A lumbágó gyógtornája Budapesten - Gyógytornászom.hu
Hívás!Bejelentkezés!
 • A lumbágó professzionális gyógytornája Budapesten

  Az első alkalommal 1 órás fizikai vizsgálat történik, ahol feltárjuk fájdalma okát és egyéni gyógytorna tervet dolgozunk ki Önnek !Kérjen visszahívást, segítünk! ☏ 06/30 50-50-50-3

  Visszahívás
  Vagy jelentkezzen be online naptárunkba!

  Bejelentkezem!

Lumbágó terápia kérdések és válaszok - GYIK

A lumbágó a derékfájdalom egy típusa, amely jellemzően egy rossz mozdulatra jelentkezik, és heves fájdalommal jár. Mivel a gerinc ágyéki szakasza (azaz a derék) nagyfokú terhelésnek van kitéve, ezért itt könnyebben előfordulhatnak sérülések, elváltozások.

A lumbágót gyakran keverik az isiásszal. Bár a két probléma egymástól függetlenül is jelentkezhet, vannak olyan esetek, amikor a lumbágó megjelenése után az isiász is kialakul. Az isiász az ülőideg mentén kialakuló fájdalom, amely a farizom környékén jelentkezik és az alsó végtagba, lágyékba adhat kisugárzó panaszokat.

A lumbágót nehéz elkülöníteni más derékfájdalmaktól, éppen ezért érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, ha a panasz pihentetés hatására sem múlik el 2-3 nap alatt. A legjellemzőbb tünet az intenzív deréktáji fájdalom, amely aszimmetrikusan jelentkezik. A derék kímélése érdekében a páciens felveszi az úgynevezett „antalgiás testtartást”, azaz nem bír kiegyenesedni és az ellenkező oldalára nagyobb terhelést tesz. A gerinc ezen a szakaszon érintésre, nyomásra érzékennyé válik, a fájdalom pedig ébredés után erősödhet.

A lumbágó okai a leggyakoribb esetekben a fizikai túlerőltetés és az ülő életmód. Ezek következményeként a gerinc melletti izmok befeszülnek, a csigolyák mozgásai beszűkülnek, ezáltal az előre/hátra/oldalra hajlás korlátozottá és fájdalmassá válik. De a gerincben kialakuló betegségek is kiválthatják a lumbágó megjelenését. Ilyen problémák lehetnek például a gerincsérv, a gerincben kialakult gyulladás vagy akár a gerinc fejlődési rendellenességei is.

A lumbágó kezelésére sokféle konzervatív terápiás módszer létezik, de alapvetően a gyógytorna nyújt hosszútávú megoldást. Ez egy olyan terápiás eljárás, amely természetes úton, a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, és lerövidíti a gyógyulási időt. A gyógytorna során különböző gyakorlatokkal támogatják a gerinc izmainak regenerálódását, ezeket főként nyújtó-lazító feladatokkal érik, majd az újabb panasz megelőzésére a gerinc melletti és a törzs izmait is célzott erősítő gyakorlatokkal veszik kezelésbe. A gyógytorna nem fáj, maximum kellemetlen érzéssel járhat, ha egy letapadt izmot kell feloldani. A terapeuta azonban minden esetben monitorozza az Ön fájdalmát a kezelések alatt, így a tűréshatáron felül semmiképp sem végeznek gyakorlatokat.

A gyógytorna pozitív hatásai közé nem csak a fájdalom enyhülése, majd megszűnése tartozik. Mivel a kiváltó okot kezeli, egy újabb lumbágó kialakulását is megelőzheti vele, az alapvető életmód tanácsok betartásával pedig megőrizheti gerince egészségét.

Azonban ha nem igényel a lumbágó kezelésére gyógytornát, az nem csak elhúzódó gyógyulási idővel és krónikus fájdalommal járhat. A feszes izmok később komolyabb problémákat is okozhatnak a csigolyák között és a mozgás egyre nehezebbé válik, végül bizonyos mozdulatokat képtelen lesz kivitelezni. Ebben az esetben lehetséges, hogy előbb-utóbb műtétre kerül sor.

A lumbágóról minden fontos tudnivalót összefoglaltunk az alábbi kisokosunkban. Nyissa le azt a fejezetet, amely Önt érdekli, és itt most minden kérdésére választ kaphat!

A lumbágó derékfájdalmat jelent és minden ötödik embert érint. Alapvetően nem önálló betegség, hanem valamilyen behatásra hirtelen fellépő intenzív fájdalom a gerinc egy adott szakaszán, amely sokszor átmeneti gyulladással is járhat. Ahhoz, hogy lokalizálni tudjuk a fájdalom helyét, érdemes beszélni a gerincoszlop lumbális szakaszáról.

 

gerincoszlop

 

A fenti képen is látható, hogy az ágyéki szakasz a mellkasi/háti szakasz és a keresztcsont között húzódik. Ez a rész van leginkább kitéve a terhelésnek, éppen ezért nagyon sérülékeny. A lumbágó ezen a területen jelentkezik.

