Ami fontos nekem

LEGFŐBB CÉLOM

HOBBI

AMIRE BÜSZKE VAGYOK

Bemutatkozó: Tímár Judit – gyógytornász


Szakterületeim

 • gerincsérvek, idegfájdalmak
 • helytelen testtartásból adódó izomdiszbalanszok és ízületi problémák kezelése
 • csigolya–, csípő-,térd-, boka-, vállproblémák kezelése
 • ortopédiai műtétek rehabilitációja (pl. csípő- térdprotézis)
 • reumatológiai panaszok kezelése
 • “befagyott váll” (PHS) kezelése
 • krónikus vagy akut derékbántalmak (pl. lumboischialgia, ülőideggyulladás, SPA=Bechterew-kór, DISH=Forestier-szindróma stb.)
 • gerincműtétek utáni rehabilitáció
 • nyaki panaszok és fejfájások  (cervicobrachialgia, nyaki gerincsérv)
 • arthrosisok, porckopások kezelése
 • rotátorköpeny sérülések (váll)

Tanulmányaim

 • 2004-2006 SE ÁOK
 • 2007-2011 SE ETK gyógytornász-fizioterapeuta diploma
 • 2011 – Funkcionális Elasztikus Taping alaptanfolyam 3NS-TEX Taping By Kinetic International (John Langedoen, Pataki Dalma)
 • 2011, Franciaország, Valvital wellness-spa központ, Aquaterápia és kötőszöveti-lágyrész massage
 • 2012-13 Franciaország, Soultz-Issenheim Maison de retraite, Geriátriai rehabilitáció vegyes profilú osztály (kollegák: Pierre Liétard és Hélene Ledermann )
 • 2012 McKenzie A-kurzus, Lumbális gerinc (Nemzetközi McKenzie Intézet, Jan Kuiper, Relle Éva)
 • 2012-13 Franciaország, Alsace, Pediátriai-,Neurológiai-,Cardiovascularis és pulmonális tapasztalatok, Hopital de jour de Colmar -mozgásszervi ambulancia
 • 2013 Schroth-terápia – 3D Scoliosis Terápia (Spine Art, Holcsa Judit, Braunerné Árkai Judit)
 • 2014 Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, Pulmonológia, Mozgásszervi szakambulancia
 • 2015 Uzsoki Kórház, Ortopédiai rehabilitációs osztály
 • 2016 jan-márc Mom Fájdalom Ambulancia, Vegyes profilú mozgásszervi ambulancia, gerincproblémák, sportolásból eredő sérülések (váll, térd, boka, kéz, könyök stb.) ill. túlterhelések kezelése, járás-futásvizsgálat (Pásztor Andrea vez.gyógytornász, Maitland-terapeuta)
 • 2016 aug- 2018 szept Bgyh Lukács-, Gellért fürdő Nappali kórház, komplex gyógyászati ellátás
 • 2018 Szegmentális stabilizáció, Lumbális gerinc (Pataki Dalma)
 • 2018 McKenzie B-kurzus, Nyaki és háti gerinc (Nemzetközi McKenzie Intézet, Jan Kuiper, Relle Éva)

Kezeléseim

 • Gyógytorna a helyes testtartásért, izomegyensúly kialakításáért
 • McKenzie terápia nyaki és deréktáji gerincsérvre
 • Szegmentális stabilizációs torna a mélyizmokra
 • Stretching = nyújtás a zsugorodott, feszes izmokra
 • Taping a fájdalmas izmok célirányos kezelésére

Gerinctorna kérdések és válaszok – GYIK

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket a Gerinctorna témában. Az első kérdésre a választ azonnal a kérdés alatt találja, a többi kérdésre pedig kattintva nyílik meg a válasz a kérdés alá.

1. Mi az a gerinctorna?

A gerinctorna egy speciális gyógytorna, amely a gerinc különböző panaszait veszi célba. A gerinctorna egy nagyon általános kifejezés, mert a panaszok típusától és súlyosságától függően különböző féle gerinctornákra lehet szükség. Általánosan igaz a gerinctornára, hogy a mozgást használja gyógyításra és jellemzően azokat az izmokat veszi célba, amelyek létezéséről csak akkor tudunk, amikor elkezdjük dolgoztatni őket.

A gerinctorna célja tehát minden esetben a panaszokat kiváltó ok – valamilyen gerincet is érintő elmozdulás, izomegyensúly zavara, stb…. – kezelése a panaszokon keresztül. Mivel a gerinc gyógytorna a panaszokon át az okot veszi kezelésbe, a gyógyulás maradandó lehet, ellentétben a különböző csak a tüneteket kezelő módszerekkel, mint például a különböző fájdalomcsillapítók, gélek, vagy az orvosilag igencsak megkérdőjelezhető, sokszor nagyon veszélyes csontkovácsolás.

Ebben a cikkben részletesen, mindent leírunk a gerinctornáról, a típusairól, azaz arról, hogy mely gerincpanaszokra milyen gerinctornát lehet igénybe venni.
A gerincsérv, a porckorongsérv, a gerincferdülés, de az enyhébb gerincfájdalmak, vagy az ülőmunka miatt kialakuló nyaki- és deréki- gerincfájás is sikeresen gyógyítható a gerinctornával.

Általánosan elmondható, hogy minél előbb fordulunk a gerincpanaszunkkal szakemberhez, a gyógyulásra annál nagyobb esélyünk van és várhatóan annál kevesebb alkalomra is van szükség a felépüléshez.

A gyógytornászom.hu rendelőjében tapasztalt, empatikus és fiatal gerinctorna specialisták segítenek abban, hogy megtaláljuk a gerincfájdalma okát és a leginkább személyre szabott gerinctorna kezelést nyújthassuk Önnek. Itt tud visszahívást kérni tőlünk, vagy online időpontot foglalni hozzánk egy állapotfelmérésre.

Vágjunk is bele, és nézzük meg, hogy milyen panaszok esetén lehet segítség a gerinctorna és hogy az egyes panaszokon hogyan és milyen típusú gerinctorna tud segíteni?

