térdkopás

Térdkopás: Ezt tanácsolja a gyógytornász

A térdkopás, vagy latinul gonarthrosis komoly fájdalommal járhat, amely kezdeti stádiumban csak elinduláskor jelentkezik, később azonban hosszantartó ülésnél is panaszt okoz. Ha Ön is térdkopással küzd, ajánljuk az alábbi cikkünket, amelyből megtudhatja miért hatékony a térdkopás kezelésében a gyógytorna, mire számíthat, ha nem kér gyógytorna kezelést, valamint hogyan zajlik egy profi fizioterápiás kezelés. Végül pedig összeszedtünk mindent, amit a térdkopásról tudni érdemes.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna térdkopás esetén

A gyógytorna a legtermészetesebb módja a térdkopás kezelésének, ugyanis ez a módszer a mozgást használja fel, a test öngyógyító folyamatainak aktiválására, amely mindig kéznél van.

A gyógytorna több szempontból is hatásos. Jótékony szerepet játszik a fájdalom csökkentésében, segítségével növelhető az ízület mozgástartománya, valamint az izmok erősítésével képes megnövelni a térdízület stabilitását. A gyógytorna gyakorlatok hatására javul a porc állapota, amelynek köszönhetően megakadályozhatjuk a porcfelszín további kopását.

térd gyógytornája

A gyógytornászok által alkalmazott kinezio tape technika támogatja a fájdalomcsökkentését és az ízület tehermentesítését. A taping technika egy mechanikus módszer, amely támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait. Hatását felhelyezés után szinte rögtön érezni lehet, és a bőrön 3-5 napig képes fennmaradni, ezzel segítve az ízületi funkciókat. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítása, amely a térdízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét az ízületi porc felszínén.

Térdspecialista gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árainkat és jelentkezzen be online!

Mi történik, ha térdkopását nem kezeli gyógytornával?

A gyógytornának több szempontból is lényeges szerepe van. A gyakorlatoknak köszönhetően megelőzhető a további térdkopás és az ennek következtében kialakuló kinövések, valamint egy esetleges gyulladás is kisebb eséllyel alakul ki. Abban az esetben, ha a térdkopás továbbra is fennáll, valamint a térd továbbra is instabil, és nincs meg a kellő izomerő az stabilizáláshoz, az újabb kóros folyamatokhoz vezethet.

Például térdízületi gyulladás következtében az ízület merevvé, mozgásképtelenné és fájdalmassá válik. A gyulladás a térd deformitásához vezethet. A térdízületi gyulladás gyógyulási ideje jelentős mértékben megnövekszik.

Ha a porc teljesen elkopik, mindenképp műtétre lesz szükség, ami lehet artroszkópos térd ízületi tisztítás, vagy végső esetben térdprotézis. Mindkettő után szintén javasolt a hatékony rehabilitáció érdekében a gyógytorna. Azonban egy ilyen beavatkozás komoly megterhelést jelent az egész szervezetre, így a gyógyulás is idő kitolódhat.

Így zajlik a térdkopás gyógytornája

Rendelőnkben a térdkopás elleni gyógytornát egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezik Önt. További segítséget nyújthat a gyógytornász számára a korábbi orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletei is. Az állapotfelmérés után egy fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális teszteket végez a térdízületén és a környező izmokon, hogy meggyőződjön a problémája eredetéről, és fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

Csak az ok kiderítése után kezdődhet meg a térdkopás elleni gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így kezelhető hatékonyan a kialakult probléma. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Online is kérhet itt időpontot a gyogytornaszom.hu szakrendelésére, hogy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok vizsgálhassák meg a térdkopását! A térdkopás komoly probléma, ezért mindenképpen fontos, hogy hozzáértő szakemberek vizsgálják ki a lehetséges kiváltó okokat. Gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

Szakembereink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a hétköznapokban újra könnyebb lesz a mozgás, stabilan és fájdalom nélkül sétálhat, valamint hamar visszatérhet a megszokott sport tevékenységéhez. Egy empatikus gyógytornásszal végzett kezelés pozitív hatással lesz a térdkopás gyógyulásában.

