SMR masszázs terápia

SMR masszázs terápia egy budapesti gyógytorna rendelőben

Az SMR masszázs terápia elsősorban sportolók számára lett kifejlesztve, azonban felfedezték jótékony hatásait izom eredetű panaszok és komoly fizikai munka esetén is. Az izompólyára hatva fellazítja a szöveteket, így csökkenti a fájdalmat és növeli a teherbírást.

De mit is jelent pontosan az SMR terápia és milyen pozitív hatásai vannak? A test mely területein lehet alkalmazni és mit tapasztalhat, ha rendszeresen használja az SMR hengert? Hogyan zajlik egy ilyen kezelés, ha gyógytornászhoz fordul? Az alábbi kérdéseket válaszoljuk meg alábbi cikkünkben.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi is pontosan az SMR masszázs terápia?

Maga az SMR három szóból álló angol mozaikszó, amely az alábbiakból épül fel: Self Myofascial Release. A Self, azaz önmagunkon is végezhető módszer, a Myofascial az izompólyát, míg a Release szó az oldást jelenti.

A fordításból is kiderülhet, hogy az SMR masszázs terápia, egy olyan módszer, amely egy hengeres eszköz segítségével oldja az izompólyákban kialakult feszülést, letapadást. A technikát ma már nem csak sportolókon alkalmazzák, hanem komoly fizikai munkát végzőkön és krónikus (izom eredetű) fájdalommal küzdök esetén is bevethető.

Az SMR masszázs a gyógytornász betanítása után otthon is végezhető, azonban szakember irányítása mellett a módszer bevethető tartásproblémák, mozgásszervi betegségek esetén is.

Ez a természetes módszer, amely célzottan hat a mozgás szervrendszerre egyaránt alkalmazható egészségmegőrzésre és rehabilitációra is.

Milyen területeken alkalmazható az SMR masszázs terápia?

A test számos pontján lehet használni az SMR masszázs hengereket, a leginkább ajánlott területek az alábbiak:

  • a felkar és a vállöv
  • hónalj elülső és hátulsó része
  • törzs oldala
  • a felső és középső háti szakasz
  • deréktájék
  • farizmok
  • csípőhajlító izmok
  • a combon (belső, külső, elülső, hátulsó része)
  • a lábszáron (elülső, oldalsó, hátulsó)
SMR masszázs

Milyen pozitív változásokat okoz az SMR masszázs terápia?

Az SMR masszázs terápia célja, hogy csökkentse az izom-és ízületi fájdalmakat, valamint, hogy fokozza a kötőszöveti regenerációt.

Mivel az SMR henger az izompólyára hat, ezért hatékonyan lazítja a feszes izmokat, amely által elősegíti az izomtónus normalizálását. Rugalmassá teszi az izmokat, így azok nagyobb terhelés képesek elbírni, sőt a sérülés veszélye is jelentős mértékben csökkenhet.

Az izmok regenerálódása is rövidebb idő alatt mehet végbe, ugyanis a hengerezés hatására a salakanyagok lebomlanak és megindul a méregtelenítés. Ezek a hatások hozzájárulnak az izomláz és fájdalom csökkentéséhez.

Az SMR masszázs terápia az izmokon keresztül hat a teljes szervezetre is: frissítő, nyugtató hatásának köszönhetően csökkenhet a stressz.

Hogyan zajlik az SMR masszázs terápia egy professzionális gyógytorna rendelőben?

A Gyógytornászom.hu rendelőiben az  SMR masszázs terápiát egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdjük meg. Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink olyan alapos kivizsgálást végeznek, amilyet még soha nem tapasztalt! A terapeuta részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, a probléma eredetéről és a kórelőzményekről, valamint a sportolás mennyiségéről, minőségéről és a munkakörülményekről.

Ezt az anamnézis felvételt egy fizikális vizsgálat követi, amely a teljes test megtekintését, valamint eltérések esetén speciális tesztek végzését jelenti. Szakembereink követik a gyógytorna egyik fő elvét, azaz hogy testünkben az izmok és a fasciahálózat mentén minden-mindennel összefügg, éppen ezért, ha bárhol probléma alakul ki, az panaszt okozhat távolabbi területeken is.

Az anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat tapasztalatai alapján a gyógytornász felállít egy mozgásszervi diagnózist, amelyre egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki. Ezt a tervet Önnel is ismerteti, így tudni fogja, hogy hány alkalomra lesz szükség, milyen kezelési módszereket fog alkalmazni és milyen ütemben fog haladni a terápia.

Az állapotfelmérés végén megkezdődik a kezelés is. Szükséges esetén először kiegészítő terápiás eljárásokat és gyógytorna feladatokat alkalmaz a terapeuta, majd az SMR hengert ismertetve bemutatja a kivitelezendő gyakorlatokat, amelyeket Önnek is végeznie kell. Fontos, hogy ha fájó pontot találunk, afölött nem megyünk át többször, hanem a hengert a kellemetlen érzet enyhüléséig ott tartjuk. Empatikus gyógytornászaink ügyelnek a lehető legkisebb erősségű fájdalomra azáltal, hogy monitorozzák az Ön rezdüléseit.  A terapeuta figyel a helyes kivitelezésre, ugyanis a cél, hogy otthonában Ön is tudjon rendszeresen SMR masszázst alkalmazni.

A gyógytornász vezetésével végzett SMR masszázs terápiával elsajátíthatja a helyes hengerezést, valamint komplex kezelést kaphat. Ennek köszönhetően kezelésről-kezelésre csökkenhet a fájdalma, lazulhatnak a szövetei és nagyobb teherbírásra tehet szert.

A Gyógytornászom.hu szakembereit megtalálhatja Budán, a Vitéz utca 9. szám alatt, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky út 72-ben. Rendelőnkben különböző terápiás módszerek közül választhat, amelyet nagy tapasztalattal végeznek gyógytornászaink. Szakembereink által végzett módszerek között van például a fascia kezelés, manuálterápia, funkcionális gyógytorna, szegmentális stabilizácit, McKenzie terápia és a stretching. Nálunk minden kezelés ára egységes, így nem jár többletköltséggel például a manuálterápia. Rendelőnkben SZÉP és Egészségségpénztári kártyával is fizethet.

Miért érdemes gyógytornász segítségét kérni az SMR masszázshoz?

Az SMR henger használata nem bonyolult dolog, éppen ezért végezhető otthon is. Ennek ellenére sok ponton hibázhat az ember. Előfordulhat, hogy egy izomcsoportot nem a megfelelő módon/irányban/mélységben masszíroz, ebben az esetben akár többet árthat, mint használhat a terápia.

Egy szakképzett gyógytornász azonban az állapotfelmérésnek köszönhetően tudja, hogy melyik területnek van szüksége az SMR masszázs terápiára és azt hogyan kell szakszerűen kivitelezni, hogy valóban az előnyeit élvezhesse ennek a módszernek.

Szeretné kipróbálni az SMR masszázs terápiát? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Empatikus gyógytornászaink a legprofibbak az SMR masszázs terápiában! ↓