izomgörcs ellen

Izomgörcs ellen – gyógytornász tanácsai

Izomgörcsről akkor beszélünk, amikor az izomszövet valamilyen oknál fogva hosszabb vagy rövidebb időre összehúzódik, és az elernyedés pedig nem azonnal, hanem jóval később következik be. Az izomgörcs ellen Ön is sokat tehet, ha betartja gyógytornászaink alábbi tanácsait.

Ha kíváncsi, hogy hol fordul elő leggyakrabban izomgörcs, és mik azok a módszerek, amelyekkel tehet az izomgörcs ellen, akkor olvassa el alábbi cikkünket!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Leggyakoribb területek, ahol izomgörcs alakulhat ki

Izomgörcs kortól, nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat. Nem is gondolnánk, de nem csak a vázizomzatban alakulhat ki görcs, hanem a simaizomban is, például menstruációs görcs esetén.

A leggyakoribb területek, ahol izomgörcs alakulhat ki:

 • kéz
 • comb
 • vádli
 • lábfej
 • talp
 • állkapocsízület (szájzár)
 • has területe, rekeszizom

Sokszor kívülről is látható az izomgörcs, sőt ki is tapintható az érintett izom. A fájdalom igen éles és hirtelen alakul ki, akár a testrész mozdítását is megnehezítheti.

Módszerek izomgörcs ellen

Az alábbi tanácsok betartásával sokat tehet az izomgörcs ellen:

 • Ügyeljen a napi, megfelelő mennyiségű (2-3 liter) és minőségű folyadékbevitelre.
 • Görcshajlam esetén javasolt a káliumban, kalcium és magnéziumban gazdag étkezés, vagy étrend-kiegészítők használata.
 • Mozogjon rendszeresen, azonban sportolás előtt mindig alaposan melegítsen be, illetve annak végeztével nyújtsa le izmait!
 • Viseljen kényelmes, puha talpú cipőt.
 • Érdemes a káros szenvedélyeket, mint például a dohányzás, alkoholfogyasztás megszüntetni.

Ha már jelentkezett az izomgörcs az alábbiakat teheti: 

 • nyújtóztassa át az érintett végtagját, és próbálja ellazítani
 • láb, vádli és comb görcs esetén érdemes néhány lépést sétálni
 • masszírozza át a panaszos területet
 • melegítse, borogassa be a görcsös izmot

Ezekkel a módszerekkel hat a gyógytorna az izomgörcs ellen

A gyógytorna az egyik alapvető képességünket veszi alapul, a mozgást, ezért a legtermészetesebb módja az izomgörcs kezelésének

A gyógytorna során – egy alapos átmozgatást követően – egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely főként a keringési problémákból adódó izomgörcsöket enyhíti, de a gyulladásos eredetű panaszokat is célzott módon kezeli. A fokozott vérkeringés további jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a túlterhelt izomcsoport oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak mielőbbi regenerációját.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely fájdalomcsillapító és terheléscsökkentő hatásának köszönhetően csökkentheti a mindennapos izomgörcsöket.

Trigger-pont terápiával a túlfeszült izmokban kialakult csomók oldásával enyhíthető és megszüntethető az egy pont okozta izomgörcs. Az SMR masszázs henger használatával a panaszos terület átmasszírozható, amely a gyógytornász betanítása után otthon is végezhető. Ez a természetes módszer, amely célzottan hat a mozgás szervrendszerre egyaránt alkalmazható egészségmegőrzésre és rehabilitációra is. 

A rendszeres gyógytorna alapvetően a teljes szervezetre jótékony hatással lehet. A mozgásnak köszönhetően javulhat a stressztűrő képesség, és sokkal nyugodtabb lehet. Egy gyógytornász szakember olyan életmód tanácsokkal is elláthatja Önt, mint például a helyes bemelegítés és nyújtás kivitelezése sportolás előtt, vagy a megfelelő lábbeli kiválasztása.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres megfizethető áron? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Ez várható, ha védekezik az izomgörcs ellen

Gyógytorna kezelés hiányában az izomgörcsök akár mindennapossá válhatnak, és emiatt akár izomcsomók is kialakulhatnak. Ezek a trigger pontok pedig kisugárzó tüneteket adhatnak távolabbi területekre is

Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz az izomfájdalom pontos okát és lokalizációját kideríteni.

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés izomgörcs esetén

Gyakori izomgörcs esetén először is fontos kideríteni a háttérben álló okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk egy személyre szabott terápiás tervet. Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. 

A kezelések során hosszú távon a mindennapos izomgörcs ellen dolgozunk. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti az újabb izomgörcsök kialakulását.

Már az első 2-3 alkalom után érezheti az izomgörcsök számának jelentős mértékű csökkenését, illetve azok mértékének enyhülését, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a gyógytorna jótékony hatásait. 

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online bejelentkezni hozzá. Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával, valamint minden kezelés egy áron van!

Izomgörcs gyötri a mindennapokban? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a végtagi panaszok kezelésében!