Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon ínhüvelygyulladásával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk az ínhüvelygyulladása okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A fájdalom jelentős mértékben enyhülhet.
 • A duzzanat az esetek nagy százalékában elmúlik.
 • A „hóropogás” érzés meg is szűnhet.
 • Visszatérhet a normál szorítóerő.
 • A mozgás panaszmentessé válhat.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


Az ínhüvelygyulladás kialakulhat megerőltetés vagy akár fertőzés miatt is. Jellemző tünete a heves fájdalom, duzzanat és a „hóropogás érzése” az érintett területen. A gyógytorna azonban hatékonyan enyhíti ezeket a tüneteket azáltal, hogy a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait.

Hogyan zajlik pontosan egy ilyen kezelés? Miért olyan fontos a gyógytorna és mi várható, ha ínhüvelygyulladását nem kezeli gyógytornával? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas, valamint a cikk végén egy kérdés-válasz összefoglalót is találhat az ínhüvelygyulladásról.

A gyógytorna hatása ínhüvelygyulladás esetén

A megerőltetés miatt kialakult ínhüvelygyulladás esetén a gyógytorna célja az izmok nyújtása és aktiválása speciális technikákkal, amely hozzájárul a panaszos végtag teljes mozgásterjedelemének visszanyeréséhez. A gyógytorna egy olyan természetes terápiás módszer, amely a mozgás által serkentett öngyógyító folyamatokat használja fel az ínhüvelygyulladás kiváltó okának kezelésére.

A panaszos területet először is finom hajlításokkal és nyújtásokkal kell lazítani és bemozgatni, ezek erőszakos kivitelezése esetén a fájdalom és az érzékenység fokozódni fog. A gyógytorna kiemelten fontos az ellenoldalon is, hiszen ez veszi át a sérült oldal funkcióit, amely először nagy teherrel járhat, így az hamarabb elfárad, esetleg izomláz is kialakulhat. Éppen ezért fontos az izmok kíméletes erősítése is, ezáltal elkerülhetjük azok újabb túlterhelését.

A gyógytornász a kezelések alatt végzett feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, így azokat bármikor alkalmazhatja. További életmódtanácsokkal is ellátja Önt arra vonatkozólag, hogy mit tehet egy újabb gyulladás elkerülése érdekében. Ehhez például megtanítja Önnek a helyes ülést munka közben, valamint azt, hogy hogyan érdemes beállítani az asztalt, egeret, billentyűzetet és a monitort ahhoz, hogy az ízületek megfelelő, nyugalmi helyzetben legyenek még a munka alatt is.

Az ínhüvelygyulladás szövődményei gyógytorna hiányában

Ha ínhüvelygyulladás esetén elmarad a gyógytorna, az akár a közeli ízület instabil állapotához is vezethet, ezért például (ha a kéz érintett a gyulladásban) a fogások és emelések kivitelezése bizonytalanabb lesz. Emellett pedig, ha a nyújtások elmaradnak, akkor a fájdalom is állandósulhat, hiszen a tartós pihenésnek és regenerációnak kitett izomzat lemerevedik. A görcsös izomzat elszorítja a környező ereket és idegeket, amelyek a panaszos terület vérellátásáért és beidegzésért felelnek, így a gyógyulási folyamat elhúzódik.

Ínhüvelygyulladást kezelő gyógytornászaink

Így zajlik egy gyógytorna alkalom ínhüvelygyulladás esetén

A Gyógytornászom.hu Batthyány térhez (Buda), valamint a Nyugati térhez (Pest) közeli rendelőiben az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz érkezve egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérésben lesz része. A terapeuta részletesen kikérdezi Önt aktuális panaszairól, az ínhüvelygyulladás kialakulásáról, valamint kitér arra is, hogy mire fokozódik és mire enyhül a fájdalma.

Ez után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek célja az érintett végtag fizikális állapotának felmérése. Passzív kimozgatásokkal vizsgálja a mozgásterjedelmet, miközben monitorozza az Ön fájdalmát. Fontos, hogy már a vizsgálatot is csak a fájdalomhatárig végezzük, ezért Ön bátran adjon visszajelzést az érzéseiről. Empatikus gyógytornászaink türelemmel állnak az Ön problémájához, mert a legfőbb céljuk az egészség visszaszerzése és annak hosszú távú megőrzése. Itt lényeges elem, hogy a végtag ép területeit és ízületeit is megvizsgáljuk, teljes képet kapva az aktuális állapotról.

A fizikális vizsgálat után a gyógytornásza egy mozgásszervi diagnózist állít fel, amelyet egy személyre szabott terápiás terv felállítása követ.

A gyógytorna kezelések során nyújtásokat és erősítéseket is végzünk. Minden esetben a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebbek felé. A feladatokat, figyelve a helyes kivitelezésre, részletesen betanítjuk Önnek. Ezeket otthonában házi feladatként el kell majd végeznie, ezzel is hozzájárulva a közös munka sikeres kimeneteléhez.

