gerincfájás

A gerincfájás típusai, okai és kezelései

A gerincfájás sokak mindennapjainak részét képezi. Vannak, akik egyenesen megtanulnak együtt élni az állandó, vagy visszatérő fájdalommal, mondván, ez a korral, vagy épp az életmóddal jár. Valójában attól függően, a gerinc melyik szakaszán jelentkeznek tünetek, a gerincfájás több típusát és okát különböztethetjük meg.  Ezek eltérő kezeléseket is kívánhatnak. Az alábbiakban a leggyakoribbakat gyűjtöttük össze.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gerincfájás típusai

A gerincfájás vagy másnéven gerincfájdalom hátterében több dolog is állhat. Leggyakrabban a mozgásszegény életmód, vagy a helytelen testtartás elsősorban a hosszantartó egy testhelyzetben eltöltött idő vált ki fájdalmas tüneteket. Ilyenkor a gerincre és a csigolyák közti porckorongokra egyoldalú nyomás nehezedik. Ez a porckorongok előboltosulásához, végül pedig porckorongsérvhez vezethet.

Gerincsérv alatt valójában porckorongsérvet érthetünk, melynek típusait elhelyezkedésük alapján különböztethetjük meg. Az ülő-és mozgásszegény életmód, valamint a gerinc anatómiája életmód miatt a nyaki és ágyéki porckorongsérv a két leggyakoribb típus. A gerinc háti szakaszán mindössze 2%-ban alakul ki sérv. A számítógép előtt ülve a deréktáji, ágyéki szakaszra nehezedik a legnagyobb teher, amit egy ergonomikusan kialakított székkel, vagy deréktámasszal csökkenthetünk. A nyaki szakaszra nehezedő nyomást a monitorunk elhelyezésével enyhíthetjük. Ha aktívan számítógép előtt dolgozik, igyekezzen képernyőjét szemmagasságba állítani a nyakfájás megelőzésének érdekében!

A nyaki gerincsérv kialakulásának okai

A nyaki gerincsérv leggyakrabban az 50 év feletti korosztályt érinti, de a nőknél is nagyobb arányban fordul elő, mint a férfiaknál. Habár a gerinc egy rövidebb szakaszáról van szó, valójában mégis ez az egyik legmozgékonyabb és legnagyobb terhelésnek kitett része is. A nyaki gerincfájás okai között előkelő helyet foglal el a gyakori fej előre hajtás, lefelé nézés. Ezt a számítógépes munkát végzők talán túl jól is ismerik.

A gerincsérvet nem minden esetben jelzi azonban nyakfájás. A testünkre általános érvényű igazság, hogy minden mindennel összefügg, ami a gerincre és a hát izmaira különösen igaz. Tünetei között előfordul ugyan a gerincfájdalom, de a nyak mozgásának beszűkülése, valamint a lapocka környékén, a hátban vagy karban jelentkező izomfájdalom és feszülés is okot adhat egy kivizsgálásra. Nem utolsó sorban a szédülés és a gyakori fejfájás is intő jel lehet.

A nyak, a vállak és a felső hátizmok problémái okozhatnak erős fejfájást is, ami csak ideiglenesen enyhíthető gyógyszeres kezeléssel. Ahhoz, hogy a probléma teljesen megszűnjön, a gyökerét kell megkeresni. Ebben segítséget nyújthat egy képzett gyógytornász is, aki a panaszok és egy részletes fizikai vizsgálat alapján javasolhat kezelést, vagy további kivizsgálást.

Az ágyéki gerincsérv és az isiász

Az ágyéki gerincsérv kialakulásában is nagy szerepet játszik az ülés, ami végigkíséri a napjainkat. A monitor előtt ülve nemcsak a nyakra, hanem a gerinc alsó szakaszára is komoly nyomás nehezedik, amin csak ronthat egy nem megfelelő ülőalkalmatosság. Sokan hagyományos irodai széküket fitnesz labdára cserélve igyekeznek egészségesebb életmódra váltani. Ezek a labdák kialakításuknak köszönhetően folyamatos mozgásban tarthatják az alsó hátizmokat. Ez hosszú távon javíthatja a tartást is és leveheti a terhet az ágyéki gerincszakaszról is. Fontos azonban tudni, hogy fokozatosan érdemes áttérni a nagylabda használatára, mivel a passzív ülésből aktív izommunkára váltani igen fárasztó egy egész napon keresztül!

A derékfájás, ami az alsó végtagokba, a lágyékba, a farizomba és a csípőbe is kisugározhat jellemző tünete az ágyéki gerincsérvnek. Hatására gyakran nehézzé, fájdalmassá válnak bizonyos mozdulatok, például a hosszan tartó ülés, a lehajolás, vagy épp a hátra hajlás. A porckorong kitüremkedő része az idegeket is nyomhatja, így érzékzavart, zsibadást, vagy bizsergést is érezhetnek a sérves betegek.

gerincfájás - ágyéki gerincfájás
Kép forrása: martinhealth.org

A háti gerincfájdalom okai

A háti gerincsérv ugyan a legritkább típus, azért mégis előfordulhat. Leggyakrabban egy hirtelen mozdulat, vagy egy nehéz súly emelése váltja ki, de csak ritkán és súlyos esetben okoz panaszokat. A gerincfájdalom csak egy tünet a sok közül, amivel jelentkezhet. Legtöbbször háti, mellkasi fájdalommal társul, amit azonban a szív, a tüdő, a gyomor és az epeútrendszer betegségei is okozhatnak. Ha ilyen tüneteket észlel, mindenképp konzultáljon szakemberrel!

Gyógytornászaink akik gerincfájdalmat kezelnek

A gerincfájás kezelése

Attól függően, hogy pontosan hol jelentkezik a gerincfájás, illetve áll-e komolyabb gond a hátterében, többféle kezelési módja létezhet. A fájdalom és az esetleges gyulladás kezelésére, ami a gerincsérv kialakulása miatt jelentkezhet többnyire fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket alkalmaznak. Ezek képesek a tünetek enyhítésére, a betegség akut szakaszában pedig fontos részét képezik a kezelésnek, a probléma okát viszont nem tudják megoldani.

A mozgás nemcsak a gerincfájdalom megelőzésében, hanem annak kezelésében és a sérvesedett porckorong eredeti állapotába történő visszaállításában is segíthet. A gyógytorna hatékony kezelési módot nyújt a gerincfájdalom megszüntetésére, akár sérvről van szó, akár az ülőmunka következtében kialakult kezdeti problémákról.

Ha hátfájás, nyakfájás, vagy derékfájás kínozza, a megfelelő mozgásformák segítségével néhány alkalom után enyhülhetnek panaszai. Hosszú távon gyógytorna segítségével akár meg is szüntethetők a gerincfájás tünetei.

A megelőzésnek és a kezelés időben való elkezdésének azért is van különösen fontos szerepe, hogy elkerülhetőek legyenek a sebészeti beavatkozások. Súlyos esetben ugyanis csak egy műtét segíthet. Azonban az sem kerülheti el a gyógytornát, akinek erre van szüksége. Az izmok megerősítésében és a mozgásterjedelem visszaállításában ugyanis csak a megfelelő mozgás, például a McKenzie torna segíthet.
Ha gyógytornászra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon, vagy online és foglaljon időpontot szakképzett gyógytornászainkhoz! A különleges helyzetre való tekintettel videóhívásos és személyes gyógytornát is biztosítunk.

Gerincpanasza, sérve, fájdalma van? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibb az Ön gerincpanaszának gyógyításában!  ↓