felkar fájdalom

Felkar fájdalom – minden, amit tudni kell róla

A felkar fájdalom mögött sokféle kiváltó ok állhat, ennek kiderítése nagyon nehéz feladat. Ha Önnek is fáj egyik vagy akár mindkét oldalon a felkarja, és esetleg nyaki fájdalmat is érez, azt akár egy porckorongsérv okozhatja. Bármi is álljon panasza háttérében, ebben a cikkben összeszedtük a felkar fájdalom okait a tüneteikkel együtt, kitérünk a diagnosztikára és a kezelésre, valamint bemutatjuk miért hatásos a gyógytorna a felkar fájdalom kezelésében.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A felkar fájdalom kezelése gyógytornával

A felkar fájdalom kezelése a kiváltó októl függ. Legtöbbször konzervatív terápia is elég a tünetek enyhítésére és a kiváltó ok megszüntetésére. A konzervatív terápia része a fizikoterápia, valamint a gyógytorna is. Ezek mind olyan célzott terápiás eljárások, amelyek segítenek enyhíteni a panaszain bármilyen radikális beavatkozás nélkül.

A gyógytorna a legtermészetesebb módja a felkar fájdalom kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van. A torna során átmozgató – azaz mobilizáló, nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre az ízület mozgathatóságát és a felborult izom egyensúlyt. A nyújtás lényeges a befeszült izmok ellazításában, az erősítés pedig stabilizáló hatással van a kar ízületeire. Ezeknek köszönhetően a mozgás helyesen tud végbemenni, csökkentve ezzel a szövetek közöti összetapadásokat. Az ízületen belüli súrlódás csökkenésével pedig a már kialakult gyulladások is enyhülnek, és megelőzhetjük az újabbak létrejöttét.

A gyógytornának keringés fokozó hatása is van, amely a sérült terület oxigén ellátását, ezáltal a gyógyulását segíti elő, ezáltal jótékonyan hat a felkar fájdalomra.

Összességében a közérzetre is jótékony hatással van, ugyanis ha megszüntetjük a felkar fájdalmát, és az azt kiváltó okot is kezelésbe vesszük, a mindennapokban magabiztosabb és erősebb lesz.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely segít enyhíteni a felkar fájdalmat, és stimulálja az izmok működését. A stretching gyakorlatok olyan speciális technikák, amelyek kifejezetten a felkar és a környező izmokat nyújtják.

A felkar fájdalom gyógytorna nélkül

Abban az esetben, ha nem igényli gyógytornász szakember segítségét, lehet, hogy a felkar fájdalom valódi oka sem derül ki és a fájdalom állandósulni fog.

A gyógytornász életmódbeli tanácsokkal is ellátja Önt, azonban, ha ilyenben nem részesül, akkor például a fájdalmat kiváltó rossz munkahelyi környezet tovább ronthat az állapotán. Akár a vállízülete is begyulladhat, amely befagyott váll szindrómához vezethet. A befagyott váll gyógyulási ideje sokkal hosszabb, akár 2 év is lehet.

Gyógytorna felkar fájdalomra

A felkar fájdalom gyógytornája során a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink nagy hangsúlyt fektetnek a kiváltó ok kiderítésére. Ehhez rendelőnkben egy 1 órás állapotfelméréssel kezdjik meg a kezelést. Ennek során részletesen kikérdezik Önt panaszairól, pontosan mikor kezdődött, mi fokozza a felkar fájdalmat és mi enyhít. Ha van orvosi lelete azt is hozza magával, ugyanis gyógytornászunk ezt is áttanulmányozza.

Ez után egy fizikális vizsgálattal felmérik a panaszos végtag ízületi mozgásait, és speciális tesztekkel az izmok működését is megvizsgálják. Ha megtalálták a felkar fájdalom okát, felállítanak egy mozgásszervi diagnózist, és annak alapján egy személyre szabott kezelési tervet dolgoznak ki speciálisan az Ön problémájára. Fontos, hogy a gyógytornászok az okot kezelik, a tünetek enyhítése csak pozitív velejárója a kezeléseknek!