 

A lumbágó időtartamát tekintve beszélhetünk akut panaszról, azaz amikor a tünetek hirtelen alakulnak ki és/vagy a folyamat gyors lefolyású. Ebben az esetben a lumbágó gyógyulási ideje 3-6 hét, megfelelő kezeléssel (például gyógytornával, manuálterápiával) azonban már 1-2 hét alatt is rendeződhet. Ezzel szemben a krónikus állapotlefolyása lassú, a tünetek hosszú ideig fennállnak vagy vissza-vissza térnek, gyógyulási ideje a kezelési módszerektől és rendszerességétől függ.

 

A lumbágó egyik legjellemzőbb tünete a heves deréktáji fájdalom, amit egy hirtelen rossz mozdulat, nehéz súly emelése, vagy akár a helytelen testtartás és ülő életmód is kiválthat. A fájdalom aszimmetrikusan jelentkezik, azaz csak az egyik oldalon. Tipikus tünet továbbá az antalgiás testtartás, azaz a panaszos oldal tehermentesítése érdekében az ellenoldalra kezd el terhelni és a kiegyenesedés is problémát okoz. A fájdalom erőssége lehet heveny, amely korlátozza a mozgásban, de akár bizonyos mozdulatokra is (futáskor, tüsszentéskor) erősödhet.

 

antalgiás testtartás

 

Ezek a tünetek pihentetés hatására két-három nap alatt általában elmúlnak, ha ennél hosszabb ideig áll fenn a fájdalom érdemes szakember segítségét kérni az ok kivizsgálására és a tünetek enyhítésére. 

A lumbágó hatására a hátizmok befeszülnek, mivel bizonyos mozdulatok komoly fájdalmat okoznak, ezért a test igyekszik megakadályozni a gerincben létrejövő mozgásokat. A feszes izomzat miatt a gerinc mozgásai beszűkülnek, az előre/hátra/oldalra hajlás nehezen/egyáltalán nem tud létrejönni.

A fájdalom rendszerint az ágyéki gerincszakasz alsó részén jelentkezik, és ritka esetben adhat kisugárzó panaszokat a csípőbe, farizomba. Ekkor már isiászról beszélünk.

A lumbágó további tünetei lehetnek az ébredéskor jelentkező derékfájás, az ágyéki gerincszakasz érzékenysége érintésre, nyomásra.

 

 

A lumbágó és a derékfájás között nincs lényeges különbség, mivel a lumbágó a derékfájdalomnak egy típusa. Nehéz megkülönböztetni, hogy pontosan melyik állhat fenn Önnél, ezért érdemes szakorvoshoz fordulnia, aki kivizsgálja és megállapítja, mi a derékfájdalom forrása.

 

derékfájás

 

Az isiász is egy gyűjtőfogalom csak úgy, mint a lumbágó, azonban míg a lumbágó a derék fájdalmát jelenti, addig az isiász az ülőideg lefutása mentén okoz panaszt. Isiász esetén tehát deréktól lefelé jelentkezik a fájdalom, azaz a farizomban, gátban, alsó végtagban.

 

isiász

 

A lumbágóval együtt is kialakulhat az isiász, de külön-külön is megjelenhetnek. Legtöbbször a lumbágó jelentkezik először, majd az ülőideg mentén kialakuló isiász. A panaszt kiváltó ok mindkét esetben megegyezhet, ha a két probléma egyszerre üti fel a fejét.

 

A kor és a lumbágó kapcsolata

A lumbágó ugyan nem korhoz kötött, azonban jellemzően nagyobb gyakorisággal fordul elő az idősebb korosztály tagjainál, ötven éves kor fölött. Ennek oka a gerinc és a gerinc körüli izmok elhasználódása és meggyengülése.

Fizikai megerőltetés következtében kialakult lumbágó

Megerőltető fizikai tevékenység, munka és sport is okozhat derékfájdalmakat. Ez amiatt is különösen veszélyes, mivel a kezdeti, gyenge fájdalmakat sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni és csak akkor fordulnak szakemberhez, vagy orvoshoz, amikor néhány nap, vagy hét után komoly akut, vagy krónikus panaszaik keletkeznek. Fizikai igénybevétel előtt érdemes a testet bemelegíteni, annak végeztével pedig az izmokat lenyújtani. Ha szükséges, specifikus feladatokat is adhat erre egy szakképzett gyógytornász.

 

Olyan magán gyógytornászt keres, akivel már 2-3 napon belül megkezdhetik a lumbágója kezelését? Jelentkezzen be néhány kattintással!

Bejelentkezek!

 

Várandósság és a lumbágó

Várandósság alatt is jelentkezhetnek lumbágóhoz hasonló panaszok. Ennek oka az édesanya hormonháztartásának és testének megváltozása a várandósság ideje alatt. A szervezetben termelődő hormonok célja, hogy a növekedő magzatnak legyen elég helye, ehhez a medencének tágulnia, formálódnia kell. Sajnos sokszor a gerinc egyéb szakaszai is meglazulnak és ez a pocak megnövekedett súlyával együtt nem mindig bírják el a hétköznapi terhelést, így kialakulhatnak lumbágós panaszok.

