discopathia

Discopathia: Mi ez és hogyan kezelhető gyógytornával?

A discopathia a csigolyák között található porckorongok degenerációja, amelynek során a porc sorvadásnak indul. Egyik fő tünete a mozgás közben jelentkező heves fájdalom az érintett gerincszakaszon. Továbbá a hátát, nyakát vagy a derekát merevnek érezheti. Abban az esetben, ha Önnél is fennáll a discopathia gyanúja, mindenképp ajánljuk az alábbi cikkünket! Kifejtjük, miért is olyan hatékony kezelési módszer a gyógytorna, bemutatunk egy gyógytorna állapotfelmérést, valamint ismertetünk minden fontos tudnivalót a discopathiáról. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A discopathia gyógytornája

A gyógytorna vagy fizioterápia mechanikai energiát használ fel gyógyítás céljából, ezáltal a legtermészetesebb módja a discopathia kezelésének. A gyógytornát sok esetben más kezelési lehetőséggel helyettesíteni nem lehet

A gyógytorna passzív részében a gyógytornász végzi a kezelést. Ez lehet izomlazítás, nyújtás, átmozgatás vagy a csigolyák kimozgatása. Az itt alkalmazott gyakorlatok fájdalomcsillapító hatásúak, valamint hozzájárulnak a mozgásbeszűkülés oldásához.

A kezelés aktív szakasza, a gyógytornász és az Ön közös munkája. Ekkor a szakember olyan feladatokat diktál Önnek, amelyek célzott módon kezelik a discopathia kiváltó okát. A gerinc melletti izmok erősítésével elérhető, hogy a csigolyák közötti kisízületek stabillá váljanak. A megnövekedett izomerő hozzájárul a helyes testtartás könnyebb kivitelezéséhez, ugyanis a jól felépített izomzat már önmagában megfelelően tarthatja a gerincoszlopot.

A gyógytornaeszközökkel és a nélkül is rendkívül hatékonyan segít a discopathia miatt kialakult fájdalom csökkentésében.

A gyógytornász, ha arra megfelelően képesített, végezhet egyéb kezelési technikákat is. Ilyen például a manuálterápia. A csigolyák között létrejött mozgásbeszűkülés(azazaz ízületi blokk)ezzel a módszerrel eredményesen megszüntethető

A manuálterapeuta kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal kezeli a panaszos gerincszakaszt. Abban az esetben, ha Ön nagyon stresszes, fél vagy merev az izomzata, alkalmazhat izomlazító technikákat a fogások előtt. Ezzel akár már önmagában is fájdalomcsillapító, izomlazító hatás érhető el. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve Öntől.A kezelés eredményének fenntartása érdekében a terapeuta mindig ad otthon végzendő feladatokat, ami lehet izomerősítő vagy nyújtó gyakorlatsor.

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Mi történik, ha nem kezeli gyógytornával a discopathiát?

Abban az esetben, ha nem kezelik discopathiáját gyógytornával, állapota könnyen rosszabbra fordulhat. A porckorongok sorvadása idővel érv kialakulásához is vezethet.

A gerincsérv komolyabb panaszokat okozhat, és a gyógyulási idő is kitolódhat. A sérv miatt nyomás alá kerülő idegek kisugárzó fájdalmat okozhatnak a végtagokban. Idővel súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek (például végtagbénulás). Ha azonban megtörtént a baj, és a tünetek komolyabbra fordultak, lehetséges, hogy műtét is szóba jöhet a probléma feloldására.  

Azonban a műtét után is javasolni fognak Önnek gyógytornát, ugyanis csak ez a kezelési módszer támogatja hosszú távon a gerince egészségét

Így zajlik a discopathia gyógytornája

Ha a gyenge izomzat vagy a rossz testtartás áll a discopathia hátterében, először is fontos kideríteni a pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna terápia.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, emlékszik-e kiváltó okra? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a gerinc mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Discopathia esetén legfontosabb a gerinc melletti izmok erősítése és a helyes testtartás elsajátítása. Az erősítő gyógytorna gyakorlatokkal olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb fájdalom, vagy akár további szövődmény ne alakuljon ki.

Manuálterápiával főként a csigolyák helyzetén tudunk javítani, manuálisan, azaz kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal. Ezzel együtt pedig a trigger pont terápiát is alkalmazzuk a görcsös izomzatban kialakult csomók oldósára, amely szintén hatékony a fájdalom csökkentésében.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a fájdalom enyhülését, és később is jelentős javulásról számolnak be. Könnyedebb a mozgásuk, a testtartásuk helyreáll, és a nyomásérzékenységet is ritkábban tapasztalják.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon és akár már 2-3 napon belül elkezdheti a gyógytornát. Továbbá a különböző kezeléseink nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Discopathia kezelése gyógytornászaink segítségével

Mi is az a discopathia és mi okozhatja?

A discopathia a csigolyák között található porckorongok degenerációja, amelynek során a porc sorvadásnak indul.

A kiváltó okok között számos problémát találhatunk. Okozhatja a túlzott vibrációs ártalom és tartós fizikai megterhelés, vagy valamilyen gerincet ért trauma. De akár veleszületett hajlam is kiválthatja, illetve bizonyos fertőzések is megindíthatják a porckorong(ok) sorvadását. A csigolyák közötti kisízületek instabilitása, vagy a gerinc anatómiai rendellenessége is hajlamosító tényező lehet. Abban az esetben, ha nem csak egy, hanem több porckorongot is érint a betegség, polydiscopathiáról beszélünk.

csigolya porc

Mik a discopathia tünetei?

A discopathiának különböző tünetei lehetnek, attól függően, hogy a betegség melyik gerincszakaszt érinti. 

  • Legjellemzőbb tünet az érintett területen jelentkező fájdalom, amely főként mozgáskor jelentkezik. 
  • Az adott gerincszakasz mozgása beszűkül, tehát merevebbé válik a nyak/hát/derék. 
  • A fájdalom következtében megváltozik a terhelés, ez pedig a testtartás torzulásával jár. 
  • A panaszos terület nyomásra érzékeny.

Gerinc eredetű panasza van? Kérjen időpontot hozzánk, és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerinc eredetű panaszainak gyógyításában!  ↓