A jelenséget összeköttetésbe hozzuk a sportolás, nehéz fizikai munka végzése során történt megerőltetéssel és úgy véljük, néhány nap alatt elmúlik. Ha ez nem történne meg, illetve az izomlázat leginkább az alkarjában érzi, előfordulhat, hogy teniszkönyökről van szó.
  • Az alkar feszítő inainak a húzása miatt begyulladhat a csonthártya, emiatt ügyetlenebbé válhat a kéz, és csökkenhet a szorítóereje.

A teniszkönyök kialakulása

A teniszkönyök vagy hirtelen alakul ki nagy erő hatására vagy az ismétlődő, vagy megerőltető tevékenység miatt. Amit az alkarunkkal, csuklónkkal végzünk azonban növelheti az esélyét. Ezek közé tartozik a fentebb már említett festés, gépelés, kézírás és teniszezés is. Megerőltetés, vagy egy rossz mozdulat hatására is jelentkezhet könyökfájdalom, ami azonban még nem teniszkönyök. Ez jellemzően néhány nap alatt magától is elmúlik, így várhatunk egy kicsit, mielőtt orvoshoz fordulnánk vele.

manualterapia-teniszkonyok_fasli

Ha pár napon belül a fájdalom nem enyhül, vagy fokozódik azonban komolyabb probléma is állhat a háttérben. A teniszkönyök jelentkezhet ízületi gyulladásként is, amikor is másfajta kezelést igényel, ezért fontos a megfelelő diagnózis felállítása a kezelés megkezdése előtt.

A teniszkönyök kezelése

Arra, hogy mitől gyógyul meg a teniszkönyök több válasz is létezik. A fájdalom enyhítésére használhatunk jegelést  és masszást. Ez csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat is. Fontos, hogy a jeget mindig csavarja valamilyen textilbe, például törölközőbe, vagy konyharuhába, ne tegye közvetlenül a bőrére, ez ugyanis fájdalmat okozhat. A gyulladásos, fájdalmas szakaszban vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal is enyhítheti tüneteit, de a végtag pihentetéséről se feledkezzen meg a további sérülések elkerülése érdekében!

Ha az otthoni módszerek már nem hatnak, vagy egyszerűen csak szeretne biztosra menni a gyógyulást illetően, érdemes szakértő segítségét kérni.

Gyógytornászaink, akik segítenek kezelni a teniszkönyök fájdalmat

Egy gyógytornász sokat segíthet!

A mozgásnak és a gyógytornának nemcsak a megelőzésben, hanem a kezelésben is fontos szerep jut. Mielőtt otthoni tornába kezdene mindenképp érdemes azonban szakemberrel konzultálnia, attól függően, hogy mik a tünetei ugyanis eltérő módszerekre lehet szükség.

Gyógytorna segítségével ellazíthatók és meggyújthatók a könyök körüli izmok, így jelentősen javíthatók, vagy akár meg is szüntethetők a teniszkönyök tünetei. A gyógytorna fizikoterápiával, vagy gyógymasszázzsal kiegészítve az egyik leghatékonyabb módja a könyökfájdalom kezelésének. A masszázzsal azonban érdemes óvatosan bánni. Egy szakember pontosan tudni fogja, mit és mennyire erősen nyomhat meg a kívánt cél elérésének érdekében, az otthoni masszázzsal azonban ronthatunk is a helyzeten.

Ha könyökfájdalom kínozza, de nem tudja, teniszkönyökről van-e szó, esetleg már meg is született a diagnózis, de megbízható budapesti, vagy otthoni gyógytornát keres, vegye fel velünk a kapcsolatot! Gyógytorna Budapesten a Batthyány tértől nem messze, vagy online otthonában profi csapattal, egy karnyújtásnyira.

Foglaljon időpontot online, vagy hívjon minket 9-17 óráig a 06 20 50 50 50 3-as telefonszámon!

Könyökpanasza van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön könyökpanaszának gyógyításában!  ↓