Ínhüvelygyulladás: ezért olyan fontos a gyógytorna

Az ínhüvelygyulladás kialakulhat megerőltetés vagy akár fertőzés miatt is. Jellemző tünete a heves fájdalom, duzzanat és a „hóropogás érzése” az érintett területen. A gyógytorna azonban hatékonyan enyhíti ezeket a tüneteket azáltal, hogy a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait.

Hogyan zajlik pontosan egy ilyen kezelés? Miért olyan fontos a gyógytorna és mi várható, ha ínhüvelygyulladását nem kezeli gyógytornával? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas, valamint a cikk végén egy kérdés-válasz összefoglalót is találhat az ínhüvelygyulladásról.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

 • A fájdalom jelentős mértékben enyhülhet.
 • A duzzanat az esetek nagy százalékában elmúlik.
 • Visszatérhet a normál szorítóerő.
 • A mozgás panaszmentessé válhat.
VH kérő form - cikkbe
First

A gyógytorna hatása ínhüvelygyulladás esetén

A megerőltetés miatt kialakult ínhüvelygyulladás esetén a gyógytorna célja az izmok nyújtása és aktiválása speciális technikákkal, amely hozzájárul a panaszos végtag teljes mozgásterjedelemének visszanyeréséhez. A gyógytorna egy olyan természetes terápiás módszer, amely a mozgás által serkentett öngyógyító folyamatokat használja fel az ínhüvelygyulladás kiváltó okának kezelésére.

A panaszos területet először is finom hajlításokkal és nyújtásokkal kell lazítani és bemozgatni, ezek erőszakos kivitelezése esetén a fájdalom és az érzékenység fokozódni fog. A gyógytorna kiemelten fontos az ellenoldalon is, hiszen ez veszi át a sérült oldal funkcióit, amely először nagy teherrel járhat, így az hamarabb elfárad, esetleg izomláz is kialakulhat. Éppen ezért fontos az izmok kíméletes erősítése is, ezáltal elkerülhetjük azok újabb túlterhelését.

A gyógytornász a kezelések alatt végzett feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, így azokat bármikor alkalmazhatja. További életmódtanácsokkal is ellátja Önt arra vonatkozólag, hogy mit tehet egy újabb gyulladás elkerülése érdekében. Ehhez például megtanítja Önnek a helyes ülést munka közben, valamint azt, hogy hogyan érdemes beállítani az asztalt, egeret, billentyűzetet és a monitort ahhoz, hogy az ízületek megfelelő, nyugalmi helyzetben legyenek még a munka alatt is.

Az ínhüvelygyulladás szövődményei gyógytorna hiányában

Ha ínhüvelygyulladás esetén elmarad a gyógytorna, az akár a közeli ízület instabil állapotához is vezethet, ezért például (ha a kéz érintett a gyulladásban) a fogások és emelések kivitelezése bizonytalanabb lesz. Emellett pedig, ha a nyújtások elmaradnak, akkor a fájdalom is állandósulhat, hiszen a tartós pihenésnek és regenerációnak kitett izomzat lemerevedik. A görcsös izomzat elszorítja a környező ereket és idegeket, amelyek a panaszos terület vérellátásáért és beidegzésért felelnek, így a gyógyulási folyamat elhúzódik.

Ínhüvelygyulladást kezelő gyógytornászaink

Így zajlik egy gyógytorna alkalom ínhüvelygyulladás esetén

A Gyógytornászom.hu Batthyány térhez (Buda), valamint a Nyugati térhez (Pest) közeli rendelőiben az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz érkezve egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérésben lesz része. A terapeuta részletesen kikérdezi Önt aktuális panaszairól, az ínhüvelygyulladás kialakulásáról, valamint kitér arra is, hogy mire fokozódik és mire enyhül a fájdalma.

Ez után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek célja az érintett végtag fizikális állapotának felmérése. Passzív kimozgatásokkal vizsgálja a mozgásterjedelmet, miközben monitorozza az Ön fájdalmát. Fontos, hogy már a vizsgálatot is csak a fájdalomhatárig végezzük, ezért Ön bátran adjon visszajelzést az érzéseiről. Empatikus gyógytornászaink türelemmel állnak az Ön problémájához, mert a legfőbb céljuk az egészség visszaszerzése és annak hosszú távú megőrzése. Itt lényeges elem, hogy a végtag ép területeit és ízületeit is megvizsgáljuk, teljes képet kapva az aktuális állapotról.

A fizikális vizsgálat után a gyógytornásza egy mozgásszervi diagnózist állít fel, amelyet egy személyre szabott terápiás terv felállítása követ.

