Bemutatkozó: Hornisch Alíz – Gyógytornász


MAGAMRÓL

„Mindig is emberekkel szerettem volna foglalkozni, emiatt a gyógytornász szakmát választottam. Egyik mottóm, hogy az orvosok életet mentenek, mi pedig értelmet adunk a megmentett életnek.

Számomra sokat jelent, hogy fájdalmat enyhíthetek, mozgást javíthatok, és a kezeim alatt akár teljesen visszakaphatják a mindennapi életüket azok, akik hozzám fordulnak.

Szívesen meghallgatok másokat, az ő tapasztalataikat és élményeiket is. Nyitott vagyok arra, hogy folyamatosan fejlődjek és tanuljak. Szeretek motiválni másokat és tőlem mosoly nélkül még nem sétált ki senki, ezt garantálhatom.”

Szakterületeim

 • Ülőmunka okozta fájdalom, tartáshibák, izomfeszülésből eredő fejfájás
 • Hát-és nyakfájdalom, lapocka környéki panaszok
 • Befagyott váll, vállízületi instabilitás, rotátorköpeny sérülés, impingement szindróma
 • Derékfájdalom (lumbágó, isiász), gerincsérv kezelése
 • Ortopédiai és traumatológiai műtétek utáni rehabilitáció
 • Akut sérülések (törések, bokaficam, izomhúzódás, ínszakadás stb.)
 • Idősek esésmegelőző, szinten tartó tornája
 • Egyensúlyfejlesztés, járásfejlesztés
 • Neurológiai kórképek (stroke, Parkinson, sclerosis multiplex)
 • Porckopás különböző területeken (csípő, térd, váll, gerinc stb.)
 • Szétnyílt hasizom
 • Inkontinencia problémák
 • Gátizomtorna
 • Szülés előtti kismama torna és szülés utáni regenerációs torna

Tanulmányaim

 • 2024: McKenzie „A” Kurzus – A lumbális gerinc
 • 2023: Fitmummy postnatális tréning
 • 2023: Fitmummy prenatális tréning
 • 2023: Terrier I. és II. tanfolyam
 • 2023: Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában
 • 2021: Sporttape tanfolyam
 • 2021: Kinesiotape tanfolyam
 • 2020 – 2024: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Ápolás és betegellátás szakon gyógytornász-fizioterapeuta szakirány (Bsc)
 • 2020-2022: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Fizioterápia szak (Msc)
 • Folyamatban: Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet, Mentálhigiéné szakirányú továbbképzési szak

Kezeléseim

 • Ágyéki porckorong problémák kezelése McKenzie terápiával
 • Akut és krónikus derékfájdalom: alsó végtagba sugárzó fájdalom, lumbago, csigolyaelcsúszás, csigolya összeroppanás, instabilitás, porckorongsérv
 • Háti- és lapockatáji fájdalom megszűntetése
 • Kéz-és csuklóproblémák kezelése: traumás törések, carpalis alagút szindróma
 • Statikai problémák korrekciója
 • Tartáskorrekció, ülő életmódból fakadó panaszok megszüntetése
 • Törzsstabilizációs tréning
 • Lágyrész és ízületi mobilizáció Terrier terápiával
 • Váll problémák: impingement szindróma, befagyott váll, rotátorköpeny szakadás, ízületi instabilitás, vállficam
 • Csípő- és térdprotézis gyógytornája: műtétre való felkészítés, műtét utáni rehabilitáció
 • Törések utáni rehabilitáció: csukló, könyök, váll, medence, csípő, térd, boka, bokaficam kezelése
 • Achilles-ín szakadás
 • Neurológiai érintettségek tornája: stroke utáni rehabilitáció, Parkinson torna, sclerosis multiplex
 • Szülés utáni rehabilitáció: szétnyílt hasizom (rectus diastasis) kezelése, core training, Fitmummy program
 • Senior torna: esésmegelőzés, egyensúlyfejlesztés, járásfejlesztés, kondíció javítás és szinten tartás
 • Segédeszközzel való járástanítás: egypontos bot, hárompontos bot könyökmankó, járókeret, guruló kocsi, kerekesszék használata, mindennapi tevékenységek gyakorlása és betanítása megváltozott készségeknél
Luca magán gyógytornász

Amiben segíteni tudok a hozzám fordulóknak:


Derékfájdalom

Életmódunkból kifolyólag a legtöbb embert érintő, már a legtöbb korosztályban előforduló problémakör. Hátterében rengeteg okot feltérképezhetünk, melyeket az állapotfelmérés során történő fizikális vizsgálat és az esetlegesen már meglévő képalkotó módszerek segítségével pontosan feltárhatunk.

