hátizom fájdalom

A hátizom fájdalom okai és gyógytorna kezelése

A hátizom fájdalom sokak számára ismerős lehet, ugyanis gyakran túlterheljük ezt a területet. Ehhez nem feltétlen kell edzés, a folyamatos és hosszan tartó ülés is negatív hatással lehet a hátizmainkra.

Mik lehetnek a hátizom fájdalom okai? Hogyan segíthet ezen a problémán egy gyógytornász? Kezelés hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A hátizom fájdalom lehetséges okai

A hátizom fájdalom hátterében számos lehetséges ok meghúzódhat, éppen ezért érdemes egy szakember segítségét kérni az alapos kivizsgáláshoz. Az alábbi problémákat érdemes tisztázni:

Tartásbeli problémák

A hátizom fájdalom leggyakoribb oka. A rossz testtartás miatt a hát bizonyos izmai túlzottan befeszülhetnek, míg a többi túlnyúlhat. A tartósan feszes izomzat fájdalmat válthat ki, sőt ha ideget is nyom, akkor idegei panaszok is jelentkezhetnek (pl.: kisugárzó fájdalom, zsibbadás a karokba, lábakba). 

Ülőmunka

A hosszantartó ülés következtében idővel megfájdulhatnak a hátizmaink. Előre görnyedéskor a gerinc melletti hosszanti, túlnyúló, feszülő izmok egy ideig képesek fenntartani ezt a pozíciót, azonban ha az órákig át tartó ülés nincs megszakítva időnként mozgással, a hát fájdalommal reagálhat. 

Hosszú távon az izmok vérkeringésének és a szövetek oxigén ellátásának csökkenése izomcsomók kialakulásához vezethet. Ezek az izomcsomók nyomásra fájdalmasak lehetnek, de nem jelentenek komoly szöveti elváltozást.

Izomláz, túlerőltetés, izomsérülések, húzódások

A hátizom fájdalom második leggyakoribb kiváltó oka. Abban az esetben, ha túlzásba viszi az edzést, és esetleg a bemelegítés, valamint a mozgás végeztével a nyújtás is elmarad, könnyen tapasztalhat másnap izomlázat. Bizonyos fokig normális, ha izomláz jelentkezik, azonban a testmozgás mindenképp személyre szabott módon, az Ön aktuális állapotának megfelelően történjen! Ennek elmaradása esetén túlerőltetheti hátizmait is, amelyek akár meg is húzódhatnak. 

Fibromyalgia

A fibromyalgia a központi idegrendszert érintő betegség, amely nehezen diagnosztizálható. Nem csak az izmokat, hanem az ízületeket és a lágyszöveteket is érinti, amely során zavar keletkezik a fájdalom érzékelésében és feldolgozásában. A hátterében álló ok ismeretlen, legtöbbször a stressz váltja ki a problémát.

Influenza

Ennek a vírusos megbetegedésnek az egyik jellemző tünete az egész testre kiterjedő izomfájdalom. Ha emellett láz, levertség és gyengeség is jelentkezik, akkor biztosan influenza áll a háttérben. A betegség lefolyásával az izomfájdalom is enyhül, majd végleg elmúlik, azonban a köhögés és a hosszabb fekvés következtében a hátizmok befeszülhetnek, emiatt akár a betegség után is fennállhat hátizom fájdalom.

Így segít a gyógytorna hátizom fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módja a hátizom fájdalom kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van és serkenti a test öngyógyító folyamatait. 

A torna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, amely az ízületek stabilitásához is hozzájárulhat. A nyújtás lényeges a befeszült hátizmok ellazításában, az erősítés pedig stabilizáló hatással van a csigolyák közötti kisízületekre, ezáltal növelheti azok stabilitását, és javíthatja a testtartást. Ezeknek köszönhetően a csigolyák közötti mozgás helyesen tud végbemenni, csökkentve ezzel a súrlódásokat a porckorongok közt. A súrlódás csökkenésével a szövődmények kialakulása (pl.: kopás, porckorong problémák, idegi érintettség) is megelőzhető.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely jelentős mértékben növelheti a sérült izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyógyulását.

