Bemutatkozó: Pfundt Éva – gyógytornász


Szakterületeim

 • Derékfájdalom kezelése: kopásos megbetegedések, tartáskorrekció, sérvesedés okozta fájdalmak, kisugárzó/idegi panaszok, csigolyaelcsúszások, csigolyaívzáródási zavarok, izomdiszbalanszok, mélyizom-, core izomzat erősítése
 • Ágyéki porckorongsérv kezelése: akut időszaktól a késői rehabilitációig
 • Tartáskorrekció: helytelen testtartás, hanyagtartás, ülő munka okozta fájdalmak kezelése, megelőzése, ergonómiai tanácsadás
 • Túlterhelés; izomfeszesség; stressz okozta nyak-, vállövi panaszok kezelése
 • Ülőmunka okozta elváltozások megelőzése; kezelése
 • Térdízületi fájdalmak, panaszok kezelése: kopásos megbetegedések; túlterhelés okozta fájdalmak; izomfájdalmak; meniscus-, szalagműtétek előtti ill. utáni állapotok
 • Csípőízületi-, csípőtáji fájdalmak: kopásos megbetegedések; túlterhelés okozta sérülések, izomfájdalmak; izomdiszbalanszok
 • Láb statikai elváltozásainak kezelése: boltozatsüllyedések; bütyök; talpi fájdalmak
 • Időskori kezelések: általános átmozgatás, szinten tartás, egyensúlyfejlesztés vagy meglévő panaszok kezelése

Tanulmányaim

 • Debreceni Egyetem, Népegészségügyi kar: Gyógytornász – Fizioterapeuta 2013-2017
 • McKenzie módszer, Mechanikai Diagnózis és Terápia – “A” kurzus – lumbális gerinc
 • Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerinc-medence komplex rehabilitációjában
 • Kinematic Taping: alapfelhelyezések
 • Neurodinamika: a perifériás neurogén panaszok funkcióvizsgálata, kezelése és tape-elése
 • SMR (self myofascial release) a sport-és mozgásszervi rehabilitációban (folyamatban)
 • FDM I. Fascia Disztorziós Modell (folyamatban)
 • TripleX gerincterápia

Kezeléseim

 • Gyógytorna
 • Szegmentális stabilizációs tréning
 • McKenzie módszer
 • Stretching
 • Kinematic Taping
 • Gyógymasszázs

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Derékfájdalom

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, ez nem csoda, hiszen egyre kevesebben töltik a szabadidejüket fizikai aktivitással, ezzel ellentétben nő az ülő életmód már a szabadidős tevékenységek közben is. A gerinc felépítésének összetettségéből adódóan a derékfájdalom több okra vezethető vissza, alapos, precíz állapotfelmérést, kivizsgálást és kezelést igényel.

Így segít a gyógytorna a derékfájáson.

Gyakran áll a fájdalom hátterében a környező izmok-, mélyizmok gyengeségére, amelyek így nem képesek kielégítően ellátni stabilizáló, tartó funkciójukat. Ha a fájdalom oka erre vezethető vissza kitűnő megoldás lehet a szegmentális stabilizációs tréning gyakorlatanyagának megismerése és alkalmazása, mely segít ezeket a funkcióvesztéseket korrigálni, segít stabilizálni a gyengeség miatt instabillá vált területet, ágyéki gerincszakaszt, ezzel együtt segít a panaszok enyhítésében, megszüntetésében.

Ágyéki porckorongsérv

Ágyéki csigolyák között elhelyezkedő porckorong fontos feladata a csigolyák közti távolság megtartása és a gerincünk szabad mozgásainak, rugalmasságának biztosítása. A természetes öregedési folyamatok mellett, hosszú évekig fennálló helytelen terhelés vagy hirtelen fellépő nagy terhelés, rossz mozdulat következtében is kialakulhat a porckorong károsodása. A porckorong elkezd kiszáradni, vizet veszít és elveszíti rugalmasságát is, ezáltal sérülékennyé válik az évek során. Ha a porckorong sérül, kiboltosul a csigolyatest alól irritációt okozhat a közvetlen környezetében elhelyezkedő kilépő idegeken, gerincvelőn, szalagokon ezzel jelentős fájdalmat okozva.

Így segít a McKenzie torna az ágyéki porckorongsérven.

Mckenzie terápia a porckorongsérv speciális vizsgálati és kezelési módszere, melynek célja a nyomás alá került képletek felszabadítása, a porckorong sérülés előtti helyzetének visszaállítása, ezzel a fájdalom mihamarabbi csökkentése.

