trigger pont terápia

Trigger pont terápia – az izomcsomó oldás hatékony gyógytorna módszere

A trigger pont terápia az izmokban kialakult csomókat célzott módon kezeli. Ez az egyik leghatékonyabb, gyógytornászok által is használt technika, ugyanis a kiváltó ok kerül a terápia középpontjába.

De mik azok a trigger pontok? Van-e különbség trigger és tender pontok között? Hogyan hat a trigger pont terápia és milyen pozitív eredményekre számíthat? Többet között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha elolvassa alábbi cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mik azok a trigger pontok?

Trigger pontnak nevezzük azokat a csomókat, amelyek feszültség hatására az izomszövetben vagy a fascia rendszerben alakultak ki. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra nem helyileg jelentkezik, hanem attól távolabbi, meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom.

Az alábbi okok vezethetnek a trigger pontok kialakulásához:

 • irodai munka
 • túlterhelés
 • nehéz tárgy megemelése
 • mozgáshiány
 • fokozott stressz
 • helytelen testtartás
 • ízületi gyulladás, kopás
 • trauma, sérülés
 • gyakran ismétlődő mozdulatok

A trigger pontoknak három típusát különböztetjük meg. A kezdetleges trigger pont csak nyomásra, helyileg ad fájdalmat. Akut trigger pont esetén a fájdalom állandóan jelen van, nem csak nyomásra jelentkezik panasz, hanem pihenés és mozgás közben is tapasztalhat kellemetlen érzést. Ezzel szemben a latens trigger pont csak nyomásra ad kisugárzó fájdalmat, jelenlétét a páciens nem érzékeli.

A trigger pontok felismerése nem bonyolult feladat. A gyógytornász nem csak a tapintás során érzékelhető csomókat keresi, hanem több arra utaló jelet is megfigyel, mint például az izomerő csökkenését, izzadást, szédülést, egyensúlyzavart, a kisugárzó fájdalom meglétét, valamint a mozgástartomány beszűkülését.

Mi a különbség trigger és tender pont között?

A trigger és a tender pont is az izomban kialakult csomó, azonban míg a tender pont kizárólag helyi fájdalmat generál, addig a trigger pont távolabbi területen okoz problémát.

Hogyan segít a trigger pont terápia?

A trigger pont terápia lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget. A trigger pont terápia tehát az egyik leghatékonyabb gyógytorna módszer, ugyanis a fájdalom kiváltó okát veszi kezelésbe.

A módszert a gyógytornászok továbbképzésben sajátítják el, amely során nem csak a kezelési technikát tanulják meg, hanem az izomcsomók elhelyezkedését és kisugárzási területét is. Éppen ezért lehetséges, hogy a terapeuta már az állapotfelmérés alatt felismeri, melyik csomó okozhatja a panaszt, és tudja, hol keresse azt.

Trigger pont kezelés

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres megfizethető áron? Nálunk minden kezelés egy áron van, jelentkezzen be online!

Milyen pozitív hatásai lehetnek a trigger pont terápiának?

A trigger pont terápia pozitív hatásai:

 • a fájdalom csökken/megszűnik
 • az izomcsomó oldódik
 • a feszes izom ellazul
 • javul az ízület mozgása
 • növekszik a mozgástartomány

Milyen esetekben alkalmazzák a gyógytornászok a trigger pont terápiát?

A trigger pont terápia nem csak meglévő fájdalom esetén javasolt. A csomók jelenléte további panaszok kialakulásához is vezethet, ezért lehetséges, hogy ha az alábbi panaszokkal fordul szakemberhez, akkor trigger pont terápiát (is) alkalmazhatnak:

 • fejfájás
 • gerincproblémák
 • porckorong bántalmak
 • ízületek sérülése
 • ín túlterhelése. ínhüvely fájdalma
 • arc-, fogfájás
 • vállfájdalom
 • hát-és derékfájdalmak (lumbago, ischias)
 • ismeretlen eredetű fájdalmak

Így zajlik a trigger pont terápia egy budapesti gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu budai, Vitéz utcai és pesti, Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőiben a trigger pont terápiát minden esetben egy 1 órás, részletes állapotfelmérés előzi meg. Rendelőnkben lehetőséget kínálunk arra, hogy Ön válassza ki a terapeutáját. Ehhez nem kell mást tennie, mint ide kattintva elolvasni a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és már néhány gombnyomással bejelentkezhet az Önnek megfelelő szakemberhez.

Az Ön által választott gyógytornász először is részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, például mikor kezdődött, volt-e kiváltó ok. Kitér a munka és testmozgás mennyiségére, minőségére és körülményeire is, feltárva az esetleges kiváltó okokat. Az anamnézis felvételt a fizikális vizsgálat követi, amely legtöbbször a teljes testre kiterjed, és szükség esetén a terapeuta speciális teszteket végez a problémás izomcsoporton vagy ízületen.

Az állapotfelmérés eredménye alapján a gyógytornász kialakít egy diagnózist, amelyet egy egyéni, célzott terápiás terv felállítása követ. A tervet Önnel is egyezteti és ismerteti, így előre tudni fogja, hogy hány alkalomra lesz szükség, valamint hogy milyen ütemben fog haladni a kezelés.

A gyógytornász az állapotfelmérés eredménye alapján, tapintás útján megkeresi a panaszt okozó trigger pontokat. A befeszült pontra nyomást gyakorolva Ön a fájdalmat nem csak helyben, hanem akár egész távoli testrészein is érezheti majd. Enyhe, rövid ideig tartó nyomással feloldja a csomót, eközben a kisugárzó fájdalom fokozatosan enyhülni fog. Majd feltérképezi a további panaszos képleteket. Bár a trigger pontok hamar oldódnak, a kezelés során tapasztalhat fájdalmat. Ennek azonban egy 10-es skálán nem szabad 7-esnél 8-ásnál erősebbnek lennie. Ha ilyet tapasztal, mindenképp jelezze a szakembernek, azonban empatikus terapeutáink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ügyelnek arra, hogy a terápia ne okozzon nagy fájdalmat. Az izomcsomók oldása után nyújtó gyakorlatokkal tovább segítjük a szövetek relaxációját.

A panaszok javulását már 2-3 alkalom trigger pont terápia után megtapasztalhatja: a fájdalma csökkenhet, az izmai lazábbá, az ízületei mozgékonyabbá válhatnak. A mindennapok ismét probléma nélkül telhetnek el.

A Gyógytornászom.hu rendelőjében, nem csak trigger pont terápiát végzünk, hanem szükség esetén egyéb terápiás eljárásokat is alkalmazunk. Vállalunk még fascia kezelést, manuálterápiát, funkcionális gyógytornát, szegmentális stabilizációt vagy stretchinget. Ezeknek az ára egységes, nem jár többletköltséggel, ha ilyen terápiára kerülne sor. Rendelőnkben SZÉP és Egészségségpénztári kártyával is fizethet.

Szeretne trigger pont terápiában részesülni? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legtapasztaltabbak a trigger pontok megtalálásában és oldásában! ↓