Bemutatkozó: Szivós Dóra – gyógytornász / manuálterapeuta


Szakterületeim

 • porckorong problémák kezelése manuálterápiával és gyógytornával
 • nyakfájdalom, (nyaki gerincsérv, nyak és lapocka környéki izomcsomók okozta fájdalom, fejfájás, fülzúgás)
 • hátfájdalom (hanyagtartás)
 • derékfájdalmak (ágyéki/lumbális porckorongsérv, instabilitás, lumbago, kisízületek kopása)
 • helytelen testtartásból, stresszes és/vagy ülő életmódból eredő fájdalmak kezelése
 • sportrehabilitáció és funkcionális tréning, visszatérés a sportba
 • váll problémák (rotátor köpeny, impigement sy, befagyott váll syndroma)
 • térd problémák, műtét utáni rehabilitáció (elülső keresztszalag sérülés (ACL), térdízületi meszesedés, protézis)
 • boka problémák (instabilitás, bokaficam)

Tanulmányaim

 • 2019- MSc Fizioterapeuta képzés, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
 • 2014-2018 Gyógytornász BSc képzés, Semmelweis Egyetem- Egészségtudományi Kar
 • 2018 – 2021 Barvincsenko (Lewit) manuálterápia. A Manuálterápia diagnosztikájának és terápiájának elsajátítása testtájanként (A Holisztikus Medicina Alapítvány és a Semmelweis Egyetem képzése)
 • 2019 Mulligan manuálterápia (Modul 1)
 • 2019 McKenzie terápia, Mechanikai Diagnózis és Terápia a Lumbális Gerincen.
 • 2019 FDM 1, 2 (fascia disztorziós modell)
 • 2019 Flossing tanfolyam
 • 2019 Kinematic Taping alaptanfolyam
 • 2018 Köpöly- tanfolyam

Kezeléseim

 • Manuálterápia (Mulligan és Lewit féle manuálterápia)
 • McKenzie terápia
 • Lágyrész és fascia technikák
 • Szegmentális stabilizációs tréning
 • Gyógytorna
 • Funkcionális tréning, Sportrehabilitáció
 • Stretchning
 • Neurodinamika (idegmobilizáció)
 • Flossing, Köpöly, Kinesio Taping
 • Ergonómiai tanácsadás

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Porckorong problémák

Gerincünk csigolyákból és a köztük elhelyezkedő porckorongokból áll. A porckorong egy, a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Feladata az, hogy rugalmas összeköttetést biztosítson a csigolyák között, ezáltal biztosítva a gerinc hajlékonyságát. Porckorongsérvnek (discus hernia) azt az állapotot nevezzük, amikor a rostos gyűrű elszakad, és a puha kocsonyás anyag kitüremkedik a gerinccsatornába. Tünetet akkor okozhat, ha a porckorong elmozdulása ideget nyom, ilyenkor az ideglefutása mentén kisugárzó, éles nyilalló panasz jelentkezhet, illetve izomerő csökkenés..

Így segít a gyógytorna a porckorong problémákon.

A tüneteket konzervatív (nem műtéti) terápiával lehet kezelni: Pl. manuálterápiával, stabilizáló gyógytornával és McKenzie terápiával. A McKenzie módszer célja, hogy a kimozdult porckorongot visszaállítsuk eredeti helyére. Állapotfelmérést követően megkeressük azt az irányú mozgást, ami a tüneteket javítja. A páciensnek megtanítjuk (életmódbeli tanácsok mellett), hogyan végezze otthon a számára megfelelő gyakorlatot, mellyel a tünetei tartósan csökkennek, végül meg is szűnnek.

Nyak- és vállfájdalom

Nyak-vállövi fájdalom esetén nagyon fontos a differenciáldiagnosztika, hogy elkülönítsük, hogy mely képletből ered a fájdalom. Nyaki porckorongsérv esetén, a rostos gyűrű elszakad, és a puha kocsonyás anyag kitüremkedik a gerinccsatornába, ha a porckorong nyomja a kilépő ideget, akkor az ideglefutása mentén a nyak, vállöv területén és a karba zsibbadó, kisugárzó, éles fájdalmat okozhat, ami izomerő csökkenéssel is jelentkezhet. Továbbá a nyak körüli izmok befeszülnek, és bizonyos mozgások nehézkessé vállnak.

