izomcsomó

Az izomcsomó okozta panaszok gyógytorna terápiája

Az izomcsomók kialakulása hosszú időt vesz igénybe, azonban annál nagyobb problémát tudnak okozni. Kikezelése sem egyszerű feladat, fontos megjegyezni, hogy általában nem elég egy kezelés a teljes feloldásukhoz.

Mik azok az izomcsomók és miért alakulnak ki? Milyen típusai léteznek? Hogyan segít a gyógytorna, és kezelés hiányában mi várható? Megtudhatja alábbi cikkünkből!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mik az izomcsomók?

Az izomcsomók a feszültség hatására az izomszövetben vagy a fascia rendszerben alakulhatnak ki tartós izomgörcs következményeként. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra azonban helyileg, valamint távolabbi, meghatározott területre kisugárzó fájdalmat tapasztalhat. Az egyéntől függően alma- vagy szilvamag nagyságúak is lehetnek, és kialakulhat egy vagy akár egyszerre több is egy adott területen.

Miért alakulhatnak ki csomók az izomban?

Az izom egyfajta védekezésként hozza létre ezeket a csomókat, amely a túlnyúlást igyekszik megakadályozni.

Az alábbi okok vezethetnek az izomcsomók kialakulásához:

 • irodai munka
 • túlterhelés
 • nehéz tárgy megemelése
 • mozgáshiány
 • fokozott stressz
 • helytelen testtartás
 • ízületi gyulladás, kopás
 • trauma, sérülés
 • gyakran ismétlődő mozdulatok
 • tartós, egyoldalú terhelés
 • izom/ideg károsodása
 • gerincsérv
 • fertőzések

Milyen izomcsomó típusok léteznek?

Izomcsomó esetén beszélhetünk trigger és tender pontokról. Míg a tender pont kizárólag helyi fájdalmat generál, addig a trigger pont a csomótól egy távolabbi részen okoz problémát, egy adott kisugárzási területen.

A trigger pontoknak három típusát különböztetjük meg:

 1. A kezdetleges trigger pont csak nyomásra, helyileg ad fájdalmat. 
 2. Akut trigger pont esetén a fájdalom állandóan jelen van, nem csak nyomásra jelentkezik panasz, hanem pihenés és mozgás közben is tapasztalhat kellemetlen érzést. 
 3. Ezzel szemben a latens trigger pont csak nyomásra ad kisugárzó fájdalmat, jelenlétét a páciens nem érzékeli.

Hogyan segít a gyógytorna az izomcsomó oldásában?

Az izomcsomók felismerése nem bonyolult feladat. A gyógytornász nem csak a tapintás során érzékelhető csomókat keresi, hanem több arra utaló jelet is megfigyel, mint például az izomerő csökkenését, a kisugárzó fájdalom meglétét, valamint a mozgástartomány beszűkülését.

A gyógytorna olyan természetes kezelési módszer, amely az egyik alapvető képességünket veszi alapul, azaz a mozgást, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait. Egy képzett gyógytornász speciális kezelési eljárást is ismerhet az izomcsomók oldására. Ez a trigger pont terápia.

A trigger pont terápia lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra határozott, hosszabb ideig tartó nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget. A trigger pont terápia tehát az egyik leghatékonyabb gyógytorna módszer, ugyanis a fájdalom kiváltó okát veszi kezelésbe. 

A módszert a gyógytornászok továbbképzésben sajátítják el, amely során nem csak a kezelési technikát tanulják meg, hanem az izomcsomók elhelyezkedését és kisugárzási területét is. Éppen ezért lehetséges, hogy a terapeuta már az állapotfelmérés alatt felismeri, melyik csomó okozhatja a panaszt, és tudja, hol keresse azt. 

A gyógytorna további célja a fájdalom csökkentése mellett az izom-és ízületi merevség, valamint az izomcsomók oldása.

A gyógytorna során – egy alapos átmozgatást követően – egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is, ezáltal komplexen gyógyítva a panaszt kiváltó okot. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely a gyulladásos eredetű panaszokat is célzott módon kezeli. A fokozott vérkeringés további jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a túlterhelt izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak mielőbbi regenerációját.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely fájdalomcsillapító és terheléscsökkentő hatásának köszönhetően csökkentheti a mindennapos izomgörcsöket.

A rendszeres gyógytorna alapvetően a teljes szervezetre jótékony hatással lehet. A mozgásnak köszönhetően javulhat a stressztűrő képesség, és sokkal nyugodtabb lehet. Egy gyógytornász szakember olyan életmód tanácsokkal is elláthatja Önt, mint például a helyes bemelegítés és nyújtás kivitelezése sportolás előtt, vagy a megfelelő lábbeli kiválasztása.

Mi várható gyógytorna hiányában?

Gyógytorna hiányában az izomcsomó okozta fájdalom állandósul, tovább fokozódhat az érintett izomcsoport merevsége, amely jelentősen beszűkítheti az ízületek mozgásterjedelmét. Ez a hétköznapokban megjelenő, kisebb mozdulatok nehezítettségében nyilvánulhat meg, például nehezebben emeli meg a karját, amely például gátolhatja a fésülködést. 

Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz az izomcsomó pontos okát kideríteni és kezelni.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres megfizethető áron? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Hogyan zajlik az első gyógytorna alkalom egy budapesti magánrendelőben?

Rendelőnkben az izomcsomó hátterében meghúzódó ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik meg, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

A részletes kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom, ízületi teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. Az anamnézis felvétellel és az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból, valamint trigger pont terápiából és kineziológiai tapasz felhelyezéséből áll

A kezelések során azon dolgozunk, hogy hosszú távon maradjanak fenn a gyógytorna során elért eredmények. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal és házi feladatokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb izomcsomó kialakulását.

Már az első 2-3 alkalom után érezheti az izomcsomó okozta fájdalom jelentős mértékű csökkenését, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a gyógytorna jótékony hatásait. 

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni hozzá. Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával, valamint minden kezelés egy áron van!

Izomcsomó okozta panaszok nehezítik a mindennapjait? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izomcsomók kezelésében!