Túlsúly és a lumbágó

A hirtelen súlynövekedés nemcsak kismamáknál okozhat derékfájást. A tömegnövekedés a testtartás megváltozásával is jár, ami fokozott terhelést jelent a gerinc számára. A csigolyák közötti szalagok és izmok teherbírása véges, azok befeszüléssel reagálnak a többlet súlyra, amely, mint ismeretes derékfájdalom kialakulásához vezethet.

Ülő életmód okozta derékpanaszok

Az ülő munkát végzők körében is nagy a lumbágó kialakulásának veszélye, mivel izmaik hosszú időn keresztül tartják fenn ugyanazt a testhelyzetet. Emiatt az izmok feszessé, görcsössé válnak, amely szintén derékfájdalom megjelenéséhez vezethet.

 

ülő életmód

 

A lumbágó lelki okai

A túlerőltetés nem csak a testet érinti, hanem a lelket is. A túlhajszolt életmód, a stressz, a szorongás mind kiválthatják az izmok befeszülését, amely komoly panaszokat, fájdalmat tud okozni a deréktájon is.

A lumbágó egyéb okai

Különböző, a gerincet érintő betegségek is kiválthatják a lumbágó megjelenését. Egy bizonyos fejlődési rendellenesség, a Scheuermann-kór is okozhat derékfájdalmat. A betegség során gerincferdülés alakul ki egy rossz gerincgörbület miatt, ennek következtében pedig megváltozik a test egyensúlya, és például a derékra nagyobb terhelés nehezedik. Bár a háti szakasz fájdalma jellemző ennél a betegségnél, azonban előfordulhatnak derékpanaszok is.

A degeneratív intervertebrális discus betegséggel és a gerincsérvvel is jelentkezhet a lumbágó. Mindkét problémánál a porckorongok kopása, sérülése okozza a fő gondot, azonban a degeneratív esetben ez a kor előrehaladtával a porckorongok leépülése miatt alakul ki. A porckorongok elváltozása idegbecsípődéshez vezethet, amely felelős a fájdalom kialakulásáért.

A gerinccsatorna-szűkület következtében szintén nyomás alá kerülnek az idegek, amely a derékban is komoly fájdalmat okozhat. Egy gerincben kialakult tumor és ugyanilyen tünetekkel járhat.

A gerincgyulladás szintén kiválthatja a lumbágó megjelenését. Ez a probléma nagyon erős és hosszantartó fájdalommal jár.

A DISH betegség, amely a csontszerkezetet támadja meg, szintén okozhat a hátban és a derékban problémákat. A folyamat során a csigolyák közötti szalagok elmeszesednek, végül elcsontosodnak, ezáltal a mozgás nehezen, később egyáltalán nem jön létre a csigolyák között.

 

Alapvetően életmódbeli változtatások sikeresen hozzájárulnak a lumbágó kialakulásának megelőzéséhez. Ezek lehetnek az alábbiak:

 • rendszeres testmozgás
 • egészséges étrend kialakítása
 • testsúly csökkentése
 • helyes testtartás elsajátítása
 • megfelelő emeléstechnika
 • dohányzásról való leszokás
 • magassarkú cipő kerülése

Az életmódbeli változtatások sokat segíthetnek a lumbágó megelőzésében. Ilyen az ideális testsúly elérése, a rendszeres testmozgás, a statikus testhelyzetek kerülése, illetve megszakítása rövid gyógytorna gyakorlatokkal. De folytathatnák még a sort az egészséges étrend bevezetésével, a helyes testtartás kialakításával, a megfelelő emeléstechnika elsajátításával, a magassarkú cipők viselésének kerülésével, illetve a dohányzásról való leszokás is. Ezek a változtatások kölcsönhatásban állnak egymással. Például az egészséges étrendnek köszönhetően nemcsak az ideális testsúly érhető el könnyebben, de a szervezet tápanyag szükségleteit is pótolhatjuk a segítségével. A rendszeres testmozgásnak köszönhetően a helyes testtartás elérése is könnyebben lehetséges, nem utolsó sorban pedig a hát és a derék izmait is edzésben tarthatjuk. 

 

Kezdődő panaszai vannak, de szeretné megelőzni a lumbágó kialakulását? Ebben is segítségére lehet egy szakképzett gyógytornász! Jelentkezzen be szakembereinkhez online!

Bejelentkezek!

 

nyújtózások

 

A lumbágó kialakulásának hátterében egy megerőltető fizikai tevékenység, például nehéz tárgy emelése is állhat, ennek megelőzésében játszik fontos szerepet a helyesen kivitelezett emelés, amely technikát egy gyógytornász szakszerűen bemutathat és megtaníthat Önnek.

 

Gyógytorna lumbágó esetén

A gyógytorna mechanikus energiát használ fel gyógyítás céljából. A gyógytornát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet. Sokan azt gondolják, gyógytornára csak operáció vagy trauma után kerülhet sor. Ez azonban nem igaz! A gyógytorna rendkívül hatékony konzervatív terápiás eljárás a fájdalmas panaszok esetén is, ugyanis több fronton veszi kezelésbe a panaszt kiváltó okot.

