A sclerosis multiplex gyógytornája

A sclerosis multiplex a központi idegrendszert érintő krónikus gyulladásos betegség, amelynek oka a mai napig nem tisztázott. Az első tünetek jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkeznek, és ez a betegség kétszer annyi nőt érint, mint férfit.

Hogyan alakul ki pontosan és mik a tünetei? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában mi várható? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat alábbi cikkünkből, amelynek végén néhány életmódbeli tanácsot is olvashat, ha sclerosis multiplexet diagnosztizáltak Önnél.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezekkel a módszerekkel segít a gyógytorna a sclerosis multiplex okozta panaszokon

A gyógytorna olyan természetes kezelési módszer, amely hatékonyan segít a sclerosis multiplex okozta tünetek enyhítésében, valamint annak szövődményeinek kialakulását is jelentős mértékben befolyásolhatja.

Mivel a sclerosis multiplex során növekszik az inaktivitás, az izmok nyújthatósága csökken, emiatt az ízületek mozgásterjedelme beszűkül. A gyógytornászok ezért nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásterjedelem visszanyerésére, amelyet speciális, lazító/nyújtó gyakorlatokkal érnek el.

A terápia másik fontos elemét az izomerősítő gyakorlatok adják. Attól függően, hogy az izmok már alapból a betegség miatt gyengültek le, vagy annak következményeként, azaz az inaktív életmód miatt, különböző feladatokkal növelhetik az izomerőt. A mozgásszegény életmód miatt létrejött izomgyengeség esetén, általános erősítő gyakorlatokat alkalmaznak az érintett izomcsoportra.

A koordináció javítása is szerepet kap a gyógytorna során. Ezek a feladatok történhetnek egy belső cél elérése érdekében, illetve egy távolabbi, külső cél elérésére is irányulhatnak, amelyek már nehezebbek lehetnek.

Mivel a betegség jelentős mértékben negatív hatással lehet a járásra, ezért erre irányuló gyakorlatokat is alkalmaznak a terapeuták, amely során változtathatják a járás sebességét, irányát és a lépések nagyságát.

Egy tapasztalt gyógytornász életmódtanácsokkal is ellátja Önt, amely például jelentheti olyan mozdulatok begyakorlását, amelyek a hétköznapok során segíthetik. Emellett a segédeszközök helyes használatának betanítását is gyógytornászok végzik.

Ez várható, hogy sclerosis multiplex esetén nem kap gyógytorna kezelést

A sclerosis multiplex tünetei jelentősen felerősödhetnek gyógytorna hiányában.  A mozgásterápia elengedhetetlen az életminőség javulásához és szövődmények kialakulásának megakadályozásához.

Rendszeres torna nélkül az izmok letapadhatnak, amely a mozgástartomány nagyfokú beszűkülését idézi elő. Emiatt alapvető szükségletek kielégítése is akadályozott lehet a hétköznapokban. A letapadt izomzat elnyomhatja az ereket és az idegeket, ezért állandó fájdalom jelentkezhet a test különböző pontjain. A gyógytorna hiánya tehát jelentős mértékű, fokozatos állapotromlást idézhet elő.

Sclerosis multiplex-et kezelő gyógytornászaink

Így zajlik a sclerosis multiplex gyógytorna egy professzionális gyógytornász rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében a sclerosis multiplex egyéni gyógytornáját egy 1 órás állapotfelmérés előzi meg. Ez azért is olyan lényeges, mert ennek során feltárjuk, hogy milyen az aktuális állapota, mióta áll fenn a betegség és milyen tüneteket okoz. A folyamat része egy fizikális vizsgálat is, amelyben kitérünk a mozgásterjedelem és a mozgáskoordinációt vizsgálatára, az izmok állapotának és ingerületvezetésének felmérésére.

Teljes képet kapva a sclerosis multiplex okozta problémákról egy személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki, amelyet Önnel is egyeztetünk. Ez alapján zajlik majd a gyógytorna, így Ön is előre tudhatja, milyen feladatokkal és ütemben fog haladni a kezelés. A kezelések a fent is felsorolt elveken és gyakorlatokon alapulnak, amelyek minden esetben követik az Ön aktuális állapotát.

A heti rendszerességgel, gyógytornász vezetésével történő gyógytorna hatására jelentős mértékű életmódbeli javulást tapasztalhat.

