térdhajlat fájdalom

Térdhajlat fájdalom? – gyógytornász válaszol

Térdhajlat fájdalom esetén sokan megijednek, hogy komoly problémáról lehet szó. Sok esetben valamilyen sérülés okozza a panaszt, és ritka esetben lehet szó valamilyen elváltozásról. Azonban bármi is okozza a térdhajlat fájdalmat, a gyógytorna lehet a leghatásosabb természetes módszer a kezelésére.

Lássuk, milyen problémák okozhatnak térdhajlat fájdalmat és hogy hogyan segíthet egy gyógytornász!

Mi lehet a térdhajlat fájdalom oka?

Térdhajlat fájdalom sok esetben az ízületet ért sérülés következtében jön létre, azonban nem szabad megfeledkezni a további, térdet érintő és a lábban kialakuló problémákról sem. Lássuk ezeket részletesebben!

Izomgörcs

Az izomgörcs során az izomszövet valamilyen oknál fogva hosszabb vagy rövidebb időre erősen összehúzódik, amelyet az elernyedés nem azonnal, hanem jóval később követ. Sok esetben valamilyen nyújtás, masszírozás szükséges a megszüntetéséhez. 

A fájdalom mellett további tünet lehet, hogy az érintett izomhoz legközelebbi ízületet nem tudja megmozdítani a görcs ideje alatt.

Mivel leggyakrabban a láb (comb, vádli) izmai érintettek, ezért a görcs akár a térdhajlatot is érintheti.

Térdspecialista gyógytornászt keres? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját és jelentkezzen be online!

Ízületi gyulladás

Ha a térdízületben gyulladás jön létre, gyakran tapasztalhat térdhajlat fájdalmat. Emellett, további jellegzetes tünetei lehetnek még:

 • térdduzzanat
 • mozgáskorlátozottság 
 • az ízületi érzékenység
 • a térd instabilitása
 • ropogás/kattogás a láb mozgatása közben

Baker-ciszta

A Baker-ciszta tulajdonképpen egy folyadékkal teli hólyag, amely a térdhajlatban alakul ki, ezért is nevezik térdhajlati cisztának. A probléma a térdízület gyulladása, porckopása vagy sérülése miatt keletkezik. 

Bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy a Baker-ciszta észrevétlen marad. Azonban, ha mégis tüneteket okoz, azok az alábbiak lehetnek:

 • térdhajlat fájdalom
 • a térdízület merevsége 
 • a térd duzzanata
 • lábdagadás

Szalagszakadások

Keresztszalag szakadásról már sokan hallottak. A térd körüli szalagok szakadása a leggyakoribb és legsúlyosabb sérüléseknek számítanak. Az elhelyezkedésüktől függően beszélhetünk elülső és hátulsó keresztszalag szakadásról.

Amellett, hogy a sérülést tipikusan egy heves, nyilalló fájdalom kíséri, később pedig az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • térdduzzanat
 • izomcsomó, izomgörcs a vádliban/combban
 • vérömleny a térd környékén
 • reccsenés/pattanás a trauma pillanatában
 • térdhajlat fájdalom
 • instabilitás érzés a térdízületben

Meniscus szakadás

A térdízületben két meniscus, azaz gyűrűporc található, amelyek az ízületet alkotó két csont végeit védik a súrlódásoktól. Ezek a gyűrűporcok erőteljes csavarás vagy túlhajlítás során sérülhetnek, tehát jellemzően sportolókat érintő problémáról van szó.

A meniscus szakadás leggyakoribb tünetei:

 • a térd duzzanata
 • a térd mozgatására pattanó érzés jelentkezik
 • heves fájdalom az ízületi résben, amely főként a forgó mozdulatoknál tapasztalható
 • a fájdalom egy enyhe behajlított helyzetben enyhül

Izomhúzódás a vádliban

Mivel a vádli izmai a térd körül erednek, ezért az ezeket ért izomhúzódások könnyen kialakíthatnak térdhajlat fájdalmat. A túlterhelés és a bemelegítés/lenyújtása hiánya következtében kialakuló, izomsérülés az alábbi tünetekkel járhat:

 • heves fájdalom, amely nem csak az érintett terület mozgatásakor jelentkezik, hanem pihenés közben is fennáll
 • az izom gyengesége
 • az érintett terület duzzanata
 • izommerevség, a nyújtás kivitelezhetetlenné válik
 • az érintett területen bőrpír, véraláfutás jelentkezhet

Mélyvénás trombózis

Abban az esetben, ha az alsó végtag mélyen futó vénáiban vérrög alakul ki, akkor mélyvénás trombózisról beszélünk, amely sürgős orvosi ellátást igényel.

