Mélyvénás trombózis után: így segít a gyógytorna

Mélyvénás trombózis után már nagyon rövid időn belül megkezdődhet a testmozgás. Azonban nem mindegy, milyen mozgásformát választ, valamint az első néhány alkalom során elengedhetetlen a szakember felügyelete az alsó végtag túlterhelésének elkerülése érdekében.

Hogyan segít a gyógytorna mélyvénás trombózist követően? Mivel jár, ha nem veszi igénybe egy szakember segítségét? Pontosan mi vár Önre egy ilyen kezelésen? Ezekre a kérdésekre választ kaphat cikkünk első felében, majd a mélyvénás trombózisról is olvashat egy rövid összefoglalót.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A mélyvénás trombózis utáni speciális gyógytorna

Mélyvénás trombózis után minél hamarabb érdemes megkezdeni a testmozgást, ez ugyanis nem csak a regenerációban segít, hanem fontos szerepet játszik egy újabb trombózis megelőzésében. Fontos azonban, hogy az érintett végtagot semmiképp ne terhelje túl!

A kezdeti időszakban mindenképpen ajánlott a szakember által vezetett gyógytorna, ugyanis egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze Önnek, amely megfelelő terhelést ad az alsó végtagra.

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb rehabilitációs eljárása a mélyvénás trombózisnak, ugyanis a mozgás által (amely alapvető képességünk) serkenti a keringést, ezáltal segít a megelőzésben is.

A gyógytornászok speciális, vénás tornát alkalmaznak a kezelések során, amelyben légzőgyakorlatok és az alsó végtag mozgatása váltják egymást, meghatározott sorrendben. A gyakorlatsornak köszönhetően a vénás visszaáramlás fokozódik azáltal, hogy kihasználjuk a gravitációt, a mélylégzést és a láb izompumpa funkcióját.

A terapeuták szerepe nem csak a feladatok diktálása és azok betanítása. A gyógytornászok alapvető életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyeket betartva, megelőzheti egy újabb trombózis kialakulását, valamint a sporttevékenység kiválasztásában és ütemezésében is segítséget nyújthatnak.

A mélyvénás trombózis lehetséges szövődményei gyógytorna hiányában

Ha mélyvénás trombózis után a testmozgást nem gyógytornász felügyelete mellett kezdi meg, nagy eséllyel túlterhelheti alsó végtagját, amely újabb fájdalomhoz és lábduzzanathoz vezethet. A rehabilitációs idő ez által jelentős mértékben megnyúlhat, tehát később térhet vissza a megszokott hétköznapokba.

Mivel a gyógytorna serkenti a vénás keringést, ezért annak hiányában akár egy újabb mélyvénás trombózis is kialakulhat.

A mélyvénás trombózis gyógytornája egy budapesti, professzionális rendelőben

Mélyvénás trombózist követően még a gyógytorna megkezdése előtt, elengedhetetlennek tartjuk az alapos kivizsgálást. Éppen ezért rendelőnkben először is egy 1 órás állapotfelmérésben lesz része. Olyan részletes kivizsgálást végzünk, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük aktuális panaszairól, a mélyvénás trombózis lefolyásáról, valamint az ezzel kapcsolatos orvosi dokumentumait is áttanulmányozzuk.

Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk többek között a végtagkülönbséget is, például azért, hogy duzzadtabb-e az érintett vádli. Ez után következik a fizikális vizsgálat, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérjük az izomzat és a kötőszövet állapotát. Ezek alapján egy egyéni kezelési tervet dolgozunk ki, amelyet Önnel is ismertetünk.

Már az állapotfelmérés végén megkezdődik a gyógytorna, amely jellemzően a vénás torna betanításából áll. A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

A mélyvénás trombózis után hozzánk érkezett pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első 2-3 alkalom után jelentős mértékű javulásról számolt be. A láb duzzanata csökkent, a fájdalom enyhült és a szakember által felügyelt, fokozatosan adagolt terhelésnek köszönhetően nem féltek egy újabb trombózis kialakulásától.

