Mckenzie terápia Budapest - Mckenzie torna gerincsérv ellen
Hívás!Bejelentkezés!
 • FÁJ A DEREKA, A HÁTA, GERINCSÉRVE VAN? MCKENZIE TERÁPIÁVAL SEGÍTÜNK!

  Fáj a dereka, háta, nyaka, válla, csípője? Porckorongsérve van? Próbálja ki a gerinc gyógytornát és gyógyuljon meg műtét nélkül! Foglaljon időpontot személyes vagy online gyógytornára!
  Hívjon: 06-30-50-50-50-3

McKenzie terápia kérdések és válaszok - GYIK

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket McKenzie terápia témában. Az első kérdésre a választ azonnal a kérdés alatt találja, a többi kérdésre pedig kattintva nyílik meg a válasz a kérdés alá.

 

 

A McKenzie torna, hivatalos nevén a McKenzie féle Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT) nemzetközileg elismert és elfogadott módszer a gerinc- és a végtagfájdalmak vizsgálatában és kezelésében.

Egy új-zélandi gyógytornász, Robin McKenzie fejlesztette ki az 1950-es években.

Több, mint 30 éve széles körben alkalmazott terápia, szerves része a mozgásszervi fájdalomkezelésnek szerte a világon, 40 országban használják. A nemzetközi vizsgával rendelkező McKenzie terapeutákat a mozgásszervrendszer területeinek vizsgálatára és diagnosztizálására képzik. Ez azt jelenti, hogy ha a gerincben, az ízületekben, vagy az izmokban, ill. a hozzájuk tartozó területen áll fenn egy probléma, a McKenzie vizsgálat képes felismerni a panaszok okát.

A McKenzie módszer aktívan bevonja a pácienseket a gyógyulási folyamatba, tudományosan megbízható alapokon nyugszik. Mivel az egyik legtöbbet kutatott terület a gyógytornában, folyamatosan fejlődik.

A legfontosabb eleme az első, mechanikus vizsgálat, mely biztonságos és megbízható módja a pontos diagnózis felállításának. A szerzett információk alapján megállapíthatjuk, hogy a módszer hatékony lesz-e a vizsgált betegeknél. Ezután felállítjuk a megfelelő kezelési tervet. A képalkotó vizsgálatok pld. az MRI, gyakran szükségtelenek.

A McKenzie módszerrel gyorsan, gyógyszerek nélkül csökkenthető a fájdalom és a zsibbadás, olyan gerincbántalmakra alkalmazzuk leggyakrabban, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikai eredet húzódik meg. A speciális mozgásprogramot mindaddig használhatjuk, ameddig esély van a műtét nélküli gyógyulására.

McKenzie terápia során végezhetünk manuális fogásokat, de ennél sokkal fontosabb, hogy a pácienseink otthon, önállóan is könnyen kivitelezhető, hatékony, személyre szabott gyakorlatokat kapjanak. Fontos irányelv, hogy a beteg megtanulja magát kezelni, és ne függjön a terapeutától.

 

Robin Anthony McKenzie 1931-ben született Aucklandben. Iskoláját a Wairarapa Főiskolán végezte, hallgatói éveit az Otago Egyetemen töltötte, és az Új-Zélandi Fizioterápiai Iskolában diplomázott Dunedinben 1952-ben. 1953-ban magánrendelésbe kezdett Wellingtonban. Különös érdeklődése a gerinc-rendellenességek megértése, és kezelése iránt az egész világon elismerésre került, és számos kitüntetést kapott különböző országok orvosi és tudományos közösségeitől.

Forradalmi megközelítése abban állt, hogy azt feltételezte, minden mozgásszervi fájdalom mechanikai eredetű, vagyis összefügg a hétköznapi mozgásunkkal, rossz tartásunkkal. Egy véletlen klinikai megfigyelés arra vezette Robint, hogy elkezdje szisztematikusan vizsgálni az egyszerű mozgások és pozíciók derékfájdalmakra tett hatásait. Fokozatosan kialakult egy tiszta vizsgálati folyamat.

Az 1970-es évekre alaposan kidolgozta elveit, és ismertté vált az Egyesült Államokban, ahol nagy lelkesedéssel alkalmazták elgondolásait. A kitüntetések gyorsan következtek, McKenziet meghívták az Egyesült Királyságba, sok európai országba, Japánba és Kínába is.

Annak érdekében, hogy a munkájára való érdeklődésnek eleget tegyen, hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy szakembereket kell képezni, ezért Robin elkezdett tanfolyamokat szervezni. 1982-ben megalapította a McKenzie Intézetet, ami jelenleg 28 alintézettel működik.

 

mckenzie_nemzetközi logo

 

Feltalálta az egyedülálló McKenzie Derékpárnát és a McKenzie Nyakpárnát, ezek a fájdalom kiújulásának megelőzésében segítenek.

 

Gyakori tévhitek

 

A McKenzie módszer csak a gerinc estében használható

A vizsgálat és a csoportba sorolás koncepciói a végtagokat érintő panaszok esetében is sikeresen alkalmazhatóak, mivel a mechanikai hatásokra, változásokra adott válasz alapján határozzuk meg a következő lépést. A gondolatmenetet bármelyik ízületre vonatkoztathatjuk, ehhez csak a sajátosságait, felépítését, működését kell ismernünk.

Nem használunk manuálterápiát

A McKenzie terápia középpontjában elsősorban az oktatás és az önterápia áll, de a mobilizáció és a manipuláció mind részei az erőkifejtési fokozatoknak. Amennyiben szükségesnek ítéljük, a vizsgálat, és a kezelések során is alkalmazzuk.

a McKenzie torna pár homorítós (extenziós) gyakorlatból áll

Nem egy sablonos gyakorlatsort alkalmazunk, egy vizsgálati folyamat zajlik. Meg kell találnunk, hogy az adott állapotban mi a leghatékonyabb segítség a páciensnek.

Mivel az emberek többsége sokat, rossz tartással, görnyedt derékkal ül, ezért gyakran a homorítás a panaszokat enyhítő irány. Emiatt alakult ki az a tévhit, hogy a McKenzie módszer a hátra hajlásos gyakorlatokról szól. A homorítás sok embernek segít, de nem mindenkinél ez a gyógyulást hozó irány! Fontos az is, hogy a gyakorlatot megfelelő sebességgel végezzük, megfelelő ideig tartsuk ki, kössük össze légzéssel. A személyre szabott terápiához elengedhetetlen a szakszerű irányítás!

csak véghelyzeti, ismételt mozgásokból áll

A megtartott (statikus) pozíciók, és a mozgáspálya különböző tartományaiban végzett mozgások is részei az erőkifejtési fokozatoknak, ezekről a terapeuta dönt a visszajelzések alapján.

csak egy gyakorlatsor

 

mckenzie_torna-gyogytorna_gyakorlatok

 

A módszer alapos vizsgálatra épül, és a vizsgált személy aktuális állapota határozza meg a kezelést. A vizsgált irányra adott fájdalom jellegzetességei jelzik, hogy mely gyakorlatok lesznek jótékony, illetve káros hatásúak. Mivel ez gyorsan változhat, fontos a visszajelzés, a folyamatos kommunikáció, így a szükséges módosítások időben megtörténnek, hatékonyabb, eredményesebb a közös munka. A diagnosztizálást és terápiát csak a McKenzie Intézet képzésein résztvevő diplomás szakemberek (gyógytornászok, orvosok) folytathatják.

akut fájdalom estén nem alkalmazható

A terapeuta heveny fájdalmak esetén segíthet megtalálni a leghatékonyabb pihenő helyzeteket, eldönteni a kerülendő, veszélyes mozdulatokat és terheléseket. Hasznos életmódbeli tanácsokat tud adni (pld. mennyi ideig pihenjen, hogyan módosítsa a mindennapos terhelését – fekvés, járás, ülés, vezetés, és milyen gyakorlatokkal kezdheti a mozgásterápiát). Általánosságban mondhatjuk, hogy minél hamarabb találkozunk, annál könnyebb kezelni a fájdalmat.

