izomgörcs

Az izomgörcs okai és speciális gyógytorna terápiája

Izomgörcs leggyakrabban éjszaka jelentkezik, és ez az éles fájdalom akár a legmélyebb álmából is felébresztheti. A panasz mögött leggyakrabban kisebb problémák állnak (pl.: kimerültség, folyadék- és elektrolit hiány), azonban gyakori izomgörcsök esetén érdemes orvoshoz fordulni. 

Szeretne többet tudni az izomgörcsről és arról, hogy milyen okok állhatnak a hátterében? Szeretné gyógytornász segítségét kérni az izomgörcsök megszüntetéséhez, de még keveset tud erről a kezelési módszerről? Olvassa el összefoglalónkat a témában!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Az izomgörcs előfordulása

Izomgörcsről akkor beszélünk, amikor az izomszövet valamilyen oknál fogva hosszabb vagy rövidebb időre összehúzódik, és az elernyedés pedig nem azonnal, hanem jóval később következik be. A probléma kortól, nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat, és nem csak vázizomzatban (harántcsíkolt izomszövet), hanem akár a simaizomzatban (pl.: menstruációs görcs esetén a méhben) is jelentkezhetnek görcsök. Legtöbbször a láb izmai érintettek (vádli, comb, talp). 

Az izom fájdalmas, merev, a görcs pedig jelentős mértékben korlátozhatja a mozgást. Míg a simaizmok érintettsége esetén a görcsoldók hatásosak lehetnek, addig a vázizomzatban tapasztalt panasznál a gyógyszerek hatástalanok. 

Az esetek nagy százalékában éjszakai izomgörcsökről számolnak be, de gyakori, hogy sportolás közben jelentkezik a panasz. Időtartamát tekintve igen rövid ideig is tarthat (néhány másodperc), extrém esetben akár 15 perc is eltelhet az izom elernyedéséig.

Ezek a problémák válthatnak ki izomgörcsöt

Nem csak komoly betegségek esetén lehet tünet a vázizomzatban jelentkező izomgörcs, hanem kisebb problémák is kiválthatják a panaszt. Az okok az alábbiak lehetnek:

  • dehidratáció (csökkent folyadékbevitel)
  • kimerültség, komoly fizikai igénybevétel, stressz
  • sportolás esetén a bemelegítés és a nyújtás hiánya
  • kálium, magnézium vagy kálcium hiány
  • rosszul megválasztott cipő
  • lúdtalp
  • gyulladások a szervezetben (pl.: fogak vagy állkapocs ízületi gyulladás miatt szájzár is kialakulhat)
  • különböző betegségek (pl.: veseelégtelenség, keringési zavarok, diabetes, gerincsérv, alkoholizmus)
  • bizonyos gyógyszerek mellékhatása (pl.: vízhajtók)
  • megváltozott hormonháztartás (pl.: várandósság, pajzsmirigy problémák)

Éjszakai izomgörcsök miatt gyakran felébred? Tudta, hogy akár meg is előzheti ezeket a panaszokat? Jelentkezzen be gyógytornára, és olyan komplex kezelésben részesülhet, amelyekkel akár meg is szüntetheti ezt a problémát, és ismét nyugodtak lehetnek az éjszakái!

Az izomgörcs speciális oki terápiája: a gyógytorna

A gyógytorna az izomgörcsöt kiváltó okot veszi kezelésbe, éppen ezért ez az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer. A kezelések során a gyógytornászok olyan komplex gyakorlatokat alkalmaznak, amelyekkel hosszútávon fenntartható az izmok egészséges funkciója. 

Gyógytorna esetén beszélhetünk passzív és aktív terápiás eljárásokról. A passzív formában a gyógytornász az Ön problémájára specifikus kezelőfogásokat végez, miközben Ön ül vagy fekszik, tehát passzív. Ezek lehetnek egyszerű nyújtó technikák, vagy az ízületek kimozgatására irányuló fogások, de akár különálló kezelési módszerről is beszélhetünk (pl.: fascia technikák, kineziológiai tapasz felhelyezése). Ezek a passzív módszerek akár azonnali javulást is eredményezhetnek.

Névtelen terv - 2022-04-27T101725.452.png

Az aktív kezelések során a gyógytornász által diktált feladatokat kell kiviteleznie, miközben a terapeuta figyel a helyes kivitelezésre. A gyakorlatok irányulhatnak az izomerő növelésére, vagy a merev, és állandóan görcsös izmok lazítására. Hatásuknak köszönhetően a passzív kezelés során elért eredmények tartósan fennmaradhatnak.

A gyógytorna további jótékony hatása, hogy fokozza a keringést, ezáltal javítja a görcsben érintett izmok oxigén-és tápanyagellátását, amely szintén segít megelőzni az újabb panasz kialakulását.

Látható tehát, hogy a gyógytorna a mozgás minden formáját kihasználva kezeli az izomgörcs hátterében álló okot, és rendszeres alkalmazásával ismét átaludhatja az éjszakákat, valamint a testmozgást sem kell megszakítania a fájdalom miatt.

Gyógytorna hiányában: állandó izomgörcsök és további panaszok

Bár ritka esetben, és jellemzően valamilyen betegséghez köthetően jelentkezik rendszeres izomgörcs, azonban fontos szem előtt tartani, hogy kezelés nélkül a kiváltó ok továbbra is jelen lehet

A merev izmok hatására felbomolhat az érintett terület izomegyensúlya, amely hosszú távon további panaszok kialakulásához vezethet. Egy tartósan feszes izom olyan negatív húzóerő lehet, amely akár az ízületek stabilitását is felboríthatja, így kóros működés alakulhat ki (pl.: fájdalmas ízületi mozgások, vagy mozgástartomány csökkenés).

Minél később kerül sor gyógytorna kezelésre, annál több panasza lehet, és így a gyógyulási idő is jelentős mértékben megnövekedhet

Így méri fel aktuális állapotát egy profi gyógytornász

A Gyógytornászom.hu szakemberei elengedhetetlennek tartják, hogy a személyre szabott gyógytorna megkezdése előtt az aktuális állapotát felmérve feltárják az izomgörcs hátterében álló okot.

Rendelőnkben éppen azért első alkalommal az Ön által választott gyógytornász egy 1 órás állapotfelmérést végez, amely során részletesen kikérdezi a panaszairól. Az anamnézis felvételt egy fizikális vizsgálat követi, amely a teljes test megtekintését, valamint speciális izomteszteket foglal magába. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegíthetjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján egy személyre szabott terápiás tervet dolgozunk ki. 

Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is ismertetett erősítő és nyújtó gyakorlatsorokból áll. A kezelések során olyan izomlazító technikákat alkalmazunk, amelyeket könnyen elsajátíthat, így azokat bármikor önállóan is végezheti. Rendszeres gyógytornával az izomerő is növelhető, ezáltal javítható annak terhelése, így a mindennapos izomgörcsök is megelőzhetőek. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti a további panaszok kialakulását.

Már az első 2-3 alkalom után megtapasztalhatja, hogy jelentős mértékben csökkenek az izomgörcsök, és kezelésről-kezelésre érezheti a gyógytorna jótékony hatásait: lazább szövetek, megnövekedett izomerő, kevesebb fájdalom, stabilabb ízületek. 

Ahogy azt már fentebb is említettük, rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül akár Ön is választhat terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd néhány kattintással online bejelentkezni. 

Tudta?

Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőnkben egyaránt fizethet SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával.

Rendszeresen izomgörcsök gyötrik? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az izom eredetű panaszok kezelésében!