Ez után kezdődik meg a gyógytorna, amely során kiemelten figyelnek a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ugyanis csak így lehet eredményes a gyógyulás. A gyakorlatok mellett, ha szükséges, kineziológiai tapaszt is felhelyeznek, valamint külön stretching órát is tartnak Önnek. A gyakorlatokat betanítják Önnek, s ezeket otthonában, házi feladatként naponta el kell végeznie. Így Ön is hozzájárulhat az eredményes gyógyulásához. Életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amiket ha betart, biztosan megelőzhető lesz egy újabb felkar fájdalom kialakulása. Már az első alkalom után érezni fogja, hogy a felkar fájdalma enyhült, nem fog aggódni attól, hogy esetlegesen komolyabb probléma áll a panasza háttérében, és megnyugodhat, hogy jó kezekben hamarosan elmúlik a problémája.

Olvassa el gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus. Fontos kiemelni, hogy nálunk minden kezelés ugyanannyiba kerül, nem kell többet fizetnie a kineziológiai tapasz felhelyezésért vagy a stretching óráért. Árainkat pedig ide kattintva  tekintheti meg.

Felkar fájdalmat kezelő gyógytornászaink

Felkar fájdalom okai és tünetei

A felkar fájdalomnak számos oka lehet, és mind különböző tünetekkel jár. A felkar fájdalom egyaránt jelentkezhet a bal és a jobb oldalon is, bizonyos esetekben akár egyszerre is a két oldalon. Az alábbiakban bemutatjuk a lehetséges okokat.

Sérülés

Felkar fájdalom nagyon gyakran valamilyen sérülés miatt is kialakulhat. Elég például egy rossz mozdulat, egy nehéz tárgy megemelése, és húzódás, valamint mikrosérülések jöhetnek létre a kart alkotó inakban, izmokban. Ha a karját sérülés érte, mindenképpen forduljon orvoshoz, ugyanis ki kell zárni a csonttörés vagy az izomsérülés lehetőségét, amelyhez képalkotó eljárások szükségesek.

Nyaki porckorongsérv

Gyakori, hogy nyaki porckorongsérv felkar fájdalommal jár. A kor előrehaladtával, és bizonyos körülmények hatására a porckorong rostos fala meggyengülhet, emiatt pedig a porckorong fala előboltosul. Ha a fal átszakad, és ezen a résen keresztül a porckorong belső magja kitüremkedik, akkor beszélhetünk porckorongsérvről. Ez a folyamat szűkíti a teret a gerinccsatornában, majd a porckorong mellett fekvő ideggyök és a gerincvelő megnyomódik.

Az ideggyök nyomódása annak ellátási területén zsibbadással, érzészavarral és fájdalommal jár. Súlyosabb esetben az érintett végtag ügyetlenné válik, csökken az izomereje, esetleg le is bénulhat. Vezető tünete lehet a nyaki fájdalom is.

Alagút szindróma

Ereink és idegeink bizonyos helyeken egy izommal, ínnal és csonttal körbezárt, szűk csatornában futnak, ezeket nevezzük alagutaknak. Ha ezekben az idegek valamilyen oknál fogva (például duzzanat) nyomás alá kerülnek, akkor beszélhetünk alagút szindrómáról. Ha a vállban található alagútnál jön létre ez a probléma, az kisugárzó felkar fájdalommal jár.

További tünetei között szerepel a zsibbadás, fájdalom, súlyosabb esetben érzéskiesés és az izomgyengülés.

Kialakulásának kockázati tényezője lehet az elhízás, cukorbetegség, terhesség, myxoedema, rheumatoid arthritis, köszvény. De olyan esetben is kialakulhatnak, amikor a kart hosszan tartó terhelés éri, mint például gépelés.

Az alagút szindróma gyógytornával hatékonyan kezelhető, segítségével akár a műtéti beavatkozás is elkerülhető.

Perifériás neuropátia

Perifériás idegeknek nevezzük az agyon és a gerincvelőn kívül eső idegpályákat, amelyek a központi idegrendszerből kilépve behálózzák a testünket. Ezek károsodása különböző tüneteket okozhat.

Az alábbi tünetek jelentkezhetnek perifériás neuropátia esetén:

 • fájdalom
 • érzéketlenség
 • koordinációs nehézség
 • akaratlan izommozgások
 • nehezítettség a motoros feladatok elvégzésében

Ezek a tünetek bármelyik végtagon és bárhol megjelenhetnek. Éppen ezért nem ritka, hogy a felkar fájdalom ehhez a betegséghez is köthető.