2. A gerincsérv; porckorongsérv lehetséges okai, tünetei

A gerincsérv vagy, ahogy az orvosi leleteken gyakran találkozunk vele “discus hernia”, leggyakrabban a derekunknál (lumbális gerinc) és a nyaki gerincen alakul ki. Hogy miért? A magyarázat igen egyszerű. Folyamatosan lefelé görnyedünk, hajolgatunk, és ez az egyoldalú terhelés “anyagfáradást” okoz. Derekunk cipeli törzsünk súlyát, tehát itt a legnagyobb a porckorongot ért nyomás. Nyakunk igen mozgékony, ráadásul a fej súlyát (kb. 5kg) is tartania kell, ezért a nyaki gerinc is veszélynek van kitéve, ha a terhelések nem megfelelően oszlanak el. Ezzel ellentétben a háti szakaszon a porckorongsérv kialakulása ritkának mondható, ugyanis ott a bordák nagymértékben korlátozzák a mozgást.

A gerincsérv kialakulásának okai tudományosan nem bizonyítottak, de hajlamosíthatnak a következő tényezők:

• mozgásszegény életmód
• genetikai faktorok
• ismétlődő vagy tartós rossz, egyoldalú terhelés (órákig tartó görnyedt ülés, hajolgatás, hajolva súly emelése stb.)
• izomgyengeség, izomegyensúly megbomlása
• instabilitás
• trauma

Stb.

A gerincsérv egyik legfontosabb és legzavaróbb tünete a fájdalom. Biztosan Önnek is volt már derékfájós időszaka, és egyetért velem, ha azt mondom, hogy a porckorongsérv által okozott fájdalom “idegesítő” tud lenni. Állandóan érezni, folyamatosan, tompán ott van, majd egy rossz mozdulatra hirtelen belénk nyilall. Az intenzitás lehet állandó, ha kémiai gyulladás is jelen van. Ilyenkor a fájdalom éjszaka is fennáll, ami miatt nem tud aludni, mert nem talál olyan testhelyzetet, ami kényelmes lenne.

Gyulladás nélkül komoly alvászavar nincs, de éjszaka, az ágyban forgolódásra jellemzően felébresztik a tünetek az embert. A fájdalom bizonyos mozgásokra (zoknihúzás, autóból kiszállás, székből való felállás) vagy tartós statikus helyzetre (hosszantartó ülés) fokozódhat.

Görnyedt ülés

A fájdalom egyrészről jelentkezhet lokálisan, azaz a sérvhez közeli területen. Csak lokális fájdalom esetén a porckorongsérv gyógyulási hajlama jobb lehet, de a kialakulástól eltelt időtől ez nagyban függ. Amennyiben Ön a kialakulástól számított 6-8 hétnél később fordul gyógytornászhoz, felépülése sokkal tovább tarthat.

Ha a fájdalom kisugárzik, de a végtagból sikerül centralizálni (vagyis a fájdalom csak a derékban összpontosul), az jó prognózist jelent. A kisugárzó fájdalom megjelenhet a farizomban, a combban, a vádliban, egészen a lábujjakig. A fájdalom mellett jelentkezhet zsibbadás, égő érzés, érzéskiesés, reflexkiesés vagy izomerő csökkenés.

láb_zsibbadás

Fontos tudni, hogy súlyos izomerő csökkenés, ezzel egyidőben reflexkiesés, érzéskiesés, széklet/vizelettartási zavar vagy székelési, vizelési képtelenség esetén, azonnal konzultálni kell egy orvossal. Ilyen esetben mielőbb műteni kell a beteget, hogy maradandó károsodás nélkül lehessen rehabilitálni.

3. Jó megoldás a gerinctorna gerincsérvre?

Gerincsérvre gerinctorna általánosan véve nem létezik. Sokan használják a Mckenzie torna megnevezést az általános gerinctornákra is – tévesen. Több olyan páciens fordult hozzánk, akik arról számoltak be, hogy voltak “csoportos Mckenzie tornán, volt ott nagy labda is, meg gumikötél”. Ezeket a pácienseket sajnos megtévesztették, és ahelyett, hogy ténylegesen célzott Mckenzie terápiát kaptak volna, általános gerinctornával “húzták az időt”. Sajnos ez a jelenség egyáltalán nem megy ritkaság számra. A laikus könnyen félreinformálódik a nem megfelelően tájékozódott orvos vagy gyógytornász által. Ha Ön nálunk foglal időpontot, a Gyógytornászom.hu rendelőjében képzett diplomás Mckenize terapeuták kezei közé fog kerülni.

Gerincsérv során a sérv általában egy meghatározott irányba boltosul ki. Értelemszerűen, ezt az egyirányú deformációt egy bizonyos irányú mozgással tudjuk “visszatornáztatni” a helyére. Miután sikerült a sérvet a helyére rakni, a sérv bent-tartásáról is gondoskodni kell. hogy a körülötte lévő szöveteknek legyen esélyük begyógyulni, így biztosítva, hogy az hosszú távon is a helyén maradjon.

Helyes ülés Mckenzie párnával

Ezt a megfelelő irányt szakavatott gyógytornász képes megtalálni részletes anamnézis felvétel és betegvizsgálat után. A terapeuta betegoktatással és a provokáló mozgások átmeneti kerülésének megindoklásával segíti a pácienst a visszaesés, újrasérvesedés elkerülésében.

Azt is csak az egyéni terápián lehet megítélni, ha valaki nem reagál mechanikailag az ismételt mozgásokra. Mikor ilyet észlel a gyógytornász, a terápiás tervet ennek figyelembe vételével megváltoztatja, és így elkerülhető az, hogy a páciensnek hetekig, hónapokig ugyanazt a gerinctornát kelljen végeznie értelmetlenül. Megfelelő gyakorlattal és jó kommunikációs készségekkel kialakítható a compliance, ami nélkülözhetetlen része a sikeres terápiának.

Amennyiben Ön tünetmentes, fájdalma megszűnt és mozgásai már nem korlátozottak nagymértékben, el tudjuk kezdeni a fokozatos általános gerinctornát, az óvatos stretchinget és az izmok megerősítését, hogy egy stabilabb izomfűzőt tudjunk kialakítani. A találkozások során végig ösztönözzük Önt arra, hogy maradjon aktív, mert a gerinc akkor lesz ellenálló és erős, ha minden irányban mozgatva van.

4. A nyaki gerincsérv tünetei

Hirtelen nyaki fájdalom

A nyaki gerincsérv tünetei szintén változatosak lehetnek, ahogy már korábban a deréknál taglaltuk. A vezető és legszembeötlőbb tünet itt is a fájdalom. A nyakban a sérv által okozott mechanikai akadály következménye egyrészt a mozgáskorlátozottság. Ha hasonló problémát tapasztal, megfigyelheti, hogy a fej hátra hajtása okozza a legnagyobb gondot, és provokálja a legelviselhetetlenebb fájdalmat, de a fej fájdalom felé fordítása vagy döntése is lehet korlátozott.

