A manuálterápia „titkai”: így dolgozik a manuálterapeuta

A manuálterápia „titkai”: így dolgozik a manuálterapeuta

A manuálterápia, röviden szólva, helyreállítja a támasztó- és mozgató szervrendszer megbomlott harmóniáját. A manuálterápia szemlélete holisztikus, amely által az embert egyetlen egészként kezeli, azt teljes egészében vizsgálja, miközben a modern orvoslás ismereteire is támaszkodik. Olyan kezelési eljárás, amelynek során a gyógytornász manuálisan, azaz kézzel kivitelezett fogásokkal gyógyítja a gerinc és az ízület problémáit.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A manuálterápiás kezelés jellemzői

A kezelést megelőző vizsgálat legalább annyira lényeges eleme a manuálterápiának, mint maga a kezelés. A gyógytornászom.hu-n szakképzett gyógytornászai és manuálterapeutái sok éves tapasztalattal végzik el a diagnosztizálást.

Rendelőnkben egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérő vizsgálattal (ide tartozhat a röntgen, a CT, az MR valamint egyes laborvizsgálatok is) valamint a teljes kórelőzmény alapos elemzésével (a panaszok mikor és miként jelentek meg, mitől jöttek létre, stb.) a terapeuta egy olyan mozgásszervi diagnózist állít fel, amely a panaszt kiváltó okot tartalmazza. Ezáltal egy egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelynek célja a megfelelő kezelési mód megválasztása.

Az anamnézis felállítását követően a mozgásvizsgálat során a terapeuta ellenőrzi a páciens tartását, feltérképezi az esetleges deformitásokat: Megvizsgálja a testi és végtagi asszimetriákat, a gerinc formáját, mozgástartományát, a csigolyák mozgásait, valamint a végtagok ízületeinek mozgathatóságát, izmainak általános állapotát. A manuálterápia szemléletmódja szerint az embert egészként kell kezelni, és különösen figyel a testrészek viszonyára, valamint az izmok és ízületek egymással való kölcsönhatására.

Az részletes állapotfelmérés után a problémának megfelelően különböző manuális, kézzel kivitelezett fogásokkal fájdalmat csillapít és mobilizál.

Így zajlik a manuálterápiás kezelés

A kezelés során a manuálterapeuta saját testének mechanikus energiáját is felhasználva előkészítő lágyrész kezelési masszázsfogásokkal, izom-energiát alkalmazó technikákkal, izom és izompólya oldási technikákkal, postizometriás relaxációs technikákkal, dinamikus mobilizációs és manipulációs technikákkal állítja helyre a tartó és mozgatórendszer harmóniáját. Mivel a terapeuta aktívan vesz részt a kezeléseken, amely ilyen nagy energia befektetéssel jár, ezért is drágább a gyógytornász rendelőkben ez a kezelési típus. A Gyógytornászom.hu rendelőjében azonban ennek az ára is megegyezik 1 alkalom gyógytornáéval!

A manuálterápia hatékony kezelést nyújt a mozgásszervi panaszokra, és már 10-15 alkalom után jelentős javulás érhető el, bármi is legyen a panasza.

A manuálterápia részét képezheti a trigger pont terápia is. Trigger pontnak nevezzük azokat a csomókat, amelyek az izomban vagy a fasciában (kötőszövet) alakultak ki. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra azonban jól meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom. A módszer lényege, hogy a befeszült izmokban ezeket a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget.

Szeretne több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornásztól manuálterápiás kezelést kapni? Jelentkezzen be hozzánk online és akár már 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni!

A manuálterápia típusai

Mindegyik manuálterápia (Barvicsenko-, Dorn-, Maitland-, Mulligan-, és Bowen-féle) csak gyógytornával együtt hatékony, így manuálterápiás kezelést kizárólag olyan, megfelelően képzett gyógytornászok és szakorvosok végezhetnek, akik a Semmelweis Egyetemen, vagy más, nemzetközi szervezetek által indított Magyarországon is akkreditált továbbképzéseken vizsgát tettek, és a tevékenység végzéséhez hivatalos engedéllyel rendelkeznek.

A manuálterápia alkalmazási területei

A manuálterápiát számos területen alkalmazzák sikeresen.

 • Fájdalomcsillapítás:
  • nyaki-, háti-, deréki-, keresztcsonti fájdalmak, vállízület fájdalma
 • Ízületek funkciójának javulásához, ízületek mozgáskorlátozottságának oldására:
  • csigolyaközti kisízület blokkja valamint
  • csökkent mozgékonyságú ízületek esetén
 • Ízületek statikájának helyreállítására:
  • csigolyaközti kisízületek elmozdulásakor
 • Az általános izomegyensúly helyreállítására:
  • túlerőltetés miatti problémák (teniszkönyök, golfkönyök)
 • Általános közérzet javítására.

Nem javasolt a manuálterápia az alábbi esetekben:

 • akut gyulladás, közvetlen műtét utáni állapotokban,
 • akut sérülés, szalagszakadás fennállásakor,
 • előre haladott csontritkulás, oszteoporózis esetén,
 • egyes tumoros megbetegedés típusok mellett is ellenjavalt lehet, továbbá
 • lázas, influenzás állapotok fennállásának idején,
 • vérzékenységben valamint
 • agyi és egyes érbetegségekben szenvedőknél.
manuálterapia

A manuálterápia lényeges és elmaradhatatlan része az önterápia

A manuálterapeuta a pácienssel együttműködve, célirányos erősítő, nyújtó jellegű gyakorlatokkal stabilizálja az elért mozgásjavulást. A terápia végeztével az elért állapot stabilizálása és megtartása érdekében önterápiás jelleggel, megadott ismétlésszámmal és gyakorisággal végzendő, aktív gyógytorna feladatokkal látja el a gyógyult pácienst, megakadályozandó a panaszok kiújulását és a funkciózavar újbóli kialakulását.

A manuálterápia nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ezért érdemes manuálterapeuta szakembert felkeresnie akkor is, ha ugyan a panaszok még nem jelentkeztek, de gyakori fáradtságot, fizikai diszkomfort érzetet esetlegesen végtagi zsibbadást tapasztal.

Szakképzett és tapasztalt manuálterapeutát keres? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszának gyógyításában!  ↓