hátfájdalom

A hátfájdalom okai és kezelése a gyógytorna segítségével

Már nem csak az idősebb, hanem a 35-40 éves korosztályba tartozók körében is egyre gyakrabban jelentkezik a hátfájás, amely jórészt a mozgáshiányos, ülő életmódból eredeztethető. Azonban általában véve a hétköznapi hátfájás kiváltó oka és magának a fájdalomnak a jellege is sokféle lehet.

Testünk felépítéséből és működésből adódóan a hátfájdalom származhat a gerincoszlopot tartó porcok, szalagok, a csigolyák közti porckorongok illetve kisízületek vagy épp az izompólyák (fasciák) zavaraiból, esetleg a gerincvelő burkok, a gerincvelő, valamint az abból kilépő idegek és ideggyökök érintettségéből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Hátfájás jelentkezhet a felső és az alsó háti területeken egyaránt

Jellegre a hátfájdalom lehet jól behatárolható, vagy épp kisugárzó, éles vagy tompa, akár égő vagy bizsergő. Érintheti a nyaki gerinc szakaszát, a hát felső, középső valamint alsó részét is, illetve a teljes vállövet (lapocka-kulcscsont-váll-háromszög). A nyaki gerinc eredetű problémák például vállövbe, vállakba és karokba akár az alkarba, kézfejbe sugárzó fájdalommal is járhatnak, amelyek szélsőséges esetekben érzékkieséssel is társulhatnak. De egyéb olyan tünetekkel is jelentkezhetnek, mint a fejfájás, szédülés, fülcsengés vagy a látás zavarai.

Amennyiben a fájdalom 3-4 hét elteltével sem szűnik meg, vagy a panasz visszatérően jelentkezik, esetleg más tünetek is társulnak a korábbi hát-, nyakfájáshoz, érdemes szakorvoshoz illetve gyógytornászhoz fordulni a fájdalom eredetének pontos beazonosítása valamint a további hatékony kezelés érdekében.

Hátfájdalom kezelése gyógytornászainkkal

Időtartam szempontjából a fájdalom lehet akut, szubakut valamint krónikus

Az akut hátfájdalom viszonylag rövid idejű, szúró, nyilalló, hasogató fájdalommal jár és általában 3-4, vagy rosszabb esetben akár 6 hétig is elhúzódhat. A fájdalmat 6 hét elteltével nevezzük szubakutnak, krónikusnak pedig 12 hét elteltével, vagyis hónapon tekinthetjük.

Azonban szakértő gyógytornász-fizioterapeuta segítségével szakszerűen és nagymértékben csökkenthetők az ebből adódó fájdalmak, illetve korrigálhatók a fájdalmat okozó mozgásszervi elváltozások. Erősíthetőek a kritikus terület körüli megnyúlt, renyhe izmok és szalagok. Továbbá a gyógytorna mobilizáló gyakorlataival a kórosan beszűkült ízületi mozgáshatárok is helyreállíthatóak.

A hátfájdalom, hátfájás leggyakoribb kiváltó okai

Az akut hátfájdalmakat általában egy, a hátat érintő trauma, például rossz mozdulat, rándulás túlerőltetés vagy nem megfelelő, diszfunkcionális terhelés váltja ki. Azonban a krónikus fájdalmak hátterében rendszerint olyan összetettebb problémák állhatnak, amelyeknek pontos meghatározása már kifejezetten szakorvos vagy mozgásterapeuta feladata.

A hátfájás lehet:

  • Traumás, izomeredetű
  • Strukturális, összetettebb problémákra visszavezethető
  • Statikai problémából, zavarból eredő
  • Egyéb szervi eredetű
  • Pszichés

A jelzett hátfájdalom-okok hátterében sokszor valamely anatómiai képlet gyulladása áll így a gyulladás megszüntetése épp olyan fontos, mint a fájdalom-, valamint a hátfájdalmat kiváltó ok megszüntetése és az érintett testrész funkcióinak helyreállítása, regenerációja.

A sebészeti beavatkozást nem igénylő hátfájások hatékony kezelésének és gyógyításának egyik legcélravezetőbb eszköze a gyógytorna

A hátfájás tüneteinek gyors enyhítését illetően, az állapot látványos javítása terén valamint a kiváltó mozgásszervi eredetű okok megszüntetésében a legtartósabb eredmények gyógytornával érhetőek el. Foglaljon még most időpontot a gyogytornaszom.hu-n, hogy minél hamarabb szakértő kezekbe kerüljön!

A gyógytorna vagy a McKenzie torna során a diagnózis felállítását követően a gyógytornász egy, kifejezetten egyénre szabott mozgásprogramot alakít ki. Ezt rendszeresen, a gyógytornász felügyelete mellett legalább a panaszok teljes megszűnéséig, illetőleg a problémák kiújulásának elkerülése érdekében, egyénileg azon túl is érdemes időről-időre elvégezni.

Hátfájása, gerincpanasza van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön hát- és derékpanaszának gyógyításában!  ↓