Bemutatkozó: Farkas Eszter – McKenzie / manuálterapeuta


Szakterületeim

 • nyaki fájdalom, vállövből, nyakból kisugárzó fejfájás és szédülés
 • váll, hát, derék fájdalom
 • nyaki és ágyéki porckorong problémák, gerincsérv
 • ortopédiai, traumatológiai problémák, elváltozások, kórképek kezelése, rehabilitációja (teljes/részleges szakadás, törés, ficam, íngyulladások, tenisz/golf könyök, ITB szindróma, adductor szindróma, achilles tendinitis)
 • amputációt követő rehabilitáció, protetizálás
 • gerincműtétek, gerincet érintő beavatkozások utáni gyógytorna
 • helytelen, hanyag tartás kezelés
 • ülőmunkából adódó problémák kezelése
 • általános erősítő, kondícionáló gyógytorna
 • akut, krónikus csípő, térd fájdalmak fizioterápiája
 • protézis műtétek előtti és utáni pre- és rehabilitáció
 • mozgásszervi sérülések kezelése
 • senior torna
 • proprioceptív tréning
 • prenatális fizioterápia, szülésfelkészítés, kismamatorna
 • postnatális tréner (Fitmummy tréner), szülést követő fizioterápia (rectus diastasis, szülést követő esetleges diszfunkciók terápiája)
 • császármetszés hegkezelés

Tanulmányaim

 • 2015 – Funcionális Elasztikus Taping
 • 2016 – BSc diploma Semmelweis Egyetem – gyógytornász
 • 2016 – Core-stabilizációs tréning 2017 – Járáskép diagnosztika tanfolyam
 • 2017 – ISPO ortetika protetika tanfolyam
 • 2018 – Tükörterápia
 • 2019 – MSc diploma Semmelweis Egyetem – gyógytornász-fizioterapeuta
 • 2019 – McKenzie A kurzus
 • 2020 – McKenzie B kurzus
 • 2021 – Mulligan Manuzálterápia I. modul
 • 2021 – Mulligan Manuálterápia II, modul

Kezeléseim

 • Gyógytorna
 • Kinesio tape
 • McKenzie terápia
 • Manuálterápia
 • Streching
 • Tükörterápia
 • Lumbális gerinc stabilizáció
 • Járáskép diagnosztika

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Porckorong problémák, gerincsérv

Gerincünknek számtalan feladatnak kell megfelelnie: egyszerre kell erős, stabil vázat biztosítania a felegyenesedett testtartáshoz, megtartani a fejünk, testünk súlyát, szilárd és mégis rugalmas, mozgékony alapként szolgálni a végtagok mozgásához. Mindeközben a járás, futás során ható rázkódást, ütődést vagy a hosszú ülést, állást, „görnyedést” kísérő statikus megterhelést is tolerálnia kell. Ennyi feladathoz egy roppant bonyolult struktúra alakult ki, melynek összetettsége a sérülés veszélyét is magában hordozza. A mozgékonyságért felelős egyik képlet a porckorong, mely mint egy – a mutató és hüvelyk ujjunk közé fogott – rugó segíti a csigolyák egymáshoz képest történő elmozdulását. Ez a rugó azonban a hosszan tartó és/vagy nagy energiájú terhelésnek nem tud ellenállni: ha erősen összenyomjuk, a rugó elhajlik vagy elpattan. Ilyen megterhelést jelent többek között a helytelen testtartásban eltöltött hosszú idő, a nehéz fizikai munka, vagy a túlsúly. Porckorong esetében kisebb, nagyobb mértékű előboltosulások, kiszakadások, komplett „sérvek” alakulhatnak ki.