Ezek az alábbi, gyógytorna feladatok lehetnek:

 1. Az aktív gyakorlatok, amelynek lényege, hogy a páciens végzi a terapeuta által diktált feladatokat Ilyenek lehetnek például az erősítés, a nyújtás, az egyensúlyfejlesztés, a koordináció fejlesztése és a tartásjavító gyakorlatok.
 2. A passzív gyakorlatok, amelynek során a gyógytornász alkalmaz különböző fogásokat, míg a páciens passzív (ez lehet izomlazítás, nyújtás, átmozgatás).
 3. A harmadik verzió, amikor a gyógytorna kezelés vezetett aktívan zajlik, vagyis a gyógytornász és a páciens együtt dolgozik. Ilyenkor a kezelt személynek kis mozdulatokat kell végeznie (például az izmok feszítését, mozgatását vagy levegőt venni-kifújni).

A gyógytorna eszközökkel és anélkül is kezelésbe veheti a mozgásszervi fájdalmak kiváltó okát. Ilyen eszközök lehetnek például az SMR henger, a trigger labda, a fitball és még sorolhatnánk.  

A lumbágó kezelésére a gyógytorna mellett különböző életmódbeli változtatásokat javasol egy szakképzett gyógytornász. Ezek alkalmazásával a páciens megtanulja, hogy ha a derékfájdalom újra megjelenne, azt hogyan tudja magának csökkenteni, illetve megelőzni egy újabb panasz kialakulását.

 

Megfizethető áron keres több éves szakmai tapasztalattal rendelkező derék specialista gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be!

Lássuk az árakat!

 

Manuálterápiával a lumbágó kiváltó oka ellen

A manuálterápia kézzel kivitelezett vizsgálati és kezelési módszer. Jellemzően a csontok, ízületek és izmok idővel kialakult elváltozásait kezeli. Manuálterapeuta csak orvos vagy gyógytornász alapvégzettségű szakember lehet abban az esetben, ha a 2 éves posztgraduális képzés után sikeres záróvizsgát tesz.

 

manuálterápia

 

A manuálterápia a gerinc eredetű problémákat célozza meg a csigolyák és a kisízületek mobilizálásával. Az ágyéki gerinc csigolyái kisebb-nagyobb szalagokkal, porckorongokkal, kisízületekkel, izmokkal kapcsolódnak egymáshoz. Ezek bármelyike kiválthatja a derékfájást. Két csigolya között létrejöhet mozgás beszűkülés, ami azt jelenti, hogy az adott szakasz valamiért kevésbé mozog. Ezt a manuálterápia ízületi blokknak nevezi, és manuális módszerrel oldja fel már néhány kezelés alatt.

A tünetek átbeszélése után a szakember speciális fogásokkal megvizsgálja az egyes ágyéki csigolyák közötti mozgást. Ezt megteszi a törzs előre, hátra és oldalra hajlásában, csavarásában is. Találhat blokkolt (nem mozgó) és túlmozgó területeket is. Az eredményeket összegezve eldönti, melyik az a néhány fogás, ami a legeredményesebb a tünetek enyhítésére.

Előfordulhat, hogy a páciens stresszes, fél a kezeléstől vagy egyszerűen csak merev az izomzata. Ennek megoldására a terapeuta alkalmazhat izomlazító technikákat a fogások előtt, amelyek akár már önmagukban is fájdalomcsillapító, izomlazító hatással lehetnek. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve a pácienstől.

A manuálterápia előnye, hogy fájdalommentes kezelés. A fogások kivitelezése közben azonban előfordulhat a csigolyák közt kis roppanás, amitől nem kell megijedni. A roppanás kiváltása nem célja a terápiának!

Annak érdekében, hogy a kezelések alkalmával elért eredményéket hosszú távon is fenntartsa egy professzionális manuálterapeuta mindig ad házi feladatot, ami lehet izomerősítés, nyújtó gyakorlat és minden esetben a gyors és tartós felépülést szolgálja.

Kinezilógiai tapasz a lumbágó okozta panaszokra

A kinesio tape technika a fájdalomcsökkentésben és a tehermentesítésben is egyaránt hatásos módszer, amelyet a gyógytornászok is alkalmaznak. A tape (pamutrétegből álló tapasz) felhelyezését a hátulján hullámszerűen felvitt ragasztóréteg segíti. A tapeing technika a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. Kiemelendő előnye, hogy ez a módszer kémiai hatóanyagoktól mentes. Pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsíthatják a lumbágó gyógyulási folyamatát. Elsődleges hatásának megjelenése már néhány napon belül jelentkezik.

Akupunktúra – kiegészítő terápia a lumbágó kezelésében

Az akupunktúra meghatározott testfelszínhez közeli területek, pontok tűvel való ingerlését jelenti. A módszer a hagyományos kínai orvoslásból ered. E szerint testünket energia-csatornák hálózzák be, ezek az úgynevezett meridiánok. A bőr alá hatoló akupunktúrás tűvel az idegpályák összeköttetéseinél stimulálják a szöveteket.