ínhüvelgyulladás gyógytornája

Úgy állítjuk össze a tornafeladatokat, hogy azok ne csak rövidtávon hozzanak eredményt, hanem hosszútávon is biztosítsák egy újabb ínhüvelygyulladás megelőzését. A gyógytornának köszönhetően a gyógyulási idő is lerövidülhet, és hamarabb visszatérhet a megszokott, panaszmentes hétköznapokhoz.

Rendelőnkben nem csak gyógytornakezelés vehető igénybe, lehetőség van még például tapeing technikára, manuálterápiára és stretchingre is. Ezek ára azonban megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így nem jár Önnek plusz költséggel. Továbbá nálunk SZÉP és Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Kérdések és válaszok az ínhüvelygyulladásról

Mi az ínhüvelygyulladás?

A test bármely területén jelentkezhet ínhüvelygyulladás. Leggyakrabban a lábban, ujjakban és az alkarban alakul ki gyulladás, folyamatos, monoton terhelésre.

Az ínhüvelyek tulajdonképpen alagútszerű képződmények, amelyek fő feladata, hogy a test bizonyos pontjain súrlódásmentessé tegyék a bennük futó inak mozgásait.

Magán gyógytornászt keres, de először szeretne többet tudni róla? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be!

Milyen típusai vannak az ínhüvelygyulladásnak és mik a kiváltó okai?

Az ínhüvelygyulladás legismertebb típusa az ujjakban jelentkező fájdalom, amely behajlításkor felerősödhet. A szorítóerő jelentős csökkenésével jár és rendszerint a monoton munka (egérhasználat) vagy a nagyobb fizikai erőt igénylő feladatok után alakul ki (pl.: kertészkedés).

Az alkar izmait ritkán használjuk a hétköznapokban, emiatt nagyon gyengék lehetnek. Ez okozhatja az alkarban jelentkező ínhüvelygyulladást is, amelyet különböző, folyamatos szorítást igénylő sportok válthatnak ki (pl.: falmászás, teniszezés). Általában az alkar egyszerre érintett az ujjak gyulladásával.

Láb esetén leginkább kitett területek a vádli és az Achilles-ín. A túlterhelés, a helytelen futástechnika, a gyakori magassarkú cipő viselése vagy a sok guggolás kiválthatja az itt futó inak gyulladását.

A kiváltó ok függvényében további felosztása lehet még az ínhüvelygyulladásoknak. Megerőltetés hatására (monoton számítógépes munka, sport) kialakuló gyulladást nevezzük fibrines ínhüvelygyulladásnak, a bakteriális fertőzés okozta elváltozást pedig gennyes gyulladásnak. Utóbbi esetén elsődleges gyulladásról beszélhetünk akkor, ha valamilyen sérülés hatására került be a baktérium a szervezetbe. Ilyen sérülés lehet például tövis vagy tű általi szúrás. Másodlagos esetben, a szervezetben egy már kialakult gyulladás

szövődménye lehet (pl.: körömágygyulladás) az ínhüvelygyulladás.

Honnan tudhatom, hogy ínhüvelygyulladásom van?

Az alábbi tünetek utalhatnak ínhüvelygyulladásra:

 • „hóropogás érzése” az inak környékén
 • az érintett testrész duzzanata
 • láz (főként fertőzéses eredet esetén)
 • a bőr felülete forró, kivörösödik
 • heves fájdalom
 • kéz esetén a szorítóerő csökkenése

Hogyan előzhetem meg az ínhüvelygyulladást?

Gyógytornászunk néhány tanácsa a megelőzéshez:

 1. Kerülje az egyoldalú, monoton sportolást és munkavégzést.
 2. Edzés előtt melegítsen be, annak befejeztével pedig nyújtsa le izmait.
 3. Ha számítógépes munkát végez, szerezzen be csuklótámaszt, valamint egy gyógytornász segítségével sajátítsa el a helyes pozíciót a gép előtt üléshez.
 4. Tartson szüneteket a monoton munkavégzés során, és mozgassa, masszírozza át kezeit.
 5. Nap végén használjon lazító kenőcsőt a megterhelt testrészre.

Ínhüvelygyulladása van? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön ínhüvelygyulladás okozta panaszainak kezelésében!  ↓

Az ínhüvelygyulladás terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

Az ínhüvelygyulladást élete során legalább egyszer mindenki megtapasztalja. Az inakat borító hüvely gyulladása kialakulhat monoton munkavégzés, túlerőltetés vagy akár fertőzés miatt is. 

Jellemző tünete a heves fájdalom, duzzanat és a „hóropogás érzése” az érintett területen. A tüneteket otthonában Ön is enyhítheti, azonban ha néhány napon belül nem enyhülnek, érdemes szakemberhez fordulni.