 

Ha az alábbi kérdésekre legalább 4 igen a válasz, az Ön panaszain nagy eséllyel segíthet a McKenzie módszer:

 • Van a nap folyamán fájdalommentes időszaka? Akár 10 percnyi ideig?
 • A fájdalom a térd fölötti, vagy a könyöke fölötti területekre korlátozódik?
 • Az elmúlt év során többször is előfordult, hogy fájt a dereka / nyaka?
 • Hosszan tartó előre hajlás vagy görnyedés közben, illetve közvetlenül utána erősödik a fájdalma? pld. ágyazás, porszívózás, mosogatás, hajmosás, kertészkedés, stb.
 • Hosszan tartó ülés vagy ülésből felállás fokozza panaszait? pld. TV nézés, vagy számítógépes munka után
 • Fájdalmát kiváltja egy bizonyos tevékenység, és általában megszűnik, amikor ezt elhagyja?
 • Erősödik a fájdalma nyugalomban, és inkább enyhül mozgás közben?
 • A hason fekvésre szűnnek deréktáji panaszai? Ha egy percig rosszabbul érzi magát, de aztán a fájdalom megszűnik, a kérdésre igen a válasz.
 • Enyhébbnek érzi a derékfájdalmát, amikor sétál?

Amennyiben 3 vagy annál kevesebb kérdésre válaszolt igennel, lehet, hogy speciális vizsgálatra van szüksége, McKenzie terapeutával, vagy szakértő orvossal kellene felvennie a kapcsolatot.

Amennyiben az alábbi panaszokat tapasztalja:

 • isiász
 • ízületi fájdalom a csípőkben vagy fenékben, vállakban vagy felkarokban
 • nehéz az előre hajolni a derekában lévő merevség vagy fájdalom miatt
 • derékban vagy nyakban kezdődő fájdalom, mely úgy tűnik, hogy a fenékbe, illetve vállakba sugárzik
 • időszakos bizsergés vagy zsibbadás a lábakban vagy kezekben
 • sajgó fájdalom a könyökökben vagy térdekben, melyen a helyi kezelések nem segítettek,

akkor valószínű, hogy képzett McKenzie terapeuta támogatására van szüksége.

 

A McKenzie terápia alapelve: „Figyelj a betegre!”.  Mindig aktuális állapotot kezelünk, a közeli, napi panaszoktól haladunk a távolabbi események felé célirányos kérdésekkel. Az Ön élethelyzetét, szokásait figyelembe véve, személyre szabottan állítjuk fel a terápiás tervet, hogy az tartható, vállalható legyen.

A vizsgálat megbízható, biztonságos. A panaszok várható lefolyása, kimenetele pár konzultáción belül meghatározható. Amennyiben azt tapasztalom, hogy nem tudok Önnek segíteni, terápiás javaslatot teszek, hatékonyabb vagy kiegészítő módszert javaslok. Rendelőnkben jól képzett, tapasztalt gyógytornászok dolgoznak. Kiegészítjük egymás tudását, ami konzervatív terápiával kezelhető, arra általában találunk megoldást. Szükség esetén szakorvoshoz irányítjuk.

A McKenzie módszer az önkezelésre helyezi a hangsúlyt, mihamarabb terapeutafüggetlenné teszi a pácienst.  Fontos eleme az oktatás: az összefüggések megismerése, a test jelzéseinek értelmezése, ha ezek teendőt igényelnek, a megoldások keresése, alkalmazása a célunk, mivel az önkezelési stratégiákkal elkerülhető a visszaesés.

McKenzie tornával a tünetek általában már azelőtt megszüntethetők, mielőtt súlyossá válhatnának. Csökkenti, elkerüli a műtéti beavatkozások gyakoriságát. Emellett sikeresen alkalmazható a műtét utáni rehabilitációban is, segíti a gyors és rugalmas sebgyógyulást, megelőzi a letapadásokat.

Költséghatékony, mivel sokszor már pár kezelés jelentős javulást hoz, és nem szükséges heti 2-3 alkalommal gyógytornán megjelenni. Minimális az eszközigénye.

 

Bejelentkezem McKenzie tornára!

 

A diagnosztizálást és terápiát csak a McKenzie Intézet képzésein résztvevő diplomás szakemberek végezhetik, ez megmutatkozik a kezelés díjazásában is.      

A választott gyakorlatot meghatározott gyakorisággal és ismétlésszámmal otthon, és a munkahelyen is végezni kell, akár az egész nap folyamán. Bár ez csak pár percet vesz igénybe, ha úgy érzi, hogy ezt nem tudja vállalni, nem lesz hatékony a terápia. A naponta, nagy ismétlésszámmal végzett gyakorlás rövidebb idő alatt hoz eredményeket.

Mivel gyakran 1-2 mozdulat a házi feladat, sokan monotonnak érzik, mások örülnek, hogy nem kell bonyolult tornasorokat betanulni.

Az első vizsgálat elég hosszadalmas, a részletekbe menő kérdések a megfigyeléseire irányulnak, nem mindig egyszerű rájuk válaszolni. A hosszasan fennálló panaszokat szinte megszokjuk, az tűnik fel, ha egy nap arra ébredünk, hogy eltűntek. A hozzám érkező pácienseket emiatt lehetőség szerint, hacsak nem sürgősséggel érkeznek, az első találkozás előtt röviden tájékoztatom a konzultáció mentéről.

A vizsgálat során ahhoz, hogy kideríthessük pontosan milyen mozdulat okozza a fájdalmát, provokálnunk kell az érintett irányokat is, így lehetnek olyan feladatok amik fokozzák a panaszait, de természetesen a célunk az, hogy távozáskor jobban érezze magát.

Mivel az önterápia fontos cél, nem hatékony, ha a páciens és a terapeuta között nem gördülékeny a kommunikáció, ha a páciens esetlegesen nem együttműködő, nem tartja be az utasításokat, tanácsokat.

Ha szívesebben végez irányított tornát, nehéz egyedül rávennie magát a gyakorlásra, más módszer jobb választás lehet. Nagyon fontos, hogy nem számon kérni, megcsináltatni szeretnénk a feladatokat, ez az Ön élete, Önre kell szabni a terápiát.