Éppen ezért fontos, hogy ha az alábbi tüneteket észleli, mindenképpen forduljon orvoshoz, lehetőleg a legrövidebb időn belül!

 • a láb bedagadása (ödéma)
 • az alsó végtag melegsége
 • a láb kékes-vörös elszíneződése, amely nyomásra halványul
 • izomláz-szerű fájdalom az alsó végtagban
 • heves fájdalom az erek környékén, azok megduzzadása, érzékenysége

Hogyan segít a gyógytorna Baker-ciszta esetén?

A térdhajlat fájdalom kezelése leggyakoribb esetben olyan természetes, konzervatív terápiás módszerrel történik, amely a mozgás által segít megszüntetni a panaszt kiváltó okot.

A gyógytorna elsődleges gyakorlatai nyújtó feladatokból állnak. A kezelések során ezek segítségével lazítható a megfeszült comb-és lábszár izomzat. Az alaposan és helyesen kivitelezett nyújtásoknak köszönhetően javulhat a szövetek vérellátása, normalizálódhat a térdízület mozgásterjedelme, és a térdhajlat fájdalom is megszűnhet. A lazább szövetek terhelés hatására is kímélik a térdízületet, ezáltal a porckopás, mint a gyulladás egyik lehetséges szövődménye is megakadályozható.

A másik leggyakoribb gyakorlatsor az erősítésre épül. A térdkörüli izmok edzésével tovább növelhető az ízület stabilitása, ezáltal csökkenthető az ízfelszínek közötti súrlódás. Az erősítő gyakorlatok serkentik a keringést, amely a térdízületi gyulladás gyógyulását gyorsítja, és az ebből fakadó duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

A fájdalomcsökkentésben és az ízület tehermentesítésben további hatásos módszer lehet a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, a térd tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk a nyirokkeringés javítását, amely a térdízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint elősegíti az ízületi mobilitást és stabilitást elérését is.

Névtelen terv - 2023-05-10T111334.953.png

Milyen szövődményei lehetnek a térdhajlat fájdalomnak gyógytorna hiányában?

Gyógytorna nélkül a térdhajlat fájdalom tovább erősödhet, és a mindennapos, krónikus fájdalom szövődményekhez vezethet. Például jelentős mértékben beszűkülhet a térdízület mozgástartománya, amely miatt bizonyos mozgások (pl.: lépcsőzés, guggolás) kivitelezése nehézkessé, akár lehetetlenné is válhat.

Mivel a krónikus fájdalom miatt kímélni kezdi az érintett lábát, emiatt az ellenoldalt nagyobb terhelés éri. Ezzel magyarázható például az, hogy az eddig egészséges végtag is panaszossá válik. A gyógyulási idő a több panasz miatt sokkal több időt vesz igénybe.

Hogyan zajlik az első alkalom gyógytorna kezelés térdhajlat fájdalom esetén?

Rendelőnkben a gyógytornát egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amely során részletesen kikérdezik Önt. Olyan részletes kivizsgálásban lesz róla, amilyet még soha nem tapasztalt! Szakembereink számára segítséget nyújthatnak az orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletei is, úgyhogy kérjük, ezeket mindenképpen hozza magával

Az állapotfelmérés tartalmaz egy fizikális vizsgálatot is, amely során a gyógytornász speciális teszteket végez a térdízületén és a környező izmokon, hogy a mért eredmények alapján fel tudja állítani mozgásszervi diagnózist és a személyre szabott terápiás tervet.

A terápiás terv (amelyet Ön is megismerhet) alapján kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, így ha szükséges, módosítanak a feladatok erősségén. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis a térdízületet fokozottan kímélni kell. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Sok éves tapasztalattal rendelkező térdspecialista gyógytornászaink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a duzzanat csökkenésével újra könnyebbé válhat a mozgás, és ismét fájdalom nélkül mozoghat

Gyógytornaszom.hu szakrendelésére online is kérhet itt időpontot, hogy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok vizsgálhassák meg a térdhajlat fájdalmát! Gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

Tudta?

A Gyógytornászom.hu szakembereit már csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja!

Térdhajlat fájdalommal küzd? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az térdhajlat fájdalom kezelésében!