Így segít a gyógytorna:

Szerencsére gyakran egyszerűen megszüntethetők ezek a panaszok az izomegyensúly helyreállításával és az ergonómiai tanácsok betartásával. A kezelés lágyrész technikákat is magába foglal, amelyekkel csökkentjük a kötőszövetek és izmok túlfeszüléséből adódó fájdalmat és segítjük a blokkban lévő ízületek gyorsabb mobilizálhatóságát, hogy még hamarabb elérjük a kívánt fájdalommentességet.

Nyak- és vállfájdalom

Egymással szorosan összefüggő egységként tekintve, ezen területeken fennálló panaszok kihathatnak egymásra. Helytelen testtartásbeli vagy stressz általi izomfeszülés miatt kialakuló izomegyensúly felborulás esetén a vállak előre esnek, a fejtartás előrehelyezett. Ez hosszútávon karba sugárzó fájdalmat, akár zsibbadást és tarkótáji fájdalmat, majd a nyaki gerinc elváltozásait eredményezheti. Ugyanakkor a vállízületi problémák is kihathatnak nyakunk állapotára.

Így segít a gyógytorna:

A panaszok jelentős része már rövid távon csökkenthető lágyrész mobilizációval, kötőszöveti kezeléssel, viszont ezután kulcsfontosságú az izomerő fejlesztése korrigált helyzetekben.

Csípő- térd- és bokaproblémák, kopások

Legyen szó porckopásról vagy sportsérülésről, ortopédiai műtétről, az alsó végtagi ízületek (csípő-, térd- és bokaízület) funkcionális egységet alkotnak. Bármely ízület statikai eltérése bizonyos mértékű kompenzációt eredményez a szomszédos ízületekben és testünk bármely részén egyaránt.

Így segít a gyógytorna:

A részletes állapotfelmérés során kiderítem a probléma okát és azt a páciensemmel közös munkával korrigáljuk, ugyanakkor a kompenzáció miatti egyéb eltéréseket is kezelem. A korrigált ízületi helyzetekkel és a helyes statika visszaállításával a meglévő panaszok is fokozatosan megszűnnek. Végül a megfelelően végzett izomerősítéssel, izomegyensúly helyreállításával, az ízületek stabilizálásával, a propriocepció javításával és a helyes mozgásminták kialakításával megelőzhetjük az újabb sérüléseket vagy akár a porckopásból adódó fájdalmat is.

Tartásproblémák

Ha egy hosszú, átdolgozott nap után úgy érezzük, hogy mindenünk sajog, nehezek a végtagjaink, nyakunk, vállunk mintha merev lenne, valószínűleg rossz tartásban dolgozunk, tevékenykedünk. Olykor tükörbe nézve vagy egy fényképen is szembeötlő lehet a testünk megváltozott helyzete: fejünk előre helyezett pozícióban rögzült, vállaink előre esnek, hátunk görnyedt, „púpos”. Az esztétikai gondon kívül ez a későbbiekben megannyi mozgásszervi probléma forrását jelentheti (porckorong elváltozások, degeneratív ízületi folyamatok, állandó izom és ízületi fájdalmak, fejfájás, stb), így tanácsos mielőbb megtanulnunk korrigálni saját testhelyzetünket, tudatosan is odafigyelni magunk és munkakörnyezetünk egyensúlyára, így a későbbi kellemetlenségek is elkerülhetők.

