karzsibbadás

A karzsibbadás gyógytorna kezelése

A karzsibbadás az érzészavarok csoportjába tartozik, amelyet sokszor tűszúrás vagy hangyamászás szerű érzésként írnak le. A probléma oka idegi eredetű, amelyet akár egy feszes izomzat is okozhat, azonban előfordulhat, hogy komolyabb betegséget jelez.

Miért jöhet létre karzsibbadás? Hogyan segít a problémán egy tapasztalt gyógytornász és kezelés nélkül mi várható? Hogyan történik a karzsibbadás állapotfelmérése egy gyógytornásznál? Cikkünkből választ kaphat ezekre a kérdésekre!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A karzsibbadás speciális gyógytornája

A karzsibbadás egyik leghatékonyabb kezelési módja a gyógytorna, amely komplex módon veszi kezelésbe az idegeket is érintő mozgásszervi problémákat. Ez az eljárás a mozgást veszi alapul, amely a mindennapunk részre, és állandóan kéznél van. A gyógytorna tehát mozgással serkenti a test öngyógyító folyamatait

A gyógytornának köszönhetően akár a karzsibbadás kiváltó oka is kezelhető. Speciálisan a kart érintő nyújtó és erősítő gyógytorna gyakorlatok célzottan szüntetik meg a zsibbadás hátterében álló problémát. 

A nyújtó/stretching feladatokkal a terapeuta lazítja a feszes izmokat és feloldja azokat, amelyek esetleg letapadtak. Ezeket a gyakorlatokat passzív és aktív módon is lehet végezni. Passzív esetben a gyógytornász végzi a nyújtást, amely az ízületek kimozgatását is tartalmazza, ezáltal növelhető a beszűkült mozgástartomány. Az aktív stretching feladatok során megtanulja, hogyan nyújthatja karját, így azokat önállóan is végezheti.

Az erősítő gyakorlatok kivitelezése aktív módon történik, tehát a szakember diktálja Önnek az elvégzendő mozdulatsort, figyelve a helyes kivitelezésre. Ezek előnye, hogy minden izomcsoportot átmozgatnak, ezáltal az izmok letapadása elkerülhető, és azok teljesítménye növelhető, amely a túlterhelés megelőzésében játszik fontos szerepet.

További pozitív hatás lehet még a keringés serkentése, az izomrostok méretének és erejének növelése, mindezzel fokozva a rugalmasságot és az izomerőt is. Eredményeként fejlődik a kar állóképessége, ezáltal csökkenti a túlterhelés veszélyét, amely a karzsibbadás egyik fő kiváltó oka lehet. 

Egy szakképzett gyógytornász további technikákat is bevethet a gyógyulás érdekében. Ez lehet például a neurodinamika vagy a fascia kezelés, illetve a kineziológiai tapaszolás. A neurodinamika (vagyis idegmobilizáció) számos idegi eredetű panasz esetén bevethető, és olyan speciális fogásokat tartalmaz, amelyekkel hatékonyan feloldhatók a nyomás alá került idegek, s az ezáltal okozott problémák gyógyíthatók. A fascia kezelésével pedig a végtag feszes kötőszöveteinek oldását végzik a testbeszéd megfigyelése és az alapos kikérdezés után.  A tapasz felhelyezésével tehermentesíthetők a felső végtag izmai.  

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres, aki szakszerűen kezeli a karzsibbadását? Jelentkezzen be hozzánk!

Karzsibbadás és további panaszok gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha karzsibbadását nem kezelik konzervatív úton, gyógytornával, lehetséges, hogy a vállöv és nyaki-, felső háti gerincszakasz izmai, csontjai és ízületei rendellenes helyzetben maradnak. Ennek hatására az kar ízületeiben mozgásbeszűkülés jöhet létre, emiatt szintén akadályozott lehet például a kar mozgatása. 

Hosszú távon akár az érintett ideg tartós károsodása is létrejöhet. Az idegkárosodás hatására a kar lebénulhat, így az alapvető mozdulatok, fogások kivitelezése lehetetlenné válik. A folyamat hatására akár a kar izomzata is sorvadásnak indulhat, amely állapotot már csak nagyon komoly munkával lehet visszafordítani.

Így zajlik a karzsibbadás gyógytornája egy budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőjében, az Ön által kiválasztott, több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászhoz megérkezve először is egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel fog kezdeni. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amit még soha nem tapasztalt! 

Gyógytornásza első alkalommal részletesen kikérdezi Önt panaszairól. Ezt követően fizikális vizsgálattal terapeutája funkcionális teszteket végez, amellyel felméri a kar ízületeinek mobilitását, valamint az izomzat és a lágyrészek állapotát. Megvizsgálja a kar izmainak erejét, és feszességét is speciális tesztekkel, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel. Vizsgálja a gerincét, lapocka tájékát is egyúttal és keresi az összefüggéseket.

A kapott eredmények alapján egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy egyéni terápiás terv kidolgozása következik a karzsibbadás okának és tüneteinek kezelésére. A terapeutája mindent részletesen el fog mondani Önnek az állapotáról és, hogy nagyjából mennyi időt vesz igénybe a rehabilitáció a zsibbadás megszűnésével együtt a funkció helyreállításáig.