Ép szalagrendszer esetén a sérv általában valamelyik oldalra tud kiboltosulni, és valamilyen szöveti irritációt okoz. Leggyakrabban egy kilépő ideggyököt helyez nyomás alá, és ennek megfelelően lehetnek karba, vállba, lapockába sugárzó tüneteink is.

Az ideg nyomása, irritációja miatt zsibbadás, reflex és érzéskiesés, izomerő csökkenés is kialakulhat. A szervezet védekező mechanizmusa következtében izomfeszülést tapasztalhat. Biztosan érezte már, hogy “beállt” a válla, vagy görcsös, nyomásra érzékeny lett. Ezek mind további mozgáskorlátozottságot és változatos tüneteket okozhatnak (például fejfájás, migrén, fülcsengés, hányinger).

Gyakran okozhat Önnek problémát az:

 • autóvezetés: “nem fordul a fejem!”
 • tartós lefelé nézés például mosogatás, főzés közben,
 • számítógép előtt ülve az órákig tartó görnyedt helyzet.

Kiszakadt gerincsérv esetén olyan kémiai folyamatok, gyulladások is kialakulhatnak, amelyek olyan mértékben irritálják az ideggyököt, hogy a páciensnek az éjszaka rátörő fájdalmak miatt alvászavara lesz. Az ebben szenvedők karjukat általában behajlítva, másik kezükkel tartják meg, vagy akár fejük felé emelve próbálják alátámasztani, hogy a tünetek elviselhetőbbek legyenek.

A mozgás ilyenkor kedvezőbb, mint a nyugalomba helyezés. Ha a porckorongsérv centrálisan a gerincvelő felé boltosul ki, és nem lehet centralizálni, valamint az izomerő, a reflex progresszívan romlik, orvosi konzultációra van szükség, és mielőbbi műtétre.

5. Nyaki gerinctorna – nyaki sérv; nyakfájás kezelése

Nyaki sérv esetén célunk a kiboltosulás “visszamozgatása” ismételt gyakorlatokkal és a centralizálás. A tartáskorrekciónak, mint mindig, itt is kiemelkedő szerepe van. Ha páciensünk jól reagál a célzott gerinctornára, néhány alkalom után már drasztikus változást tapasztalhatunk. Csökken, majd teljesen megszűnik a fájdalom. Javulnak a mozgások, a reflexek, és az izomerő is visszatér, és ezt tesztekkel bizonyítani is tudjuk.

Ha olyan régóta fennálló kezeletlen nyaki sérvvel fordulnak hozzánk, ahol ideggyöki kompressziót is találunk, a tünetek lassabban fognak elmúlni. A fájdalommentesség viszonylag hamar elérhető, viszont a teljes felépülés ilyenkor több időt vesz igénybe, és általában, ha van zsibbadás, az szűnik meg legkésőbb.

A sérv visszamozgatásához különböző testhelyzeteket és erőkifejtési fokozatokat alkalmazunk. Általában fekvő helyzetből kezdünk, és fokozatosan haladunk a függőleges helyzet felé. Amennyiben szükséges a beteg saját, vagy terapeuta rányomását, esetleg mobilizálást alkalmazunk. Ha Önnek jó gyógyhajlama van, és időben fordul gyógytornászhoz, ezzel a gerinctornával akár egy alkalom alatt fájdalommentes állapotot érhetünk el. A sérv néhány hét alatt meggyógyulhat, és így elkerülhető a műtét.

Gyógytornáinkon a nyak kezelése során sem nélkülözzük a globális szemléletet. Gyakran találkozunk merev felső háti szakasszal, ami negatívan befolyásolja a nyakmozgásokat. Sokaknak ismerős lehet, a bár nem túl szép, de jól szemléltető “banyapúp” vagy “bölénypúp”  esetleg “anyóspúp” megnevezés.

Ez a deformitás a felső háti és alsó nyaki szakasz találkozásánál egy fokozott görbület, ami régóta fennálló tartási rendellenesség következménye. A középső felső nyaki szakasz kompenzáló tartása miatt túlterhelődik, és sérv kialakulására vagy egyéb térszűkítő folyamatra hajlamosíthat, ezért a hát gerinctornája nélkülözhetetlen.

6. A gerincsérv és a porckorongsérv kezelése

A gerincsérv kezelésére egyik legalkalmasabb, világszerte elismert módszer a Mckenzie féle mechanikai diagnózis és terápia (MDT). Számos nagy esetszámban végzett kutatás bizonyította a módszer hatékonyságát. Segítségével a részletes anamnézis felvételt követően, a beteg tünetei alapján, a mozgásvizsgálat után célzottan hatunk a gerincsérvre. Ha mozgásra reagál a sérv, ismételt gyakorlatokkal a helyére “toljuk”. Előfordulását tekintve, leggyakrabban a lumbális szakaszon, vagy a derekunkon alakul ki. Második helyen a nyaki szakasz, háti szakaszon előfordulása igen ritka. Nyolcvan százalékban az előre hajlás vagy a görnyedt helyzet okozza, így ennek megfelelően a sérv hátrafelé boltosul ki, gyakran valamelyik oldalon nyomva a kilépő ideggyököt.

Az anamnézis során a páciensek jellemzően arról számolnak be, hogy előrehajolásból felegyenesedve egyszerűen “úgy maradtak”, tartós ülés közben megfájdul a derekuk, majd felálláskor nehézkes a felegyenesedés. Reggel nehezen indul a mozgás, autóból való kiszálláskor szintén nehéz “bejáródni”. Előrehajláskor, vagy görnyedt ülés közben a sérv, mint a szappan, lassan kicsúszik hátrafelé, majd mivel visszafelé is lassan tudna, átmenetileg fizikai akadályt okoz, és ellehetetleníti a felegyenesedést.

Előrehajlás közben fellepő hirtelen derékfajdalom

Gyakran mondják a páciensek, hogy “jól esik, ha előrehajolok”, mert olyankor nyújtom a derekam”. Arról is beszámolnak, hogy utána nem lesz jobb. Hogy megértsük, miért becsapós ilyen esetben az előrehajlás, kicsit bele kell mennünk az anatómiába. A gerincünkben lévő csatorna, amiben a gerincvelő, majd az idegfonat fut, valamint az ideggyöki kilépések előrehajolt helyzetben nyitott állapotban vannak, nagyobb a hely. Felegyenesedett helyzetben már kisebb, hátrahajlott helyzetben pedig szinte zárva vannak. Értelemszerűen az előrehajolt helyzet azért lehet “jól eső” vagy kevésbé fájdalmas, mint az egyenes állás, mert a kiboltosult résznek van hova mennie.