Így segít a gyógytorna:

Az elfáradt, megnyúlt izmok tónusának, erejének növelése mellett szükség lehet triggerpont kezelésre, a feszes izmok nyújtásra, lágyrész-technikák alkalmazására. A manuálterápia segíthet a korlátozott ízületek fájdalommentes kimozgatásában, az esetlegesen létrejött pozíciós hibák kezelésében. Fontos megbeszélni, hogy a páciens egyéni környezete, munkaviszonyai miként befolyásolhatóak a jobb testtartás érdekében.

Általános kondícionálás, senior torna

Hosszan tartó betegség, mozgáshiány miatt előfordulhat az izmok akár szemmel is látható sorvadása, elgyengülése, gyors fáradása. Idős korban ez hatványozottan igaz, ilyenkor a szervezet metabolizmusa is kissé átalakul mely nehezebbé teheti a mindennapi élet feladatait is, bizonytalan, gyenge, fáradt mozgást él meg a páciens.

Így segít a gyógytorna:

A gyógytorna széles eszköztárával hatékony módon fejleszthetjük az izmok erejét, javíthatjuk a koordinációt és egyensúlyozó képességet az esetlegesen meglévő más mozgásszervi problémák figyelembevétele mellett, anélkül, hogy tartanunk kellene a sérülés veszélyétől. Ez kiemelten fontos szerepet kap idős pácienseknél az esésmegelőzés terén.

Csípő- vagy térdprotézis gyógytorna / műtétre való felkészülés

Csípő vagy térdprotézis műtétet a legtöbb esetben akkor hajtanak végre, ha az ízületi mozgása már jelentősen korlátozott, nagy fokú fájdalmat okoz és a beteget mindennapi tevékenységében nagymértékben akadályozza. A műtét során a csípő-illetve térdízület eltávolítása és protézissel való helyettesítése történik. Legtöbb esetben krónikus ízületi fájdalom esetén jön szóba, amikor a páciens fájdalmán a konzervatív kezelés már nem képes enyhíteni.

Így segít a gyógytorna a vállsérülésen

Sajnos a páciensek általában csak a műtét után jutnak el gyógytornászhoz, itt derül ki, hogy mennyire hasznos lett volna, ha már a műtét előtt találkozunk. Vannak esetek amikor a protézis beültetés késleltethető konzervatív kezeléssel így egyáltalán nem mindegy, hogy évekkel később kerül-e sor a műtétre vagy sem. Gyógytornával igyekszünk az ízület mozgástartományát a lehető legnagyobb mértékben megőrizni a műtétig, hiszen fontos, hogy milyen állapotban kerül sor a beavatkozásra, így a műtét utáni rehabilitáció gyorsabb és sikeresebb. A műtét utáni gyógytorna magában foglalja az érintett izmok erősítését, az ízület mozgástartományának növelését, segédeszköz nélküli járástanítást, egyensúlyfejlesztést, életmódbeli tanácsadást.

Szülésfelkészítés, szülés utáni regeneráció, gátizomtorna, inkontinencia kezelése

A szülésre való tudatos felkészülés kulcsfontosságú a későbbi regeneráció szempontjából. Szülés után gátizomsérülés, gátizomgyengeség, szervsüllyedés, szétnyílt hasizom és különböző inkontinencia problémák merülhetnek fel (vizelet-, széklet- és szélinkontinencia), illetve szexuális diszfunkciók is (pl. fájdalom együttlétkor).

Így segít a gyógytorna

Nagyon sokat tud segíteni a gyógytorna, többek között a Fitmummy program, amely a gátizom kondícionálását, a core izmok bekapcsolását, nyújtást és helyes légzésmintát tartalmaz. Ezzel visszaállítható a szervek megfelelő működése, az inkontinencia panaszok mérséklődhetnek vagy akár teljesen meg is szűnhetnek, a szétnyílt hasizmot pedig regenerálni tudjuk. Szülés előtt álló kismamáknak elongáció, mozgástartomány növelés, tartáskorrekció, megfelelő súlyátvitel és súlyemelés, core izmok aktivációja, derékfájás kezelése a cél.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Hornisch Alíz – Gyógytornász

Luca magán gyógytornász