A hagyományos kínai orvoslásból ismert módszer komplex hatású gyógymód, amely nem csak csillapítja a fájdalmat és csökkenti a gyulladást, hanem az egész szervezet élettani egyensúlyát állítja helyre.

Fontos tudni, hogy az akupunktúra egy kiegészítő kezelési lehetőség, amelyet csak tapasztalt, anatómiai ismeretekkel rendelkező orvos végezhet.

Előnyei:

 • passzív kezelés, a páciensnek csak nyugodtan kell feküdnie
 • fájdalommentes
 • a mellékhatások ritkák

Hátránya, hogy mozgásszervi fájdalmak kezelésében kevés bizonyítható hatása van. Mivel kiegészítő kezelési módszer, az életmódbeli változtatás, a mozgás elkezdése, más terápia is hozzájárulhat a fájdalom csökkenéséhez.

 

akupunktúra

 

Gyógymasszázs lumbágóra

A masszázs jótékony hatásait sokan ismerjük és kedveljük is ezt a kezelési módszert. A gyógymasszőr speciális fogásokkal felmelegíti a bőrt, fokozza a vérkeringést, ezáltal izomlazító, fájdalomcsillapító, stresszoldó, frissítő hatása lehet egy ilyen kezelésnek.

A gyógymasszázst általában fürdőkben, kórházakban dolgozó masszőrök végzik, amit szakorvosi beutalóval is igénybe lehet venni.

Krémek és gyógynövények lumbágó okozta fájdalomra

A lumbágó tüneti terápiájaként alkalmazható nem szteroid, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcsök vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. A leggyakrabban használt kenőcs a diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél.

A gyógynövények is hatékonyak lehetnek a lumbágó okozta fájdalomcsillapításban. Gélként, kenőcsként vagy tapaszként alkalmazott fehér fűz, fekete nadálytő vagy cserjés paprika jótékony hatásai nem elhanyagolhatóak kiegészítő kezelésként.

Gyógyszerek a fájdalom csillapítására

A derékfájás csillapítására alkalmazhatóak továbbá különböző szájon át szedhető gyógyszerek is. Ezek általában fájdalomcsillapító és/vagy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaznak. Sokféle közülük recept nélkül kapható, bárki kikérheti a gyógyszertárban.

Ilyen például a Flector tapasz, por vagy krém, a Voltaren, Apranax, Diclac, Algoflex. A szájon át szedett gyógyszer a szervezeten belül, míg a fent is említett krémek, tapaszok, kenőcsök a testfelszínről a bőrbe jutva fejtik ki átmeneti kedvező hatásukat.

Injekcióval a lumbágó ellen

Abban az esetben, ha a lumbágó más, korábban kipróbált konzervatív módszerrel nem enyhül, orvos által végzett injekciós kezelés is szóba jöhet.

Az injekció tartalmazhat szteroidot (pl. kortizon), vagy lidokaint. Ezt a gerincvelő körüli térbe adják be. A szteroid hatására az erős fájdalom enyhülhet, a gyulladás csökkenhet, a lidokainnak köszönhetően pedig elérhető az idegek átmeneti érzéstelenítése.

 

 1. Pihentetés: főként akut lumbágó esetén fontos, hogy csökkentsük a fizikai aktivitást és kíméljük a derekunkat. Ez elősegíti az izmok gyorsabb regenerálódását.
 2. Kemény fekvő felület, láb felpolcolása: javasolt ilyenkor keményebb ágyon/földön feküdni, a lábakat pedig felpolcolni egy szék vagy sámli segítségével. A feje alá nyugodtan tehet párnát. Ez a póz tehermentesíti az ágyéki szakaszt, ezáltal csökkenti a fájdalmat.
 3. Meleg vizes terápia és fájdalomcsillapítás: ha jólesik, helyileg egy meleg vizes palack vagy kendő segíti az izmok ellazulását. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat is alkalmazhatja az előírásoknak megfelelően.
 4. Gyógytorna: a fájdalom enyhülése után minél hamarabb érdemes megkezdeni egy szakképzett gyógytornász által vezetett fizioterápiás kezelést, amely nem csak megoldást kínál a lumbágót kiváltó okra, hanem a gyógyulási időt is lerövidítheti.

 

Elkezdené a gyógytornát és nem szeretne heteket várni a megfelelő szakemberre? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be, már néhány napon belül tudjuk Önt fogadni!

Lássuk az időpontokat!

 

Sokan nem is gondolnák, de a gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer a lumbágó kezelésére. Mivel a derékfájást legtöbbször mozgásszervi eredetű panasz okozza, ezért a fizioterápia, mint a mozgás terápiája hatékonyan kezeli a kiváltó okot.

A gyógytorna komplex módon állítja helyre a test egyensúlyát. Nyújtásokkal lazítja a gerinc ágyéki szakaszának feszes izmait, amely hozzájárul az azonnali fájdalomcsökkenéshez. Erősítő gyakorlatokkal a gyógytornász a gyenge derékizmok erősítését célozza meg. Annak eldöntését, hogy melyik izomcsoportra szükséges erősítés, és melyiket kell lazítani, az állapotfelmérés eredményei mutatják meg. A többirányú kezelésnek köszönhetően az izomerő egyensúly helyreáll, a gerinc melletti izmok nagyobb stabilitást eredményeznek, a mozgástartomány az izmok nyújtásával növekszik, így a mozdulatok megtétele is könnyebbé és fájdalommentessé válik.