Elörehajlás hátrahajlás

(a kép csak illusztráció, csupán a mozgás porckorongra gyakorolt hatását kíván szemléltetni)

Nagyobb a tér, nem nyom semmit. Viszont, amikor felegyenesedünk, szűkül a tér, nyomás éri a sérvet és a környező szöveteket. Ismételt mozgásokkal azonban vissza tudjuk “terelgetni” a sérvet az eredeti helyére, és tartósan tünetmentesek lehetünk. A módszer logikáját a nyaki gerincen is alkalmazzuk.

7. A gerincferdülés tünetei

A gerincferdülés, másnéven scoliosis, a gerinc görbületeinek kóros elváltozása. A deformitás frontális síkban jön létre, vagyis szemből nézve a röntgen képet, a gerinc oldalra is görbületeket ír le. Az oldalirányú elhajlást a csigolyák rotációs, tengelyük körüli elfordulása is követi. Oka 80%-ban ismeretlen, úgynevezett idiopátiás, előfordulása a női nemnél gyakoribb. Általában a gyors növekedéssel és a tartóizmok gyengeségével van összefüggésben. Egyéb esetben a csigolyák strukturális elváltozása okozza a deformitást.

A háti szakaszon bordapúp jellemzi, az ágyéki szakaszon egy kóros előboltosulás. Amennyiben a deformitás fokozódását célzott gyógytornával nem akadályozzuk meg, a görbületek tovább romlanak, a hasznos légzőfelület csökken, a szívnek nagyobb ellenállással szemben kell dolgoznia, vagyis romlik az általános egészségi állapot. Az állapotromlás nem azonnal alakul ki, sokszor több évtized telik el, mire a panaszok komolyra fordulnak. A páciens terhelhetősége nagymértékben romolhat, mely további egészségkárosodást okozhat.

Ebből is láthatjuk, hogy a gerincferdülés nem csak a küllemre lehet negatív hatással. A gerinc fokban is mérhető normális görbülettől való eltérésének mértéke a Cobb-fok. Amennyiben ez a mérték meghaladja a 20°-ot és befejeződik a csontosodás, az állapotrosszabbodás nagymértékű lehet. A gyógytornát gyakran korzettrögzítéssel is kiegészítik, hogy a korrigált görbületeket passzívan is fent lehessen tartani. Ahhoz, hogy az állapotjavulás tökéletes legyen, elengedhetetlen a rendszeres gyógytorna. A csontosodás befejeztével, függetlenül attól, hogy strukturális, vagy poszturális a szkolózis, mindig van értelme gyógytornázni.

8. A gerincferdülés kezelése: A Schroth terápia, mint gerinctorna

A Schroth terápiát a német Katharina Schroth fejlesztette ki. Első könyvét 1924-ben adták ki, népszerűsége azóta is töretlen a szkoliózisban szenvedők terápiájában. Összehasonlítva más korabeli szkoliózis terápiákkal megállapították, hogy a Schroth módszer sokkal hatékonyabb a deformitás korrigálásában és jobb eredményeket lehet általa elérni. Ezzel a komplex szkoliózis gerinctornával képesek lehetünk a gerincferdülésben szenvedők állapotromlásának megakadályozásában és a korrigált helyzet megtartásának elérésében.

A gerinctorna megalkotója a rotációs légzéstechnikát folyamatosan fejlesztette, rendszeresen publikált és tartott előadásokat, hogy népszerűsítse hatékony kezelési módszerét. Katharina Schroth maga is gerincferdülésben szenvedett, saját magán figyelte meg a szkoliózis “viselkedését” és alkotta meg a módszert lépésről lépésre. Célja az volt, hogy a szkoliózisos kép ellentétét érje el a gyakorlatokkal. A légzéstechnika háromdimenziós, célja a mozgásban korlátozott területek fellazítása.

Asszimetrikus gyakorlatokat alkalmazva a cél a maximális korrigált helyzet elérése, majd a helyzet megtartása és annak automatizálása a mindennapokban. Korrigált helyzetekben törekszik a megrövidült izmok nyújtására és az eddig nem megfelelően használt gyenge izmok erősítésére. Ha Ön vagy gyermeke szkoliózisban szenbed, keresse fel rendelőnket.

A Schroth terápiát évek óta alkalmazó, tapasztalt, vizsgával rendelkező terapeutánál sajátíthatja el a módszer alapjait, és gyakorolhat a legjobb eredmény elérése érdekében. Ezt a gerinctornát rendszeresen végeznie kell, hogy a korrigált helyzetet képes legyen fenntartani. Érdemes minimum 1-2 hetente konzultálni, nehezíteni a gyakorlatokon és aktívnak maradni. A tartás korrekciót statikus, például ülő és álló helyzetben tudatosan gyakorolni kell. A leghatékonyabb, ha nálunk kér egy állapotfelmérést, és heti rendszerességgel jár gerinctornára, hogy biztos kezekben legyen.

9. Szükséges gerinctorna gerincsérv műtét előtt és után?

Gerincsérv műtétre abban az esetben van szükség, ha az izomerő valamint a reflexek progresszívan romlani kezdenek. Vizelet vagy széklet indítási és tartási probléma alakul ki. Ezek abszolút műtéti indikációt jelentenek, ellenkező esetben az ideg tovább károsodik, és a folyamat nehezen visszafordítható maradandó károsodás nélkül.

Porckorongsérv esetén szinte mindig a konzervatív terápia az első. A konzervatív terápiák közül tudományosan bizonyítottan a leghatékonyabb a célzott gyógytorna, a mozgásterápia. Műtét nélkül az esetek 80%-ban javulást érhetünk el.

A gyógytorna célja a kisugárzó tünetek megszüntetése, a fájdalom csökkentése, a mozgások fokozatos helyreállítása és az izomerősítés.

Ha az orvos úgy dönt, hogy mindenképp műteni kell a sérvet, akkor is érdemes elkezdeni az izomerősítést, és a környező ízületek mozgásának helyreállítását. A fájdalom miatt általában kevesebbet mozgunk, kíméljük magunkat, kerülünk bizonyos mozdulatokat. Ennek következtében beszűkülnek mozgásaink, gyakran a csípőízület mozgásai is, lábunk izmai nagymértékben megrövidülhetnek. Testünk mozgásainak helyreállítását és az izmok óvatos erősítését már műtét előtt érdemes elkezdeni, majd a műtétet követően amint lehet folytatni.

