Az Achilles ín teljes szakadása minden esetben műtéti indikáció, azonban a részleges szakadásnál gyakran elegendő a konzervatív terápia. Azonban az operáció utáni terápiát egyáltalán nem szabad elhanyagolni, ugyanis komoly szövődményekkel járhat a gyógytorna hiánya. Ha Önnek is Achilles szakadása volt, mindenképpen ajánljuk figyelmébe alábbi cikkünket. Bemutatjuk, hogyan zajlik az Achilles szakadás műtét utáni gyógytornája, elmondjuk, milyen eredményekre számíthat, valamint összefoglaltunk minden fontos tudnivalót erről a sérülésről.

 

 

 Személyre szabott gyógytorna jelentős mértékben hozzájárulhat az Achilles szakadás műtét utáni rehabilitációjához!

 

A rehabilitációt leghatékonyabb módszere a gyógytorna. Ez a mozgásterápia az Achilles-ín teljes gyógyulását, a vádli izomzat erősítését és nyújtását, valamint a boka stabilitásának és mozgásterjedelmének visszaállítását célozza meg.

Az Achilles ín szakadás minden esetben egy hosszabb, több hónapos rehabilitációt igényel. A műtét után kialakult fájdalom mérséklődik, a gipszkötés okozta duzzanat csökken, valamint járásában is hétről-hétre javulást tapasztalhat, ám a teljes boka mozgásának visszanyeréséig, a terhelhetőség eléréséig türelemre és rendszeres tornáztatásra kell számítani.

A rögzítőben töltött hosszú idő alatt az izmok letapadhatnak, sőt sorvadhatnak is. Ha ezeknek a problémáknak a kezelése nem történik meg mozgásterápia útján az könnyen statikai problémákhoz vezethet.

Kérjen visszahívást tőlünk és akár már holnapután elkezdheti a gyógytornát!  ↓

Visszahívás szövegbe

 

Így zajlik a gyógytorna Achilles szakadás esetén

A rehabilitációt leghatékonyabb módszere a gyógytorna. Ez a mozgásterápia az Achilles-ín teljes gyógyulását, a vádli izomzat erősítését és nyújtását, valamint a boka stabilitásának és mozgásterjedelmének visszaállítását célozza meg.

A gyógytornát már a rögzítés ideje alatt érdemes megkezdeni. A terapeuta olyan feladatokat diktálhat Önnek, amelyekkel fokozódik a sérült terület keringése, ezáltal csökken a mozgáshiány okozta duzzanat és a szövetek hatékonyabban gyógyulhatnak. Továbbá ezek a kisebb mozgások pozitív hatással vannak a gipszelt terület izomzatára valamint a vénás keringés segítésére, a trombózis elkerülésére. Segítségükkel megelőzhetőek a letapadások és az izmok sorvadása. Emiatt a rögzítő eltávolítása után a gyógytorna megkezdése könnyebb lehet, és akár a gyógyulási idő is lerövidülhet.

A gipsz eltávolítása után minél hamarabb érdemes megkezdeni a szakember által vezetett, személyre szabott gyógytornát. A mozgásterápia célja a rehabilitáció támogatása célzott feladatokkal, amelyek erősítik a vádli izomzatát, növelik a boka mozgásterjedelmét, és nyújtják a sérült terület izmait és szalagjait.

A gyógytornász különböző erősségű és jellegű gyakorlatokkal hat az Achilles-ín területére és a vádlira.

Ezt kiegészítve a terapeuta különböző lágyrész kezelést alkalmazhat manuálisan és eszközökkel kísérve, a letapadások kezelésére.Izomerősítő feladatokkal növeli a vádlit alkotó izmok erejét. A megnövekedett izomerőnekés a megfelelő mobilizációs, helyzetérzékelő gyakorlatoknak köszönhetően az ízületi szalagok és ínak feszesebbé válnak, ezáltal stabilabb lesz a bokaízület.

Proprioceptív (helyzetérzékelő) gyakorlatokkal elsősorban az egyensúlyérzékelést javítjuk, ezáltal a hirtelen mozdulatoknál és irányváltásoknál stabilabb egyensúlyi helyzetet tud fenntartani. Ehhez a gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a ízületek megfelelő helyzetét és a helyes testtartást is beállítja. Ez után instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség, így fejlesztve a mélyizmokat és a proprioceptív receptorokat.

A gyógytorna további célja, hogy a rögzítőben kialakult járást korrigálja. A gipsz okozta rossz testtartás miatt a terhelés egyenetlenül oszlik el járás közben, amely komoly problémákat okozhat akár távolabbi területeken is.

 

Ezeket az eredményeket várhatja a gyógytornától

 • A vádli izomzata újra felerősödhet.
 • A műtét okozta fájdalom az esetek többségében csökken.
 • A boka és környező ízületek mozgástartománya helyreáll
 • Javul a végtag keringése.
 • A járás újra könnyebb és fájdalommentes lehet.

 

Achilles szakadás utáni gyógytorna Budán

Az Achilles szakadás műtét utáni eredményes rehabilitációja érdekében a Gyógytornászom.hu rendelőjében első alkalommal egy állapotfelmérés során részletesen kikérdezzük Önt. Míg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 percig tart, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! Az anamnézis felvétele és az orvosi leletek megtekintése után fizikális vizsgálattal felmérjük a sérült terület mozgásterjedelmét, valamint speciális tesztekkel a vádli izomzatát is,  lágyrészek állapotát.