 

gyógytorna

 

A mozgás fontos szerepet játszik a lumbágó megelőzésében is. Gyógytornával például hatékonyan átmozgathatók a hát és a derék izmai, amiknek kiemelkedő szerepe van a megfelelő testtartás fenntartásában, a gerincproblémák és a lumbágó megelőzésében is.

Önmagában a gyógytorna kevés a fogyáshoz, viszont megalapozza az egyéb mozgásokat, erősödik az izomzat így biztonságossá válnak egyéb mozgásformák is, melyekkel célzottabban lehet fogyni (pl.: cardio).

A gyógytorna további pozitív hatása, hogy segítségével hosszútávon fenntartható egy fájdalommentes és egészséges életmód.

A lumbágó gyógytorna nélkül is elmúlhat, azonban míg ez 3-6 hétig is eltarthat, addig a gyógytorna ezt 1-2 hétre lerövidíti!

Rendszeres gyógytorna hiányában a derék izmai továbbra is feszes állapotban maradhatnak, és ez akár az ízületek szabad mozgását is akadályozhatja. Ezáltal nem csak a fájdalom válhat krónikussá, de bizonyos mozgások kivitelezése is akadályozott lesz. Ha gerincprobléma okozza a panaszt, például egy gerincferdülés, és azt nem korrigálják, idővel az adott területen kopás is létrejöhet, amelyet sokkal nehezebb és hosszabb idő kikezelni. De nem csak a kopás veszélyét kell kiemelnünk, ugyanis a rossz testtartás a derékon kívül más területekre is negatív hatással lehet. Például könnyen okoz térd- vagy csípőfájdalmat.

Fontos kiemelni, hogy egyedül semmiképp ne kezdjen bele tornába, mert egy rosszul kivitelezett mozdulatsor akár állapotromláshoz is vezethet!

 

A lumbágót kiváltó ok kezelést egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdjük. Először is, részletes kikérdezéssel felvesszük az anamnézist, amelyben kitérünk az előzményekre: azaz, hogy mikor jelentkezett először a derékfájás, tudja-e valamihez kötni, illetve a fájdalom jellegére, erősségére is. A kikérdezést egy tapintásos vizsgálat követi, amellyel felmérjük az ágyéki szakasz izomzatának, szöveteinek feszességét, majd mozgásvizsgálattal a gerincben létrejövő elmozdulásokat figyeljük meg. 

A fizikális vizsgálat során kulcstünetként tekintünk a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására, ugyanis ez segít megtalálni a tényleges okot. Ez után egy diagnózist és egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel az Ön számára, amelyet részletesen ismertetünk és átbeszélünk.

Az állapotfelmérés lényege tehát, hogy megtaláljuk a lumbágó kiváltó okát, és azt kezdjük el kezelni!

állapotfelmérés

A kezelések célja a fájdalom csillapítása, valamint a mozgástartomány növelése. A gyakorlatokat fokozatosan adagoljuk, amelyeket nehézségi szint alapján osztályoztunk. Figyelünk a helyes kivitelezésre, amelyet megéreztetünk Önnel annak érdekében, hogy Ön is el tudja különíteni, mikor csinálja megfelelően a feladatot és mikor nem. Ez azért is fontos, mert házi feladatként otthonában Önnek is végeznie kell a gyógytornát, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon is a kezelések alatt elért eredmény. Az állapotfelmérés végén életmód tanácsokkal is ellátjuk Önt, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is.

Általában 5-8 gyógytorna alkalom jelentős és látványos javulást eredményezhet főként, ha a házi feladatokat rendszeresen elvégzi. Ettől függetlenül is javulni fog a lumbágó, de a gyógyulási idő hosszabb lehet. Tapasztalataink alapján 10-ből 7 páciensnél már az első néhány kezelés után jelentős mértékű a fájdalomcsökkenés, később pedig a testtartásukban és a mindennapjaikban is pozitív változásokról számolnak be.

Nálunk, a Gyógytornászom.hu-nál, akár Ön is választhat, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül, csak olvassa el szakembereink bemutatkozóját és már néhány kattintással bejelentkezhet hozzánk! Rendelőnkben SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a manuálterápiát és a kineziológiai tapasz felhelyezését is) egy áron van, amely megegyezik egy alkalom gyógytorna árával! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

 

Tudta, hogy már nem csak Budán, a Batthyány térhez közel talál meg minket, hanem Pesten, a Nyugati térhez közel is lehetősége van igénybe venni szakembereink segítségét?

 • Ismét frissen és könnyedén kelhet ki reggelente az ágyból.
 • A derékfájdalom az esetek többségében megszűnik.
 • A fájdalom okozta félelem megszűnik.
 • Nő a mozgásterjedelem, könnyebb lesz kivitelezni a hétköznapi mozgásokat.
 • A testtartása rendeződhet, sőt a helyes testtartást is elsajátíthatja.
 • Olyan életmód tanácsokat kap, amellyel nagyobb százalékban előzheti meg egy újabb lumbágó kialakulását.
 • Ha isiász is társul lumbágójához, a farizom és végtag fájdalom is megszűnhet.

