Bemutatkozó: Mudela Mercédesz – Gyógytornász


MAGAMRÓL

Már gyerekkoromban is foglalkoztatott az emberi test működése és anatómiája, majd később is úgy éreztem, hogy az egészségügyben képzelem a jövőm. Fontos számomra az egészséges életmód, a megfelelő étkezés, rendszeres sport, éppen ezért választottam a gyógytornász szakmát.

Tanulmányaimat Kolozsváron kezdtem, majd mesterképzéssel folytattam a Semmelweis Egyetemen. Az elmúlt években számos szakmai tapasztalattal rendelkezem mozgásszervi betegségek területén, emellett igyekszem folyamatosan képezni magam. A szívemhez legközelebb álló terület a gerincet érintő problémák felmérése és kezelése.

Munkám során azt vallom, hogy minden egyes páciens egyedi és komplex kezelést igényel. Minden esetben személyre szabott kezelést készítek, figyelembe véve a páciens sajátos igényeit, korlátait és céljait. Módszerem a holisztikus megközelítésen alapul, amely magába foglalja a fizikai gyakorlatokat, manuálterápiát, illetve a betegoktatást is.

Szakterületeim

 • Gerincferdülés (scoliosis), Scheuermann betegség kezelése
 • Testtartás korrekció: helytelen testtartás, hanyagtartás, ülő munka és mozgásszegény életmód okozta fájdalmak kezelése, megelőzése, ergonómiai tanácsadás.
 • Akut és krónikus derék-, hát, nyakfájdalom felmérése és kezelése.
 • Csípőízületi-, csípőtáji fájdalmak: kopásos megbetegedések; túlterhelés okozta sérülések, izomfájdalmak; izomdiszbalanszok.
 • Sportrehabilitáció, sportba való visszatérés.
 • Térdízületi panaszok: porckopás, túlterhelés okozta fájdalmak, térdszalag-és meniscus sérülések.
 • Boka sérüléseinek rehabilitációja

Tanulmányaim

 • 2022-2024 – Maitland Koncepció szerinti manuálterápia
 • 2019 – Modern Scoliosis Terápia Schroth szerint
 • 2016- 2018 – Semmelweis Egyetem- Msc Fizioterápia szak
 • 2012-2015 – Babes-Bólyai Tudományegyetem- Bsc Gyógytornász szak

Kezeléseim

 • Manuálterápia ( Maitland koncepció szerint)
 • Gerincferdülés és Scheuermann betegség kezelése Schroth módszerrel
 • Neurodinamika (idegmobilizáció)
 • Funkcionális tréning
 • Gyógytorna
 • Sportrehabilitáció
Luca magán gyógytornász

Amiben segíteni tudok a hozzám fordulóknak:


Gerincferdülés (scoliosis), Scheuermann betegség

Scoliosisnak vagy gerincferdülésnek nevezzük a gerinc oldalirányú elhajlását, mely gyakran jár együtt az érintett szakaszon csigolya csavarodással (rotációval), aminek következtében a háti szakaszon úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon ágyéki púp alakul ki. A deformitással ellentétes oldalon pedig völgy alakul ki. A gerincferdülés által okozott görbület miatt a gerinc biomechanikai egyensúlya megváltozik, ami instabilitást és túlzott stresszt eredményezhet a gerincoszlop egyes részein. Emellett testtartási asszimmetriát, későbbiekben pedig fájdalomhoz vezethet.

Így segít a gyógytorna:

leghatékonyabban egy német terápiával, a Schroth-módszerrel tudjuk kezelni a gerincferdülést. Ennek a lényege, hogy egy kikorrigált helyzetben erősítjük az izmokat, így a különböző aszimmetriákat az izmok segítségével húzzuk vissza a normál helyzetbe. A gyógytorna pedig segíthet a merevség csökkentésében, a mozgásterjedelem növelésében, valamint a testtartás javításában.

Derékfájdalom

Napjainkban ez egy nagyon gyakori tünet, kialakulásához több tényező is hozzájárulhat. Leggyakrabban rossz testtartás, túlzott terhelés vagy rossz mozdulatok végrehajtása okozhatja, például nehéz tárgyak emelésekor vagy hirtelen fordulatoknál, a derék izmait és szalagjait túlterhelhetjük, ami derékfájdalomhoz vezethet. Ezen kívül az izomzat gyengesége vagy izomegyensúly felbomlása csökkentheti a gerinc stabilitását, ami fájdalomhoz és diszkomfortérzethez vezethet a derék területén. De a mozgásszegény életmód, szervi eredetű problémák vagy a gerincet érintő patológiák is derékfájdalomhoz vezethetnek.

