fascia kezelés

Fascia kezelés – Hol vehető igénybe Budapesten?

Ha Önnek is csillapíthatatlan fájdalmai vannak, és naponta kell fájdalomcsillapítót szednie, a hétköznapjai is nehezen telhetnek. Azonban van egy jó hírünk! A fascia kezelés az Ön panaszán is segíthet. Az FDM terápia (vagy más néven fascia terápia) a leghatékonyabb módszer a mozgásszervi panaszok okozta fájdalom kezelésében. Cikkünkből megtudhatja, miért olyan hatékony kezelési módszer, hol veheti igénybe a terápiát és pontosan mit is jelent maga a fascia.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Miért hatékony a fascia kezelés?

A fascia/FDM terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az azt kiváltó okot. Ehhez azonban a terapeuta előzetesen egy részletes állapotfelmérést végez.

Már csak a testbeszédét megfigyelve egy képzett FDM terapeuta meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokat kell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére.

Sok esetben a mozgásszervi és egyéb probléma hátterében a fascia diszfunkciója/disztorziója áll, erre a legtermészetesebb kezelési módszert adja az FDM terápia, ugyanis manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van.

Amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. Mindez pozitív hatást gyakorol a teljes testre, és így a közérzetére is.

Olyan FDM terapeutát keres, akihez már 2-3 napon belül kap időpontot? Tekintse meg szabad helyeinket és jelentkezzen be online!

A fájdalom fascia kezelés nélkül

Abban az esetben, ha a fájdalom kiváltó okát nem kezeli FDM/fascia terapeuta, a fájdalom állandósulhat, és további panaszok alakulhatnak ki.

Például, ha a végtaghossz különbség miatt borul fel az egyensúly, amely fájdalmat okoz, és erre nem kap hatékony kezelést a kötőszövetek szintjén, a test távolabbi pontjain is jelentkezhet probléma. Mivel a fascia izmokkal, csontokkal és szervekkel is összeköttetésben áll, nem kizárt, hogy akár mozgásbeszűkülés is jelentkezhet bizonyos ízületekben. A testünk egy komplex rendszer, ahol minden kölcsönhatásban áll egymással, főként fascia szinten.

Minél tovább áll fenn a fájdalom, annál több panasz jelentkezhet a kötőszövetek mentén. Ezzel azonban egyenesen arányosan megnő a gyógyulási idő is.

FDM

Így zajlik a fascia kezelés Budán egy tapasztalt FDM terapeutával

A Gyógytornászom.hu budai, Vitéz utcai rendelőjében a fascia kezelést minden esetben egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérés előzi meg. Ilyenkor az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, mikor kezdődött a fájdalom, volt-e kiváltó oka, mire erősödik, mire enyhül, pontosan hol és hogyan fáj? Ezek után kerül sor a fizikális vizsgálatra, amely a teljes testre kiterjed. Az állapotfelmérés eredménye alapján kialakít egy diagnózist, amelyet egy egyéni, célzott terápiás terv felállítása követ.

A kezelés során tapasztalhat fájdalmat, ennek azonban egy 10-es skálán nem szabad 7-esnél 8-ásnál erősebbnek lennie. Ha ilyet tapasztal, mindenképp jelezze a szakembernek, azonban empatikus terapeutáink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ügyelnek arra, hogy a terápia ne okozzon nagy fájdalmat.

Már az első kezelések után érezni fogja, hogy a régóta fennálló fájdalma csökkeni kezd, és hétről-hétre elhagyhatja a gyógyszer szedését, valamint megtapasztalhatja a kezelési módszer további, jótékony hatásait.

Fontos, hogy a rendelőnkben, nem csak fascia terápiát végzünk, hanem egyéb terápiás eljárásokat is alkalmazunk, ha szükséges. A fascia kezelés mellé legtöbbször Trigger-pont terápia is társul a hatékony izomlazítás érdekében. De ezek mellett vállalunk még funkcionális gyógytornát, manuálterápiát, szegmentális stabilizációt vagy stretchinget. Ezeknek az ára egységes, nem jár többletköltséggel, ha ilyen terápiára kerülne sor. Rendelőnkben SZÉP és Egészségségpénztári kártyával is fizethet.

Mi is az a fascia?

A fascia olyan rugalmas kötőszövetes lemez, amely az egész testünket beborítja. Mindent-mindennel összeköt, tehát a csontokat, inakat, izmokat és belső szerveket egymással.

Eltérései közé sorolhatjuk a disztorziót és a diszfunkciót. Disztorzió során a kötőszövetek beszűkülnek, míg a diszfunkció során a fascia működésében eltérések keletkeznek.

A fascia hálózat nagyfokú terhelését sokféle probléma okozhatja. Egy csonttörésen vagy egy zúzódáson át, akár az olyan banális problémák is, mint egy végtaghossz különbség. Ezek olyan mértékű egyensúly felborulást okoznak az egész szervezetben, amelyek immobilizációt és befeszülést (spazmust) válthatnak ki, s ezek a kötőszövetes lemez megvastagodását is okozhatják. Mivel a fascia mindent behálóz, ezért a diszfunkciója mélyebb rétegeken is problémát okozhat.

Fascia/FDM terápia

Az FDM egy rövidítés, amely az alábbi fogalmakat takarja:

F, mint fascia

A fascia a (fent is említett kötőszövet) a kezelés alapja. Mivel a fascia behálózza egész testünket, ezért erre a kötőszövetre gyakorolt fogásokkal más szövettípusokon is jótékony hatást érünk el, például idegeken, szerveken, csontokon és az ízületeken is egyaránt.

D, mint disztorzió

A kezelés hatékonyan oldja a kötőszövet beszűkülése okozta panaszokat (disztorzió), azaz például az elcsavarodást, húzódást, felhasadást, meszesedést, összetapadást. Ezek a problémák akár diszfunkcióhoz is vezethetnek.

M, mint modell

Az FDM terápia egy gondolkodási modell, egy komplett látásmód, amelyet a gyógytornászok külön szakmai képzésen sajátítanak el. A modell lényege, hogy a terapeuta alaposan megfigyelje és felmérje a páciense fájdalmát és annak jellegét, tehát mindent, amit tudni kell róla. Csak ezek tudatában kezelheti 100%-os sikerrel a probléma forrását.

Fascia kezelésre van szüksége? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön fájdalmának gyógyításában!  ↓