 

A McKenzie rendszer megbízható, biztonságos vizsgálati, és logikus kezelési módszerei miatt nagyon hatékony, általában gyors, és eredményes változásokat hoz. Mivel egy gondolkodási módot tanít, minden testtájra sikeresen alkalmazható, bár a köztudatban a gerincsérv gyógymódjaként él.

 

 

gerincsérv - gyógytorna

 

Legtöbbször valóban nyaki- és deréktáji panaszokra alkalmazom a praxisomban, de az egyéb területek közül kiemelkedően jó eredményeket hoz a váll-vállövi fájdalmak esetében. Pácienseink visszajelzései alapján pár nap, 1-2 kezelés is jelentős állapotjavulást eredményez a passzívabb technikákkal szemben.

Rendelőnkben az első találkozáskor alapos kikérdezéssel kezdünk. Ha már járt szakembernél, vannak leletei, ezeket is átnézzük, átbeszéljük. Bármilyen panasza van, az állapotfelmérés elengedhetetlen.

McKenzie vizsgálati lapja nagyon logikus, egymásra épülő kérdései segítik gyorsan kizárni a terápia szempontjából lényegtelen információkat. A válaszok alapján piros – sárga – zöld jelzést kapnak az elhangzottak, kiderül milyen módszereket érdemes beépítenünk a kezelési tervbe, szükséges-e esetleg más szakembert is bevonnunk.

A McKenzie gyakorlatokat kiegészíthetjük egyéb technikákkal, pld. idegmobilizálással, tape felhelyezésével, a lágyrészek lazításával, SMR gyakorlatokkal, stb. amiket nem feltétlenül a fájdalmas területen alkalmazunk.

Fontosnak tartom a megfelelő mennyiségű és minőségű információ átadását, oktatását, és egy reális cél kitűzését is. Legtöbben tartunk, félünk az ismeretlentől, a fájdalomtól. Sokszor feltesszük magunkban a kérdést: vajon lehet-e legalább hasonló életminőségünk, mint régen, mielőtt a tüneteink megjelentek. Ha megismerjük a panaszaink okát, viselkedésének mintáját, megtapasztaljuk, hogy hatni tudunk rá, ha időben lépünk akár teljesen meg is szüntethetjük. Ez a magabiztosság segít átlendülni a negatív gondolatokon.

 

Amennyiben mozgásszervi panaszaira McKenzie terápiát javasoltak, rendelőnk tökéletes választás Ön számára. Minden gyógytornászunk részt vett a Magyarországi McKenzie Intézet képzésén. Elmondhatjuk magunkról, hogy a legtöbb, nemzetközileg is elismert, hatékony manuális terápiát alkalmazzuk (pld.: Barvicsenko, Maitland, McKenzie, Mulligan), többen jártasak vagyunk a funkcionális tréning, a rágóízületi terápiák, és a fascia terápiák területén, amik az elmúlt pár év során egyre népszerűbbé váltak. Nem csak a gyógyulásban tudjuk segíteni, a megelőzésben és az edzettség fenntartásában is.

A magas színvonal, a naprakészség fontos számunkra, így folyamatosan képezzük magunkat. Hiszünk a csapatmunkában, tisztában vagyunk azzal, hogy melyik területen ki a legerősebb, leghatékonyabb, megvitatjuk a komplikáltabb eseteket, kiegészítjük egymás tudását.

Munkánk koordinálásában nagy segítséget nyújt recepciós munkatársunk, aki szintén egészségügyi szakember. Minden felmerülő kérdés, megoldásra váró helyzet esetén bizalommal fordulhat hozzá is.

A Gyógytornászom.hu Vitéz utcai rendelője központi helyen, a Batthyány tér közelében található. Autóval, és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. A parkolás általában nem okoz nehézséget, pár percnyi sétával pedig elérhető az M2-es metró, a 4-es, 6-os és 17-es villamos.

Az épület akadálymentesített. 4 jól felszerelt kezelőhelységünk, 10 tapasztalt, jól képzett gyógytornászunk, és kényelmes várótermünk mellett családias hangulat várja.

Minden hétköznap 8-20 óráig, valamint friss szolgáltatásként szombat délelőttönként is fogadjuk a hozzánk érkezőket. Rendelőnkben készpénzes, bankkártyás, SZÉP- és egészségpénztári kártyás (MKB, OTP, Patika, Prémium, Tempo) fizetésre is lehetőség van. Választhat 5 és 10 alkalmas bérleteink közül.

Az időpont egyeztetés gördülékenyen zajlik. Bejelentkezhet online, az időpontfoglaló rendszeren keresztül (www.gyogytornaszom.hu), e-mailen (rendelo@gyogytornaszom.hu) vagy telefonon (+3630/50-50-50-3). Ha kérdése van, kérhet visszahívást bármelyik munkatársunktól.

 

 • a fájdalom, kisugárzás csökkentése, megszüntetése
 • a fájdalommentes, teljes mozgáspálya mielőbbi visszaállítása
 • elérni, hogy a páciens képes legyen önmaga kezelésére
 • a helyes tartás, az ízület- és gerincvédelem megtanítása
 • a lehető leggyorsabban visszatérni a mindennapi élethez
 • hosszú távú panaszmentes állapot elérése
 • a fájdalom és mozgásbeszűkülés kiújulásának megelőzése
 • műtétek után segíti a gyors és rugalmas sebgyógyulást, valamint
 • a letapadások megelőzését.

 

Bejelentkezem McKenzie tornára!

 

A McKenzie terápia 4 lépésben zajlik:

 1. Vizsgálat
 2. Csoportba sorolás, osztályozás
 3. Kezelés
 4. Megelőzés

 

Vizsgálat

Első alkalommal részletes vizsgálati lapot készítünk. Rögzítjük a tüneteit, illetve a tünetek változásait. Feltérképezzük a fájdalom kiváltó okait, erősségét, kiterjedését, természetét (pld. napszaki ingadozását, mutat-e következetességet), az életmódbeli sajátosságokat (pld. munkahelyzet, sporttevékenység). Részletes kórtörténetet készítünk, majd következik a fizikális vizsgálat.

Megfigyeljük:

 • hogyan reagálnak a panaszok a különféle testhelyzetekben
 • a mozgások hatására
 • van-e olyan irány, amire a fájdalom és annak kisugárzása csökken vagy megszűnik.

A legtöbb egyéb vizsgálathoz képest inkább ismételt mozgásokat használunk, mint egyetlen mozdulatot. Ahhoz, hogy kideríthessük pontosan milyen mozdulat okozza a fájdalmát, provokálnunk kell az érintett irányokat is, így lesznek olyan feladatok amik vagy növelik vagy csökkentik a fájdalmát, más mozdulatoknak nem lesz rá hatása.

Az, hogy a panaszok és mozgásterjedelem hogyan változik a vizsgálat során, információt nyújt a terapeutának a probléma csoportba sorolásához.

A kórtörténete és a fizikai vizsgálat alapján megállapíthatjuk az elváltozások súlyosságát is, és az esetleges kontraindikációkat, amik fennállása esetén nem alkalmazzuk a McKenzie módszert, hanem azonnal a megfelelő szakemberhez irányítjuk a pácienseinket.