Szakembereinkhez már online, akár néhány kattintással is bejelentkezhet. Nincs más dolga, mint kiválasztani, melyik rendelőnkbe szeretne jönni, majd az állapotfelmérésre kattintani (ugyanis az az első alkalom). Ez után eldöntheti, hogy melyik gyógytornászunk segítségét szeretné kérni, de arra is van opció, ha nem szeretne választani. A naptár nézetnél kiválaszthatja az Önnek megfelelő időpontot, és néhány adat megadásával már be is jelentkezett!

Ha nem szeretné ezt honlapon keresztül intézni, lehetősége van telefonos bejelentkezésre is. Hívja a 06 30 50-50-50-1-as számot hétfőtől-péntekig 9 és 17 óra között, és munkatársunk ad Önnek egy megfelelő időpontot! Nálunk ugyanezen a számon visszahívást is kérhet!

A bejelentkezés után egy megerősítő e-mail kap tőlünk, amelyben megírjuk az Ön által választott időpontot, a rendelő pontos címét és, hogy mit kell magával hoznia az első alkalomra.

 

 

Egy rendelő, ami nem csak a panaszairól, hanem Önről szól!

2018 októberében a Batthyány tér közelében megnyitottunk 140 m2-es csendes és tágas gyógytorna rendelőnket, ahol 5 képzett gyógytornásszal várjuk Önt. Szakembereink átlagosan 13,8 év tapasztalattal és sokszáz gyógyult beteggel a hátuk mögött, kimondottan a felgyorsult élettel járó mozgásszervi panaszok kezeléseire szakosodtak.

Fáj a dereka, a háta mert kikészíti az ülőmunka? Megerőltette magát sportolás közben, vagy túl van egy műtéten és szeretne gyorsabban gyógyulni? Porckorongsérv, isiász, ízületi kopás fájdalma kínozza?

 

 

Gyógytornászaink az első konzultáción feltérképezik állapotát panaszait, és 100%-ban személyre szabott terápiával segítenek Önnek megszabadulni a fájdalmaitól. Gyógytorna, manuálterápia, Mckenzie terápia, Önnek nem kell válogatnia a kezelések közül mert ezt is Önre szabjuk!

Miért a Gyógytornászom.hu-t válassza?

Azért mert nálunk nem a problémái, hanem Ön van középpontban. A személye, a félelmei, a saját korlátai, céljai. Mindent figyelembe veszünk és empatikus gyógytornászainkkal a gyógyulás folyamata nem csak eredményes de örömteli is lesz. Ráadásul hozzánk online, néhány kattintással is be tud jelentkezni, anélkül, hogy telefonálnia kellene!

Görgessen lejjebb és olvasson a panaszokról, vagy válasszon egy Ön számára szimpatikus gyógytornászt és engedje, hogy segítsünk Önnel újra fájdalommentesen élni!

Nézzük a gyógytornászokat!

Így jelentkezhet be hozzánk

Rendelőnkbe könnyen, gyorsan bejelentkezhet és képzett, tapasztalt és kedves gyógytornászaink foglaltságától függően a kezelés hamarosan el is kezdődhet.

1. Időpontfoglalás

>> Ide kattintva << kérjen visszahívást tőlünk, vagy rögtön foglaljon időpontot online!

2. Konzultáció

Az első konzultáción átbeszéljük a panaszait, majd összeállítjuk a személyre szabott kezelési tervét.

3. A kezelés elindul

A terápiája, a megfelelő gyakorisággal és kezelésekkel elindul, egészen a gyógyulásig.

Szabaduljon meg a fájdalmaitól! Jelentkezzen be gyógytornászainkhoz online!
Nézzük az időpontokat!

Válasszon derékspecialistáink közül!

Minden típusú fájdalomra van szakemberünk! Csak válassza ki, hogy ki a szimpatikus és foglalja le az első konzultáció időpontját hozzá, ahol a panaszait és a teljes kezelési tervet is részletesen átbeszélik!

Szivós Dóra

4 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Gerincsérv ■ Derékfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Nyakfájdalom ■ Térdfájdalom ■ Bokafájdalom  ■ Vállfájdalom ■ Sportsérülések ■ Teniszkönyök / golfkönyök

Módszereim:

Mulligan és Lewit manuálterápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció ■ Köpöly ■ Lágyrész fascia technikák ■ Streching ■ Kinesio Taping ■ Köpöly ■ Neurodinamika  ■ Flossing

Bejelentkezés Dórához

Jobban megismerné Dórát?

Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Korpos Ági

8 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Gerincsérv ■ Derékfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Csípőfájdalom ■ Térdfájdalom ■ Bokafájdalom  ■ Vállfájdalom ■ Sportsérülések ■ Teniszkönyök / golfkönyök

Módszereim:

Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció ■ Köpöly ■ Manuális fascia technikák ■ Streching ■ Kinesio Taping ■ SMR ■ Triple X tréning  ■ Flossing

Bejelentkezés Ágihoz

Jobban megismerné Ágit?

