perifériás neuropátia

Perifériás neuropátia okai, tünetei és gyógytorna terápiája

A perifériás neuropátia kifejezés hallatán sokaknak a cukorbetegség jut eszébe, pedig nem csak ennél a betegségnél fordulhat elő ez a probléma. A perifériás idegek kommunikációs zavara kialakulhat például tartós nyomás következtében, vagy akár a reumatoid arthritisz társbetegsége is lehet.

Mi is pontosan a perifériás neuropátia és mik lehetnek a kiváltó okai? Miről ismerheti fel? Hogyan segít a gyógytorna és kezelés hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre válaszolt most gyógytornászunk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a perifériás neuropátia?

A perifériás neuropátia a környéki idegek problémáját jelenti. A kommunikáció valamilyen oknál fogva nem megy végbe a perifériás idegek és az agy között, ekkor a zsibbadás mellett, érzéskiesést és bizsergést is tapasztalhat, kezeletlenül akár izomsorvadás is kialakulhat.

Mitől alakulhat ki a probléma?

Az alábbi betegségek esetén jöhet létre perifériás neuropátia:

 • cukorbetegség
 • rheumatoid arthritisz
 • SLE (systemas lupus eyrthematosus)
 • gyógyszerek mellékhatásai
 • alkoholizmus 
 • vitaminhiány (B1, B6, B12)
 • gyakori/tartós nyomás (kéztő alagút szindróma)
 • fertőzés (Guillan-Barré-szindróma)
 • vesebetegségek
 • májbetegségek
 • pajzsmirigy alulműködés
 • bizonyos esetekben genetika

A probléma kezelése tehát először is a kiváltó okkal kezdődik, és a neuropátia okozta fájdalom enyhítésére konzervatív terápiát és fájdalomcsillapítót javasolnak a szakorvosok.

Mik lehetnek a perifériás neuropátia tünetei?

Attól függően, hogy a neuropátia mely idegtípust érinti, a tünetek változóak lehetnek.  Ezek legtöbbször fokozatosan alakulnak ki, sok esetben évek telnek el, mire érzékelhető lesz egy panasz. Bizonyos esetekben pedig akár már a kezdetekben heves tünetek jelentkeznek.

Lássuk a tüneteket, idegtípusok alapján csoportosítva:

Ha vegetatív ideg érintett:

 • megemelkedett pulzus
 • kipirulás
 • csökkent izzadás
 • impotencia
 • széklet/vizelet inkontinencia

Mozgató ideg érintettsége esetén:

 • izomgyengeség
 • koordinációs problémák
 • súlyos esetben bénulás

Érzőideg érintettség esetén:

 • bizsergés (sokszor hangyamászás érzésként írják le)
 • zsibbadás
 • tapintásra kifejezetten érzékennyé válhat az érintett terület
 • égő érzés
 • addig fájdalmatlan idegek fájdalmassá válhatnak
 • éles, áramütésszerű fájdalom
 • érzéskiesés/érzéketlenség
 • kesztyűujj/zokni szerű érzés az érintett végtagon

Hogyan segít a gyógytorna perifériás neuropátia esetén?

Ha a perifériás neuropátia hátterében mozgásszervi ok áll a konzervatív terápiás eljárások közül az egyik legtermészetesebb módszer a szakember által vezetett gyógytorna. A terápia lényege, hogy a gyógyulást mozgás útján érjük el, ezáltal serkentve a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytornászok a perifériás neuropátia kezelésére komplex terápiás eljárást dolgoznak ki, amely minden esetben személyre szabott módon történik. A gyógytorna nyújtó és erősítő gyakorlatokból áll. 

A nyújtó feladatokkal a terapeuta lazítja a feszes izmokat és feloldja azokat, amelyek esetleg letapadtak és tartós nyomás alá helyezték a perifériás idegeket.