Ilyen lehet:

 • kémiai fájdalom (állandó, csillapíthatatlan, erős),
 • gyulladás, fertőzés
 • friss törés
 • daganatos megbetegedések
 • súlyos csontritkulás
 • bizonyos neurológiai jelek
 • autoimmun gyulladásos betegség
 • minden mozgás rontja, vagy a periférián erősíti a tüneteket
 • pszichés zavar, együttműködés hiánya.

 

Csoportba sorolás

1., A mechanikai fájdalom 3 alcsoportba sorolható:

 • Derangement Szindróma: Ez a leggyakoribb forma. Esetében az ízületi elmozdulás mechanikai okok miatt akadályozott. Jellemzője, hogy bizonyos mozdulatokra jelez érzékenységet, fájdalmat a páciens, következetesen. A kezelés során gyors, akár azonnali fájdalomcsökkenés várható, könnyen találunk preferált mozgásirányt.
 • Diszfunkciós Szindróma: A szövetek letapadása, rövidülése, hegesedése okozza, működési zavarral jár. Gyakran krónikus, visszatérő a panasz. Jellegzetessége a mozgáspálya beszűkülése, és a véghelyzeti fájdalom. A javulás üteme lassabb, mivel a sérült, letapadt lágyrészeket mozgatjuk, rendezzük újra (remodellálás), és a kezelések kellemetlenebbek lehetnek.
 • Poszturális Szindróma: Tartászavar következtében, a hosszan tartó, megváltozott terhelésre kialakuló tünetek jellemzik, az ízfelszínek, izmok, szalagok is érintettek lehetnek. A fájdalmas tartás korrigálásával általában a panaszok is megszűnnek, mivel megszűnik a szövetekre ható véghelyzeti terhelés.

 

2., Illetve az egyéb alcsoport, amit nem ezzel a módszerrel kezelünk.

pld.:

 • súlyos patológiák,
 • nem-mechanikai okok,
 • valódi krónikus fájdalom, stb.

Mivel minden csoportnak pontos klinikai meghatározása van, egyszerű azonosítani.

 

Kezelés

Mindhárom szindrómával a jellegzetességeinek megfelelően foglalkozunk, speciális gyakorlatokkal, kitartott pozíciókkal, szükség esetén manuális technikák alkalmazásával.

 • Derangement Szindróma esetén: mivel a megfelelő mozgás hatására a fájdalom a gerinc középvonalába visszahúzódik, centralizál, illetve intenzitása jelentősen / tartósan csökken, a páciens ezeket végzi.
 • Diszfunkciós Szindrómánál: olyan gyakorlatokat adunk, amik a szöveti szerkezetében sérült lágyrészek elváltozásait rendezik.
 • Poszturális Szindrómánál: a tartáskorrekció, a szövetekre ható véghelyzeti terhelés elkerülése, megszüntetése a célunk.

 

mckenzie-terápia-gyakorlatok

 

Összegezve:

 • Az összegyűjtött információk alapján személyre szabott gyakorlatokat írunk elő. Ezeket általában naponta 5-6 X végre kell hajtani. Ez azért nagyon fontos, mert a naponta végzett, nagy ismétlésszám rövidebb idő alatt hoz eredményeket, mint a heti 1-2 kezelés, amit a terapeuta alkalmaz.
 • Ellátjuk tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy melyek a támogatott és az átmenetileg kerülendő testhelyzetek, testtartások.
 • Amennyiben nehezebben reagáló problémával állunk szemben, több alkalomra lehet szükség, de a cél az, hogy a lehető legkevesebb kezeléssel a leghatékonyabb ellátást nyújthassuk.

 

Megelőzés

Megtanítjuk mindenre, ami ahhoz szükséges, hogy eredményesen kezelhesse magát, és megelőzhesse a panaszai esetleges kiújulását. Segítünk az életmódváltásban, hogy az esetlegesen visszatérő tüneteket önállóan, gyorsan megoldhassa. Fontos felkészítenünk arra is, hogy a kezdetben kerülendő, tilos mozgásokat mikor, és milyen formában kezdheti újra. Ez elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz.

 

Részletes és alapos vizsgálat során rögzítjük a tüneteit, a tünetek változásait. Feltérképezzük a fájdalom kiváltó okait, erősségét, kiterjedését, természetét (pld. napszaki ingadozását, mutat-e következetességet), az életmódbeli sajátosságokat (pld. munkahelyzet, sporttevékenység).

A kórtörténetet felvétele után fizikális vizsgálatot végzünk. Jórészt ismételt mozgásokkal, esetenként manuális technikák alkalmazásával megállapítjuk azokat az irányokat, amik provokálják, csökkentik a panaszait, vagy nincsenek rá hatással.

Az így nyert információk alapján meghatározzuk, hogy melyik mechanikai csoportba tartozik pillanatnyi állapota. Amennyiben arra a következtetésre jutunk, hogy tünetei mögött nem mechanikai okok állnak, terápiás javaslatokat teszünk, a megfelelő szakemberhez irányítjuk.

Ha a McKenzie terápia mellett döntünk, felállítjuk a személyre szabott terápiás tervet, és megkezdjük a közös munkát speciális gyakorlatokkal, kitartott pozíciókkal, szükség esetén manuális technikák alkalmazásával. A kezelések során megtanítjuk mindenre, amire szüksége lehet a sikeres önterápiához, az életmódváltáshoz, a tartós javulás megőrzéséhez, a panaszok kiújulásának megelőzéséhez.

 

Bejelentkezem McKenzie tornára!

 

Az akut szakban fő feladatunk a pozícionálás, megtalálni azokat a testhelyzeteket, amik a legkevésbé fájdalmasak, a legpihentetőbbek. Eldöntjük milyen mozdulatokat, terheléseket tanácsos elkerülni, mi lehet veszélyes, esetleg tilos.

Hasznos életmódbeli tanácsokat adunk arra vonatkozólag, hogy mennyit érdemes pihenni, mozogni. Hogyan tudja módosítani a mindennapos terhelését – fekvés, járás, ülés, vezetés. Milyen gyakorlatokkal kezdheti a mozgásterápiát, és várhatóan mikor.

Általánosságban mondhatjuk, hogy minél hamarabb találkozunk, annál könnyebb kezelni a fájdalmat. A nyugalomba helyezés, a keringés javítása, a szövetek lazítása csökkentik a panaszokat.

 

A McKenzie terápia a mechanikai eredetű panaszok célzott terápiája.

Sikeresen alkalmazhatjuk amikor az ízületi elmozdulás mechanikai okok miatt akadályozott. Amikor egy képlet teret szűkít, nyomást gyakorol a környezetére, pld.: gerincsérv, és ezáltal fájdalmat, zsiborgást, zsibbadást, esetleg érzékelési és mozgászavarokat okoz, a megfelelő mozgásirány gyakoroltatásával a kimozdult képletet pozícionálhatjuk.

Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, amikor az ízületen belül részben vagy egészen leszakad, esetleg elszabadul, és beakad pld. egy porcdarabka. A szövetek letapadása, rövidülése, hegesedése működési zavarokat okoz. A panasz gyakran krónikus, visszatérő, beszűkülést okoz a mozgáspályán, és véghelyzeti fájdalmat.

Ilyenkor a sérült, letapadt lágyrészeket mobilizáljuk, rendezzük a szöveti szerkezetet, megpróbáljuk visszaállítani az eredeti hosszukat, terhelhetőségüket, mint pld. izomrövidülés, vagy az ízületi tok gyulladása esetén.

A tartászavar, a hosszan tartó, megváltozott terhelés következtében az ízfelszínek, izmok, szalagok túlterheltek, feszesek, fájdalmasak lehetnek. A tartás korrigálásával általában a panaszok is megszűnnek, mivel megszűnik a szövetekre ható véghelyzeti terhelés. Ilyen pld. a hanyag tartás.

 

A hátfájás gyakori panasz, az emberek 80%-át érinti valamilyen formában élete során.

A gerinc háti szakasza 12 csigolyából áll, szerves egységet alkot a bordákkal és a szegycsonttal, felső szakasza szoros funkcionális egységet alkot a nyaki szakasz alsó csigolyáival. Emiatt bármilyen funkcionális (működési) vagy strukturális (szerkezeti) hiba panaszt, kisugárzó fájdalmat okozhat a háti fájdalmon túl akár a karokban, a lábakban, a mellkasban vagy a hasban is.

A lágyrész, pld.:

 • izom,
 • kötőszövet eredetű hátfájás,
 • a hanyag tartás,
 • a mozgásszegény életmód,
 • a sok ülés

következtében kialakult statikai változások, az izomegyensúly felborulásának eredménye. A csontos képleteket érintő elváltozások közé soroljuk pld.:

 • a gerincferdülést,
 • a Scheuermann-kórt,
 • a meszesedést – kopást,
 • a traumás behatást – törést,
 • a kisízületek gyulladását.

Belső szervi okai is lehetnek, pld. a vese- és nőgyógyászati problémák. Gerincsérv ritkán alakul ki ezen a területen.

Gyakran a fájdalom oka egy hirtelen mozdulat, fordulás hatására bekövetkező húzódás vagy rándulás, mivel ennek a szakasznak jelentősen korlátozott a mozgáspályája.

Állapotfelméréskor a McKenzie módszer szerint részletes kikérdezés után fizikális vizsgálatot végzünk. Az aktív gyakorlatok részeként különböző irányokban végzett mozgásokat kérünk Öntől, rögzítjük, hogy ezeket képes-e teljes mozgáspályán elvégezni, illetve jelez-e panaszt bárhol kivitelezés közben. Tapintással is ellenőrizzük az érintett szakasz, és a hozzá tartozó funkcionális egység ruganyosságát. Ha szükségesnek látjuk, megtartott helyzetekkel tesztelünk, esetleg képalkotó eljárást javaslunk – pld. röntgenvizsgálat.

Kezelés során mobilizáljuk a feszes területeket a háti-, nyaki gerinc és a bordák területén, erősítjük a meggyengült szakaszokat,korrigáljuk a tartáshibákat, életmódbeli tanácsokat adunk. Komolyabb fájdalmak esetén manuálterápiát, esetleg gyógyszeres kezelést, orvosi vizsgálatot javaslunk.

 

mckenzie_torna-derekfajasra

 

A deréktáji fájdalom az egyik leggyakoribb panasz. Öt felnőttből négyet érint legalább egyszer valamilyen formában élete során.

Az ágyéki gerinc, a medenceöv, és a csípő komplex rendszert alkotnak, megfelelő erőt, támasztékot és mozgékonyságot adva a testnek. Csontok – csigolyák, ízületek, idegek, szalagok, izmok, egyéb képletek alkotják ezt az egységet, melynek minden eleméből jöhet fájdalom. Míg az izmok, szalagok sérülése elég jó ütemben regenerálódik, a porckorong elváltozásai jóval lassabban. A fájdalom lefolyása, mintája segít beazonosítani az okot.

A fájdalom jellege nagyon változatos lehet, a tompa, sajgó fájdalomtól az éles, égő, zsibbadó, mély, csillapíthatatlan érzésig bármi előfordulhat. Társulhat hozzá görcsös merevség, kényszertartás, akár mozgásképtelenség. Kezdődhet hirtelen, egy rossz mozdulat hatására, vagy kialakulhat lassan, más tünetekkel kísérve.

Többféleképpen csoportosíthatjuk, McKenzie terápia szempontjából: a két leggyakoribb típusa a mechanikai eredetű és a radikuláris (gyöki eredetű) fájdalom.

Mechanikai fájdalom esetén a fájdalom forrása a gerinc, és a környező szövetek, vagyis a csontos képletek, izmok, szalagok, ízületek, porckorong. Jelentkezhet a deréktájékon, gyakran sugárik a farizmok, az alsó végtag felé. Lehet szimmetrikus vagy egyoldali, néha „vándorol”.

A radikuláris fájdalom pld. a klasszikus idegbecsípődésként emlegetett isiász. Az ülőideg irritálódik, melynek következtében begyulladhat. A fájdalom követi az ideg lefutását részben, vagy teljesen. Általában egyoldali, égő, éles érzés, amihez gyengeség, érzéketlenség is társulhat.

Mivel a McKenzie terápia a mechanikai fájdalmat kezeli, a radikuláris eredetnél kezdetben szelídebb technikákkal kezdünk, hogy a leghatékonyabban tudjuk segíteni a célirányos, személyre szabott terápiát.

Ha a kórtörténet mechanikai eredetre utal, a McKenzie terápiát kezdem el. Az alapos vizsgálat után következik a csoportba sorolás, osztályozás, majd a kezelés speciális gyakorlatokkal, kitartott pozíciókkal, szükség esetén manuális technikák alkalmazásával.

Természetesen fontos felderíteni azt is, hogy milyen okok vezettek a kialakult állapothoz, a cél a hosszútávú panaszmentes állapot elérése, a panaszok kiújulásának megelőzése.

 

Bejelentkezem McKenzie tornára!

 

A gerinc csigolyákból épül fel, amik között porckorongok találhatók. A porckorongot rostos – porcos gyűrűk, és a középen elhelyezkedő kocsonyás anyag alkotja. Az egészséges porckorongok ruganyosak, folyadékkal teltek, így ellenállnak a terheléseknek.

A kor előre haladtával, veszítenek víztartalmukból, dehidrálódnak, és már kevésbé tudnak alkalmazkodni a külső behatásokhoz. Ilyenkor egy nagyobb terhelés, ami lehet egy hirtelen, rossz mozdulat, emelés, bemelegítés nélküli edzés, hosszas megerőltetés, apróbb, vagy akár nagyobb sérüléseket okozhat a rostos szerkezetben. Repedések keletkeznek, a porckorong deformálódik, a kocsonyás anyag utat találva magának, tovább gyengíti a rostokat, míg végül teljesen átszakítja, és kitüremkedik.