Így segít a gyógytorna:

A gyógytorna során specifikus izomzat erősítő és stabilizáló gyakorlatokat végezünk a derék környékén lévő izmok megerősítése érdekében. Ez segíthet a gerinc stabilizálásában és a helyes testtartás fenntartásában. A Maitland manuálterápia keretében végzett specifikus ízületi mobilizációs technikák pedig segíthetnek a derék környékén lévő ízületek mozgásterjedelmének növelésében, a merevség és gyulladás csökkentésében, ami aztán enyhítheti a fájdalmat és javíthatja a funkcionális teljesítményt.

Porckorongsérv

A porckorong egy rugalmas porcszerkezet, amely a gerincoszlop csigolyái között található, és ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Ezek a korongok fontos szerepet játszanak a gerinc stabilitásában és mozgásában. Amikor a porckorong sérül, például túlzott terhelés vagy mozgás hatására, a belső része kitüremkedhet a külső, merevabb részből. Ez akkor okoz problémát ha a kitüremkedett rész nyomást gyakorol a közeli idegekre vagy a gerincvelőre. Ilyenkor a páciens fájdalmat, zsibbadást vagy gyengeséget érezhet a sérvvel érintett területen vagy az ahhoz kapcsolódó testrészekben.

Így segít a gyógytorna:

Először fontos a fájdalom vagy a zsibbadás csökkentése, ilyenkor alkalmazható az idegmobilizáció és/vagy a manuálterápia. Ezt követően specifikus gyógytorna gyakorlatok erősíthetik a hát- és hasizmokat, ez segíthet csökkenteni a porckorongsérv okozta nyomást és feszülést a gerinc körül.

Nyak-, vállövi-, és felső hátfájdalom

A hosszú ideig tartó helytelen fej-és testtartás, előredőlt vállak, jelentős stresszt és terhelést jelenthetnek a nyaki és felső háti területekre, ami hosszabb távon fájdalmat, izomfeszülést/ merevséget okozhat. Ezen kívül a nyaki és háti porckorongok degeneratív elváltozása, stressz, ízületi gyulladás, sportbalesetek is okozhatnak fájdalmat és kellemetlenséget a nyaki és felső háti gerincben.

Így segít a gyógytorna:

Első körben manuálterápiával és egyéb lágyrész technikával segítünk az ízületek és izmok lazításában, a mozgásterjedelem növelésében, majd gyógytornával az izmok erősítésében és a helyes testtartás fenntartásában.

Tartáskorrekció

A helyes testtartás és mozgás segíthet optimalizálni az izom- és ízületi funkciókat, valamint csökkenteni a terhelést a gerincoszlopon és más testrészeken. Ez a folyamat általában magában foglalja az egyén testtartásának és mozgásmintáinak elemzését, majd az esetleges eltérések vagy hibák azonosítása után célzott módszerek alkalmazását a helyes testtartás és mozgás kialakítására.

Így segít a gyógytorna:

Először is fontos a törzs izmainak az erősítése, hiszen ezek az izmok segítenek a fenntartani a megfelelő testtartást. Ezen kívül  a gyógytorna része az is, hogy a pácienseket megtanítjuk a helyes testtartásra és testmechanikára az ülés, állás, és a járás során. Ezek az ismeretek segíthetnek a helyes testtartás fenntartásában mindennapi tevékenységek során. A különböző lágyrész technikák pedig a rossz tartásból adódó feszes izmok oldására szolgálnak, szintén megkönnyítve a helyes testhelyzet fenntartását.

Térdízületi fájdalmak

A térdízület az egyik legnagyobb terhet viselő ízület a testben, és a mindennapi tevékenységeink során folyamatosan terheljük. Járáskor hat ízületi felszín mozdul el egymáshoz képest, amelyet nagy erejű, valamint apró izmok hoznak mozgásba és a szalagrendszer harmonizál. Ennek az összetett rendszernek egy kisebb eltérése is fájdalmas panaszokhoz vezet.

Így segít a gyógytorna:

A gyógytorna olyan gyakorlatokat foglal magában, amelyek célzottan erősítik a térdet körülvevő izmokat, amelyek segíthetnek csökkenteni a térdre nehezedő terhelést és nyomást, ezáltal enyhítve a fájdalmat. Ezen kívül fontos az egyensúlyfejlesztés, illetve a stabilizáló gyakorlatok, ami segíthet megelőzni a további sérüléseket és fájdalmakat.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Mudela Mercédesz – Gyógytornász

Luca magán gyógytornász