A diagnózist követően a legtöbb esetben elégséges konzervatív terápiát alkalmazni a gyulladás kezelésére. Ez lehet valamilyen fizikoterápiás eljárás, illetve minden esetben szükséges egy gyógytornász által összeállított tornát is végezni, amelyet a terapeuta egyéb kezelésekkel is kiegészíthet.

A gyógytorna természetes úton enyhíti az ínhüvelygyulladás tüneteit, hiszen a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait. Azonban ha ínhüvelygyulladás esetén elmarad a gyógytorna, az akár a közeli ízület állapotromlásához vezethet, ezért lehetséges például, hogy (ha a kéz érintett a gyulladásban) a fogás és az emelések kivitelezése akadályozottá válik. 

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót az ínhüvelygyulladásról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Mi is pontosan az ínhüvely?

Az ínhüvely az inat körülvevő szövet, amely alagútszerű képződmény. Fő feladata, hogy a test bizonyos pontjain súrlódásmentessé tegye a bennük futó inak mozgásait.

2. Hogyan és miért alakul ki ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelygyulladást általában hosszú ideig végzett, ismételt mozdulatsor váltja ki (pl.: gépelés, zongorázás). A folyamat során a dörzsölés hatására az ínhüvely begyullad, és jelentős mértékben csökkentheti az érintett terület funkcióját. Lássuk tehát a fő okokat.

Az ínhüvelygyulladás okai között a hosszú ideig tartó monoton munkavégzés (például gépelés vagy kézírás, szobafestés) is szerepet játszanak, amelyek a kart rendkívül megterhelik, ezért ebben az esetben is ügyelni kell arra, hogy rendszeres átmozgatással, nyújtó feladatokkal megelőzzük az ínhüvelygyulladás kialakulását is.

A pihenő nap nélküli, intenzív edzés is kiválthat ínhüvelygyulladást. Abban az esetben, ha a bemelegítés és a nyújtás is rendszeresen elmarad, a lágyszövetek, valamint az ízület is túlterhelődhet, ez pedig izomfeszességhez vezethet. A feszes izmok miatt a súrlódás már kisebb mozdulatokra is létrejöhet, amely gyulladást generálhat az ínhüvelyben.

Névtelen terv - 2022-06-13T165648.934.png

Hosszú távú motorozásnál a kormány használata esetén, a gáz húzása is monoton mozgásnak számít, amely szintén ínhüvelygyulladás kialakulásához vezethet, valamint ha hangszeren játszik (például zongorán), akkor is ügyeljen az izmok (főként az alkar) nyújtására, és a helyes kéztartásra. Ezekkel is könnyen túlerőltetheti ezt a területet.

Sérülés következtében, bizonyos baktériumok megtámadhatják az ínhüvelyt, így ennek következtében is gyulladás alakulhat ki. A folyamat során jellemző lehet a duzzanat, illetve a gennyes elváltozás is, valamint láz, bőrpír, és a terület melegsége is bakteriális fertőzésre utalhat. 

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online az Önnek megfelelőre!

3. Hol fordul elő leggyakrabban ínhüvelygyulladás?

A test bármely területén jelentkezhet ínhüvelygyulladás. Leggyakrabb az alkarban, csuklóban és az ujjakban, valamint a boka területén alakul ki, azonban előfordulhat a térdben, könyökben és a bicepszben is.

Az ínhüvelygyulladás legismertebb típusa az ujjakban jelentkező fájdalom, amely behajlításkor felerősödhet. A szorítóerő jelentős csökkenésével jár és rendszerint a monoton munka (egérhasználat) vagy a nagyobb fizikai erőt igénylő feladatok után alakul ki (pl.: kertészkedés).

Az alkar izmait ritkán használjuk a hétköznapokban, emiatt nagyon gyengék lehetnek. Ez okozhatja az alkarban jelentkező ínhüvelygyulladást is, amelyet különböző, folyamatos szorítást igénylő sportok válthatnak ki (pl.: falmászás, teniszezés). Mivel az alkar izmai többségükben végig futnak az ujjakig is, ezért az alkar és az ujjak gyulladása többnyire együtt jelentkezik. Legtöbbször ez felel a tenisz– és golfkönyök kialakulásáért.

Láb esetén leginkább kitett területek a vádli és az Achilles-ín. A túlterhelés, a helytelen futástechnika, a gyakori magas sarkú cipő viselése vagy a sok guggolás kiválthatja az itt futó inak gyulladását.  

Névtelen terv - 2022-06-13T165641.546.png

Achilles körüli fájdalom nehezíti a mindennapjait? Kérjen visszahívást és segítünk!

4. Milyen típusai léteznek az ínhüvelygyulladásnak?

A kiváltó ok függvényében több típusa lehet az ínhüvelygyulladásnak. 

