A manuálterápia „titkai”: így dolgozik a manuálterapeuta

A manuálterápia, röviden szólva, helyreállítja a támasztó- és mozgató szervrendszer megbomlott harmóniáját. A manuálterápia szemlélete holisztikus, amely által az embert egyetlen egészként kezeli, azt teljes egészében vizsgálja, miközben a kiropraktika, az ostepathia és a modern orvoslás ismereteire is támaszkodik.

A manuálterápia a támasztó és mozgatórendszer visszafordítható, funkcionális
működészavarainak,
akut és krónikus elváltozásainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik, miközben kézzel végzett speciális nyomásokkal, fogásokkal és húzásokkal helyreállítja a gerinc és a perifériás ízületek elváltozásait.

A manuálterápiás módszereknek ma már több, eltérő típusa létezik

Mindegyik manuálterápia ( Barvicsenko-, Dorn-, Maitland-, Mulligan-, és Bowen-féle) csak gyógytornával együtt hatékony, így manuálterápiás kezelést kizárólag olyan, megfelelően képzett gyógytornászok és szakorvosok végezhetnek, akik a Semmelweisen Egyetemen, vagy más, nemzetközi szervezetek által indított Magyarországon is akkreditált továbbképzéseken vizsgát tettek, és a tevékenység végzéséhez hivatalos engedéllyel rendelkeznek.

A manuálterápia alkalmazási területei

A manuálterápiát számos területen alkalmazzák sikeresen.

 • Fájdalomcsillapítás:
  • nyaki-, háti-, deréki-, keresztcsonti fájdalmak, vállízület fájdalma
 • Ízületek funkciójának javulásához, ízületek mozgáskorlátozottságának oldására:
  • csigolyaközti kisízület blokkja valamint
  • csökkent mozgékonyságú ízületek esetén
 • Ízületek statikájának helyreállítására:
  • csigolyaközti kisízületek elmozdulásakor
 • Az általános izomegyensúly helyreállítására:
  • túlerőltetés miatti problémák (teniszkönyök, golfkönyök)
 • Általános közérzet javítására.

Nem javasolt a manuálterápia az alábbi esetekben:

 • akut gyulladás, közvetlen műtét utáni állapotokban,
 • akut sérülés, szalagszakadás fennállásakor,
 • előre haladott csontritkulás, oszteoporózis esetén,
 • egyes tumoros megbetegedés típusok mellett is ellenjavalt lehet, továbbá
 • lázas, influenzás állapotok fennállásának idején,
 • vérzékenységben valamint
 • agyi és egyes érbetegségekben szenvedőknél.

A manuálterápiás kezelés hatásai

Számos pozitív hatás mutatkozhat már az első manuálterápiás kezelést követően annak köszönhetően, hogy az ízületek visszakerülnek eredeti helyzetükbe, lényegesen növekszik vagy helyreáll az eredeti ízületi mozgástartomány, javul az izomfunkció.

A terápia hatására pár alkalom után lényegesen csökken a gerincfájdalom, növekszik a gerinc és az izmok, ízületek terhelhetősége.

A manuálterápiás kezelés jellemzői

A kezelést megelőző vizsgálat legalább annyira lényeges eleme a manuálterápiának, mint maga a kezelés. A gyógytornászom.hu-n szakképzett manuálterapeutái sok éves tapasztalattal végzik el a diagnosztizálást.

Ugyanis egy részletes, mindenre kiterjedő állapotfelmérő vizsgálat (ide tartozhat a röntgen, a CT, az MR valamint egyes laborvizsgálatok is) valamint a teljes kórelőzmény alapos elemzése nélkül (a panaszok mikor és miként jelentek meg, mitől jöttek létre, stb. ) a terapeuta nem rendelkezne megfelelő információval a páciens megfelelő kezelési módjának megválasztásához.

A manuálterapeuta lokalizálja és mozgásvizsgálattal is elemzi a kialakult funkciózavarokat

Az anamnézis felállítását követően a mozgásvizsgálat során a terapeuta ellenőrzi a páciens tartását, feltérképezi az esetleges deformitásokat: Megvizsgálja a testi és végtagi asszimetriákat, a gerinc formáját, mozgástartományát, a csigolyák mozgásait, valamint a végtagok ízületeinek mozgathatóságát, izmainak általános állapotát.

A problémának megfelelően különböző fogásokkal fájdalmat csillapít és mobilizál

A kezelés során a manuálterapeuta saját testének mechanikus energiáját is felhasználva előkészítő lágyrész kezelési masszázsfogásokkal, izom-energiát alkalmazó technikákkal, izom és izompólya oldási technikákkal, postizometriás relaxációs technikákkal, dinamikus mobilizációs és manipulációs technikákkal állítja helyre a tartó és mozgatórendszer harmóniáját.

Korrigálja az ízületeken belül, az ízület alkotórészei között kialakult pozíciós eltéréseket, az érintett ízületek megfelelő mozgásfunkcióját, tágítja mozgáshatárait, oldja az izommerevséget.

A manuálterápia lényeges és elmaradhatatlan része az önterápia

A manuálterapeuta a pácienssel együttműködve, célirányos erősítő, nyújtó jellegű gyakorlatokkal stabilizálja az elért mozgásjavulást. A terápia végeztével az elért állapot stabilizálása és megtartása érdekében önterápiás jelleggel, megadott ismétlésszámmal és gyakorisággal végzendő, aktív gyógytorna feladatokkal látja el a gyógyult pácienst, megakadályozandó a panaszok kiújulását és a funkciózavar újbóli kialakulását.

A manuálterápia nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ezért érdemes manuálterapeuta szakembert felkeresnie akkor is, ha ugyan a panaszok még nem jelentkeztek, de gyakori fáradtságot, fizikai diszkomfort érzetet esetlegesen végtagi zsibbadást tapasztal.

Képzett szakembereink bejelentkezés után szívesen fogadják manuálterápiával kapcsolatban felmerülő kérdéseit, itt pedig azonnal időpontot is foglalhat egy kezelésre!

2002-ben szerzett diplomát az SE-EFK-n. Szakterületei: Nyaki, háti, ágyéki gerinc problémái; porckorongsérv kezelése McKenzie és manuálterápiával ,Nyaki gerinc felől induló fejfájás, szédülés csökkentése, Tartáskorrekció, Befagyott váll (PHS), Traumatológiai esetek: vállficam, váll-, könyök-, csuklótörések, kézsérülések, alsóvégtagi törések, térd- és bokaízületi szalagsérülések, Csípő- és térdízület degeneratív elváltozásai, Csípő- és térd protézis beültetés utáni rehabilitáció

Comments are closed.