A gyógytorna kezelések során nyújtásokat és erősítéseket is végzünk. Minden esetben a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebbek felé. A feladatokat, figyelve a helyes kivitelezésre, részletesen betanítjuk Önnek. Ezeket otthonában házi feladatként el kell majd végeznie, ezzel is hozzájárulva a közös munka sikeres kimeneteléhez.

ínhüvelgyulladás gyógytornája

Úgy állítjuk össze a tornafeladatokat, hogy azok ne csak rövidtávon hozzanak eredményt, hanem hosszútávon is biztosítsák egy újabb ínhüvelygyulladás megelőzését. A gyógytornának köszönhetően a gyógyulási idő is lerövidülhet, és hamarabb visszatérhet a megszokott, panaszmentes hétköznapokhoz.

Rendelőnkben nem csak gyógytornakezelés vehető igénybe, lehetőség van még például tapeing technikára, manuálterápiára és stretchingre is. Ezek ára azonban megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így nem jár Önnek plusz költséggel. Továbbá nálunk SZÉP és Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Kérdések és válaszok az ínhüvelygyulladásról

Mi az ínhüvelygyulladás?

A test bármely területén jelentkezhet ínhüvelygyulladás. Leggyakrabban a lábban, ujjakban és az alkarban alakul ki gyulladás, folyamatos, monoton terhelésre.

Az ínhüvelyek tulajdonképpen alagútszerű képződmények, amelyek fő feladata, hogy a test bizonyos pontjain súrlódásmentessé tegyék a bennük futó inak mozgásait.

Magán gyógytornászt keres, de először szeretne többet tudni róla? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be!

Milyen típusai vannak az ínhüvelygyulladásnak és mik a kiváltó okai?

Az ínhüvelygyulladás legismertebb típusa az ujjakban jelentkező fájdalom, amely behajlításkor felerősödhet. A szorítóerő jelentős csökkenésével jár és rendszerint a monoton munka (egérhasználat) vagy a nagyobb fizikai erőt igénylő feladatok után alakul ki (pl.: kertészkedés).

Az alkar izmait ritkán használjuk a hétköznapokban, emiatt nagyon gyengék lehetnek. Ez okozhatja az alkarban jelentkező ínhüvelygyulladást is, amelyet különböző, folyamatos szorítást igénylő sportok válthatnak ki (pl.: falmászás, teniszezés). Általában az alkar egyszerre érintett az ujjak gyulladásával.

Láb esetén leginkább kitett területek a vádli és az Achilles-ín. A túlterhelés, a helytelen futástechnika, a gyakori magassarkú cipő viselése vagy a sok guggolás kiválthatja az itt futó inak gyulladását.

A kiváltó ok függvényében további felosztása lehet még az ínhüvelygyulladásoknak. Megerőltetés hatására (monoton számítógépes munka, sport) kialakuló gyulladást nevezzük fibrines ínhüvelygyulladásnak, a bakteriális fertőzés okozta elváltozást pedig gennyes gyulladásnak. Utóbbi esetén elsődleges gyulladásról beszélhetünk akkor, ha valamilyen sérülés hatására került be a baktérium a szervezetbe. Ilyen sérülés lehet például tövis vagy tű általi szúrás. Másodlagos esetben, a szervezetben egy már kialakult gyulladás

szövődménye lehet (pl.: körömágygyulladás) az ínhüvelygyulladás.

Honnan tudhatom, hogy ínhüvelygyulladásom van?

Az alábbi tünetek utalhatnak ínhüvelygyulladásra:

 • „hóropogás érzése” az inak környékén
 • az érintett testrész duzzanata
 • láz (főként fertőzéses eredet esetén)
 • a bőr felülete forró, kivörösödik
 • heves fájdalom
 • kéz esetén a szorítóerő csökkenése

Hogyan előzhetem meg az ínhüvelygyulladást?

Gyógytornászunk néhány tanácsa a megelőzéshez:

 1. Kerülje az egyoldalú, monoton sportolást és munkavégzést.
 2. Edzés előtt melegítsen be, annak befejeztével pedig nyújtsa le izmait.
 3. Ha számítógépes munkát végez, szerezzen be csuklótámaszt, valamint egy gyógytornász segítségével sajátítsa el a helyes pozíciót a gép előtt üléshez.
 4. Tartson szüneteket a monoton munkavégzés során, és mozgassa, masszírozza át kezeit.
 5. Nap végén használjon lazító kenőcsőt a megterhelt testrészre.

Ínhüvelygyulladása van? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön ínhüvelygyulladás okozta panaszainak kezelésében!  ↓