 1. Megerőltetés hatására (monoton számítógépes munka, sport) kialakuló gyulladást nevezzük fibrines ínhüvelygyulladásnak.
 2. A bakteriális fertőzés okozta elváltozást pedig gennyes gyulladásnak. Ebben az esetben elsődleges gyulladásról beszélhetünk akkor, ha valamilyen sérülés hatására került be a baktérium a szervezetbe. Ilyen sérülés lehet például tövis vagy tű általi szúrás. Másodlagos esetben, a szervezetben egy már kialakult gyulladás szövődménye lehet (pl.: körömágygyulladás) az ínhüvelygyulladás.

Magán gyógytornászt keres, de először szeretne többet tudni róla? Olvassa el szakembereink bemutatkozóját és jelentkezzen be!

5. Ínhüvelygyulladás vagy alagút szindróma? Mi a különbség?

Ínhüvelygyulladás esetén az inakat borító szövetben alakul ki kóros elváltozás, amely kihatással lehet az itt futó perifériás idegekre is. Ekkor beszélhetünk alagút szindrómáról. 

Az alagút szindróma lényege, hogy a testünkben található kis alagutakban futó idegek nyomás alá kerülnek valamilyen külső körülmény hatására (például valamilyen gyulladásos betegség, idegrendszert érintő betegség, túlsúly vagy akár túlerőltetés). A test különböző pontjain jelentkezhet, azonban főként a végtagokat érinti.

Az alagút szindróma tünetei között szerepel a zsibbadás, amely az egyik legjellemzőbb panasz ennél a betegségnél. A fájdalom lehet égető vagy áramütésszerű, amely minden esetben idegi érintettségre utal. Az elégtelen ingerületvezetés miatt érzéskiesést tapasztalhat az ujjaiban, valamint az érintett izmok elgyengülhetnek, ezért például gyengülhet a fogása, vagy megváltozhat a járása. 

6. Milyen tünetek utalhatnak ínhüvelygyulladásra?

Az alábbi tünetek utalhatnak ínhüvelygyulladásra:

 • „hóropogás érzése” az inak környékén
 • az érintett testrész duzzanata
 • láz (főként fertőzéses eredet esetén)
 • a bőr felülete forró, kivörösödik
 • heves fájdalom
 • kéz esetén a szorítóerő csökkenése
Névtelen terv - 2022-06-13T145857.732.png

Ezeket a tüneteket tapasztalja? Tapasztalt, empatikus gyógytornászra van szüksége, akivel 2-3 napon belül elkezdhetik a gyógytornát? Tekintse meg szabad időpontjainkat!

7. Mit tehet otthon, ha ínhüvelygyulladása van?

Az alábbi praktikák segíthetnek a panaszok enyhítésében.

Jegelés

Az ínhüvelygyulladás akut szakaszában, ajánlott a panaszos terület jegelése, amely egyúttal csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is. Naponta 20 percre helyezzen jeges tasakot vagy hideg vizes törölközőt a fájdalmas területre, és pihentesse végtagját. Mindenképp ügyeljen arra, hogy a tasak és a bőre közé helyezzen egy száraz textíliát, hogy elkerülje a bőr fagyásos sérülését.

Fájdalomcsillapító krém

A panaszos területet fájdalom-és gyulladáscsökkentő krémmel is naponta bekenheti. Ilyen szer a patikákban vény nélkül kapható nonszteroid, diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél.

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Az ibuprofen és az aspirin hatóanyag tartalmú gyógyszerek hatásosak lehetnek az ínhüvelygyulladás tüneteinek kezelésében. A gyógyszertárakban ezeket vény nélkül megvásárolhatja. Azonban, ha ezek nem bizonyulnak hatásosnak az ínhüvelygyulladás tüneteinek kezelésében, forduljon orvoshoz további tanácsért.

Tehermentesítés 

Kerülje a szorító, markoló és a csavaró mozdulatokat az érintett karjával, valamint tehermentesítse bokáját, ha az Achilles ín érintett a gyulladásban. Használja az ellentétes oldali karját a mindennapokban, tehermentesítve ezzel a panaszos oldalt. A nap folyamán többször pihentesse végtagját.

Rögzítés

A gyógyászati segédeszköz üzletekben kapható rögzítőt érdemes minden nap hordani a tehermentesítés érdekében. Ezeknek több fajtája van: rögzítő, támasztó vagy a szabad mozgást korlátozó (sínezett). 

Nyújtás

A nyújtás nagyon sokat segíthet, ugyanis a feszes izmok lazításával az ínhüvelygyulladás okozta fájdalom is mérséklődhet. 

Gyógytorna házi feladatok

Ínhüvelygyulladás esetén a legfontosabb teendő az Ön mielőbbi gyógyulása érdekében, hogy azokat a feladatokat, amiket a gyógytornásza összeállít és betanít Önnek, végezze el otthon minden nap. Ezzel növelheti a terapeuta által heti rendszerességgel végzett kezelések hatékonyságát, így Ön is hozzájárulhat a sikeres gyógyuláshoz.