A porckorongsérv okozhat fájdalmat helyileg, vagy kisugárzó tünetekkel is járhat.

A tünetek attól függnek, hogy hol alakult ki a kitüremkedés, nyomás alá kerültek-e kilépő idegek, illetve ha igen, milyen mértékű a nyomás. A fájdalom mellett előfordulhat zsibbadás, érzékelési zavar, izomgyengeség.

Amennyiben széklet-, illetve vizelettartási, indítási zavart tapasztal, súlyos állapotra utalhat, sürgős ellátást igényel! Műtéti indikáció az is, ha a mozgató és érző funkciókban gyors romlást tapasztalunk (érzéketlenség, bénulás), illetve ha úgy tűnik, hogy a folyamatos kezelés hatására nincs számottevő javulás.

A gerincsérv jól reagál a konzervatív terápiára, egyre kisebb számban igényel műtéti eljárást. A nagyfokú fájdalomenyhítésére gyógyszeres kezelés is alkalmazhatunk, így a szakemberek szoros együttműködése elengedhetetlen.

A gerincsérv kezelésének egyik leghatékonyabb aktív, konzervatív módja a McKenzie módszer. Általában bizonyos mozdulatokra jelez érzékenységet, fájdalmat a páciens, következetesen. Ha van kisugárzó tünet, a megfelelő mozgás hatására a gerinc középvonalába visszahúzódik, centralizál, illetve intenzitása jelentősen / tartósan csökken.

 

mckenzie_terapia_gerincserv

 

A kezelés során gyors, akár azonnali fájdalomcsökkenés várható. Ha találunk preferált mozgásirányt, a páciens az ehhez kapcsolódó gyakorlatokat végzi naponta, nagy ismétlésszámmal. Ha ezek a mozdulatok hasznosulni tudnak, „visszaterelik” a kocsonyás anyagot a porckorongon belüli helyére, középre. Ezzel azonban még nem elégszünk meg, hiszen ahhoz, hogy a rostok regenerálódhassanak, ideális helyzetet kell teremteni, és azt fenn is kell tartani.

A McKenzie terápiával pozícionáljuk a porckorongot, rendezzük a tartást, ahol szükséges lazítunk és / vagy erősítünk, így újra megteremtjük a statikai egyensúlyt, és elérhetjük a tartós panaszmentességet.

 

A váll – vállövi komplexum egy rendkívül mozgékony és összetett rendszer. A karok széles mozgáspályán képesek mozogni, viszont ennek hátránya is van. Ez a nagyfokú mozgásterjedelem könnyen vezethet stabilitási problémákhoz, túlterhelés következtében kialakuló fájdalmakhoz, gyulladáshoz. A fájdalomért felelős képletet gyakran nehéz pontosan beazonosítani, a probléma is összetett általában. A vállfájdalmak konzervatív terápiájában hatékonyan kombinálom a McKenzie módszert a Mulligan manuálterápiával, a fascia terápiával és a funkcionális tréninggel.

Ha Önnek a vállba, felkarba sugárzó fájdalom, zsiborgás, zsibbadás a fő panasza, az ok valószínűleg nem a vállízületben, hanem a nyaki gerinc területén keresendő. A McKenzie módszer mechanikus vizsgálata segít a gyors diagnózis felállításában, és akár az első kezelés is fájdalomcsökkentést hozhat. A tartós fájdalommentesség viszont akkor várható, ha rendezzük a felborult statikai egyensúlyt. kép?-nyakból kar felé sugárzó fájdalom

A vállízület optimális működése nagyban függ a lapockák helyzetétől is, mivel ideális esetben stabil alapot adnak a mozgásokhoz. Ha a lapockák nem tudják ellátni stabilizáló funkciójukat, a váll – vállövi komplexum nem tud hatékonyan működni, ez előbb – utóbb sérüléshez vezethet. kép? – lapocka / rotátor köpeny

A sérülés, túlterhelés következtében kialakuló fájdalmak jelentős része a rotátor köpenyből ered, ami a vállízület stabilitását biztosítja. Ha nehéz, fájdalmas a karját oldalra emelni, forgatni, gyanítható, hogy ez a fontos izomcsoport okozza panaszait.

A rotátor köpeny gyakran az ismétlődő, egyoldalú terhelések hatására egyszerűen elfárad, gyakorlatilag elhasználódik. Az izom ina ilyenkor meszesedik, begyulladhat, felrostozódhat, elszakadhat. Hajlamosítanak rá azok a tevékenységek, amik sok emeléssel, fej fölötti tartott helyzetekkel járnak. Sportolók körében gyakori a sérülés, pld. testépítés, küzdősportok.

Ínszakadás esetén a konzervatív terápia mellett szóba jön a műtéti kezelés is. Gyakran kezdünk gyógytornával, és ha nem hozza a várt eredmény, a halasztott műtéti megoldást javasoljuk. Első lépésként helyre kell állítanunk a vállízület aktív és passzív mozgásait. Mobilizáljuk a szöveteket és az ízületeket manuális technikákkal, pld. fascia terápia, McKenzie módszer, Mulligan manuálterápia, valamint óvatos gyakorlatokkal.

Kiegészítő kezeléseket is alkalmazhatunk pld. lézer terápia, kinesio tape, SMR. Emellett fontos célunk a rotátor köpeny dinamikus stabilizáló képességének fejlesztése, rehabilitációja stabilizáló, erősítő gyakorlatokkal.

Ha vállát minden irányban fájdalmas mozgatni, nyugalmi fájdalma van, és jelentős korlátozottságot tapasztal, az ízületi tok lehet a panaszok okozója. Az erős fájdalom miatt kialakuló immobilizáció (mozgáshiány) hatására a környező izmok is megrövidülhetnek. A kiváltóokot gyakran nem sikerül kideríteni, sajnos ez a probléma hosszadalmas gyógyulási folyamatot igényel.  

 

 

A terápia során fő célunk a mozgásterjedelem javítása a szövetek és az ízületek mobilizálásával, majd amint lehetséges, az izomerősítés célirányos gyakorlatokkal.

A korral járó degenerációs folyamatok, az ízületi porc kopása, víztartalmának csökkenése természetes folyamat. Az ártalmatlan ropogó hangoktól kezdve a komoly fájdalmakig bármilyen formában jelentkezhet. A stressz, a mozgásszegény életmód kerülésével Ön is lassíthatja ez a folyamatot. Jellegzetes tünete a kezdetben reggel, illetve a terheléskor jelentkező fájdalom. Ha esetleg később gyulladás alakul ki, ez válthat éjszakai fájdalomra.

Fontos célunk a mozgásterjedelem javítása, megtartása, a környező izmok erejének fejlesztése.

A McKenzie módszer a váll – vállövi komplexum műtét utáni rehabilitációjában is alkalmazható kiegészítő terápiaként, mivel segíti a gyors és rugalmas sebgyógyulást.

 

Bejelentkezem McKenzie tornára!

 

Életünk jelentős részét ülő helyzetben töltjük. Az iskolában, utazás és munka közben, otthon is nagyon sokat ülünk, gyakran monitor előtt, így nem meglepő, hogy a tartós nyaki fájdalmak fő oka a helytelen ülésre vezethető vissza. Az okostelefonok elterjedése még inkább rontott a helyzeten, használatukkor gyakran lehajtott fejjel ülünk, állunk.