Így segít a gyógytorna a porckorong problémákon

Szerencsére a porckorong megfelelő irányú, erejű és amplitudójú mozgásra jól reagál, a legtöbb esetben a porckorong okozta helyi vagy kisugárzó fájdalmak, zsibbadás, bizsergés, gyengeség, mozgásbeli akadályozottság (legyen szó akár felső- akár alsó végtagi tünetekről) hatékonyan kezelhető. Alapos anamnézist és vizsgálatot követően megpróbáljuk a megfelelő irányú és ismétlésszámú mozgással befolyásolni a porckorong helyzetét, ez az ún. McKenzie módszer. A tünetek csökkenését követően az elért állapot megtartásához megfelelő izomerősítéssel, nyújtással és ergonómiai tanácsadással folytatjuk a terápiát

Gerincműtét utáni rehabilitáció

Gerincműtétet követően a komplex izmos-szalagos-csontos rendszer működése megváltozhat, egyes szegmentumok merevebbé, mások mozgékonyabbá válhatnak. Kezdetben a mozgásokat fájdalom kísérheti. Ahhoz, hogy a műtét után a megfelelő stabilitást elérjük és megtartsuk, hogy gerincünk többi részének egészségét megőrizzük, a gerinc műtéti beavatkozásait követően létfontosságú szerepet kap a gyógytorna.

Így segít a gyógytorna gerincműtét után

A megfelelő izmok erősítése és az úgynevezett stabilizációs technikák megtanulása mellett nagy szerepet kap a feszes izmok, fascia-láncok nyújtása manuális technikákkal, hengerezéssel, nyújtó gyakorlatokkal. Ebben az esetben is fontos, hogy a pácienst ergonómiai-, egészséges életmódra, mozgásra vonatkozó tanácsokkal lássuk el. ”

Tartásproblémák

Ha egy hosszú, átdolgozott nap után úgy érezzük, hogy mindenünk sajog, nehezek a végtagjaink, nyakunk, vállunk mintha merev lenne, valószínűleg rossz tartásban dolgozunk, tevékenykedünk. Olykor tükörbe nézve vagy egy fényképen is szembeötlő lehet a testünk megváltozott helyzete: fejünk előre helyezett pozícióban rögzült, vállaink előre esnek, hátunk görnyedt, „púpos”. Az esztétikai gondon kívül ez a későbbiekben megannyi mozgásszervi probléma forrását jelentheti (porckorong elváltozások, degeneratív ízületi folyamatok, állandó izom és ízületi fájdalmak, fejfájás, stb), így tanácsos mielőbb megtanulnunk korrigálni saját testhelyzetünket, tudatosan is odafigyelni magunk és munkakörnyezetünk egyensúlyára, így a későbbi kellemetlenségek is elkerülhetők.

Így segít a gyógytorna a tartásproblémákon!

Az elfáradt, megnyúlt izmok tónusának, erejének növelése mellett szükség lehet triggerpont kezelésre, a feszes izmok nyújtásra, lágyrész-technikák alkalmazására. A manuálterápia segíthet a korlátozott ízületek fájdalommentes kimozgatásában, az esetlegesen létrejött pozíciós hibák kezelésében. Fontos megbeszélni, hogy a páciens egyéni környezete, munkaviszonyai miként befolyásolhatóak a jobb testtartás érdekében. ”

Nyak-,váll-,fejfájás, derékfájás

Mindannyian találkoztunk már a fentiek valamelyikével. A számítógép előtt előtt eltöltött hosszú órák, a nem megfelelő alvási körülmények, gyakori autóvezetés csak néhány példa arra, hogy mitől érezhetünk fájdalmat a vállak, nyak, hát, derék területén. A stressz, a nyaki izmok feszülése, kötöttsége kisugárzó panaszokat vagy fejfájást okozhatnak. Ha tudatosan nem tudunk odafigyelni a helyes testtartás kialakítására vagy megtartására, időnk nem engedi, hogy nap-mint-nap sportoljunk, akkor előbb-utóbb az izmok, kötőszövetek és az ízületek fáradása, megnyúlása, rossz helyzete valamilyen módon panaszt fog okozni: fájdalom, kötöttség, mozgáskorlátozottság, feszülés, kifáradás, gyengeség jelentkezik.