Annak érdekében, hogy ne teljesen idegen szakemberhez érkezzen meg, honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és akár ki is választhatja, kihez szeretne bejelentkezni. A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőjében minden típusú kezelés egy áron van és SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Mi pontos a sclerosis multiplex és hogyan alakul ki?

Sclerosis multiplex esetén a szervezet ellenanyagokkal és fehérvérsejtekkel támadja meg és építi le az idegeket körülvevő myelinhüvelyt. A myelinhüvely tulajdonképpen egy zsírsavakban dús fehértartalmú anyag, amely az idegrostokat leszigeteli. Ezek gyulladása esetén az idegek komoly károsodást szenvednek és akár bizonyos idegpályák is leépülhetnek. Eredményeként az ingerület továbbítódása lelassul vagy teljesen megszakad, amely miatt csökken az izomkoordináció, az izomerő, valamint romlik az érzékelés, a látás.

myelinhüvely

A sclerosis multiplexet autoimmun betegségként definiálják. Ezen betegségek lényege, hogy az immunrendszer a szervezet anyagait idegenként érzékeli, és ezért megtámadja azokat.

A betegség hátterében álló ok eddig ismeretlen, örökletessége nem bizonyított. Feltételezhető a környezeti hatás, amely 15 éves korig döntő jelentőséggel bír. Eddigi kutatások alapján a vírusfertőzés gyanúja is felmerült, amely az immunrendszer működését befolyásolhatja.

Megfizethető áron keres több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be online!

Milyen tünetekkel jár a sclerosis multiplex?

Az első tünetek jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkezhetnek. A tünetek igen változatosak lehetnek attól függően, hogy az érintett idegek hol helyezkednek el az érintett idegek, ugyanis a sclerosis multiplex az idegrendszer bármely területén kialakulhat. A tünetek jelentkezhetnek akár egyszerre, vagy külön-külön is, és erre a betegségre tipikusan jellemzőek a shubok (rohamszerűen jelentkező tünetek).

Mozgáskoordinációs problémák

 • bizonytalan járás
 • gyakori egyensúlyvesztés
 • a végtagok mozgása ügyetlenné válik
 • szédülés
 • gyenge lábak

Szem és a látás zavarai

 • látóideg gyulladás (leggyakoribb első tünet)
 • kettőslátás
 • akaratlan, gyors szemmozgások (nystagmus)
 • homályos látás

Érzékelési problémák

 • lelassult, érthetetlen beszéd
 • nyelési nehézségek beszéd közben
 • indokolatlan fájdalmak jelentkezése
 • égő, bizsergő érzés

További tünetek

 • görcsös, merev izmok
 • a pihentségtől teljesen független fáradtság érzése
 • vizelettartási zavarok
 • székrekedés
 • szexuális élet zavarai: impotencia, csökkent libidó, érzékenység
 • mentális problémák: rövid távú emlékezet és koncentráció gyengülése

Néhány tanács sclerosis multiplex diagnózisa esetén

Mint minden problémánál, a sclerosis multiplex esetén is kiemelten fontos a testmozgás, ugyanis jótékony hatással lehet az állapotára. A rendszeres mozgás növeli az izomerőt, javítja az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt, valamint nem elhanyagolható, hogy a sport pozitívan befolyásolja a hangulatot is. Sportok közül kifejezetten ajánlott az úszás, biciklizés vagy a túrázás, azonban ezek végzése alatt csak a teljesítőképessége 80 százalékát veheti igénybe!

Fontos, hogy fokozottan ügyeljen a fertőzések elkerülésére, ugyanis egy-egy vírusos vagy bakteriális megbetegedés jelentős mértékben gyengítheti az immunrendszert, ezáltal az SM tünetei erősebbé válhatnak.

Mindezek mellett nem szabad elfelejteni a megfelelő és egészséges táplálkozást sem, amely a jobb erőnlét kialakításában és a fertőzések megelőzésében játszik lényeges szerepet.

A rendszeres testmozgás mellett érdemes fokozott figyelmet fordítani a pihenésre és a fizikai kíméletre. Sclerosis multiplex esetén a nehéz fizikai munka végzése sem ajánlott.

Kerülje a meleget! Testmozgás során figyeljen arra, hogy a testhő ne emelkedjen meg, illetve ne sportoljon meleg teremben vagy meleg időben a szabadban. A magas hőmérséklet ugyanis felerősítheti a tüneteket.

Sclerosis multiplexet diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszainak kezelésében!  ↓