funkcionális tréning

Funkcionális tréning gyógytornász vezetésével Budapesten!

A funkcionális tréning egy kiváló módszer arra, hogy fejlesszük a felületes-és mélyizmainkat, ezáltal nagyobb erőre, állóképességre tegyünk szert. Mivel a gyakorlatok során kiemelten fontos a helyes kiinduló testhelyzet, valamint az állapotunknak megfelelő nehézségi szint, ezért ajánlott egy szakképzett gyógytornász vezetésével végezni a tréninget.

De mi is pontosan a funkcionális tréning és milyen eredményeket lehet elérni vele? Mikor javasolt és mikor nem ez az edzésmódszer? Hogyan zajlik gyógytornász vezetésével a tréning? Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg az alábbi cikkünkben.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen gyógytorna módszer a funkcionális tréning?

A funkcionális tréning kialakulása a sportnak köszönhető. Atléták és súlyemelők is ezzel a módszerrel edzenek már több évszázada.

A tréning lényege, hogy nem izoláltan kezeli az izomcsoportokat, tehát a feladatok nem külön területekre koncentrálnak, hanem összetettebb gyakorlatokkal mozgat meg egyszerre több izomcsoportot. Alapvető, a mindennapokban is végzett mozdulatokra (pl.: guggolás, emelés) épít, ezáltal lehetővé teszi azok hatékonyabb kivitelezését. A tréning alapja, hogy stabil kiinduló helyzetből végezzük a feladatokat, ezért elsődleges a törzs stabilizálása, a mélyizmok megerősítése.

A funkcionális tréning során alkalmazott feladatoknak több nehézségi szintje lehet, valamint eszközökkel (pl.: súlyok, instabil felszín) és eszközök nélkül is lehetőség van az izmok fejlesztésére. Például kezdetnek guggolásokat végezhet a sík talajon, majd nehezítésnek instabil felszínen is kivitelezhető ugyanaz a gyakorlat.

A funkcionális tréning tehát egy olyan, a gyógytornászok által is végzett hatékony módszer, amellyel a test minden területét a hétköznapokban is végzett mozgásokkal, valamint azok nehezítésével edzhetjük meg.

Mikor javasolt a funkcionális tréning?

Nem csak rehabilitáció vagy sport esetén alkalmazható módszerről van szó. A tréning pozitív hatásait bárki élvezheti. Az alábbi esetekben érdemes rendszeres, gyógytornász által vezetett funkcionális tréningen részt venni:

 • egyensúlyfejlesztés – idős emberek esetén is, akiknél fokozottabb az elesés veszélye
 • állóképesség növelése
 • panaszt okozó mozgások fájdalommentéssé tétele
 • izomerő növelése
 • mozgászavarok kezelése
 • sérülés, műtét utáni rehabilitáció
 • ízületi kopások, sérülések megelőzése

Mikor nem javasolt a funkcionális tréning?

A funkcionális tréning mindenki számára (kezdő és aktív sportoló) ajánlott, ugyanis ezeket a feladatokat bárki meg tudja csinálni. A nehézségi szinteknek köszönhetően személyre szabott módon fejleszti az egyén vázizomzatát és szervezetét. Mivel a rehabilitációban is lényeges szerepet játszik, ezért még sérülést/műtétet követően is javasolt a tréning megkezdése a gyorsabb és eredményesebb felépülés érdekében.

Tapasztalt gyógytornász vezetésével szeretne rendszeresen funkcionális tréninget végezni? Jelentkezzen be hozzánk online!

Milyen változások érhetők el rendszeres funkcionális tréninggel?

A funkcionális tréning során végzett gyakorlatok növelik az izmok erejét, összehangolja azok működését, emellett pedig korrigálja a testtartást. Mindezek felül az alábbi pozitív hatásokat tapasztalhatja meg, ha rendszeresen végez funkcionális tréning feladatokat:

 • fokozódik a keringés és az anyagcsere
 • csökkenhet a testsúly
 • erősödnek a törzsstabilizáló izmok
 • javul a testtartás
 • növekszik az állóképesség
 • fejlődik az ízületek stabilitása (sérülések megelőzése)

Így zajlik a funkcionális tréning egy budapesti magán gyógytorna rendelőben

A funkcionális tréning megkezdése előtt a Gyógytornászom.hu rendelőjében első alkalommal egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérést végzünk. Rendelőnkbe érkezve lehetősége lesz a zuhanyzóval felszerelt öltözőben átvennie a kényelmes ruháját a tréninghez. Ezt követően az Ön által választott gyógytornász egy részletes kikérdezést végez az Ön problémájáról, a fájdalmat okozó mozgásokról, illetve a terápiával kapcsolatos céljáról.

Ez után következik a megtekintés, amelynek lényege, hogy a gyógytornász minden irányból megfigyelje a testtartást, az ízületek egymáshoz viszonyított helyzetét, illetve a vázizomzat állapotát. Ez a vizsgálat fehérneműben zajlik annak érdekében, hogy minden fontos statikai helyzetet átlásson a gyógytornász. Miközben a terapeuta jegyzetel, Önnel is megosztja a látottakat, és ha eltérést talált, részletesen elmagyarázza a tudnivalókat.

A megtekintés során tapasztaltak alapján következik a fizikális vizsgálat, amely során a gyógytornász speciális teszteket végez, valamint néhány feladatot végeztetve, felméri az aktuális erőnléti állapotát. Az állapotfelmérés alapján a gyógytornász egy személyre szabott terápiás-és edzéstervet dolgoz ki.

funkcionális tréning

Az állapotfelmérés végén a tréning is elkezdődik, amely az problémás és fejleszteni kívánt izomláncot célzó funkcionális gyakorlatokból áll. Ezeket a gyógytornásza diktálja Önnek, miközben nagy figyelmet fordít a feladatok helyes kivitelezésére. A tréning alatt végzett gyakorlatokat be is tanítja Önnek, ugyanis ezeket otthonában rendszeresen el kell végeznie a sikeres és gyors fejlődés érdekében. Mind az erőnlétet célzó, és mind a mobilizálást elősegítő gyakorlatok lehetnek eszközösek vagy eszköz nélküliek. Bármelyik feladatról is legyen szó, rendelőnkben az eszközök széles tárháza rendelkezésre áll a megfelelő funkcionális tréning megvalósításához.

A gyógytornász vezetésével végzett, rendszeres funkcionális tréningnek köszönhetően hétről-hétről megtapasztalhatja a fejlődés örömét. Már néhány alkalom után élvezheti a nagyobb izomerő előnyeit, a fejlettebb egyensúlyérzékelést, valamint a jobb kondíciót.

Tudta?

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait már nem csak a Vitéz utcában (Buda) találja meg, hanem a Bajcsy-Zsilinszky úton (Pest) is, akikkel már 2-3 napon belül megkezdheti a közös munkát. Rendelőnkben minden kezelés egy áron van és SZÉP, valamint Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Szeretné kipróbálni a funkcionális tréninget? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a funkcionális tréning alapú edzésterv kidolgozásában! ↓