A porckorongsérv az egész testünkre negatív hatással lehet, ha nem fordulunk időben segítségért. Gerinctornával testünk gyorsabban fog regenerálódni, és a rehabilitációs időszak is lerövidül. Gyorsabban keresőképes és újra aktív állapotba kerülhetünk. Ha a rehabilitációs időszak véget ért és fájdalommentesek vagyunk, a mozgást akkor sem szabad abbahagyni. Pácienseinket arra biztatjuk, kerüljék a korábbi egészségkárosító szokásokat, a mozgásszegény életmódot. Mindenkit a mozgásra, sportra, aktív életre ösztönzünk.

Ha Ön a műtétet követően nem sportol, vagy tornázik rendszeresen, a tünetei, a sérv egy, másfél év múlva újra kialakulhat. A műtét nem garancia arra, hogy a porckorongsérv ne újuljon ki.

10. Hatékony a gerinctorna porckorong kopásra?

A porckorong kopása egy természetes folyamat. Természetesen meszesedünk, őszülünk, ráncosodik a bőrünk. Ez mind természetes, fájdalommal nem járó folyamat. A porckorong “kopására”, vagy öregedésére utaló idegen szó, amivel orvosi leleteken gyakran találkozunk, a spondylosis. Ez a diagnózis mindösszesen arra utal, hogy a porckorong folyadéktartalma csökken, ellaposodik, és a csigolyákon meszes felrakódások alakulnak ki. A kor előrehaladtával ez a folyamat egyre fokozódik, fájdalommal azonban ritkán jár.

A panaszt nem a meszesedés vagy “kopás” mértéke, hanem a helyzete határozza meg. A problémát leginkább az okozhatja, ha a gerincünk nem mozog megfelelően. Nem használjuk minden mozgástartományban vagy egyáltalán. Munkahelyünk felé és vissza autónkban a kialakult dugót ülve vészeljük át, az irodában 8-9 órát töltük el a számítógép előtt ülve, ami követően a stresszt a tévé előtti üldögéléssel vezetjük be, és mindez, valljuk be, nem igényel nagy mozgásterjedelmet.

A gerincünk tápanyagellátása, különösen a porckorongé, nem elégséges. A porckorong vérellátása természetéből adódóan rossz, táplálása diffúzió által történik. Ahhoz, hogy a folyadékok áramlása kialakuljon, mozgásra, nyomásváltozásra van szükség. Ettől lesz a táplálás megfelelő, jobb a porckorong ellenállása a különböző erőhatásokkal szemben.

Azért, hogy ellenálló porckorongunk legyen, és a természetes meszesedés, a porckorong kopása ne alakíthasson ki térszűkítő folyamatokat, mozogni, sportolni kell. Ebben lehet segítség a kezdetekben egy gyógytornász, aki felméri a mozgatórendszer hiányosságait. Segítségével kiküszöbölhetők azok a problémaforrások, amiknek következtében akár sportsérülést szerezhetnénk.

Porckopásra és megelőzésre megfelelő torna lehet a gerinctorna, a stretching, a pilates és még sorolhatnám. Fontos azonban, hogy ha valakinek panasza van, vegyen részt egy állapotfelmérésen, hogy a gyógytornász felmérje a hiányosságokat.

11. Segít a gerinctorna derékfájásra is?

Miért fáj a derekam? Mi lehet az oka a derékfájásomnak. Bizonyára Ön is feltette már magának a kérdést. Az öndiagnózis általában nem célravezető, de felsorolunk néhány lehetséges okot, hogy segítsük, panaszával merre induljon.

A degeneratív okok között szerepelnek a porckorong és a csigolyák elváltozásai, például a porckorongsérv, a gerinc alagút szindróma (canalis spinalis stenosis), a spondylosis stb. Fejlődés rendellenességek közül a gerincferdülést, a Scheauermann betegséget, traumás eredetűnek páldául a csigonyaroppanást, a csigolyaívszakadást (spondylolisthesis) stb. említhetjük meg. Az izomgyengeség is a lehetséges okok között szerepel, de ami ennél jobban befolyásolja a fájdalom okát, azok azok a terhelések, amik bennünket érnek a hétköznapokban, ülés, mozgás, statikus helyzetek során.

Ezek olyan lehetséges okok voltak, amikre egy speciális gerinctorna megoldást nyújthat. De nem minden derékfájásra jó a gerinctorna. Vesekő, vesemedence gyulladás során szintén a derekunk környéke fájdalmas. A fájdalom mellett jelentkező tünetek lehetnek még, a verejtékezés, hőemelkedés, láz, hányinger stb. Ilyenkor orvosi konzultáció szükséges.

Egyes páciensek abban a tévhitben élnek, hogy a csontritkulás fájdalommal jár. Fontos leszögezni, hogy a csontritkulás egy lassú fájdalommal nem járó folyamat. Kialakulásában szerepet játszanak anyagcsere folyamatok, hormonális tényezők, egyes gyógyszerek és a szervezetet ért terhelés.

Krónikus betegeknél, vagy idősebb csontritkulással diagnosztizált páciensek derékfájásának oka általában a mozgásszegény életmód, vagy valamilyen egyéb csontritkulástól független degeneratív folyamat.

Meg kell jegyeznünk, hogy a csontállományra kifejezetten jótékony hatással van a gerinctorna, de nem mindegy az intenzitás mértéke, ezért kell, hogy gyógytornásszal konzultáljon.

Súlyos csontritkulással rendelkező páciensek csontjai sérülékenyebbek, előfordul, hogy a csigolya zárólemeze beroppan. Ehhez nem mindig kell nagy erőbehatás, ezért erre is gondolnunk kell. Csigolya roppanás daganatos betegség (prosztata, vese, hasnyálmirigy daganat) következménye is lehet. Egy részletes anamnézis felvétel mindenképpen szükséges, ha a kórtörténetében krónikus betegségek szerepelnek.

A szomatizáció nem új fogalom. Az érzelmi zavarok testi tüneteinek megjelenése egyre gyakrabban alakul ki rohanó világunkban. A stressz gyakran okoz derékfájást, több páciensünkkel jutunk arra a következtetésre, hogy stresszesebb vagy lelkileg túlterhelt, kialvatlan időszakban derékfájdalom alakul ki. Ilyenkor a tornán kívül fontos a pszichés támogatás, legyen az meditácó vagy pszichoterápia.