Olyan gyógytornászra van szüksége, aki személyre szabott módon állítja össze Önnek a feladatokat? Kérjen visszahívást és segítünk!

8. Az ínhüvelygyulladás megelőzhető?

Az ínhüvelygyulladás megelőzhető, ha betartja az alábbi tanácsokat:

 • Kerülje az egyoldalú, monoton sportolást és munkavégzést.
 • Edzés előtt melegítsen be, annak befejeztével pedig nyújtsa le izmait.
 • Ha számítógépes munkát végez, szerezzen be csuklótámaszt, valamint egy gyógytornász segítségével sajátítsa el a helyes pozíciót a gép előtt üléshez.
 • Tartson szüneteket a monoton munkavégzés során, és mozgassa, masszírozza át kezeit.
 • Nap végén használjon lazító kenőcsőt a megterhelt testrészre.
Névtelen terv - 2022-06-13T145815.640.png

Bővebben tehát, érdemes kerülni a fájdalommal járó mozgásokat, azonban ha mégis megerőltető mozdulatra került sor, akkor rögtön utána fontos nyugalomba helyezni és pihentetni az érintett végtagot. Ez után lényeges, hogy lassan nyújtsa meg az alkart, ezzel megelőzve az izmok befeszülését. 

Nehéz súly cipelésénél változtasson időnként a fogáson, így ugyanis változik az izomcsoportokat ért terhelés eloszlása. 

Sportolásnál, főként az alkar izmait erősen igénylő testmozgásoknál mindenképp ajánlott az alapos bemelegítés. Ezáltal felkészíti ízületeit és izmait a fokozott igénybevételre. Valamint fontos az edzés után végzett nyújtás, amely érintse az alkar izmait is, ezzel lenyugtatva a terhelt izmokat. 

Monoton tevékenység során figyeljen arra, hogy megfelelő időközönként tartson szünetet és pihenjen. A szünetekben és a munka után végzett nyújtó gyakorlatok is segíthetnek az ínhüvelygyulladás kialakulásának megelőzésében.

A nyújtó gyakorlatok mellett fontos az izomzat megerősítése is. Ügyeljen arra, hogy ez mindkét oldali végtagján megtörténjen. Ha mindkét végtag ugyanolyan erőben van, akkor a terhelés egyenletesen oszlik el.

Olyan gyógytornászt keres, aki empátiával fordul Ön felé és eredményesen tudja kezelni az ínhüvelygyulladást kiváltó okot? Nálunk jó helyen jár! Jelentkezzen be online az 1 órás, részletes állapotfelmérésre!

9. Meddig tart az ínhüvelygyulladás?

A gyulladás mértékétől, valamint a kezelési módszerek rendszerességétől függ a gyógyulási idő. Komoly ínhüvelygyulladás esetén szükség lehet az érintett végtagot gipszsínnel rögzíteni. Ez 1-2 hétig is eltarthat, majd a fájdalom csökkenését követően ajánlott további 1-2 hétig kímélni a panaszos végtagot. 

Névtelen terv - 2022-06-13T145819.540.png

Szeretné elkerülni, hogy az ínhüvelygyulladás hónapokig tartson? Jelentkezzen be online, már 2-3 napon belül megkezdhetjük a rendszeres gyógytornát!

10. Milyen kezelési módszerek léteznek ínhüvelygyulladás esetén?

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az ínhüvelygyulladás kezelési módszereit.

Gyógytorna – a leggyakrabban alkalmazott módszer

Az ínhüvelygyulladás tünetei hatékonyan enyhíthetők, valamint a kiváltó ok is megszüntethető a fizioterápia egyik ágával, a gyógytornával. Ez a módszer egyfajta mozgásterápia, amely mechanikus energiát használ fel az ínhüvelygyulladás gyógyítása érdekében. 

Speciálisan az érintett területre ható nyújtó és erősítő gyógytorna gyakorlatok célzottan szüntetik meg az ínhüvelygyulladás kiváltó okát. A módszer biztosítja az hüvelygyulladás gyors és hatékony kezelését, a fájdalom csökkentését, segít kialakítani a megfelelő izomkontrollt, növeli az izomzat nyújthatóságát, rugalmasságát, javítja a koordinációt, valamint növeli az ízületek mobilitását

Névtelen terv - 2022-06-13T150646.846.png

Fizikoterápiás eljárások

Az ízületek körül kialakult elváltozások esetén, így az ínhüvelygyulladás kezelésére is a második leggyakoribb terápiás eljárás a lökéshullám, illetve a lézerterápia.

