A fizioterápia legfontosabb eleme: a gyógytorna

Mi a különbség a fizioterápia és a gyógytorna között? Mi az a gyógytorna és milyenek a mai gyógytorna technikák? Miért olyan fontos a gyógytorna? Ezekre, és további kérdésekre is válaszolunk az alábbi cikkünkben.

A gyógytornáról a legtöbb embernek a műtét vagy trauma után végzendő, kötelező torna feladatok jutnak az eszébe. Ez, a fizioterápia csoportjába tartozó módszer ma már jóval több annál, mint hogy egy gyógytornász szakember mozdulatokat diktál, amelyeket Önnek bizonyos ismétlésszámban el kell végeznie. A terápia során a terapeuta is aktív munkát végez, sokszor a manuális fogások nagyobb részét teszi ki egy kezelési alkalomnak.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi pontosan a fizioterápia és a gyógytorna?

A fizioterápia egy összefoglaló név, amely az orvosi terápiák természetes gyógymódjait foglalja magába. Azért természetes, mert fizikai és kémiai energiákkal gyógyít. A fizioterápiába tartozik a gyógytorna és a fizikoterápia. Míg utóbbi jellemzően csak kémiai energiákkal gyógyít, addig előbbi a mozgás által keletkezett (fizikai) energiákat hasznosítja.

A gyógytorna az egyik legismertebb módszer a mozgásszervi problémák konzervatív úton történő kezelésére. Mivel rendkívül komplex terápia, ezért sokféle sérülést, elváltozást és betegséget képes hatékonyan gyógyítani. Ma már azonban nem csak a gyógytornász által diktált gyakorlatokból áll egy ilyen kezelés. A gyógytornászok folyamatosan fejlesztik önmagukat, különböző, posztgraduális képzéseken vesznek részt és újabb és újabb technikákat vetnek be a páciens gyógyulása érdekében. Igen elterjedt és modern eljárásnak számítanak a lágyrész technikák, amelyekkel pozitívan befolyásolják a terápiák kimenetelét. Sokszor egy-egy gyógytorna alkalom a terapeuta aktív munkája, hiszen manuális fogásokkal igyekszik hatni például az izmokra, ízületekre vagy a fasciákra.

Milyen új gyógytorna technikák léteznek?

Az alábbiakban részletezzük a gyógytornászok által alkalmazott, legújabb fizioterápiás eljárásokat.

Fascia terápia – FDM kezelés

A fascia/FDM terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az azt kiváltó okot. Az FDM egy rövidítés, amely az alábbi fogalmakat takarja:

F, mint fascia: A fascia a (fent is említett kötőszövet) a kezelés alapja. Mivel a fascia behálózza egész testünket, ezért erre a kötőszövetre gyakorolt fogásokkal más szövettípusokon is jótékony hatást érünk el, például idegeken, szerveken, csontokon és az ízületeken is egyaránt.

D, mint disztorzió: A kezelés hatékonyan oldja a kötőszövet beszűkülése okozta panaszokat.

M, mint modell: Az FDM terápia egy gondolkodási modell, egy komplett látásmód, amelyet a gyógytornászok külön szakmai képzésen sajátítanak el. A modell lényege, hogy a terapeuta alaposan megfigyelje és felmérje a páciense fájdalmát és annak jellegét, tehát mindent, amit tudni kell róla. Csak ezek tudatában kezelheti 100%-os sikerrel a probléma forrását.

Manuálterápia

A fizioterápia speciális technikája ez a manuálisan (kézzel) végzett gyógyító módszer, amely a mozgató szervrendszer funkcionális működészavarait lokalizálja, majd analizálja a kialakult funkcionális zavarokat. Ez után különböző, manuálisan kivitelezett fogásokkal csillapítja a fájdalmat és mobilizálja az ízületet, amelynek hatására javul az ízületek mozgástartománya és az izmok merevsége is oldódik.

Trigger pont kezelés

Általában a manuálterápia része a trigger pont kezelés. Trigger pontnak nevezzük azokat a csomókat, amelyek az izomban vagy a fasciában (kötőszövet) alakultak ki. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra azonban jól meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom. A módszer lényege, hogy a befeszült izmokban ezeket a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki nem csak odafigyel Önre, de megfizethető áron is dolgozik? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be online!

Köpöly

A fizioterápia nem manuális technikái közé tartozik a köpölyözés. A köpölyözés során harang formájú eszközökkel vákuumot képeznek a bőrön, amellyel egyfajta masszázst végeznek az érintett területen. Ez nem csak lazítja a szöveteket, de az összetapadások feloldásában is segít. Nem csak kötőszöveti kezelésben hatékony, hanem különösen hasznos módszernek bizonyult a hegkezelésben is.

köpöly készlet

Szegmentális stabilizáció

Kifejezetten hatékony eljárás a fizioterápia módszerei között a szegmentális stabilizáció nyak, hát-és derékfájdalom esetén. Ezek a nagy ismétlésszámú gyakorlatok egyaránt hatnak a felületes, de legfőképp a mély izmokra is, amelynek köszönhetően javul a szegmentális stabilitás. A feladatok nem csak kímélik az ízületeket, hanem segítenek megelőzni a későbbi túlterhelés okozta fájdalom kialakulását.