A felsoroltak után Ön is láthatja, hogy sok mindenre kell gondolni a derékfájás tornájának megkezdése előtt, ezért javasoljuk, hogy keressen fel egy gyógytornászt mielőtt belevág 😉

12. Gerinctorna hátfájásra – mi lehet a fájdalmaink valós oka?

Ön biztos tapasztalt már hátfájást. De mire is gondol, amikor azt mondja “hátfájásom van”. Ön nem biztos, hogy mindig külön választja a háti gerincet az ágyéki lumbális gerinctől. Van, aki hátfájás alatt arra gondol, hogy fáj a dereka. Mert ugye mind a kettő hátul van, így a kettőt egy egységnek veszik. Vegyünk is pár példát, mik azok az enyhe és komoly panaszok, amikre gondolnia kell, ha hátfájdalma jelentkezik.

Ha Önnek hátfájdalma van, lehet szív panasza van. Jellemzően angina pectoris, ami a szívizom vérellátási elégtelensége. Ez az idegen kifejezés ugyan mellkasi fájdalmat jelent, de gyakran bal vállba, ball lapockába, hátba, és bal karba sugárzó fájdalommal jár. Ezek mellett jellemző tünet még a halálfélelem, verejtékezés, hányinger.

Pancreatitis, vagyis hasnyálmirigy gyulladás, ami hátfájdalommal, a bordaív mentén öv szerűen sugárzik előre.

Szintén öv szerű fájdalommal jár a herpes zoster, vagyis az övsömör. Az apró hólyagokkal jelentkező, fertőző bőrelváltozás megjelenése előtt alakulhat ki hátfájdalom (ún. neuralgia), szintén övszerűen.

A tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás általában lázzal is jár, de okozhat hát vagy mellkasi fájdalmat. Légúti megbetegedés lezajlása után, ha Ön hetekig köhög, a légzőizmok megerőltetése következtében lehet hátfájdalma. Bordatörés oka lehet súlyos csontritkulás, vagy daganat áttét következménye (pl. prosztatadaganat). Ilyenkor komolyabb trauma nélkül is kialakulhat a törés.

Egyéb ritka esetben, súlyosabb pathológia vagy trauma nélkül, extrém vékony férfiaknál alakulhat ki spontán bordatörés, egyes esetekben légmellet okozva. Törés esetén akut teendő nincs, gyógytorna tekintetében légzés és keringésjavító tornát szoktak a páciensek kapni, esetleg a környező ízületek átmozgatását érintő tornát, és életmódbeli tanácsokat.

Amennyiben valamilyen degeneratív folyamat, vagy poszturális szindróma (tartási rendellenesség) van a háttérben, a komplex gyógytorna egyre nagyobb teret kap. Degeneratív folyamat alatt értünk például egyes gerincferdüléseket, Scheauermann betegséget stb.

Skoliózis és Scheauermann betegség tornáztatása során célunk a deformitás csökkentése, megelőzése. Mivel az egész mellkas (ezáltal a légzésfunkció) és háti szakasz érintett lesz, mobilizáló és légzőgyakorlatokkal, valamint az izmok megerősítésével hatunk a tartásra.

13. Gerinctornának tényleg csak pozitív hatásai vannak?

A megfelelően végrehajtott gerinctornának kijelenthetjük, hogy tényleg csak pozitív hatása van. Ön minél nagyobb mozgásterjedelemben, és minél több irányba használja gerincét és ízületeit, annál jobb lesz az általános mozgásszervi állapota.

Az ízület és alkotóelemeinek (tok, szalagok, porc) táplálása jobb lesz. Fokozódik a keringés és az ízületi folyadékok áramlása. Hialuronsav injekció után, vagy PPT terápia után, amit a térdízületbe juttatnak be, a befecskendezett anyagok, mozgás hatására sokkal hatékonyabban épülnek be.

Gerinctorna során nem csak a gerincünket, hanem a mozgásrendszer szinte összes alkotóelemét használjuk, így a pozitív hatás az egész testünkben érvényesül. Gyógytornásszal végezve a gerinctornát, fokozatosan növeljük a terhelést, anélkül, hogy kárt okoznánk. Gyakran felhívjuk a figyelmet a helyes légzésre, ugyanis a páciensek zöme annyira koncentrál a gyakorlatokra, hogy elfelejt levegőt venni. (kép kékülő oxigénhiányos fej)

zzel észrevétlenül megterheli a szervezetét, fokozza a vérnyomását, a hasűri nyomást. A magasvérnyomás betegség népbetegség, ezért fontos erre a részletre is felhívni a figyelmet. Lehet, hogy Ön eddig nem gondolt rá, de egy ilyen hiba gerinctorna közben, a hasi vagy lágyék sérvet (kép lágyéksérvről) tovább növelheti, fájdalmat okozhat.

Ha korábban műtéten esett át, vagy társbetegségei vannak (pl. magasvérnyomás, csontritkulás, cukorbetegség), érdemes konzultálni egy gyógytornásszal, ugyanis lehetnek tilos mozgások, kerülendő gyakorlatok és terhelések, amikre gerinctorna közben figyelnie kell. A gyakorlatoktól mozgékonyabb, hajlékonyabb lesz, ellenállóbb a terhelésre, egyszóval egészségesebb!

gerinctorna-gerinctorna_hatásai-erös_gerinc

14. Gerinctorna gyakorlatok – hogyan zajlik egy gerinctorna?

Gerinctorna előtt mindig megvizsgáljuk a beteget. Az állapotfelmérés során felvesszük az anamnézist, a kórelőzményeket, majd a gerinc alapvető mozgásait vizsgáljuk. Izomgyengeséget (pl.: gyenge mélyizmok), mozgásbeszűkülést (a lehajolás, zoknihúzás stb. fájdalommal jár, vagy nem kivitelezhető) és olyan eltéréseket keresünk, aminek a következtében megbomlik a gerinc harmónikus működése. Ennek oka lehet egy blokk, egy túlságosan mozgékony (hipermobil) rész, kezeletlen gerincferdülés stb.

Olyan speciális vizsgálatokat is végzünk, melyekkel megállapítható és gyorsan visszaellenőrizhető, hogy a kezelés vagy a sérv jó irányba halad. Ilyen tesztek lehetnek például a különböző neurodinamikai, vagy idegnyújtási tesztek, reflexvizsgálatok, izomerővizsgálat, érzésvizsgálat etc.