Nézze meg bemutatkozó oldalát!

Pfundt Éva

4 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Derékfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Nyakfájdalom ■ Térdfájdalom ■ Bokafájdalom  ■ Vállfájdalom ■ Csípőfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■  Strechning ■ Kinesio Taping ■ McKenzie terápia ■ Gyógymasszázs ■ Szegmentális stabilizáció

Bejelentkezés Évához

Jobban megismerné Évát?

Nézze meg bemutatkozó oldalát!!

Molnár Georgina

9 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Porckorongsérv kezelés ■ Tartásjavítás ■ Térdfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■ Manuálterápia ■ Gyógymasszázs ■ McKenzie terápia ■ Sportrehabilitáció ■ Funkcionális tréning ■ Idegmobilizáció

Bejelentkezés Ginához!

Jobban megismerné Ginát?

Nézze meg Gina bemutatkozó oldalát!

Radványi Zsófia

7 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Akut sérülések ■ Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Sportrehabilitáció

Módszereim:

Funkcionális tréning ■ Gyógytorna ■ Lágyrész-és fascia kezelések ■ McKenzie terápia ■ Sportrehabilitáció ■ Triggerpont terápia

Bejelentkezés Zsófihoz!

Jobban megismerné Zsófit?

Nézze meg Zsófi bemutatkozó oldalát!

Apáthy Fruzsina

9 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Csípőfájdalom ■ Térdfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■ McKenzie módszer ■ Lágyrész mobilizáció ■ Fascia kezelés ■ Masszázs ■ Idősek esésprevenciója

Bejelentkezés Fruzsihoz!

Jobban megismerné Fruzsit?

Nézze meg Fruzsi bemutatkozó oldalát!

Valastyán Júlia

5 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Sportsérülések ■ Műtétet megelőző gyógytorna ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Nyakfájdalom ■ Akudt fájdalmak ■ Gerincsérv ■ Isiász

Módszereim:

Manuálterápia ■ Gyógytorna ■ Funkcionális tréning ■ McKenzie terápia ■ Fascialis technikák ■ Stretching

Bejelentkezés Julihoz!

Jobban megismerné Julit?

Nézze meg Juli bemutatkozó oldalát!

Fáczán Kata

5 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Derékfájdalom ■ Nyakfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Térdfádalom ■ Bokaficam, bokafájdalom ■ Kéz; csuklósérülések

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció, funkcionális tréning ■ TMI – Instrumentalis Manuálterápia ■ Strechning ■ Kinesio Taping

Bejelentkezés Katához!

Jobban megismerné Katát?

Nézze meg Kata bemutatkozó oldalát!

Tímár Judit

13 év tapasztalat

Szakterületeim:

Derékfájás ■ Hátfájás ■ Nyakfájás ■ Vállfájdalom ■ Gerinc eredetű panaszok

Módszereim: 

Gyógytorna ■ McKenzie terápia ■ Szegmentális stabilizáció ■ FDM ■ Taping

Bejelentkezés Judithoz!

Jobban megismerné Juditot?

Nézze meg Judit bemutatkozó oldalát!

Berczi Miklós

7 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Csipőfájdalom ■ Bokaficam, bokafájdalom ■ Állkapocsízületi fájdalmak ■ Tenisz és golfkönyök

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Állkapocsízületi gyógytorna ■ Terrier féle mobilizáció ■ Neurodinamika ■ Typaldos módszer

Bejelentkezés Miklóshoz!

Jobban megismerné Miklóst?

Nézze meg Miki bemutatkozó oldalát!

Kutás Mercédesz

18 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Vállfájdalom ■ Gerincproblémák ■ Hátfájdalom ■ Csipőfájdalom ■ Bokaficam, bokafájdalom

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció ■ Funkcionális tréning ■ Fascia terápia ■ Tape terápia ■ Szegmentális stabilizáció

Bejelentkezés Mercihez!

Jobban megismerné Mercit?

Nézze meg Merci bemutatkozó oldalát!

Ziglerné Szőke Rita

17 év tapasztalat

Szakterületeim:

Derékfájás ■ Hátfájás ■ Nyakfájás ■ Befagyott váll ■ Gerinc eredetű problémák ■ Balesetek/törések utáni rehabilitáció

Módszereim: 

mManuálterápia ■ McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Trigger pont kezelés ■ Stretching

Bejelentkezés Ritához!

Jobban megismerné Ritát?

Nézze meg Rita bemutatkozó oldalát!

Egy igazán otthonos rendelőben várjuk, a Batthyány térnél!

A Vitéz utca 9-ben vagyunk, a Batthyány térnél. Egy újépítésű ház 4. emeletén, távol a város zajától, világos, tágas, és nyugodt helyen várjuk Önt, hogy a gyógyulása, egyben kikapcsolódás is legyen!

Fényes és tágas rendelő

Márkás, minőségi eszközök

Higiénikus környezet

Igényes mosdó

135 m2 – 3 külön helyiség