csípőkopás

Csípőkopás elleni kezelés gyógytornával

Tudta, hogy a csípőkopásnak lehetnek elsődleges és másodlagos fajtái? És azt, hogy a csípőkopás a legtöbb esetben már konzervatív úton, gyógytornával hatékonyan kezelhető? Cikkünkből megtudhatja, mik a gyógytorna pozitív hatásai, valamint a gyógytorna hiányának szövődményeiről is beszámolunk. Bemutatjuk Önnek, hogyan zajlik egy gyógytorna kezelés, valamint megtalálhat minden fontos tudnivalót, amit a csípőkopásról tudni kell.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A csípőkopás kezelése gyógytornával

A gyógytorna természetes úton kezeli a csípőkopást és az azt kiváltó okot, ugyanis a mozgással aktivizálja a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytorna egyik alapját a nyújtó/stretching gyakorlatok képezik. Ezekkel a technikákkal lazítjuk a ízület környékén megfeszült izmokat és növeljük a csípőízület mozgásterjedelmét. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé éri terhelés csípőízületet alkotó képletek, ezáltal megakadályozzuk a további csípőkopás kialakulását.

csípőkopás kezelése

A gyógytorna másik alapját az izomerő növelése adja. Az erősítő gyakorlatoknak köszönhetően támogatjuk a csípőízület stabilitását. A megfelelő izomerő kialakításával együtt megtanítjuk Önnek a helyes testtartást, ezáltal csökkenhetjük a csípőízület egyoldalú terhelését.

A gyógytornával a fájdalmat is hatékonyan csökkenthetjük. Ehhez különböző gyógytorna technikákat vetünk be, például a manuálterápiát vagy a trigger pont terápiát. A manuálterápia során kézzel kivitelezett műfogásokkal kezeljük a csípőízületet, valamint lazítunk a görcsös izomzaton. A trigger pont terápia lényege, hogy a feszesség és a görcsösség hatására az izmokban kialakult csomókat nyomási pontként kezeljük, s ez által oldódjuk a fájdalom.

Ha a csípőkopás nincs kezelve gyógytornával

Nem csak a fájdalom válhat krónikussá akkor, ha csípőkopás esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon további panaszok alakulhatnak ki a csípőben. Minél tovább áll fenn a csípőízület kopása, annál nagyobb eséllyel lesz szüksége műtéti beavatkozásra, azaz a csípőprotézis beültetésére.

További szövődménye is lehet a torna hiányának. Csontjaink, izmaink és szalagjaink összefüggő rendszert alkotnak, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Például a fájdalom miatt a másik oldali lábára jobban terhel, de hosszú távon az egészséges ízületek is nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek. Emiatt az ellenoldalon és kialakulhat fájdalom, valamint izomerő csökkenés, azaz a végtag hamarabb elfárad. Két panaszos végtag kezelése azonban megduplázza a gyógyulási időt.

Megfizethető áron keres csípőspecialista gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat, majd foglaljon időpontot online!

Így zajlik rendelőnkben a csípőkopás kezelése

Annak érdekében, hogy a gyógytorna kifejtse a fent említett jótékony hatásait,  a Gyógytornászom.hu budai rendelőjében az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi állhat a csípőkopás hátterében. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Részletesen, mindenre kitérve kikérdezzük Önt a panaszáról. Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online.

Az anamnézis felvétele után következik a fizikális vizsgálat, amely során speciális tesztekkel a gyógytornász megvizsgálja a csípőízület mozgásait valamint az izmok izomerejét is felméri. A szakember nem csak a csípőízületen, hanem a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a csípőkopás hátterében álló okot. Ezek alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki.

Ez után kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Egyes feladatok esetenként kellemetlen érzéssel járhatnak, például a feszes csípőízület kimozgatása közben tapasztalhat ilyet. Az izmok erősítésénél az Ön állapotát és fejlődését figyelembe véve fokozatosan kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb gyakorlatok. A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására, ugyanis a feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében.

Már az első alkalom után jelentősen csökkenni fog a fájdalma a merev izmok fellazításának köszönhetően, majd 10-15 kezelés után a csípőízület mozgástartományát visszanyerve újra egészséges és fájdalommentes lesz a mozgása, s nem kell félnie további porckopás kialakulásától.

A fent is részletezett, egyéb gyógytorna technikák nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! Továbbá nálunk SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Gyógytornászaink akik csípőkopás gyógyításával foglalkoznak

Létezik elsődleges és másodlagos csípőkopás is

Az elsődleges csípőízületi kopás esetén a kiváltó ok ismeretlen. A kor előrehaladtával az ízületet alkotó porc szerves állománya csökken, valamint vizet veszít. Ennek hatására a porc rugalmatlanná válik, így gyakrabban fordulhatnak elő sérülések a felszínén. Ezt akár genetikai tényező is kiválthatja.

A másodlagos csípőízületi kopást egy jól meghatározható probléma okozza. A fő kiváltó oka lehet például egy gyermekkori csípőficam vagy végtaghossz különbség, amely miatt fokozott terhelésnek vannak kitéve a csípőízületet alkotó csontok.

Ezek a csípőkopás tünetei

Abban az esetben, ha Önnek csípőkopása van, az alábbi tüneteket tapasztalhatja a kezdeti stádiumban:

 • fájdalom, amely először csak felkeléskor/elinduláskor jelentkezik, mozgásra viszont bejáratódik, enyhül
 • a csípőízület merevsége, fájdalma
 • fájdalom a lágyékhajlatban
 • térdbe sugárzó fájdalom

Előrehaladott stádiumban az a következő tünetek jelenhetnek meg:

 • a fájdalom állandósul, mozgás közben is fennáll, fokozódik
 • a csípőízület mozgásterjedelme beszűkül
 • a járása bizonytalan lesz, sántítani fog
 • veszélybe kerülhet az önellátás

A csípőkopás okai

A csípőkopás hátterében a combcsont fejének elégtelen vérellátása áll. Ennek következtében a csontszövet elhal és apró sérülések, repedések keletkeznek a felületén.

Csípőízület kopását az alábbi problémák válthatják ki:

 • tartós, egyoldalú terhelés
 • helytelen testtartás
 • mozgáshiány
 • csípőízület törése
 • anyagcsere-betegségek (például: pajzsmirigy betegségek)
 • túlsúly
csípő

A csípőkopás diagnosztikája és kezelési módjai

Ha a csípőízületi fájdalom nem múlik el, vagy egyre gyakrabban jelentkezik, érdemes szakorvost felkeresni. Az orvos képalkotó eljárásokkal (röntgen, CT, MRI), valamint fizikális vizsgálattal kideríti, ha az Ön panaszainak hátterében csípőkopás áll.

Minél hamarabb derül ki a csípőízületi kopása, annál eredményesebb lesz a kezelés. A kezelés célja a fájdalom csökkentése fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, valamint a csípőízület környéki izmok nyújtás és erősítése gyógytorna gyakorlatokkal. További konzervatív terápiás módszerek lehetnek még a fizikoterápiás eljárások (balneoterápia vagy TENS terápia). Végső esetben, ha a konzervatív terápiás módszerek nem vezettek eredményre, szóba kerülhet műtéti megoldás is, amelynek során csípőprotézis kerül beültetésre.

Csípőkopása van? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön csípőpanaszának gyógyításában!  ↓