meniscus műtét

Meniscus műtét utáni gyógytorna: Ezt javasolja a gyógytornász

Térdünk az egyik azok közül a fő ízületeink közül, aminek a legnagyobb szerepe van a teherviselésben. Pont emiatt kifejezetten sérülékeny is. Ha a térdében lévő valamelyik (külső vagy belső) meniscusával (gyűrűporc) már megtörtént a baj, és túl van egy meniscus műtéten, mindenképpen javasoljuk az alábbi cikket, amelyből kiderül, mit tehet még Ön a gyógyulása érdekében.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Meniscus, azaz a gyűrűporc

Ez a két külön álló porcfelszín a comb és a lábszárcsont között helyezkedik el, a térdízület egyik fontos eleme. Külső (lateralis) és belső (medialis) félhold alakú, rugalmas rostos porcból áll. Ezek segítik a pontos illeszkedést, és az esetleges különbségeket mérséklik. Jelentős szerepe van a nyomáselosztásban az ízületi felszínek között, valamint elnyelik azt a mechanikai nyomást, amely ezeket a felszíneket érné. Kulcsfontosságú a térd terhelhetőségének és mobilitásának kialakításában.

meniscus
A meniscus anatómiája

Ezek a meniscus szakadás tünetei

  • duzzadt térdízület
  • a térd mozgatásakor pattanó érzés jelenik meg
  • heves fájdalom az ízületi résben
  • a fájdalom főként a forgó mozdulatoknál tapasztalható
  • az ízületet egy enyhe behajlított helyzetben tartja a kellemetlen érzet enyhítésére

Minél hamarabb szüksége van egy gyógytornászra? Kérjen online időpontot az Ön által választott terapeutához egy állapotfelmérésre!

A meniscus szakadás okai

A térdízület erőteljes csavarása, túlhajlítása esetén sérülhet, akár el is szakadhat. Ez jellemzően sportoláskor vagy erőteljesebb fizikai munka esetén jöhet létre. Az aszimmetrikus testtartásból fakadó helytelen terhelés is rizikófaktora a meniscus szakadásnak, valamint a kor előrehaladtával elhasználódhat a túlzott igénybevétel miatt.

Ezt kell tudni a műtétről

A mai fejlett műtéti technikáknak köszönhetően, ez a műtét is minimál invazív eljárásban zajlik, ami azt jelenti, hogy a sebész egy kis metszésen keresztül vezeti be az artroszkópot, azaz egy speciális műszert, amin egy monitorral összekötött optika és egy harapó műszer helyezkedik el. Ennek a beavatkozásnak a legnagyobb előnye, hogy nem csak a műtéti idő, de az azt követő rehabilitációs idő is lerövidül.

Meniscus műtét után ilyen a gyógytorna

A műtétet követően érdemes a térdet jegelni és a rugalmas pólyát feltekerni az adott végtagra, majd minél hamarabb elkezdeni a gyógytornát. Varratszedésig a tornával az elülső combizom sorvadását akadályozzuk meg, valamint a térdkalács letapadását. Fontos szempont, hogy már itt kell figyelnünk arra, hogy ne alakuljon ki mozgásbeszűkülés a térdízületében, tehát az érintett végtag teljes kinyújtása a legfontosabb cél. Ezt az ízületi mozgáspályára ható aktív és passzív gyógytorna feladatok fokozatos adagolásával érjük el. Varratszedés után kezdhetjük meg az izomegyensúly helyreállítását, amelyre proprioceptív tréning mellett erősítő és nyújtó gyakorlatokat is végzünk. Abban az esetben, ha a műtét során a sérült rész eltávolításra került, számítanunk kell arra, hogy az ízület minimálisan instabillá válhat, és hajlamosabb lesz a kopásra.

Gyógytornászaink akik meniscus műtét után segítenek felépülni

Ha a gyógytorna elmarad

Azért is fontos a gyógytorna, mert az a combizom erősítését is magába foglalja, ezzel enyhítve a kialakult instabilitást, és csökkentve a későbbi porckopás kialakulásnak az esélyét, amely újabb térdműtéttel járna. A sérülés veszélye is gyakoribb egy műtött ízületnél, főként azokban az esetekben, amikor az előírt rehabilitációs idő valamilyen oknál fogva lerövidül és a gyógytornakezelések is elmaradnak. A gyógyulási idő akár 6 hónapig is eltarhat.

Mikor kezdhet el…

Sportolás szempontjából lényeges kiemelni, hogy ha meniscus visszavarrása történt, akkor csak 2-3 hónap múlva kezdhet újra sportolni, ebben az esetben ugyanis térdrögzítő és mankó alkalmazása szükséges a felépülés ideje alatt. Ha nem visszavarrás történt, akkor már 4-8 hét után elkezdhet kerékpározni vagy úszni.

Ha irodai munkát végez, akkor a beavatkozást követő néhányan napon belül visszamehet dolgozni, fizikai munka esetén ez sajnos elhúzódik 4-6 hétig.  Ezekről azonban kezelőorvosa fogja majd Önt tájékoztatni.

Az autóvezetés megkezdésének ideje sok tényezőtől függ. Figyelembe kell venni a műtét típusát és, hogy melyik oldalon történt (jobb vagy bal láb), az ízületének az állapotát, az Ön életmódját és az autója esetén azt, hogy automata vagy manuális váltóval van felszerelve. Általában 6 hét után engedélyezett az autóvezetés meniscus műtét után, de erről mindenképpen konzultáljon a kezelő orvosával!

Mi történik nálunk a bejelentkezés után?

A térd gyógytornája minden esetben egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdődik. Ilyenkor az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, átolvassa az orvosi leleteit és a műtéti zárójelentését. Ezek után kerül sor a fizikális vizsgálatra, amely a teljes testre kiterjed, a térdízület mozgásterjedelmét pedig passzívan vizsgálja meg. Itt lényeges szempont további eltéréseket is vizsgálni (talp, boka, térd, medence), hogy terapeutája teljes képet kapjon az Ön állapotáról. Így alakít ki egy mozgásszervi diagnózist, amelyet egy egyéni, célzott terápiás terv felállítása követ.

A gyógytorna alatt az egyszerű és kímélő gyakorlatoktól kezdve haladunk az egyre nehezebb, erősítő gyakorlatok felé, amelyeket pontosan betanítunk Önnek. Házi feladatot is adunk, amely az eredményes kezelést segíti elő. Ha ezekkel elakad, kérheti gyógytornásza online segítségét is.

Fontos, hogy a gyógytornászom.hu rendelőjében, nem csak gyógytornát végzünk, hanem egyéb terápiás eljárásokat is alkalmazunk, ha szükséges. Például manuálterápia, szegmentális stabilizáció vagy stretching. Ezeknek az ára egységes, nem jár többletköltséggel, ha ilyen terápiára kerülne sor. Rendelőnkben SZÉP és Egészségségpénztári kártyával is fizethet.

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

A gyógytornának köszönhetően a rehabilitációs idő akár 3 hónapra is lecsökkenhet. Az általunk kialakított egyéni kezelési tervnek köszönhetően hamarabb visszatérhet a hétköznapokba a meniscus műtét után, a beavatkozás fájdalma azonnal enyhülésnek indul, és hosszú távon is biztos és stabil lesz a térdízülete.

Térdspecialista gyógytornászt keres? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdpanaszának gyógyításában!  ↓