A lökéshullám kezelés során egy mesterségesen létrehozott akusztikus hullám segítségével, a bőr felszínét nem megsértve, az energia bejut a szervezetbe és az adott helyen kifejti fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását.  A lökéshullám által generált energia nagy távolságra képes eljutni a szervezetben. A kezelendő területre kontakt gélt visznek fel, ez segíti a hullámok akadálymentes továbbjutását a bőrön keresztül az izmokba és a csontokba. Ez után egy kezelőfej segítségével bejuttatják a hanghullámokat a sérült területre. Ínhüvelygyulladás esetén rövid idő alatt jelentős változást idéz elő, amely hosszútávon is fennmarad.

Ehhez hasonló a lézerterápia is, amelynek lényege, hogy lágylézer alkalmazásával lokálisan csökkentsék a fájdalmat és a gyulladást. Szintén hatékony kezelési módja az ínhüvelygyulladásnak.

Krémek, amelyeket otthon is használhat

Az ínhüvelygyulladás tüneti terápiájaként alkalmazható nem szteroid, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcsök vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. A leggyakrabban használt kenőcs a diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél.

Bandázs/orthézis/kineziológiai tapasz – a tehermentesítés eszközei

A bandázs ínhüvelygyulladás esetén segíti a regenerációt, ugyanis mechanikai támaszt nyújt az ízületnek, ezáltal tehermentesíti a környező izmokat és ínszalagokat. A gipszsínt felváltotta a modern, műanyag orthézis, amely szintén a végtag tehermentesítésében játszik lényeges szerepet.

A gyógytornászok által alkalmazott kineziológiai tapasz a fájdalomcsökkentésben és a tehermentesítésben is egyaránt hatásos módszer. A pamutrétegből álló tapasz felhelyezését a hátulján hullámszerűen felvitt ragasztóréteg segíti, amely kémiai hatóanyagoktól mentes. A tapasz pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsítják az ínhüvelygyulladás gyógyulási folyamatát. 

Lényeges szerepe van a megelőzésben is, ugyanis a kineziológiai tapasz stabilizálja a gyengült izmokat, ízületeket, ezáltal megakadályozza a súrlódások létrejöttét, így az ínhüvelygyulladás ismételt kialakulását is. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely az ín környékén kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét.

Névtelen terv - 2022-06-13T150612.584.png

Akupunktúra – egy alternatív módszer

A hagyományos kínai orvoslásból ismert módszer, az akupunktúra komplex hatású gyógymód, amely nem csak csillapítja a fájdalmat és csökkenti a gyulladást, hanem az egész szervezet élettani egyensúlyát állítja helyre. A bőr alá hatoló akupunktúrás tűvel az idegpályák összeköttetéseinél stimulálják a szöveteket. Bár a hatása ínhüvelygyulladás esetén még nem teljesen bizonyított, de jótékony hatása rövidtávon már kimutatható. Azonban az orvosok ritkán ajánlják. 

Névtelen terv - 2022-06-13T150620.655.png

Injekció ínhüvelygyulladás esetén

Kortikoszteroidos injekció adása a gyulladt területre, gyorsan enyhítheti az ínhüvelygyulladás tüneteit. Ezek használata azonban csak évi 2-3 alkalommal ajánlott, ugyanis az ennél többször alkalmazott injekciók gyengíthetik az ínszalagokat, amelynek következtében könnyebben alakulhat ki ínszalagszakadás. Legtöbbször már az első injekciót követően javulást tapasztalhat, azonban ez csak tüneti kezelés, az ínhüvelygyulladás okait nem szünteti meg.

Műtét – mikor kerülhet rá sor?

Abban az esetben, ha a konzervatív terápia 3-6 hónapon belül sem hozott eredményt az ínhüvelygyulladás kezelésében, akkor műtétre kerülhet sor. Orvosi utasításra, bizonyos esetekben lehetséges, hogy egyből a műtét lesz az első terápiás módszer (pl.: bakteriális fertőzés esetén fel kell tárni a területet). 

Az operációt követően a végtagot pihentetni kell, és arra kötést helyeznek, amíg a műtéti seb begyógyul. A pihentetés után javasolt a gyógytorna megkezdése. Az operációt azonban legtöbbször igyekeznek elkerülni, nem csak annak kockázata (például: ér-, ideg, ínsérülés, sebgyógyulási zavar) és 60-65%-os eredményessége miatt, hanem mert a rehabilitációs idő is sokkal hosszabb ideig tart.

Szeretné elkerülni a műtétet és szüksége van egy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászra? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját és jelentkezzen be online néhány kattintással! 

11. Hogyan segít a gyógytorna az ínhüvelygyulladáson?

A megerőltetés miatt kialakult ínhüvelygyulladás esetén a gyógytorna célja az izmok nyújtása és aktiválása speciális technikákkal, amely hozzájárul a panaszos végtag teljes mozgásterjedelemének visszanyeréséhez. A gyógytorna egy olyan természetes terápiás módszer, amely a mozgás által serkentett öngyógyító folyamatokat használja fel az ínhüvelygyulladás kiváltó okának kezelésére. 

