izomrángás

Izomrángás? – gyógytornász válaszol

Az izomrángás sokszor ártalmatlan lehet, időszakosan igen sokan megtapasztalják. Hosszan tartó jelentkezése esetén azonban érdemes felkeresni egy orvost, aki kivizsgálja a panasz hátterében álló okot. Sokszor életmód változtatásokkal és konzervatív terápiával is elég kezelni a problémát, ehhez nyújthat segítséget egy tapasztalt gyógytornász is.

Mi az izomrángás és miért alakulhat ki? Megelőzhető problémáról van szó? Hogyan segít a gyógytorna és kezelés hiányában mi várható? Megtudhatja alábbi cikkünkből!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

Mi az izomrángást?

Az izomrángás a harántcsíkolt izmokban (azaz a mozgásért felelős izmokban) kialakuló hirtelen megfeszülés és ellazulás. A folyamat kialakulhat csak egyetlen izomban, vagy egyszerre akár az egész testben is (ekkor epilepsziáról beszélünk). Jelen cikkünk azonban csak az egy területet érintő izomrángásokra terjed ki.

Leggyakoribb területek, ahol izomrángás alakulhat ki:

 • szem környéke
 • combizom
 • kar
 • csuklás 

Izomrángás vagy izomgörcs? Mi a különbség?

Izomgörcsről akkor beszélünk, amikor az izomszövet valamilyen oknál fogva hosszabb vagy rövidebb időre összehúzódik, és az elernyedés pedig nem azonnal, hanem jóval később következik be és erős fájdalommal jár.

Ezzel szemben az izomrángás egymást követő, gyors izom összehúzódás és elernyedés, amely nem jár fájdalommal.

Mi okozhat izomrángást?

Számos probléma járhat izomrángással, és a panasz tartós fennállása esetén mindenképpen keressen fel orvost, aki feltárhatja a kiváltó okot.

Az alábbi problémák válthatják ki az izmok akaratlan összehúzódását és elernyedését:

 • stressz
 • kialvatlanság
 • fizikai túlterheltség
 • vitaminhiányok (D-, B-vitamin)
 • ásványi anyag hiány (vas, nátrium, kálium, kalcium, magnézium)
 • túl sok koffein fogyasztás
 • dohányzás (nikotin)
 • irritáció (szem esetében)
 • kiszáradás
 • átmeneti vérellátási zavar
 • súlyosabb esetben: keringési betegség
 • idegrendszeri problémák (pl.: epilepszia, Sclerosis multiplex, neuropáthia, becsípődés)
 • bizonyos szervek működési zavarai: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, vese, mellékvese, hasnyálmirigy
 • balesetet követő állapot (pl.: áramütés után)

Megelőzhető az izomrángás?

Az izomrángás bizonyos életmód változtatásokkal megelőzhető lehet. Gyógytornászunk az alábbiakat tanácsolja:

 • Fordítson nagy hangsúlyt a stresszkezelésre.
 • Biztosítja a minőségi és megfelelő mennyiségű alvást.
 • Csökkentse a koffeinbevitelt.
 • Szokjon le a dohányzásról.
 • Mozogjon rendszeresen!
 • Étkezzen egészségesen és ügyeljen a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre.

Hogyan segíthet egy gyógytornász izomrángás esetén?

A gyógytorna olyan természetes kezelési módszer, amely az egyik alapvető képességünket a mozgást veszi alapul, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait.  A gyógytorna célja az izomrángás csökkentése mellett a lágyrészek egészségének és az izomerő egyensúly helyreállítása. 

Ehhez a kezelések során a terapeuta egyaránt alkalmaz nyújtó és erősítő gyakorlatokat, ezáltal komplexen gyógyítja a panaszt kiváltó okot. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat tónusa, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően javulhat a szövetek oxigén-és tápanyag ellátása. A fokozott vérkeringés további jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a túlterhelt izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak mielőbbi regenerációját.

A gyógytorna további jótékony hatása, hogy a testmozgás segíthet oldani a szorongást, ezáltal növekedhet a stressztűrő képesség is.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a trigger pont terápia, amely az izomcsomók oldásán keresztül csillapítja az izomrángásokat és a fájdalmat. 

Olyan gyógytornászra van szüksége, aki empátiával fordul Ön felé és türelemmel kezeli a panaszait? Tekintse meg időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Mi várható kezelés nékül?

Gyógytorna hiányában az izomrángások gyakoribbá válhatnak, idővel akár fájdalom is kialakulhat az által, hogy az izmokban görcsösség alakul ki.

A görcs az izmok merevségét okozhatja, ezáltal jelentősen beszűkítheti az ízületek mozgásterjedelmét. Ez a hétköznapokban megjelenő, kisebb mozdulatok nehezítettségében nyilvánulhat meg. 

Hogyan zajlik az izomrángás gyógytornája egy magánrendelőben?

Rendelőnkben az izomrángás mögött meghúzódó ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik meg, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom, ízületi teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. A részletes kikérdezéssel és az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból, valamint szükség esetén trigger pont terápiából állhat

A kezelések során azon dolgozunk, hogy hosszú távon maradjanak fenn a gyógytorna során elért eredmények. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal és házi feladatokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával és rendszeres végzésével elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Már 2-3 alkalom után megtapasztalhatja az izomrángás gyakoriságának csökkenését, és hétről-hétre érezheti a gyógytornának köszönhető pozitív változást a mindennapokban. 

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni hozzá. Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával, valamint minden kezelés egy áron van!

Gyakori izomrángás gyötri? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izompanaszok kezelésében!