Míg régen a magasan, nyújtózva dolgozók, tartósan fölfelé nézők pld. villanyszerelők, festők voltak a legérintettebb csoport a nyaki fájdalmak tekintetében, ma az ülő munkát végzők, és sajnos egyre gyakrabban a fiatalok.

A helyes ülés beállítása nem kifejezetten nehéz, viszont annak megtartása annál inkább, mivel a megszokott, rossz tartás a gerinc egészén okozhat eltéréseket. kép? helyes / helytelen ülés

A másik nagy csoport a fekvés, alvás közbeni rossz pozíció következtében kialakuló fájdalom. Bár a felgyorsult világunknak köszönhetően nem jellemző a napi 8 óra alvás, életünk kb. harmadát mégis ezzel töltjük. Gyakran említik pácienseim, visszatérő panaszként, hogy elaludták a nyakukat.

Ideális helyzetben a matrac és a párna kellően kemény ahhoz, hogy megtámasszon, és elég puha ahhoz, hogy pihentető testhelyzetet biztosítson. Nem véletlen, hogy mára a különféle típusú, méretű, keménységű matracok és párnák sokasága áll rendelkezésünkre, hogy kiválaszthassuk a legmegfelelőbbet. kép? helyes fekvés / párna

Véleményem szerint az ülés és a fekvés rendezése kiemelt helyet érdemel a tartásrendezés és az életmódbeli tanácsok tekintetében. Gyakran már a helyes pozíció felvétele is jelentős fájdalomcsökkentést eredményez. A nyaki fájdalmakhoz gyakran társul fejfájás, szédülés, hányinger, fülcsengés.

Ha ki kellene emelnem egy testtájat, ahol tartós fájdalom alakulhat ki a lelki okok, a stressz miatt, akkor az a nyak – vállöv régiója lenne.

Természetesen a nyaki fájdalmak kezeléséből sem maradhat ki a McKenzie terápia, a mozgással összefüggésben lévő panaszok esetén alkalmazom. Leghatékonyabb a nyaki gerinc területén lokálisan kialakuló, illetve az innen induló, vállba, kar irányába, lapocka felé sugárzó fájdalom, zsiborgás, zsibbadás rendezésére.

 

Az isiász, ülőideg gyulladás, ülőidegzsába a nervus ischiadicusról (ülőideg) kapta a nevét. A jelen kor, az ülő, mozgásszegény életmód hozománya.

Nem önálló kórképként tekintünk rá, hanem a gerinc ágyéki szakaszából eredő fájdalmak, tünetek együtteseként.

 

mckenzie_terapia-isiasz

 

A fájdalom jellegzetes, követi az ideg lefutását: derék – farizom, tompor tájék – a comb hátsó része – térd külső oldala – a külboka vonala, akár egészen a lábfejig. Kiterjedése változó. Köhögés, tüsszentés, hasprés, illetve bizonyos tesztek hatására a fájdalom provokálódik. Ez amiatt van, hogy az idegen ilyenkor fokozódik a nyomás.

Oka egészen változatos lehet, így itt is nagyon fontos a személyre szabott kezelés.

Konzervatív terápiával jól karban tartható. Az akut szakban, amíg a gyógyszeres terápia zajlik, fő feladatunk a pozícionálás, megtalálni azokat a testhelyzeteket, amik a legkevésbé fájdalmasak, a legpihentetőbbek. Meghatározzuk a kerülendő és tilos mozgásokat, valamint hogy milyen gyakorlatokkal kezdhetjük majd a mozgásterápiát.

Gyakran használunk szöveti technikákat, masszázst, amik célja a feszességek oldása, a keringés javítása az érintett területen. A McKenzie módszer speciális mozdulatai a gyulladás következtében letapadt ideget mobilizálják, és egyéb idegmobilizációs technikákat is bevethetünk a kezelések során.

Gyakran alkalmaznak helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekciót, amivel pontosan a fájdalom kiindulópontjába juttatható a hatóanyag. Fontos, hogy isiász esetén komplex kezelést kapjon, ne csak a tüneteket kezeljék. Ha kimarad a mozgásterápia, a javulás csak átmeneti lesz, a panaszai kiújulhatnak, a fájdalmak visszatérhetnek.

 

A lumbágó az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, nagymértékben képes befolyásolni a munkaképességet és az életminőséget. Az isiászhoz hasonlóan nem önálló kórképként, hanem tünetegyüttesként tekintünk rá.

Fájdalmas lehet az alsó háti szakasz, az ágyéki gerinc, a keresztcsont, illetve az ezen a területen elhelyezkedő izmok, inak, a kötőszövet.

Előfordulása nem korhoz kötött, minden korosztály érintett lehet, de gyakrabban fordul elő idősebb korban a degenerációk miatt, és kismamáknál a hormonális változások következtében kialakuló kötőszöveti folyamatok, és a súlynövekedés hatására.

A lumbágó az alsó gerincszakasz túlterhelésére, működési zavarára utal. Nem okoz érzészavart, és a fájdalom nem sugárzik az alsó végtagok felé. Köhögés, tüsszentés, hasprés, illetve bizonyos tesztek hatására a fájdalom provokálódhat.

Gyakran a hátizmok hirtelen fellépő, rossz mozdulatra jelentkező heves fájdalma, ami kényszertartást okozhat. A deréktájék nyomásra, ütögetésre érzékeny lehet. Kialakulhat lassan, fokozatosan, az évek alatt egyre komolyabb fájdalmakat okozva, de egy rossz mozdulat, nehéz tárgy emelése is kiválthatja a tüneteket.

A fájdalom reggel a legerősebb, majd később a nap folyamán enyhül, „bejáratódik”. Hátterében az egyoldalú terhelés, a kényszertartások, az izomerő egyensúly megbomlása áll. Gyakran több hétig, akár hónapokig is elhúzódik. Ha nem sikerül otthoni módszerekkel javítani állapotán, mihamarabb forduljon szakemberhez, mielőtt fájdalma krónikussá válna!

Az első lépés mindig a pontos diagnózis felállítása. Akut esetben pihentetés, a fizikai aktivitás csökkentése, a pozícionálás a feladatunk. A McKenzie terápia és egyéb manuálterápiás módszerek jelentős javulást hozhatnak a fájdalom csillapításában, és a kényszertartás megszűntetésében. A tartás rendezésével, a stabilizáló, erősítő, nyújtó és lazító gyakorlatok rendszeres végzésével jól karban tartható.

Nagyon fontos a tünetek kiújulásának megelőzése. Az ízületvédelem, az ideális súly megtartása, a mozgásszegény életmód kerülése, a helyes étrend, a dohányzás csökkentése / elhagyása mind segítenek ebben.

Forrás: Magyarországi McKenzie Intézet, Földi Gyula minősített McKenzie terapeuta

Szerző: Kutás Mercédesz

Egy rendelő, ami nem csak a panaszairól, hanem Önről szól!