A panaszos területet először is finom hajlításokkal és nyújtásokkal kell lazítani és bemozgatni, ezek erőszakos kivitelezése esetén a fájdalom és az érzékenység fokozódni fog. A gyógytorna kiemelten fontos az ellenoldalon is, hiszen ez veszi át a sérült oldal funkcióit, amely először nagy teherrel járhat, így az hamarabb elfárad, esetleg izomláz is kialakulhat. Éppen ezért fontos az izmok kíméletes erősítése is, ezáltal elkerülhetjük azok újabb túlterhelését. 

A gyógytorna gyakorlatok aktív és passzív részből állnak. Az aktív gyakorlatok a gyógytornász által diktált feladatokat jelentik, amelyeket Önnek kell végeznie, miközben a terapeuta ügyel a helyes kivitelezésre. Ezek legtöbbször erősítő gyakorlatok, amelyek az érintett ín körüli izomzatot célozzák meg. Eredményük, hogy nő az izomerő, amelynek köszönhetően a szervezet jobban bírja majd a nagyobb terheléseket, valamint stabilabbá válnak az ízületek

Vezetett aktív feladatoknál a gyógytornász minimális szinten besegít a mozgás kivitelezésébe. Passzív gyakorlatoknál a szakember végez általában lazító vagy kimozgató technikákat. A passzív feladatok nyújtják az izmokat és a lágyszöveteket, amely már önmagában is fájdalomcsillapító hatású, és oldja a letapadt izmokat.

A gyógytorna serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása nem csak az érintett területen, hanem az egész szervezetre kiterjedően. Ez a folyamat elősegíti a gyulladás csökkenését, ezáltal a szövetek regenerálódását. Mindez hozzájárul a duzzanat csökkenéséhez is, ugyanis a vérkeringés mellett a nyirokkeringés is fokozódik, amely az ödéma (felgyülemlett folyadék) elvezetésében lényeges szerepet játszik. Ennek köszönhetően pedig természetes úton a fájdalom is mérséklődni fog.

Névtelen terv - 2022-06-13T145903.561.png

A gyógytornász a kezelések alatt végzett feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, így azokat bármikor alkalmazhatja. További életmódtanácsokkal is ellátja Önt arra vonatkozólag, hogy mit tehet egy újabb gyulladás elkerülése érdekében. Ehhez például megtanítja Önnek a helyes ülést munka közben, valamint azt, hogy hogyan érdemes beállítani az asztalt, egeret, billentyűzetet és a monitort ahhoz, hogy az ízületek megfelelő, nyugalmi helyzetben legyenek még a munka alatt is.

12. Kezelés hiányában lehetnek-e szövődményei az ínhüvelygyulladásnak?

Ha ínhüvelygyulladás esetén elmarad a gyógytorna, az akár a közeli ízület instabil állapotához is vezethet, ezért például (ha a kéz érintett a gyulladásban) a fogások és emelések kivitelezése bizonytalanabb lesz. Emellett pedig, ha a nyújtások elmaradnak, akkor a fájdalom is állandósulhat, hiszen a tartós pihenésnek és regenerációnak kitett izomzat lemerevedik. A görcsös izomzat elszorítja a környező ereket és idegeket, amelyek a panaszos terület vérellátásáért és beidegzésért felelnek, így a gyógyulási folyamat elhúzódik. 

Névtelen terv - 2022-06-13T150642.540.png

Pattanó ujj – a krónikus gyulladás következménye

Abban az esetben, ha az alagutakat képező ínhüvelygyűrű a kezeletlen gyulladás következtében megvastagszik, egy csomó alakulhat ki a felszínén, amely miatt az érintett ujj mozgása jelentős mértékben beszűkülhet. 

A pattanó ujj tünetei az alábbiak lehetnek:

 • merev ujj
 • főként a behajlítás válik nehézkessé, fájdalmassá
 • duzzanat a tenyér felszínén
 • az ujj a behajlítás során elakad
 • idővel csak a másik kéz segítségével képes kinyújtani az érintett ujját
 • az ujj mozgása közben pattanó hangot hall

Achilles ín gyulladása gyógytorna nélkül

Ha az Achilles ín érintett a gyulladásban, a krónikus folyamat olyan anyagok termelődésével járhat, amely roncsolja az Achilles ínt, valamint a környező izmokat és akár csontlerakódások (sarkantyú) kialakulásához is vezethet. 

A sarkantyú jellemzően a saroknál, az izmok eredésénél kialakuló meszes felrakódás, azaz csontkinövés. Bár szabad szemmel nem látható, mégis komoly problémákat tud okozni. A kinövések akár 1-1,5 cm-esek is lehetnek, és ha kezeletlenül, hosszú ideig fennáll ez a probléma, akkor a láb más részein is kialakulhatnak ilyen lerakódások. A probléma gyógyulási ideje jelentősen több időt vesz igénybe, és megoldása az esetek többségében a műtéti beavatkozás.