Kinesio tapeing technika

A fájdalomcsökkentésben és a tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. Ez a technika egy mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. A tapasz pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását.

Miért a legfontosabb fizioterápiás eljárás a gyógytorna?

A gyógytorna azért is olyan kedvelt módszer a fizioterápia eljárásai között, mert mindig igazodik az Ön aktuális állapotához. Mivel egy szakképzett gyógytornász már nagyon sok képességgel rendelkezik, ezért a kezelések során alkalmazott technikákkal minden típusú és állapotú szövetre pozitív hatással lehet. A gyógytorna elengedhetetlen a műtétek és traumák utáni rehabilitációban is.

Egy megfelelően felépített gyógytorna:

  • javíthatja az izomegyensúlyt
  • lazíthatja a merev, görcsös izmokat/fasciát
  • csökkentheti a fájdalmat
  • hatékony lehet a megelőzésben (pl.: csontritkulás)
  • pozitívan befolyásolja a közérzetet

Fontos kiemelni azonban, hogy a gyógytorna sikeressége nem csak a terapeután múlik. Ez egy olyan folyamat, amely a gyógytornász és a páciens közös munkáját igényli. Tehát a gyógytornászok által betanított feladatokat Önnek is végeznie kell napi/heti rendszerességgel annak érdekében, hogy a terápia eredményes legyen.

Hogyan zajlik egy gyógytorna kezelés egy magán gyógytorna rendelőben?

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászai az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végeznek, amelynek során igyekeznek a panaszt kiváltó okot megtalálni. Az állapotfelmérés első lépcsőfoka az anamnézis felvétel. Ennek során részletesen, mindenre kiterjedően kikérdezik Önt a panaszáról, annak kiváltó okáról, jellegéről, egyéb kórelőzményekről, kedvelt mozgásformákról, tehát mindenről, amely segít, hogy a gyógytornász teljes képet kapjon a probléma forrásáról.

Az anamnézis felvétel után következik a megtekintés. Fontos kiemelni, hogy az állapotfelmérés ezen szakasza fehérneműben történik annak érdekében, hogy a testen kialakult eltérések láthatóvá váljanak. Megtekintés során a gyógytornász minden irányból megvizsgálja például a testtartást, az ízületek helyzetét, illetve a vázizomzat állapotát már itt is megfigyeli. Ez ugyanis hasznos lehet a későbbi, fizikális vizsgálathoz. Miközben a látottakat lejegyzeteli, Önnel is megosztja, hogy mit lát. Ha eltérést talált, részletesen elmagyarázza, pontosan hogyan is kell ezt elképzelni, és hogy miért alakulhatott ez ki.

A megtekintést fizikális vizsgálat követi. A fizikális vizsgálat a panaszos területtől függően történhet állva, ülve és fekve is. A terapeuta olyan funkcionális teszteket végez, amelyekkel felméri az adott ízület és izomcsoport állapotát. Vizsgálja többek között az izomerőt, az ízületek mozgásterjedelmét, az izmok feszességét, nyújthatóságát. A gyógytornász itt is mindig tájékoztatja Önt a következő lépésről, elmagyarázza mi fog történni és mit érezhet a vizsgálófogás közben.

Ha megtaláltuk az okot az anamnézis felvétellel, a megtekintéssel, valamint a fizikális vizsgálattal, a gyógytornász ezek alapján egy mozgásszervi diagnózist állít fel. Erre alapozva a gyógytornász egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet szintén egyeztet Önnel.

gyógytorna

Az állapotfelmérés végén a kezelés is elkezdődik.

A passzív részben a terapeuta speciális kezelőfogásokkal célozza meg a probléma forrását. Ezek lehetnek csavarások, nyújtások, ellenállással szemben végzett apró mozgások, vagy akár az izomzat fellazítása. Az aktív részben a panaszos területet célzó gyógytorna gyakorlatokat diktál Önnek a gyógytornász, amelyeknél ügyel a helyes kivitelezésre. Ezeket a feladatokat be is tanítja Önnek, ugyanis otthonában rendszeresen el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében.

Gyógytornával hétről-hétre érezheti a panaszai enyhülését, amelyeknek köszönhetően a mindennapok könnyebbé válhatnak, lerövidülhet a gyógyulási idő és akár a kedvelt sporttevékenységét is folytathatja.

A Gyógytornászom.hu-t már nem csak a Vitéz utcában (Buda) találja meg, hanem a Bajcsy-Zsilinszky úton (Pest) is várják Önt terapeutáink, akikkel már 2-3 napon belül megkezdheti a közös munkát.

Szeretne részesülni egy mai, modern fizioterápiás kezelésben? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legmodernebb technikákkal fogják kezelni az Ön panaszát! ↓