A problémák oka sokrétű lehet. Például elhasználódás, túlterhelés, vagy éppen a mozgásszegény életmód is, ami legalább olyan veszélyes, mint a túlzásba vitt fizikai munka.

A kezelési tervet úgy állítjuk össze, hogy:

• a gerinctorna gyakorlatai a fájdalmat ne provokálják
• az izomerőt és a mobilitást fejlesszük
• a páciens hétköznapjai fájdalommentesek legyenek
• aktív életet tudjon élni, vissza tudjon térni a sportba

Akut derékfájós, vagy porckorongsérves páciens esetén tartáskorrekcióval kezdünk, és egy vagy két olyan célzott gyakorlattal, amivel meg tudjuk szüntetni a kisugárzó tüneteket, vagy a sérv okozta derékfájás. Néhány napon belül le kell ellenőrizzük, hogy a terápia jó irányba halad e, és ha mindent rendben találtunk, a gerincsérv nincs gyulladásos fázisban, és csökkennek a tünetek, elkezdhetjük a terápiát kiegészíteni fokozatosan nehezedő gerinctorna gyakorlatokkal.

A tornát azoknak az izmoknak a megéreztetésével kezdünk, amikről eddig nem is tudtak. Ilyenek például a mély has és hátizmaink. Légzőgyakorlatokkal, esetenként speciális eszközöket bevetve aktiváljuk az izmokait. Azért kell, hogy Ön 2-3 naponta eljöjjön konzultálni, mert többen jelzik, hogy “én ezt a gerinctorna gyakorlatot nem így csináltam” vagy, “sokkal kevesebbet csináltam a gerinctornámat”. A helytelenül végrehajtott gyakorlatokkal, nem biztos, hogy olyan hatékonyan érjük el a javulást, gyógyul be a sérvünk, sőt még ronthatunk is állapotunkon és gyakran visszaeshetünk.

Egy hosszan tartó derékfájós időszak után, a sok kompenzáló és kímélő tartás miatt, egyes izmaink megrövidülnek. Ezt Ön is igazolhatja. Ilyenek lesznek a láb izmai. Az interneten rengeteg gyakorlatot találhatunk, hogyan nyújtsuk ezeket az izmokat, azt viszont általában nem részletezik, hogy gerincünk milyen helyzetben legyen. A páciensek sokszor a felügyeletünk alatt is nehezen érzik meg mit kell pontosan csinálni, ezért nem javasoljuk a nem ellenőrzött gerinctorna gyakorlatok végzését, amíg azt nem korrigálta egy hozzáértő.

15. A gerinctorna otthon végzett gyakorlatainak veszélyei és lehetőségei

Gerinctorna rendszeres végzése mindenkinek ajánlott, Önnek is, kortól és nemtől függetlenül. Gerincünk akkor “boldog”, ha minden irányú mozgást kap, ettől lesz megfelelő a gerinc táplálása, jobb a keringése, így lesz fenntartható minden mozgásirány, és lesznek a gerinc mozgásai fájdalommentesek. Nem utolsó sorban a gerincsérv is megelőzhető.

Az önállóan, otthon végzett geinctornának komoly veszélyei nincsenek, amennyiben Önnek nincs fájdalma vagy krónikus betegsége, de javasolt egy szakember megkeresése mielőtt belekezd, hogy a gyakorlatokat jól hajtsa végre, és kizárjuk azokat a rizikófaktorokat, amikkel ronthat állapotán. A gyógytornásszal végzett rendszeres gyógytorna bizonyítottan hatásosabb, mint az egyedül végrehajtott általános gerinctorna, mert a szakember folyamatosan korrigál, fokozatosan nehezít a gyakorlatokon, hogy a legjobbat hozzuk ki Önből!

Ha Önnek, porckorongsérve van, gerincferdülése, vagy gerinc fájdalmai, mindenképpen javasolt gyógytornász által vezetett gerinc gyógytorna végzése, hogy kárt ne okozzon, ugyanis akut szakban, fájdalom esetén nem minden mozgás engedett. Ezt azonban a laikus nem tudja magának megállapítani. Ilyenkor a torna megkezdése előtt a gerinc részletes vizsgálata szükséges.

Az általános otthoni tornákkal akár ronthatunk is, kiszakíthatjuk kiboltosult porckorongunkat és a felépülés tovább tarthat. Az otthoni gerinctorna ezért inkább való az egészséges embereknek, mint azoknak, akinek már van valamilyen fájdalmuk, vagy diagnosztizált kórképük. Fájdalom esetén gyógytornásszal végzett, célzott gerinctornára van szükség.

A nevével ellentétben a gerinctorna során nem csak a gerincet tornáztatjuk, hiszen az emberi test összetett, minden mindennel összefügg. Ezeket az összefüggéseket figyelembe véve kezel a gyógytornász. Nyakfájdalom esetén a vállakat és a karokat is tornáztatjuk, ugyanis egyes izmok a vállon erednek és a nyakon tapadnak, így a vállat ért terhelések hatással lesznek a nyakra.

Derékfájás esetén pedig fontos, hogy a lábizmok megfelelően mozgékonyak, nyújthatóak legyenek. A megrövidült lábizomzat a medencét a természetes pozíciójából elmozdíthatja, elnehezítve vagy lehetetlenné téve egy merev derék (lumbális gerinc) kilazítását. Ha nem elég mozgékony a derék-medence-láb hármas, a gerincsérvre is nehezen tudunk hatni.

Ezeket az összefüggéseket csak egy jól képzett, tapasztalt gyógytornász láthatja, a laikus nem. A fent leírtakat olvasva logikus tehát, hogy egy általános gerinctorna, nem lehet Önnek célravezető.

16. Mi köze a Mckenzie terápiának a gerinctornához?

A Mckenzie terápia megnevezést sokan tévesen és megtévesztően használják mindenféle általános és csoportos gerinctornára. A Mckenzie féle torna azonban ennél sokkal specifikusabb, de a könnyebbség érdekében nevezhetjük a gerincsérv gerinctornájának. A páciens tünetei és a mozgásokkal kiváltott reakciói alapján különböző tüneti csoportba osztja és célzottan kezeli. Különösen hatékony a mechanikai típusú fájdalmakra, ahol komoly mozgásbeszűküléssel találkozunk.

