nyaktorna

Nyaktorna / nyaki gerincsérv torna: Otthon vagy gyógytornásznál?

Nyaki gerincsérv esetén a legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer a gyógytorna, amely természetes úton, mozgás által szünteti meg a gerincsérv kiváltó okát. Az interneten sokféle nyaktorna megtalálható, azonban ezek nem biztos, hogy teljes mértékben hatékonyak.

Hogy miért jó szakember felügyelete mellett végezni a nyaktornát és mikor érdemes otthon megkezdeni azt? Cikkünkből megkaphatja kérdéseire a szakmailag helyes választ.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így zajlik a nyaktorna szakember vezetésével

Gyógytornász szakember vezetésével a nyaktornát heti rendszerességgel végezheti, miközben maximális figyelmet biztosít egy szakértő a feladatok helyes kivitelezésére, és képes személyre szabni a gyakorlatsorokat. Egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze az Ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi tüneteit.

A gyógytornászok a gerincsérv specifikus tornát is alkalmazhatnak, amelyet McKenzie terápiáként is ismerhet. Ennek lényege, hogy először is szükséges egy mechanikai diagnózis felállítása, amelyet a gyógytornász végez, és ez alapján kezdi meg a panaszt kiváltó ok terápiáját. A módszer célja a kitüremkedett porckorong visszamozdítása, ezáltal pedig a nyomás alatt lévő idegek és képletek felszabadítása. A torna alapját meghatározott irányú, ismételt mozgások képezik.

De nem csak a McKenzie módszer alkalmazhatja egy gyógytornász, hanem emellett a egyéb technikákat is bevehet a teljes gyógyulás érdekében, például idegmobilizációs gyakorlatokat és manuálterápiát is. Az idegmobilizációs gyakorlatok segítenek a nyomás alá került idegek funkcióját visszaállítani, manuálterápiával (amely kézzel kivitelezett speciális fogásokat jelent), pedig hatékonyan feloldhatók a csigolyák között kialakult blokkok.

Fontos megjegyeznünk, hogy a nyaki panaszok enyhülése, majd megszűnése még nem jelenti a gyógytorna végét. Egy tapasztalt gyógytornász az elért eredmény hosszú távú fenntartásához állandó segítséget is nyújthat. Erre kiválóan alkalmas a funkcionális gyógytorna, amely a gerincstabilizáló izmok erősítését célozzák meg, ezáltal a csigolyák a helyes pozícióba kerülhetnek.

A hatékony gyógytornának köszönhetően kialakul a helyes testtartás, valamint egy tapasztalt gyógytornász által összeállított izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető.

Olyan  nyaki- és gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Hasznos lehet az otthon végzett nyaktorna?

Nyakunk, és gerincünk felépítése igen összetett, sok különböző csont és rengeteg izom alkotja, amelyek között erek és idegek futnak. A nyaki gerincszakaszon létfontosságú idegszálak futnak, s lépnek ki a csigolyák között, valamint az agyunk egy részét is ellátó, vastag és erős érhálózat is itt fut keresztül. Látható tehát, milyen bonyolult ez a működési rendszer, és anatómiailag is rendkívül fontos területről van szó.

Éppen ezért olyan komplex a nyaki panaszok kezelése. Bár a gyakorlatok ránézésre egyszerűnek és könnyen kivitelezhetőeknek tűnnek, ezek szakszerű felépítése komoly tudást igényel. Számos videó, valamint fotó megtalálható ma már az internet világában, amik segíthetnek az otthoni nyaktornában, azonban érdemes ezeket megfelelően kiszűrni.

Fontos tudni azt is, hogy mindenkinek egyedi a problémája, hiszen ahány ember, annyi eltérés és kiváltó ok lehet. Éppen ezért nincs egy egységes nyaktorna, amely mindenféle panaszra kiválóan alkalmazható. Emiatt érdemes megfontolni, hogy egyedül is belekezdjen a tornába.

Egy szakképzett gyógytornász az általa felmért aktuális állapot alapján állítja Önnek össze a nyaktornát, így biztos lehet benne, hogy az az Ön problémájára specifikus, és hatékony lesz. Ez után lehet megkezdeni érdemben az otthoni gyógytornát, ugyanis az aktuális állapota alapján összeállított feladatokat a szakember kezelésről-kezelésre, helyesen kivitelezve betanítja Önnek, amelyeket így biztonságosan végezhet a mindennapokban.

Gyógytornászaink akik nyaki gerincsérvvel foglalkoznak

Mi történik, ha nem kezeli gyógytornával a nyaki gerincsérvét?

Abban az esetben, ha nem kezelik nyaki gerincsérvét gyógytornával, a helytelen testtartás nem fog rendeződni, és a gerinc melletti izomzat is egyre gyengébb lehet. Ezek megfelelő izomereje szükséges ahhoz, hogy a sérv megfelelő pozícióban maradjon, azaz ne csússzon el, és ne okozzon komolyabb tüneteket, például bénulást.

Abban az esetben, ha ilyen komoly tüneteket produkál a gerincsérv, sajnos a műtétet nem lehet elkerülni. Azonban az operációt követően is javasolni fognak Önnek gyógytornát, ugyanis csak ez a kezelési módszer támogatja hosszú távon a nyaki gerince egészségét.

Nyaktorna gyógytornász vezetésével Budapesten

Budai és pesti rendelőinkben a nyaktornát egy 1 órás állapotfelméréssel kezdjük meg. A Gyógytornászom.hu szakemberi által olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, többek között olyan kérdésekre számíthat, mint például: mióta állnak fenn a tünetek, hogyan kezdődött, milyen jellegű a panasz, mire fokozódik, mire enyhül? Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk többek között a nyaki gerincszakasz görbületét, és a teljes gerincoszlopot is, ezáltal alaposan átláthatjuk a probléma kiváltó okát.

Mindezt egy egyéni kezelési terv kidolgozása követi, majd az állapotfelmérés alapján, a terápiás tervet követve, kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett speciális gyógytorna módszerekből áll. Kiemelendő, hogy rendelőnkben az egyéb szükséges, plusz kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg! A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket helyesen kivitelezve betanít Önnek a terapeuta, így otthonában, házi feladatként ezeket bátran elvégezheti.

Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhetnek, vagy meg is szűnhetnek panaszai, és segítségével akár a műtét is elkerülhető. Hétről-hétre érezni fogja, hogy a gerincsérv okozta panaszai enyhülnek, a fájdalom csökken és nem lesz több akadályozó tényező a hétköznapjaiban.

A Gyógytornászom.hu-nál több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyát is elfogadunk!

Nyaktornára van szüksége? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a nyaki gerincsérv kezelésében!↓