Leggyakrabban cukorbetegeknél alakul ki, de bizonyos autoimmun betegségek (például rheumatoid arthritis) vagy vitaminhiányos állapotok esetében is előfordulhat.

Olyan gyógytornászt keres, aki érti a panaszait és kideríti mi állhat a felkar fájdalom háttérében? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Rosszul kialakított munkahelyi környezet

Ha irodai munkánk során nem alakítunk ki magunknak helyes munkakörnyezet, hosszútávon az is felkar fájdalomhoz vezethet. Például, ha a gépelés és egérhasználat során rossz pozícióban tartjuk a kezünket, valamint a könyökünket és az alkarunkat nem támasztjuk alá, az az egész karunkra, vállunkra negatív hatással lehet. Fontos tehát a helyes pozíció kialakítása a munka során, figyelve arra, hogy az alkarunk és a könyökünk megfelelő alátámasztást kapjon, valamint a csuklónk és a kezünk egyvonalban helyezkedjen el.

rosszul kialakított munkakörnyezet

Különösen fontos ez akkor, ha ilyen monoton munkát végzünk, ugyanis ez is túlterhelheti a végtag ízületeit, amely magában az ízületben szúró fájdalmat okoz, és kisugározhat a környező izmokra. A túlterhelés hatására az inak begyulladhatnak (tendinitis), hosszú távon pedig az ínhüvely megvastagodik, és ez meggátolhatja a kar mozgását. A felső végtag hamarabb elfárad és fájdalom jelentkezik, de lehetséges, hogy az izmok görcsösen befeszülnek, zsibbadást okozva ezzel az érintett területen.

A rosszul kialakított munkakörnyezett miatt kialakult felkar fájdalom leghatásosabb kezelési módja a gyógytorna. Rendelőnkben életmódtanácsokkal is ellátjuk, hogy hogyan tudja kialakítani a munkaállomását annak érdekében, hogy megelőzze egy újabb probléma kialakulását.

Belgyógyászati okok

A felkar olyan terület, melyre több szerv is adhat kisugárzást. Ilyen például a máj, és epe, melyek működési zavaránál gyakran észlelnek mélyebb felkarcsont fájdalmat.

Valamint meg kell említenünk a daganatos megbetegedéseket, csontot, nyirokrendszert vagy egyéb környező szövetet érintő tumor esetén jelentkezhet felkar fájdalom.

Ezek kizárása egyértelműen orvosi kompetencia. Amennyiben először gyógytornászhoz kerül állapotfelmérésre, és a gyógytornászban felmerül a gyanú, hogy Önnek nem mozgásszervi eredetű a panasza, kötelessége Önt továbbirányítani a megfelelő orvoshoz kivizsgálásra, ez a mi rendelőnkben sincs másképp.

Komolyabb, akut esetek

Ha az alábbi tünetek mindkét karjában jelentkeznek, mindenképpen hívjon mentőt, ugyanis ezek a stroke-nak a jelei:

 • zsibbadás
 • gyengeség

Valamint, ha ezek pedig mind az alábbi tünetekkel társulnak:

 • egyensúlyzavar
 • zavart gondolkodás
 • beszédzavar
 • erős fejfájás

Abban az esetben, ha a bal karja fáj, és emellé a mellkasában is erős fájdalmat érez, amely légszomjjal és hideg verítékezéssel társul, szintén hívjon azonnal mentőt, ugyanis ezek a szívinfarktus tünetei lehetnek.

A felkar fájdalom diagnosztikája

Annak kiderítése, hogy a felkar fájdalomnak mi a kiváltó oka, általában orvosi feladat. Az orvos képalkotó eljárások segítségével kideríti, hogy mi állhat a panasz hátterében. Ha a fent leírt tüneteket nem észleli magán, egyszerűen csak fájdalmat érez valamelyik oldali felkarjában, egy tapasztalt gyógytornász is segíthet a felkar fájdalom okának kiderítésében.

Felkar fájdalma van? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön felkar panaszának gyógyításában!  ↓