Ezek a gyakorlatok passzív és aktív módon is kivitelezhetőek. Passzív esetben a gyógytornász végzi a nyújtást, az aktív stretching (nyújtó) feladatok során megtanulja, hogyan nyújthatja panaszos végtagját, így azokat önállóan is végezheti.

Erősítő feladatokkal helyreállítják az izomerő egyensúlyt. Az erősítő gyakorlatok kivitelezése aktív módon történik, tehát a szakember diktálja Önnek az elvégzendő mozdulatsort, figyelve a helyes kivitelezésre. Ezek előnye, hogy minden izomcsoportot átmozgatnak, ezáltal az izmok letapadása elkerülhető, és azok teljesítménye növelhető.

Egy szakképzett gyógytornász további technikákat is bevethet a gyógyulás érdekében. Ez lehet például a neurodinamika vagy a fascia kezelés. A neurodinamika (vagyis idegmobilizáció) számos idegi eredetű panasz esetén bevethető, és olyan speciális fogásokat tartalmaz, amelyekkel hatékonyan feloldhatók a nyomás alá került idegek, s az ezáltal okozott problémák gyógyíthatók. A fascia kezelésével pedig a végtag feszes kötőszöveteinek oldását végzik a testbeszéd megfigyelése és az alapos kikérdezés után.  

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres? Olvassa el szakembereink bemutatkozóit és jelentkezzen be hozzánk online!

Mi várható, ha nem kezelik a perifériás neuropátiát?

Abban az esetben, ha a perifériás neuropátiát nem kezelik konzervatív úton, az akár az elnyomás alatt lévő ideg károsodásához is vezethet. A tartós idegkárosodás hatására az érintett végtag lebénulhat, így az alapvető mozdulatok kivitelezése lehetetlenné válik

A folyamat hatására akár a végtag izomzata is sorvadásnak indulhat, amely állapotot már csak nagyon komoly munkával lehet visszafordítani.

Ha a perifériás neuropátia hátterében álló mozgásszervi probléma nincs rendszeresen kezelve gyógytornász által, lehetséges, hogy az érintett terület izmaiban, csontjaiban és ízületeiben probléma alakul ki. Például a végtag valamely ízületében mozgásbeszűkülés jöhet létre, emiatt szintén funkciócsökkenést tapasztalhat. 

Hogyan zajlik az első gyógytorna alkalom egy magánrendelőben?

Ha a Gyógytornászom.hu rendelőjét választja, első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérés alatt részletesen kikérdezzük Önt perifériás neuropátiájáról, majd fizikális vizsgálattal felmérjük a panaszos végtag izomzatát speciális teszteket végzünk. Ha van orvosi lelete problémájáról kérjük, hozza magával, ugyanis ezt is áttanulmányozzuk. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

A Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetősége van arra, hogy Ön válasszon tapaszalt, kedves és empatikus gyógytornászaink közül, akihez már néhány napon belül kaphat időpontot és megkezdheti a gyógytornát.  

Az anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy egyéni kezelési tervet, amelyet Önnel is ismertetünk.

Ezt követően megkezdődik a gyógytorna. Először a terapeutája fogja megmutatni az elvégzendő gyakorlatokat, ez után az ő felügyelete mellett kell Önnek is elvégeznie. Szakképzett gyógytornászunk korrigálja Önt és visszajelzést ad a kivitelezés helyességéről. Ha már sikeresen elsajátította a gyakorlatokat és azok helyes elvégzését, akkor otthonában házi feladatként ezeket naponta végeznie kell. A gyógytorna minden esetben a terapeuta és a páciens közös munkája. 

Rendszeres terápiánknak köszönhetően a javulást hétről-hétre érezni fogja, a perifériás neuropátia okozta panaszok fokozatosan enyhülni fognak, a fájdalom és a zsibbadás csökkenésével  ismét könnyedebbek lehetnek a mindennapjai. 

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Perifériás neuropátia okozta mozgásszervi panaszai vannak? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a perifériás neuropátia okozta panaszok kezelésében!