Bemutatkozó: Szűcs Edit – gyógytornász / Schroth terapeuta


Szakterületeim

 • Ülő életmódból és helytelen testtartásból származó gerincproblémák
 • Akut és krónikus derékfájdalom (alsó végtagba sugárzó fájdalom, lumbago, lumboischialgia, instabilitás, kisízületi kopás, porckorong sérvesedési folyamatai)
 • Akut és krónikus nyak- vállövi fájdalom (felső végtagba sugárzó fájdalom, cervicobrachialgia)
 • Felnőttkori gerincferdülés kezelése (tartáskorrekció, izomdiszbalansz helyreállítása)
 • Gyermekkori gerincproblémák kezelése (gerincferdülés, Scheuermann kór, lapos hát)
 • Gerincműtétet követő rehabilitáció (discectomia, fusios műtétek)
 • Porckopásos folyamatok kezelése (csípőízületi, térdízületi kopás)
 • Ortopédiai műtétekre való felkészítés és rehabilitáció (csípő- és térdprotézis beültetés, arthroszkópos térdműtétek)
 • Traumás térdműtétek rehabilitációja (keresztszalag pótlás, meniscus sérülések)
 • Senior torna (általános átmozgatás és erősítés, egyensúly tréning, esés megelőzés)

Tanulmányaim

 • 2014-2018 Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Ápolás és betegellátás szak, gyógytornász szakirány
 • 2016 Csiky System – SMR henger
 • 2017 3NS TEX – Kinematic taping alaptanfolyam
 • 2018 Weider Proffesional Fitness Trainer – Életmód és táplálkozási tanácsadó
 • 2019 SpineArt Továbbképzési Központ – 3D Scoliosis terápia
 • 2019 3NS TEX – Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerinc-medence komplex rehabilitációjában
 • 2020 McKenzie Institute – „A” kurzus (lumbalis gerinc)
 • 2021 McKenzie Institute – „B” kurzus (nyaki- és hátigerinc)
 • 2021 Feövenyessy Medical Fitness Akadémia – Triggerpont terápia és fascia lazító technikák –
 • 2021 Feövenyessy Medical Fitness Akadémia – Flossing terápia
 • 2021 Feövenyessy Medical Fitness Akadémia – Köpöly terápia

Kezeléseim

 • Szegmentális stabilizációs tréning
 • 3D Scoliosis terápia (Schroth)
 • Mckenzie módszer
 • Triggerpont terápia
 • Lágyrész- és fasciatechnikák
 • Köpölyözés, mobilizációs köpölyözés
 • SMR henger
 • Flossing
 • Kinesiotape
 • Funkcionális tréning
 • Gyógytorna
 • Stretching, mobilizálás
 • Ergonómiai tanácsadás
 • Életmód- és táplálkozási tanácsadás

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Gerincferdülés

A gerincferdülés, vagyis scoliosis alatt a gerinc oldalirányú görbületét értjük. Két fő csoportja van: a funkcionális és a strukturális scoliosis. Funkcionális gerincferdülés esetén valamilyen károsodott funkció miatt változik meg a gerinc helyzete, pl. egy alsó végtagi hosszkülönbség miatt. Ilyenkor a funkció helyreállításával a gerinc oldalirányú görbülete is megszűnik. A strukturális scoliosis esetében viszont háromdimenziós elváltozásról beszélünk: a gerincet alkotó csigolyák nem csak a test középvonalától térnek el jelentősen, de egymáshoz képest is elcsavarodnak – ez a háti szakaszon a bordák helyzetének megváltozását is okozza, kialakul a jellegzetes bordapúp -, illetve megváltoznak az élettani gerincgörbületek is.

Így segít a schroth terápia a gerincferdülésen.

Ez a fajta gerincferdülés jellemzően gyermekkorban és kamaszkorban válik láthatóvá. Kezelése hosszútávú, elkötelezett munkát igényel mind a páciens, mind a terapeuta részéről. Erre alkalmas a Schroth terápia, amelynek lényege, hogy a gerincet a legkorrigáltabb helyzetbe hozva, speciális légzéstechnika segítésével csökkentsük méginkább a deformitásokat, erősítsük a gerincet tartó izmokat.

Porckorong degeneratív elváltozásai

Életkorunk előrehaladtával a gerincet alkotó csigolyák közötti porckorongok elváltozásai sajnos természetes folyamatok: ahogy idősödünk, porckorongjaik veszítenek víztartalmukból, emiatt ellaposodnak, így kevésbé tudják a gerincre ható erőket kiegyenlíteni. A porckorong ilyenkor kiboltosulhat, átszakadhat, akár egy kilépő gerincvelői ideget is nyomva, mely jelentős fájdalmat, zsibbadást, izomerőcsökkenést is okozhat. A mozgásszegény életmód, nem megfelelő fizikai terhelés, tartásproblémák és stressz mind hozzájárulhatnak ennek a problémának a felgyorsulásában.