Tudta?

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink professzionális kezeléseit már nem csak a Batthyány térhez közel, hanem a pesti oldalon, a Nyugati térnél is igénybe veheti, valamint rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

A mélyvénás trombózis és tünetei

Ha az alsó végtag mélyen futó vénáiban vérrög alakul ki, akkor mélyvénás trombózisról beszélünk. A vérrögök (trombusok) tulajdonképpen az erekben kialakult plakkok, amelyek a lelassult keringés miatt rakódnak le. Mivel a trombus akadályozza a keringést, ezért számos, komoly probléma alakulhat ki.

keringés a lábban
Egészséges vénás keringés, plakkok képződése, vérrög leszakadása.

Fontos tehát, hogy ha az alábbi tüneteket észleli, mindenképpen forduljon orvoshoz, lehetőleg a legrövidebb időn belül!

 • a láb bedagadása (ödéma)
 • az alsó végtag melegsége
 • a láb kékes-vörös elszíneződése, amely nyomásra halványul
 • izomláz-szerű fájdalom az alsó végtagban
 • heves fájdalom az erek környékén, azok megduzzadása, érzékenysége

Előfordulhat azonban, hogy a mélyvénás trombózis tünetmentes zajlik le, és ha a vérrögök leválnak, azok a véráram útján a tüdőbe kerülhetnek, ezáltal tüdőembóliát okozhatnak. Az alábbi tünetek esetén AZONNAL HÍVJON MENTŐT:

 • hirtelen fellépő köhögő roham
 • légszomj/nehézlégzés
 • heves mellkasi fájdalom, szorítás
 • kisugárzó fájdalom: vállba, karba, hátba, állkapocsba
 • véres köpet
 • szédülés

Mélyvénás trombózis utáni kezelés gyógytornászaink segítségével

A mélyvénás trombózis rizikófaktorai

A mélyvénás trombózis hátterében számos ok meghúzódhat, azonban mivel ezek észrevétele sokkal nehezebb, ezért a rizikófaktorok kiiktatására érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni.

 • vérrögképződést fokozó gyógyszerek (pl.: fogamzásgátló)
 • genetikai hajlam trombózis kialakulására (véralvadási zavar)
 • tartós ülés, mozdulatlanság (pl.: utazás, hosszú ideig tartó ágyban fekvés)
 • betegségek, amelyek a trombózis kialakulásának esélyét fokozzák (pl.: daganatos megbetegedések)
 • a véna sérülése
 • várandósság
 • túlsúly
 • dohányzás
 • kor (60 év felett)
 • műtéti beavatkozások

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfelelően betanítja Önnek a vénás tornát? Tekintse meg gyógytornászaink bemutatkozóit, majd néhány kattintással jelentkezzen be az Ön által választott szakemberhez!

A mélyvénás trombózis megelőzése

Az alábbiakban olvashatja gyógytornászunk 5 fontos tanácsát a mélyvénás trombózis megelőzésére:

 1. Hosszantartó ülés/ülőmunka esetén lehetőleg 2 óránként álljon fel, mozogjon, sétáljon, nyújtsa le izmait.
 2. Ülés közben minél többször mozgassa át lábát, lábfejét.
 3. Bármilyen beavatkozásról is legyen szó, mindenképpen kérje gyógytornász szakember segítségét, aki az Ön állapotához mérten összeállít egy személyre szabott, rendszeres gyógytorna gyakorlatsort.
 4. Ha felmerül a trombózisra való hajlam (pl.: genetika, gyógyszerek), semmiképp ne hagyja ki a szűrővizsgálatokat, amelyekkel időben diagnosztizálható a probléma.
 5. Végezzen testmozgást hetente többször, és ügyeljen az egészséges életmódra (például kerülje a dohányzást).

Mélyvénás trombózisa volt? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszainak kezelésében!  ↓