Így segít a gyógytorna a nyak-, váll-, derék- és fejfájáson.

Mint minden mozgásszervi probléma esetében, itt is egy alapos vizsgálat előzi meg a terápiát. Sok esetben a háttérben nem egy specifikus ok (trauma, sérülés, betegség) áll, ilyenkor meg kell találnunk, hogy mely izmok, izomcsoportok egyensúlyának felborulásával, tónusának növekedésével vagy csökkenésével állunk szemben, van-e ízületi mozgáskorlátozottság, asszimmetria. A mindennapi élethelyzetek tudatos módosításával, megfelelő, célzott mozgásterápiával, izomerősítéssel, nyújtással, tartáskorrekcióval, ergonomikus környezet kialakításával jól csökkenthetőek a tünetek. Manuálterápia segítségével a társuló fájdalmas ízületi mozgások vagy épp mozgásbeszűkülések is kezelhetők, amely segíti a teljes gyógyulási folyamatot.

Sportsérülés, műtét utáni rehabilitáció

Jobb megelőzni mint kezelni! A sportból adódó mozgásszervi panaszok sokszor már a sérülés kialakulása előtt jelentkeznek. Ha rendszeres mozgással összefüggő fájdalmat, kényelmetlenséget, kellemetlen tüneteket észlelünk érdemes felkeresni egy szakembert, sok esetben ezek a testünk jelzései a nem megfelelően kivitelezett vagy adagolt fizikai megterhelésről. Az időben észrevett „meghúzások”, „túlerőltetések” megfelelő kezelés mellett visszafordíthatóak és megelőzhetjük a további, komolyabb sérülések kialakulását. Ha pedig már elszenvedtük a sérülést, érdemes minél hamarabb felkeresni a megfelelő szakembert, aki irányt tud mutatni a mielőbbi gyógyuláshoz és teljes funkció visszanyeréséhez. Legyen szó bármilyen sportsérülésről, a fizioterápia elengedhetetlen szerepet játszik a felépülésben: a zúzódások, ficamok, törések, szakadások után a teljes mozgásképesség visszaépítése elengedhetetlen a fájdalommentességhez, de ezzel előzhetőek meg a későbbi, kompenzációból eredő problémák is. Nincs ez másképp akkor sem, ha operációra kerülne sor: a műtétet követő (vagy akár azt megelőző) gyógytorna elengedhetetlen része a mozgásszervi rehabilitációnak.

Így segít a gyógytorna a rehabilitációban!

A sérült szalag, ízületi tok, vagy más típusú kötőszövet megváltozott működése miatti bizonytalan mozgást vagy gyengeséget izomerősítéssel és ún. proprioceptív tréninggel javíthatjuk. Ha a sérülés vagy műtét következtében mozgáskorlátozottság lép fel, manuális technikákkal, mobilizációs eljárásokkal, strechinggel segíthetünk a normál mozgástartomány visszanyerésében. Fontos a páciens egyéni céljainak figyelembe vétele, az eredeti mozgásképesség, sportolók esetében a korábbi teljesítmény visszaállítása.

Általános kondícionálás, senior torna

Hosszan tartó betegség, mozgáshiány miatt előfordulhat az izmok akár szemmel is látható sorvadása, elgyengülése, gyors fáradása. Idős korban ez hatványozottan igaz, ilyenkor a szervezet metabolizmusa is kissé átalakul mely nehezebbé teheti a mindennapi élet feladatait is, bizonytalan, gyenge, fáradt mozgást él meg a páciens.

Így segít a senior torna!

A gyógytorna széles eszköztárával hatékony módon fejleszthetjük az izmok erejét, javíthatjuk a koordinációt és egyensúlyozó képességet az esetlegesen meglévő más mozgásszervi problémák figyelembe vétele mellett, anélkül hogy tartanunk kellene a sérülés veszélyétől. Ez kiemelten fontos szerepet kap idős pácienseknél az esésmegelőzés terén.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Farkas Eszter – Mckenzie- / manuálterapeuta