Csak az alapos kivizsgálás után kezdődhet meg a gyógytorna, illetve az azt kiegészítő idegmobilizáció és szükség esetén további technikák bevetése. Kiemelendő, hogy nálunk minden kezelés egy áron van

Először a terapeutája fogja megmutatni az elvégzendő gyakorlatokat, ez után az ő felügyelete mellett kell Önnek is elvégeznie. Szakképzett gyógytornászunk korrigálja Önt és visszajelzést ad a kivitelezés helyességéről. Ha már sikeresen elsajátította a gyakorlatokat és azok helyes elvégzését, akkor otthonában házi feladatként ezeket naponta végeznie kell. A gyógytorna minden esetben a terapeuta és a páciens közös munkája. 

Módszerünknek köszönhetően a javulást hétről-hétre érezni fogja, a zsibbadás fokozatosan enyhülni fog, karját könnyebben tudja majd használni a hétköznapokban. 

Ezek az okok válthatnak ki karzsibbadást

A karzsibbadás gyakori panasz, amelyet kiválthat akár egy rosszul felvett alvási pozíció, ilyenkor azonban pár perc után elmúlik ez a kellemetlen érzet. Azonban vannak olyan esetek is, amikor komolyabb ok húzódik meg a panasz mögött. Éppen ezért, ha a zsibbadás mellett fájdalom, viszketés, érzéskiesés jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni, aki kivizsgálja a problémát.

Az alábbiakban részletezzük a karzsibbadás néhány fő kiváltó okát.

Mozgásszervi okok

A fizikai munka (főként, ha a kezet különösen igénybe veszi) vagy a túlzásba vitt edzés komoly megerőltetést jelent az izomzatnak, emiatt azok befeszülhetnek, így akár nyomhatják az alattuk futó ereket és idegeket. Ezért is fontos a fizikai igénybevétel előtti bemelegítés, hogy felkészítsük szervezetünket a munkára, illetve annak befejeztével az alapos lenyújtás. Testünk mindig meghálálja az odafigyelést.

A rendszeres mozgás hiánya is kiválthat karzsibbadást, ugyanis a súlytöbblet vagy szintén a feszes, letapadt izomzat komolyan érintheti az idegeket is, ezáltal kézzsibbadást okozva.

Főként eséseknél, reflexszerűen igyekszünk tompítani kezünkkel a becsapódást. Ilyenkor a szövetek megzúzódhatnak, ennek következtében a karban és a kézfejben futó idegek nyomás alá kerülhetnek. De akár a váll vagy a könyök ficamodása esetén is sérülhet a kar ideghálózata, amely szintén karzsibbadáshoz vezethet.

A helytelen testtartásból adódó izomfeszesség okozhat tartós karzsibbadást. Jó hír azonban, hogy ezeket a problémákat egy tapasztalt gyógytornásszal néhány alkalom alatt kezelheti!

A TOS (azaz Thoracis outlet syndrome) vagyis mellkas kimeneti szindróma gyakran jár karzsibbadással, főként annak megemelésekor. A kar beidegzését biztosító karfonat nyomás alá kerülhet több helyen is. Például a nyakon, az izmok által körülhatárolt hasadékban, az I-es bordánál vagy a kulcscsontnál, esetleg a lapocka és kulcscsont között. Kiváltó oka lehet a helytelen testtartás, a feszes nyaki izomzat, túlerőltetés, vagy ízületi elváltozások.

Szervi eltérések és problémák a karzsibbadás hátterében

Az idegrendszert érintő folyamatok közül karzsibbadást okozhat a teljes testet érintő sclerosis multiplex is. De akár agyi idegkárosodás kísérő tünete is lehet a felső végtag zsibbadása.

Ortopédiai betegségek közül kiemelendő a nyaki porckorongsérv, amely jellemzően az egyik oldali kar zsibbadását okozhatja.

Leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakulhat ki idegi érintettség, amelyet perifériás neuropathiának nevezünk. Ekkor a környéki idegrendszer károsodása áll a panasz hátterében. Elsőként a lábban jelentkezik zsibbadás, később azonban a felső végtag is érintett lehet. Előfordulhat, hogy ez a tünet utal legelőször a diabétesz jelenlétére.

Lehetnek további betegségek is, amelyek idegkárosodással járnak. A teljesség igénye nélkül az alábbiak lehetnek:

  • szív-és keringési betegségek (pl.: érszűkület, szívritmuszavar, szívelégtelenség)
  • veseelégtelenség
  • hormonális zavarok (pl.: pajzsmirigy alulműködés)
  • autoimmun betegségek (pl.: reumatoid arthritisz, Guillain-Barre-szindróma)

Az alábbi esetben fontos a mielőbbi orvosi ellátás

Előfordulhat, hogy a zsibbadással egyidejűleg más panasz is jelentkezik. Abban az esetben, ha az alábbi tüneteket tapasztalja magán vagy hozzátartozóján/ismerősén azonnal hívjon mentőt:

  • heves fejfájás
  • egyoldalú zsibbadás az arcon, karon, lábon
  • szédülés/ájulás
  • beszédzavar

Karzsibbadás nehezíti a mindennapjait? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a karzsibbadás kiváltó okának kezelésében!