Tartáskorrekció

A testtartás az egyes testrészek egymáshoz való viszonya, egyensúlyi állapot, melyet a testtartásért felelős izmok állandó, szüntelen munkája tart fenn. Ha a gerinc görbületeinek harmóniája felborul és a különböző testrészek helyzete megváltozik tartáshibáról beszélhetünk. Ha a tartási rendellenességek rögzülnek, a természetes izomegyensúly felbomlik, izom diszbalansz alakulhat ki, mely tartós fennállása esetén komolyabb, strukturális elváltozásokat eredményezhet.

Így segít a gyógytorna a tartáskorrekción.

Gondosan összeállított feladatsorral a tartásért felelős, meggyengült izmok erősítésével, a feszes izmok lazításával törekszünk a helyes, természetes izomegyensúly kialakítására, hogy ezek az izmok tökéletesen el tudják látni a feladatukat, ezzel megelőzve a súlyosabb panaszok kialakulását.

Stretching

Gyakran találkozunk az ízületek merevségével, izmok feszességével, megrövidülésével például tartásbeli rendellenességeknél, ízületi sérüléseknél, fájdalmaknál. Az izmok általános rugalmasságának megtartása vagy javítása, ezáltal a sérülések csökkenése fontos feladatunk.

Így segít a stretching a fájdalmakon.

A stretching olyan terápiás eljárás, amely során a megrövidült lágyrészeket (izmok, inak, kötőszövetes elemek) nyújtjuk meg, hogy a mozgásfunkció újra a régi legyen, ezzel megakadályozva a súlyosabb – akár ízületi – problémák kialakulását.

Ülőmunka okozta elváltozások megelőzése, kezelése

A felnőtt lakosság általában 6-8 órát, az ébren töltött órák mintegy 45-50%-át tölti ülő pozícióban A hosszas ülés következtében felvett helytelen, hanyag testtartás is egy láncreakció eredménye, amelynek kialakulása a gerinc, medence vagy akár a fej helyzetének megváltozásával is kezdődhet. Ha a tartási rendellenességek rögzülnek, a fiziológiás izomegyensúly felbomlik, izom diszbalansz alakulhat ki, mely tartós fennállása esetén strukturális elváltozásokat eredményezhet.

Így segít a gyógytorna az ülőmunka okozta elváltozásokon.

Annak érdekében, hogy az izmok egyensúlyát fenntartsuk, illetve helyreállítsuk az izmok megfelelő fiziológiás állapotát, az a feladatunk, hogy a túlfeszülésre, rövidülésre hajlamos izmokat nyújtsuk, lazítsuk, a gyengülésre hajlamos izmokat pedig erősítsük egyénre szabott gyógytorna gyakorlatsorral.

Túlterhelés, izomfeszesség, stressz okoztya nyak-,vállövi panaszok

A hosszú ideig tartó fizikai inaktivitás az izmaink számára sem kedvező, sőt további elváltozásokat okozhat. Az izmoknak, inaknak és csontoknak is szükségük van az aktivitásra, hiszen csak így képesek a funkcionalitásukat fenntartani. Ha fizikai inaktivitás mértéke nő, az izmok gyengülnek, amely előbb vagy utóbb komolyabb elváltozásokat okozhat. A nyak-, vállövi szakasz gyakran, gyorsan reagál fájdalmas izomfeszességgel a hosszan tartó fizikai inaktivitásra, stresszre, hosszas ülésre, számítógéphasználatra.

Így segít a gyógytorna a túlterheléses izomfeszességen.

Gyógytorna során egyénre szabott, nyújtó, lazító, stretching feladatok összeállításával és gyógymasszázs kiegészítésével eredményesen kezelhetőek.

Térdízületi fájdalmak

A térdfájdalmak az ízület összetettsége miatt nagyon szerte ágazóak lehetnek, pontos állapotfelmérést igényel a fájdalom lehetséges okainak felderítése. A térd fájdalma kialakulhat az idő előrehaladtával; rossz terhelés következtében; túlterhelésből adódóan; helytelen sportaktivitást követően, de kialakulhat a fájdalom hirtelen sérülés okán is, amely sok esetben műtéti ellátásra szorul.

Így segít a gyógytorna a térdízületi fájdalmakon.

Gyógytorna feladatok összeállításával lehetőségünk van a fájdalom mihamarabbi csökkentésére, ízületi mozgástartomány megtartására vagy javítására, izomegyensúlyfelborulások kezelésére ill. a térdet stabilizáló izomzat alapos megerősítésére. Tervezett térdízületet érintő műtéteket követően fontos feladatunk a térdízület szakszerű rehabilitálása is.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Pfundt Éva – gyógytornász