A gyógytornászok tehát komplex módon szüntetik meg a problémát kiváltó okot. Ehhez különböző technikákat is alkalmazhatnak az Ön gyógyulása érdekében.

Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely fájdalomcsillapító és terheléscsökkentő hatásának köszönhetően csökkentheti a mindennapos hátizom fájdalmakat. Trigger-pont terápiával a túlfeszült izmokban kialakult csomók oldásával enyhíthető és megszüntethető az egy pontból kisugárzó hátizom fájdalom.

Lágyrész mobilizációval az izmokat és az azokat körülvevő fasciát is kezeli, ezáltal oldja a merev hátizmokat. Ehhez masszázsfogásokat kombinál húzásokkal, csúsztatásokkal, majd pedig speciális kimozgatásokkal. 

Manuálterápiával (kézzel kivitelezett, speciális fogásokból álló technika) hatékonyan feloldhatók a csigolyablokkok. A kezelés során, míg a gyógytornász aktívan, addig a páciens passzívan dolgozik. A módszer pozitív hatása, hogy helyreállítja a csigolyák közötti kisízületek statikáját, amely jelentős fájdalomcsökkenést és funkciójavulást eredményezhet.

Hátizom fájdalom és további panaszok gyógytorna hiányában

Gyógytorna kezelés hiányában a fájdalom krónikussá válik, és az ebből eredő izomgörcsök miatt csomók alakulnak ki, amelyek kisugárzó tüneteket adhatnak.

De akár távolabbi területeken is jelentkezhetnek panaszok abban az esetben, ha egy izomfájdalom nincs kikezelve. Például megfájdulhat a nyaka, dereka, válla ugyanis a vázizomzatunk egy összefüggő rendszert alkot, ahol minden mindennel összefüggésben áll. A több és különböző panaszok miatt a gyógyulási idő meghosszabbodhat.

Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz a hátizom fájdalom pontos okát és lokalizációját kideríteni.

Szeretné megelőzni a szövődmények kialakulását? Akár már 2-3 napon kaphat időpontot a Gyógytornászom.hu szakembereihez! Kattintson, és foglalja le az Önnek megfelelő időpontot.

Így zajlik a hátizom fájdalom gyógytornája egy budapesti magánrendelőben 

Ma már köztudott, hogy a kezelést megelőző vizsgálat legalább annyira lényeges eleme a terápiának, mint maga a kezelés. Éppen ezért a Gyógytornászom.hu rendelőjében egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérést végzünk. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még sehol nem tapasztalt!

Az anamnézis felállítását követően a megtekintés, valamint a mozgás- és a fizikális vizsgálat során a terapeuta megfigyeli a páciens testtartását, feltérképezi az esetleges deformitásokat, megvizsgálja a testi és végtagi aszimmetriákat, a gerinc görbületeit, mozgástartományát, a csigolyák mozgásait, valamint a végtagok ízületeinek mozgathatóságát, hátizmainak általános állapotát. A gyógytornászok szemléletmódja szerint az embert egészként kell kezelni, éppen ezért a terapeuta különösen figyel a testrészek egymáshoz viszonyított helyzetére, valamint az izmok és ízületek egymással való kölcsönhatására

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet. Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő, nyújtó gyakorlatsorokból, valamint kiegészítő kezelésekből áll. 

A kezelések során olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy a mindennapos hátizom fájdalom ne újuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Látható tehát, hogy a személyre szabott gyógytornával a hátizom fájdalom jelentős mértékben csökkenthető, akár meg is szűntethető, a testtartása javulhat, és ezt az eredményt már 3-5 alkalom után megtapasztalhatja.

Tudta?

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink segítségét Budán (Vitéz utca 9.) és Pesten (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) is igénybe veheti, ahol SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Hátizom fájdalom gyötri a mindennapokban? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a hátizom fájdalom kezelésében!