Így segít a gyógytorna a nyak- és vállfájdalmon.

Mckenzie terápia segít a nyaki porckorong problémakban. Ha a fájdalom csökkent vagy megszűnt akkor stabilizáló nyaki gerinc tornával folytatjuk. Gyógytorna kombinált manuálterápiával hatásos eredményt érhetünk el.

Derékfájdalom

A derék fájdalom leggyakoribb oka lehet az ülőmunka, mozgásszegény életmód, egyoldalú terhelés (pl. aszimmetrikus sport), rossz testtartásban hirtelen nagy erőkifejtés (nehéz tárgy emelése) vagy a gerinc porckorongjainak előboltosulása, sérve. A fájdalom lehet helyi vagy kisugárzó (farizomba, csípőbe vagy lábba). Megjelenhet mellette zsibbadás, érzéskiesés, és beszűkülhetnek a derék mozgásai is.

Így segít a gyógytorna a derékfájdalmon.

A fájdalom reflexes úton izomfeszülést hoz létre, vagyis a környező izmok védekezésként megfeszülnek. Ezeket az izmokat manuálterápiás kezeléssel, fascia technikákkal lazítjuk. A gerinc stabilizálása a konzervatív, nem műtéti kezelés alapját képezi. A törzs-csípő-medence körüli izmokat aktiváljuk és megerősítjük. Állapotfelmérés, funkcionális vizsgálat után az eredmények alapján választjuk ki és alkalmazzuk gyógytorna módszerek megfelelő kombinációját, és állítjuk össze a beteg aktuális állapotához igazítva a célzott mozgásprogramot.

Hátfájdalom

A hanyag tartás során a háti szakasz görbülete fokozódik, a vállak előre esnek, a fej előre helyeződik, a háti-nyaki átmenetnél kialakulhat az úgynevezett „banyapúp”. A lapockák magasságában szúró, feszülő fájdalom érzet van. Jelentkezhet háti merevség, mozgáskorlátozottság, a bordaközi izmok érintettségekor fájdalom jelentkezhet be vagy kilégzéskor.

Így segít a gyógytorna a hátfájdalmon.

Az izombalance optimalizálásával segíthetünk, hogy a hátfájdalom megszűnjön: A gyengült hát és törzsizmokat erősítjük, és a letapadt izmokat különböző lágyrésztechnikákkal lazítjuk. Továbbá manuálterápiával a gerinc mozgásterjedelmét növelhetjük, így csökken a hátfájdalom. Ergonomiai tanácsokkal segítünk, hogy a fájdalom ne térjen vissza.

Sportsérülések kezelése

Nyak-vállövi fájdalom esetén nagyon fontos a differenciáldiagnosztika, hogy elkülönítsük, hogy mely képletből

A sporttevékenység során jelentkező térd problémák hátterében gyakran az ízület külső és belső szalagrendszerét érintő sérülések állnak, mivel ezek a struktúrák felelősek az ízület stabilitásáért. Súlyosabb esetben, csökken a sportaktívitás, a fájdalom miatt akár inaktívvá vállhat a páciens, és hosszú távon az ízület irreverzibilis degeneratív károsodásához vezetnek.

Így segít a gyógytorna a sportsérüléseken.

A sérülést követően azonnal megkezdhető a rehabilitáció: Fájdalom és duzzanat csökkentés (kinezio tappel) után a rehabilitáció célja, hogy elérjük a teljes mozgásterjedelmet, hegkezeléssel a letapadt heget mobilizáljuk, továbbá flossing és köpöly terápiával a kötőszövetet kezeljük. Fontos az izomerő fejlesztés, és a proprioceptív/szenzomotoros tréning sportágspecifikus gyakorlatokkal.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Szivós Dóra – gyógytornász / manuálterapeuta