Talpi sarkantyú esetén az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

 • a panasz terhelés hatására jelentkezik
 • jellemzően sarok talpi részén tapasztalhatja a fájdalmat
 • minden lépés fájdalmas lehet
 • idővel dudor is kialakulhat

Haglund-sarok (vagy hátsó sarkantyú) esetén ezeket a tüneteket tapasztalhatja:

 • heves fájdalom az Achilles ín környékén
 • a terület érintésre érzékeny
 • nem megfelelő lábbeli viselése esetén az Achilles ín területe kivörösödik
 • idővel dudor is kialakulhat

Szeretné megelőzni az ínhüvelygyulladás szövődményeit? Kérjen visszahívást és segítünk!

13. Hogyan zajlik az első gyógytorna alkalom?

A Gyógytornászom.hu Batthyány térhez (Buda), valamint a Nyugati térhez (Pest) közeli rendelőiben az Ön által kiválasztott gyógytornászhoz érkezve egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérésben lesz része. A terapeuta részletesen kikérdezi Önt aktuális panaszairól, az ínhüvelygyulladás kialakulásáról, valamint kitér arra is, hogy mire fokozódik és mire enyhül a fájdalma. H Ha van orvosi lelete az ínhüvelygyulladásáról, kérjük hozzá magával, ugyanis gyógytornásza ezt is elolvassa a teljes, mozgásszervi diagnózis felállításához.

Ez után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek célja az érintett végtag fizikális állapotának felmérése. Passzív kimozgatásokkal vizsgálja a mozgásterjedelmet, miközben monitorozza az Ön fájdalmát. Fontos, hogy már a vizsgálatot is csak a fájdalomhatárig végezzük, ezért Ön bátran adjon visszajelzést az érzéseiről. Gyógytornászaink türelemmel állnak az Ön problémájához, mert a legfőbb céljuk az egészség visszaszerzése és annak hosszú távú megőrzése. Itt lényeges elem, hogy a végtag ép területeit és ízületeit is megvizsgáljuk, teljes képet kapva az aktuális állapotról

Névtelen terv - 2022-06-13T150634.612.png

A fizikális vizsgálat után a gyógytornásza egy mozgásszervi diagnózist állít fel, amelyet egy személyre szabott terápiás terv felállítása követ. A terapeutája mindent részletesen el fog mondani Önnek az állapotáról és, hogy nagyjából mennyi időt vesz igénybe a rehabilitáció a fájdalom megszűnésével együtt a funkció helyreállításáig. 

Csak az alapos kivizsgálás után kezdődhet meg a gyógytorna. A kezelések során nyújtásokat és erősítéseket is végzünk. Minden esetben a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebbek felé. A feladatokat, figyelve a helyes kivitelezésre, részletesen betanítjuk Önnek. Ezeket otthonában házi feladatként el kell majd végeznie, ezzel is hozzájárulva a közös munka sikeres kimeneteléhez. 

A gyógytorna nem fájhat, maximum kisebb kellemetlen érzéssel járhat. Ilyen lehet például egy beszűkült mozgásterjedelmű ízületet kimozgása, vagy letapadt izmok fellazítása. Empatikus gyógytornászaink azonban folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit és igyekeznek a legkényelmesebb pozíciót megtalálni. Ez azért is fontos, mert ha az izmok el tudnak lazulni, akkor könnyebben fogják engedni az ízületekben létrejövő mozgásokat is. Ha éles, nyilalló fájdalmat érez, mindenképpen jelezze gyógytornászának, aki azonnal módosít a fogáson vagy a feladaton.

Úgy állítjuk össze a tornafeladatokat, hogy azok ne csak rövid távon hozzanak eredményt, hanem hosszútávon is biztosítsák egy újabb ínhüvelygyulladás megelőzését. A gyógytornának köszönhetően a gyógyulási idő is lerövidülhet, és hamarabb visszatérhet a megszokott, panaszmentes hétköznapokhoz. Már 2-3 kezelés után érezni fogja, hogy a fájdalma elkezd csökkenni, és hétről-hétre érezheti, hogy az izomerő növekedésével arányosan a végtagok mozgathatósága is megváltozik

A kezelésekre érdemes kényelmes, váltó ruházatot hoznia magával. Rendelőnkben biztosított az átöltözési és a tusolási lehetőség is a páciensek számára fenntartott öltözőben.

Rendelőnkben nem csak gyógytornakezelés vehető igénybe, lehetőség van még például tapeing technikára, manuálterápiára és stretchingre is. Ezek ára azonban megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így nem jár Önnek plusz költséggel. Továbbá nálunk SZÉP és Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

14. Hogyan jelentkezhet be gyógytornára?

Amennyiben Önnél ínhüvelygyulladást diagnosztizáltak és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 13.900 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják az ínhüvelygyulladás gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés