Rekeszizom fájdalom – így segíthet egy gyógytornász!

A rekeszizom fájdalom hátterében sok esetben szervi probléma húzódik ki. Kevesen tudják azonban, hogy a rekeszizom gyengesége is igen gyakori és akár derék panaszokat is okozhat.

Mi a rekeszizom szerepe és mitől fájhat ez a létfontosságú izom? Hogyan segít a gyógytornász, és kezelés hiányában mi várható? Az alábbi cikkünkből megtudhatja!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A rekeszizom szerepe

A rekeszizom egy olyan fal, amely a mellkas- és a hasüreget választja el egymástól. Elsősorban a belégzésért felel, amit azonban kevesen tudnak, hogy mivel kapcsolatban áll az ágyéki csigolyákkal, ezért a gerinc és a törzs stabilizálásában is jelentős szerepet játszik.

Ezek lehetnek a rekeszizom fájdalom okai

A rekeszizom fájdalomnak három fő oka lehet. Emellett fontos kiemelnünk a derékfájdalom és a rekeszizom panasz közötti összefüggést is. Lássuk ezeket részletesebben!

Rekeszizomsérv

A nyelőcső áthalad a rekeszizmon lévő kis nyíláson keresztül, és abban az esetben, ha ezen a területen a gyomor a mellkasüregbe jut, rekeszizomsérvről beszélünk. Két formája létezik, a csuszamlásos és a paraoesophagealis, amely közül utóbbi a leggyakoribb. A kiváltó oka általában a rekeszizmot ért sérülés vagy az izom gyengesége. Gyakran szívrohamhoz hasonló mellkasi fájdalmat okoz, és reflux is társulhat hozzá. Az 50 év körüli, túlsúlyos nők érintettek leginkább a rekeszizomsérvben.

Sérülések

A rekeszizmot ért sérülések (pl.: hasi, mellkasi trauma, szülés közben manuális tolás) szintén komoly fájdalommal járhatnak, csakúgy, mint az izom húzódása vagy görcse. Jó hír azonban, hogy ezek igen hatékonyan kezelhető problémák konzervatív terápiás úton, gyógytornával

Reflux

A reflux okozta fájdalom szintén érződhet a rekeszizom környékén, ugyanis a feljutott gyomorsav marhatja a nyelőcsövet.

Derékproblémák és a rekeszizom kapcsolata

Számos kutatással bizonyították már, hogy a közvetlen kapcsolat miatt a derék-és a rekeszizom problémái kölcsönösen hatnak egymásra. Éppen ezért fontos mindkét esetben a kiváltó ok feltárása, és szükség esetén akár a rekeszizom gyengeség kezelése is személyre szabott gyógytornával.

Gyógytorna módszerek rekeszizom fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer a rekeszizom fájdalom kiváltó okának kezelésében. Ez a kezelési eljárás az egyik legalapvetőbb képességünket, a mozgást veszi alapul, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait. 

A gyógytornászok célja, hogy csökkentsék a mindennapokat megkeserítő fájdalmat, emellett pedig oldják a feszes rekeszizmot, erősítsék a gyenge törzsizmokat és serkentsék a keringést.

A kezelések különböző gyakorlatokból állhatnak: egyaránt lehetnek nyújtó és erősítő feladatok is, ezáltal komplexen gyógyítja a rekeszizom fájdalom kiváltó okát vagy szükség esetén segíti az eredményes műtét utáni (pl.: reflux, rekeszizomsérv esetén) rehabilitációt. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge törzsizmok tónusa fokozható, míg nyújtással a merev rekeszizom kerül fellazításra.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően az izom több oxigénhez és tápanyaghoz juthat, ezáltal a regeneráció is gyorsabban mehet végbe. 

Akár manuális technikákkal is segítheti a gyorsabb gyógyulást egy szakképzett gyógytornász. Például lágyrész mobilizációval a mindent körülölelő fasciát kezeli, ezáltal oldja az merev izmokat. Ehhez masszázsfogásokat kombinál húzásokkal, csúsztatásokkal, majd pedig speciális kimozgatásokkal. 

Manuálterápiával, azaz kézzel kivitelezett, speciális fogásokból álló technika többek között hatékonyan feloldhatók a bordablokkok. A kezelés során, míg a gyógytornász aktívan, addig a páciens passzívan dolgozik. A módszer pozitív hatása, hogy helyreállítja a csigolyák és a bordák közötti kisízületek statikáját, amely derékfájdalommal összefüggő rekeszizom problémák esetén jelentős fájdalomcsökkenést és funkciójavulást eredményezhet.

A terapeuták speciális légzőtornát is alkalmaznak rekeszizom fájdalom esetén. Ez a technika azért is hatékony, mert a gyógytornász betanítása után otthon is elvégezhető gyakorlatokból áll, és a rekeszizom gyengeség is rövid idő alatt orvosolható.

A légzőtorna pozitív hatásai:

  • tónusba hozza a rekeszizmot
  • növeli a mellkas mobilitását
  • javítja a légzést
  • csökkentheti a derékpanaszokat
  • fokozza a terhelhetőséget

Olyan gyógytornászt keres, aki empátiával és türelemmel fordul a problémája felé? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóit és jelentkezzen be online!

Ezeket tapasztalhatja, ha nem igényel gyógytornát

Gyógytorna hiányában a rekeszizom fájdalom állandósulhat, és a fájdalom akár az éjszakáit is megzavarhatja, amely kialvatlanságot eredményezhet. 

Az izom problémák kezelés nélkül további panaszok kialakulásához vezethetnek. A rekeszizom funkciózavarával nehezebbé válhat a légzés, rekeszizomsérv, vagy hosszú távon akár derékpanaszok is kialakulhatnak. 

Több probléma esetén a gyógyulási idő kitolódhat, és a kezelés hosszabb időt is igénybe vehet. Érdemes tehát minél hamarabb felkeresni egy tapasztalt szakembert!

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés rekeszizom fájdalom esetén

Először is fontos kideríteni a rekeszizom fájdalom kiváltó okát, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna terápia.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, emlékszik-e kiváltó okra? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból, légzőtornából, valamint kiegészítő kezelésekből áll. 

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel a mély törzsizmok gyengeségét orvosolhatjuk, ezáltal megakadályozhatjuk a szövődmények kialakulását. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb rekeszizom fájdalom ne alakuljon ki.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a fájdalom enyhülését, és később is jelentős javulásról számolnak be. Könnyedebb a légzésük, a derekuk is mozgékonyabbá válik, és nem félnek egy újabb fájdalom kialakulásától sem.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Rekeszizom fájdalommal küzd? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az rekeszizom gyengeség kezelésében!