2018 októberében a Batthyány tér közelében megnyitottunk 140 m2-es csendes és tágas gyógytorna rendelőnket, ahol 5 képzett gyógytornásszal várjuk Önt. Szakembereink átlagosan 13,8 év tapasztalattal és sokszáz gyógyult beteggel a hátuk mögött, kimondottan a felgyorsult élettel járó mozgásszervi panaszok kezeléseire szakosodtak.

Fáj a dereka, a háta mert kikészíti az ülőmunka? Megerőltette magát sportolás közben, vagy túl van egy műtéten és szeretne gyorsabban gyógyulni? Porckorongsérv, isiász, ízületi kopás fájdalma kínozza?

 

 

Gyógytornászaink az első konzultáción feltérképezik állapotát panaszait, és 100%-ban személyre szabott terápiával segítenek Önnek megszabadulni a fájdalmaitól. Gyógytorna, manuálterápia, Mckenzie terápia, Önnek nem kell válogatnia a kezelések közül mert ezt is Önre szabjuk!

Miért a Gyógytornászom.hu-t válassza?

Azért mert nálunk nem a problémái, hanem Ön van középpontban. A személye, a félelmei, a saját korlátai, céljai. Mindent figyelembe veszünk és empatikus gyógytornászainkkal a gyógyulás folyamata nem csak eredményes de örömteli is lesz. Ráadásul hozzánk online, néhány kattintással is be tud jelentkezni, anélkül, hogy telefonálnia kellene!

Görgessen lejjebb és olvasson a panaszokról, vagy válasszon egy Ön számára szimpatikus gyógytornászt és engedje, hogy segítsünk Önnel újra fájdalommentesen élni!

Nézzük a gyógytornászokat!

Így jelentkezhet be hozzánk

Rendelőnkbe könnyen, gyorsan bejelentkezhet és képzett, tapasztalt és kedves gyógytornászaink foglaltságától függően a kezelés hamarosan el is kezdődhet.

1. Időpontfoglalás

>> Ide kattintva << kérjen visszahívást tőlünk, vagy rögtön foglaljon időpontot online!

2. Konzultáció

Az első konzultáción átbeszéljük a panaszait, majd összeállítjuk a személyre szabott kezelési tervét.

3. A kezelés elindul

A terápiája, a megfelelő gyakorisággal és kezelésekkel elindul, egészen a gyógyulásig.

Szabaduljon meg a fájdalmaitól! Jelentkezzen be gyógytornászainkhoz online!
Nézzük az időpontokat!

Válasszon McKenzie terapeutáink közül!

Minden típusú fájdalomra van szakemberünk! Csak válassza ki, hogy ki a szimpatikus és foglalja le az első konzultáció időpontját hozzá, ahol a panaszait és a teljes kezelési tervet is részletesen átbeszélik!

Radványi Zsófia

7 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Akut sérülések ■ Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Sportrehabilitáció

Módszereim:

Funkcionális tréning ■ Gyógytorna ■ Lágyrész-és fascia kezelések ■ McKenzie terápia ■ Sportrehabilitáció ■ Triggerpont terápia

Bejelentkezés Zsófihoz!

Jobban megismerné Zsófit?

Nézze meg Zsófi bemutatkozó oldalát!

Fáczán Kata

5 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Derékfájdalom ■ Nyakfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Térdfádalom ■ Bokaficam, bokafájdalom ■ Kéz; csuklósérülések

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció, funkcionális tréning ■ TMI – Instrumentalis Manuálterápia ■ Strechning ■ Kinesio Taping

Bejelentkezés Mónihoz!

Jobban megismerné Katát?

Nézze meg Kata bemutatkozó oldalát!

Ziglerné Szőke Rita

17 év tapasztalat

Szakterületeim:

Derékfájás ■ Hátfájás ■ Nyakfájás ■ Befagyott váll ■ Gerinc eredetű problémák ■ Balesetek/törések utáni rehabilitáció

Módszereim: 

mManuálterápia ■ McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Trigger pont kezelés ■ Stretching

Bejelentkezés Ritához!

Jobban megismerné Ritát?

Nézze meg Rita bemutatkozó oldalát!

Apáthy Fruzsina

9 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Csípőfájdalom ■ Térdfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■ McKenzie módszer ■ Lágyrész mobilizáció ■ Fascia kezelés ■ Masszázs ■ Idősek esésprevenciója

Bejelentkezés Fruzsihoz!

Jobban megismerné Fruzsit?

Nézze meg Fruzsi bemutatkozó oldalát!

Molnár Georgina

9 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Porckorongsérv kezelés ■ Tartásjavítás ■ Térdfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■ Manuálterápia ■ Gyógymasszázs ■ McKenzie terápia ■ Sportrehabilitáció ■ Funkcionális tréning ■ Idegmobilizáció

Bejelentkezés Ginához!

Jobban megismerné Ginát?

Nézze meg Gina bemutatkozó oldalát!

Berczi Miklós

7 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Csipőfájdalom ■ Bokaficam, bokafájdalom ■ Állkapocsízületi fájdalmak ■ Tenisz és golfkönyök

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Állkapocsízületi gyógytorna ■ Terrier féle mobilizáció ■ Neurodinamika ■ Typaldos módszer

Bejelentkezés Miklóshoz!

Jobban megismerné Miklóst?

Nézze meg Miki bemutatkozó oldalát!

Varga Bernadett

4 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Gerincferdülés ■ Állkapocsízületi problémák

…stb

Módszereim:

Schroth módszer ■ Állkapocsízületi gyógytorna ■ McKenzie terápia ■ Kinesio Taping ■ Streching

Bejelentkezés Bettihez!

Jobban megismerné Bettit?

Nézze meg Betti bemutatkozó oldalát!

Tímár Judit

13 év tapasztalat

Szakterületeim:

Derékfájás ■ Hátfájás ■ Nyakfájás ■ Vállfájdalom ■ Gerinc eredetű panaszok

Módszereim: 

Gyógytorna ■ McKenzie terápia ■ Szegmentális stabilizáció ■ FDM ■ Taping

Bejelentkezés Judithoz!

Jobban megismerné Juditot?

Nézze meg Judit bemutatkozó oldalát!

Kutás Mercédesz

18 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Vállfájdalom ■ Gerincproblémák ■ Hátfájdalom ■ Csipőfájdalom ■ Bokaficam, bokafájdalom

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció ■ Funkcionális tréning ■ Fascia terápia ■ Tape terápia ■ Szegmentális stabilizáció

Bejelentkezés Mercihez!

Jobban megismerné Mercit?

Nézze meg Merci bemutatkozó oldalát!

Egy igazán otthonos rendelőben várjuk, a Batthyány térnél!

A Vitéz utca 9-ben vagyunk, a Batthyány térnél. Egy újépítésű ház 4. emeletén, távol a város zajától, világos, tágas, és nyugodt helyen várjuk Önt, hogy a gyógyulása, egyben kikapcsolódás is legyen!

Fényes és tágas rendelő

Márkás, minőségi eszközök

Higiénikus környezet

Igényes mosdó

135 m2 – 3 külön helyiség