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amely során először tehermentesített helyzetben (azaz ülve vagy fekve kiinduló helyzetben) tornáztatjuk a sérült végtagot. A terapeuta által diktált feladatok hozzájárulnak a végtag teljes mozgásterjedelmének visszanyeréséhez, és az izomerő növeléséhez, amely a későbbi, funkcionális gyakorlatok szempontjából elengedhetetlen. A tehermentesített feladatok után következnek a részterheléses majd a teljes terheléses gyakorlatok, amelyek nehézségi fokozat szerint, lépésről-lépésre kerülnek bevezetésre.

Már néhány alkalom gyógytorna is jelentős javulást hozhat az Achilles szakadás rehabilitációjában ám a teljes gyógyulásig több hónapra kell számítani. A műtét után kialakult fájdalom mérséklődik, a gipszkötés okozta duzzanat csökken, valamint járásában is hétről-hétre javulást tapasztalhat.

Lényeges kiemelni, hogy nálunk a fent kifejtett kezelési technikák mind egy áron vannak, nem kell többet fizetnie például a proprioceptív tréningért. Továbbá SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet.

 

Az Achilles szakadás műtét utáni szövődményei gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha műtét, valamint a rögzítő levétele után nem kezdődik meg a gyógytorna, a gyógyulási idő kitolódhat. Az is előfordulhat, hogy a sérült terület nem gyógyul meg teljesen, és hegesedési problémák és súlyos letapadások jönnek létre az Achilles területén, ami további panaszokat okozhat.

A rögzítőben töltött hosszú idő alatt az izmok letapadhatnak, sőt sorvadhatnak is. Ha ezeknek a problémáknak a kezelése nem történik meg mozgásterápia útján az könnyen statikai problémákhoz vezethet. A láb már nem fog úgy mozogni, mint a sérülés előtt, merevebb, korlátozottabb és gyengébb lesz, hamarabb elfárad és a fájdalom is állandósulhat. Mivel testünkben minden mindennel összefügg, ezért főként a statikai problémák távolabbi területekre is kihatással lehetnek (például térd vagy csípő).

 

Mi az Achilles-ín?

A vádli (musculustricepssurae) azaz a lábszár hátsó részén található 3 fejű vastag izom, mely a sarokcsonton tapad. Ez az inas tapadás maga az Achilles ín- mely nélkülözhetetlen járáskor a gördülés- elrugaszkodás fázisban, és fontos erő-átviteli terület, emiatt elég sérülékeny is.

A vádli végzi a lábujjhelyre állást, a test elemelését a talajtól, valamint a térd hajlításában is részt vesz a 2 hosszabbik izomfej.

 

Achilles-ín

 

Olyan magán gyógytornászt keres, aki néhány napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be 1 kattintással!

Lássuk!

 

Az Achilles szakadás okai

Achilles szakadás legtöbbször sporttevékenység alatt történik, amikor nagy irányváltoztatással járó mozdulatot teszünk vagy hirtelen indulunk el. Leginkább a 35-50 éves korosztálynál szokott előfordulni, de fiatal sportolóknál is gyakori versenysport közben.

Az Achilles-ín szakadásának kockázatát növelhetik az alábbi tényezők is:

 • gyakori sérülések az Achilles területén
 • az Achilles-ín túlzott feszessége (nyújtás hiányában, vagy különböző lábdeformitások miatt)
 • az alapos bemelegítés hiánya sportolás előtt
 • rendszeres nyújtás hiánya sportolás után
 • a láb statikai problémái
 • rosszul kialakított edzésterv
 • degeneratív folyamatok
 • gyenge izomzat
 • helytelen testtartás
 • túlsúly
 • korábbi sérülések

 

Az Achilles szakadás tünetei

Az Achilles szakadás jellemző tünetei:

 • hirtelen bekövetkező, heves fájdalom a lábszár hátsó részén
 • reccsenő hang a sérülés pillanatában
 • pattanó érzés az Achilles területén
 • az érintett terület duzzanata
 • a végtag mozgása korlátozott
 • a vádi izomzata megváltozhat, csomóssá/görcsössé válik

 

Az Achilles szakadás diagnosztikája és kezelése

Abban az esetben, ha a fenti tüneteket tapasztalja, mindenképpen sürgőssen forduljon orvoshoz. Képalkotó eljárásokkal (MRI vagy ultrahang) megállapítja a szakadás mértékét.

A kezelés a leszakadt ín műtéti úton történő visszavarrása vagy a konzervatív terápiája (gyógytorna, fizikoterápia). A beavatkozás után gipszben rögzítik a sérült végtagot a teljes és sikeres gyógyulás érdekében. Már a rögzítési időszak alatt megkezdhetőek kisebb átmozgatások az érintett végtagon a keringés javítása és az izomletapadások megelőzése érdekében. A gipsz eltávolítása után megkezdődhet a gyógytorna, amely a leghatékonyabb kezelési módszer a rehabilitációs időszak alatt.

 

Achilles szakadása volt? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi űrlap kitöltése után 2 munkanapon belül visszahívjuk Önt, minden kérdésére válaszolunk és összekötjük azzal a gyógytornászunkkal, aki a legprofibb az Ön Achilles sérülésének gyógyításában!  ↓

Visszahívás szövegbe

Gyógytorna rendelő 11 tapasztalt gyógytornásszal a 2. kerületben a Batthyány térnél. Alkalmazott kezeléseink: Manuálterápia, Mckenzie torna, fascia terápia, taping, állkapocs gyógytorna, schroth terápia. Rendelőnkben várakozás nélkül tudjuk fogadni.

Comments are closed.