Mi pontosan a térdkopás?

Térdkopás alatt a combcsont, a sípcsont és a térdkalács közötti porcfelszínek kopását értjük. Más néven térd artórzisnak is nevezett betegség hátterében a porfelszín elhasználódása áll. A térdünk az egyik leginkább leterhelt ízületünk, állandó terhelésnek, mozgásnak van kitéve, valamint elég sokszor érik kisebb sérülések (például: sport sérülések, hirtelen rossz lépéssel kapcsolatos mozdulatok).

Gyógytornászaink akik térdkopást kezelnek

Mik a térdkopás tünetei?

A térdkopás korai stádiumában terhelésre kattogás vagy fájdalom jelentkezik. Ezt leggyakrabban indítási fájdalomnak is nevezik, ugyanis jellemzően felálláskor, „meginduláskor” érezheti a panaszt a térdében. Mozgásra azonban enyhül a fájdalom, úgymond „bejáródik” a térdízület, ahogy az ízületi folyadék bekeni a porcfelszíneket.

Előrehaladott állapotban a fájdalom állandósul, már nem múlik el mozgáskor sem. A térdízület merevvé válik, kevésbé lesz biztosabb a járása, valamint megjelenik a térd mozgáskorlátozottsága is.

Súlyosabb esetben már pihenéskor is fennáll is a fájdalom. A térd hajlítása már nem csak lépcsőzéskor, guggoláskor jelent gondot, hanem sík terepen történő járás közben is. Tipikus tünet még, hogy hosszas ülés közben jelentkezik fájdalom a térdben. A csontvégek folytonos súrlódása, és a porcfelszín elhalása miatt akár gyulladás is jelentkezhet az ízületben, aminek következtében a térd megduzzad.

térdkopás-ülés

A tartós súrlódás következtében a csontfelszínen kinövések jelentkeznek. A térd mozgatásakor emiatt is hallhatunk kattogó/ropogó hangot a porcsérülés mellett.

Mi okozhat térdkopást?

Az intenzív terhelés, bizonyos típusú sportok vagy éppen az ülő- és mozgásszegény életmód hatására alakulhat ki térdkopás. Az ízület keringése romlik, kevesebb ízületi folyadék termelődik. Az ízületi folyadék azért is fontos, mert ez biztosítja az ízületi felszínek egymáson való elcsúszását, illetve a csontvégeket borító porcok tápanyag ellátottságát. A folyadék hiánya további problémát okoz: az ízületi rés beszűkül, ezáltal az ízfelszínek mozgás közben egymáson mozdulnak, súrlódás jön létre. Ha ez az állapot hosszú ideig fennáll, a porcfelszín teljesen elkophat.

Hogyan kezelik a térdkopást?

A térdkopás kezelése a probléma súlyosságától függ. A helytelen ízületi terhelés személyre szabott gyógytornával hatékonyan korrigálható. A fájdalom enyhítésében leginkább konzervatív terápiát javasol a szakorvos. Ennek lényeges eleme a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés, azonban ez önmagában nem elég, hogy elkerüljük a korai térd artrózis súlyosbodását.

Az ízületbe adott porcképzők és gyógyszerek enyhíthetik a panaszokat, de ezek sem helyettesítik a térdízületi terhelés javítása érdekében tett életmódbeli változtatásokat. Kezdeti stádiumban fontos a rendszeres testmozgás, túlsúly esetén pedig a testsúlycsökkentés.

Ha a konzervatív terápia nem vezetett eredményre, valamint a térdkopás előrehaladott állapotban van, szóba jöhet a műtéti kezelés, nagyon súlyos esetben pedig akár térdprotézis beültetése is.

Térdkopással küszködik? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdkopás okozta panaszainak gyógyításában!