Így segít a gyógytorna a porckorong elváltozásokon.

Megfelelő, egyénre szabott gyógytorna gyakorlatokkal, a gerincet körülvevő és támasztó mély izmok erősítésével, a gerinc rugalmas mozgását megőrző mobilizációs gyakorlatokkal viszont tehetünk ellene! Hatékony módszer továbbá az alapos vizsgálatot követően a McKenzie módszer is.

Krónikus derékfájdalom

A derék fájdalom leggyakoribb oka lehet az ülőmunka, mozgásszegény életmód, egyoldalú terhelés (pl. aszimmetrikus sport), Egyes kutatások szerint a felnőtt lakosság 50-80%-a legalább egyszer életében találkozik a derékfájás jelenségével. 40%-uknak pedig minden évben fáj a dereka. Látható tehát, hogy egy nagyon gyakori problémáról van szó, mégis fontos megemlíteni, hogy a derékfájdalmak mindössze 15%-nál lehet csak konkrétan megmondani a fájdalom okát. Az úgynevezett nonspecifikus derékfájdalom sok pillérből eredhet: nem megfelelő mozgásmennyiség és minőség, táplálkozási szokások és folyadék bevitel, magas szintű stressz, nem megfelelő alvás és pihenés.

Így segít a gyógytorna a derékfájdalmon.
Ahány ember, annyi ok, így nélkülözhetetlen a minél teljesebb, mindenre kitérő kórisme felvétele a mozgásterápia megkezdése előtt. Az egyénre szabott gyógytorna itt sem maradhat el, ez tartalmaz(hat) mobilizációs, stretching, erősítő gyakorlatokat, fascia- és lágyrész technikákat, életmódbeli és ergonómiai tanácsokat.

Nyaki- és vállövi felső háti gerinc panaszok

Hasonlóan a régóta fennálló derékfájdalomhoz, a nyaki- vállövi és háti gerincet érintő problémák is sok tényezőből származhatnak. Napjainkban az ülő életmód és munkavégzés, a mobiltelefonok használata és a nagy fokú stressz elősegítette ennek a problémakörnek a megjelenését: gyakran érezhető a nyakizmok és a lapocka körüli izmok feszessége, tapinthatunk bennük fájdalmas csomókat, érzékeny területeket. Gyakori a fejfájás vagy szédülés jelensége is.

Így segít a gyógytorna a felső háti gerinc panaszokon.

Az okok megfelelő feltárása után a fascia- és kötőszöveti technikák, triggerpont terápia, köpölyözés, kinesiotape és a hagyományos gyógytorna, stretching gyakorlatok megoldást nyújthatnak. Az ergonómiai tanácsadás, a tartáskorrekció is fontos eleme a terápiának.

Gerincműtét utáni rehabilitáció

Noha a gerincproblémák nagy része jól kezelhető illetve karbantartható konzervatív terápiával, vannak olyan esetek, amikor a műtét elkerülhetetlen, jellemzően ha az életminőség súlyos károsodásának lehetősége állhat fent.

Így segít a rehabilitációs gyógytorna a gerincműtét után.

Akár a porckorong eltávolítását (discectomia), akár egy vagy több gerincszegment stabilizálását (fusio) végezték a műtét alatt, a speciális rehabilitációra nagy szükség van: a műtét utáni felépülési fázisnak megfelelően összeállított gyógytorna és életmódbeli tanácsadás segíti a normál életvitelbe való visszatérést.

Ortopédiai műtétekre való felkészítés illetve rehabilitáció

Az előre tervezett ortopédiai műtétek (pl. csípő- térdprotézis) előnye, hogy pontosan tudjuk, mennyi idő áll rendelkezésre a műtét napjáig. Érdemes ezt a várakozási időszakot is hasznosan eltölteni.

Így segít a rehabilitációs gyógytorna ortopédiai műtét után.

Mivel a műtétek során szinte minden esetben csökken az izomerő, fontos, hogy már a műtét előtt foglalkozzunk az izomerősítő gyakorlatokkal. Gyógytornász segítségével megtanulhatóak azok a gyakorlatok, melyeket egyből a műtét után is lehet végezni, de tanácsokkal, tippekkel is segítjük a pácienst. A megfelelő felkészülés nagyban segíti a műtét utáni rehabilitációt is.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Szűcs Edit – gyógytornász / Schroth terapeita