Olyan mindennapi mozgások, mint a lehajlás vagy zoknihúzás szinte teljesen lehetetlenné válnak. Gyakran alakul ki végtagba sugárzó fájdalom, érzéskiesés, zsibbadás, reflexkiesés és izomerő csökkenés. Ezen tünetek gyakori oka a gerincsérv. A lumbágó, az isiász, derékfájás, mind gyűjtőfogalom, hátterükben gyakran porckorongsérv áll. Akut szakaszban gyulladás alakul ki a sérv helyén, ilyenkor minden mozgás fájdalmas lehet, ezért az általános gerinctorna végzése általában nem hozza meg a kívánt eredményt.

Egy képzett gyógytornász az anamnézis felvétel után képes megtalálni azokat a mozgásirányokat és erőkifejtési fokozatokat, amik egyértelműen csökkentik a panaszokat. Ha szükséges manuális terápiát is alkalmaz, hogy a tünetek gyorsabban enyhüljenek. Elmagyarázza a tartáskorrekció jelentőségét, ugyanis egy olyan páciensnél, aki munkájából kifolyólag napi 8-10 órát ül, nem mindegy, hogy milyen helyzetben teszi.

Amennyiben a helyes ülést nem tartjuk be, hiába végezzük rendszeresen a Mckenzie gerinctornát, a tünetek vissza fognak térni, és a terápia nem éri el a kívánt hatást. A vizsgálat során arra is fény fog derülni, hogy milyen mozgásokat érdemes kerülni. Ha a porckorongsérvet egy hajló mozdulat váltotta ki, és az ellentétes irányra jól reagálnak a tünetei, akkor a hajlás átmenetileg tilos lesz. De nem örökké.

Gyakran találkozunk olyan páciensekkel, akik felépülésüket követően, orvos vagy gyógytornász javaslatára évekig nem hajoltak le. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az egyes mozgások csak átmenetileg kerülnek tiltólistára, sőt! Egy mozgás beszűkülése vagy egy mozdulatsor szándékos kerülése hosszú távon a sérvhez hasonló tünetekhez vezethet, még akkor is, ha korábban az okozott bajt. A gerincsérvszerű tünetek visszatérhetnek, sérv nélkül is megfájdulhat a derekunk.

Napjainkban egyre ritkábban műtik a porckorongsérvet, ugyanis konzervatív terápiával, Mckenzie gerinctornával hosszú távon hasonló eredményeket lehet elérni, és ezen módszerek sokkal kevesebb kockázattal járnak. A Mckenzie módszer rendszeres alkalmazásával megszűnhetnek panaszaink, legyen az derékfájás, nyaki porckorongsérv vagy ágyéki gerincsérv. A rendszeres gyakorlás alatt naponta minimum 6-szor kell elvégezni általában egy darab gyakorlatot. A 10-15 ismétléssel 5 perc alatt végzünk, elég két óránként csinálni, így kíméletesen, túlterhelés nélkül csökkentjük a fájdalmat, visszatoljuk a kiboltosulást. Tartáskorrekcióval a helyén tartjuk, így a sérvkapu össze tud forrni.

Mckenzie terápia során az első pár hétben más torna, általános gerinctorna végzése nem szükséges, és nem is javasolt. Amint tüneteink minimalizálódnak, a gyógytornász fokozatosan visszavezet az aktivitásba vagy a sportba, anélkül, hogy túl gyorsan, túl nagy terhelésnek tennénk ki magunkat , és emiatt visszaesnénk.

17. Gerinctorna árak itthon

Rengeteg Budapesti gyógytorna rendelő kínál gerinctornát különböző árakon. Mivel a gerinctorna egy általános kifejezés, amely magában foglalhat gyógytornát, Mckenzie tornát és manuálterápiát is, ezért a végleges ár általában a használt kezelések típusától függ. Az állapotfelmérés ára általában mindenhol magasabb mint a kezeléseké, hiszen ezen az első alkalmon történik meg a teljes kivizsgálás. A kezelések ára valamivel alacsonyabb az állapotfelmérésnél és általában 50-60 perces egy kezelés. Bevett gyakorlat ezen felül, hogy a manuálterápiát magasabbra árazzák mint a gyógytornákat, ezért erre is érdemes figyelni, amikor böngésszük az egyes rendelők árlistáit.

Nálunk a Gyógytornászom.hu-nál fontos szempont volt, hogy árainkat úgy alakítsuk ki, hogy szolgáltatásaink mindenki számára elérhetőek legyenek. Ezért a gerinctorna és minden más típusú gyógytorna még a manuálterápia is egységes áron vehető igénybe rendelőnkben. A teljes árlistánkat ide kattintva éri el.

Rendelőnkben ráadásul lehetősége van szép kártyával, egészségpénztárral, vagy bankkártyával is fizetni.

18. Mire figyeljünk, ha gyógytornászt keresünk gerinctornára Budapesten?

Mielőtt gyógytornászt választ, érdemes pár dologra odafigyelni. Fontos, hogy a problémájára adekvát terápiát kapjon. Hacsak nem egészséges, kerülje a csoportos gyógytornát és a csontkovácsot. Magasan kvalifikált, friss képzésekkel rendelkező gyógytornász mérje fel. A rendelő legyen könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, ha autóval érkezik, találjon könnyen parkolóhelyet. Praktikus, ha lehet bankkártyával, szépkártyával fizetni, a rendelő szerződésben áll egészségbiztosítókkal.

A gyógytornászom.hu rendelője rendelkezik a fent említett jellemzőkkel. A belvárosban található, a Batthyány tértől csupán 5 perc sétával elérhető. Gyógytornászaink széles spektrumon tudnak segítséget nyújtani Önnek. Folyamatosan képezzük magukat, hogy mindig naprakészek legyünk és a legújabb technikákat alkalmazva csökkentsük fájdalmát, legyen szó porckorongsérvről, hátfájásról, állkapocsízületi fájdalomról, sportrehabilitációról stb..

A képzéseink száma és pácienseink elégedettsége is igazolja, hogy az általunk alkalmazott gerinctorna kiemelkedően hatékony. A gerinctornát a páciens igényeinek és céljainak megfelelően adaptáljuk, hogy újra fájdalommentesen élhessék hétköznapjaikat.

A bejelentkezéshez elég a honlapra kattintania és online bejelentkezhet, vagy kérjen visszahívást honlapunkon, asszisztensünk a legjobb tájékoztatást adja, hogy az Ön problémájának a legmegfelelőbb gyógytornászt kaphassa. Az első alkalommal felmérjük állapotát. Az igényeinek megfelelően összeállítjuk a kezelési tervet.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében a Bajcsy-Zsilinkszky út 72. alatt talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel a Vitéz u.9. alatt várjuk magánrendelőnkben.

Tímár Judit – gyógytornász