sarokfájdalom

Sarokfájdalom / sarok csont fájdalom okai és kezelése gyógytornával.

3/5 - (2 szavazat)

Sarokcsont fájdalmat sok, egészen ártatlan dolog is kiválthat. Okozhatja egy rossz lépés, egy kényelmetlen cipő, vagy futás, túrázás, esetleg álló munka miatti túlerőltetés is. A sarokcsont fájdalom legtöbb esetben hamar és magától megszűnik, esetleg egy kis pihentetés hatására múlik el. A sarokcsont viseli magán a lábfej csontjai közül a legnagyobb terhet, így járás, futás, vagy ugrással járó sportok, tánc közben is megsérülhet. Ha a sarokfájdalom néhány napon belül nem szűnik meg magától, érdemes szakembert felkeresni vele. Kezelés nélkül a fájdalom ugyanis könnyen megkeserítheti a mindennapjainkat. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógyortna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

A sarokcsont fájdalom kialakulásának lehetséges okai

Összeszedtük és részleteztük, hogy mik lehetnek a sarokcsont fájdalom lehetséges okai.

A sarok túlterheltsége

Az álló munkát végzők körében fordul elő leggyakrabban a sarokcsont fájdalomnak ez a fajtája. Mivel állás közben a lábfejek és a sarkak tartják egész testsúlyunkat, a csontot körülvevő kötőszövetek, illetve a talp izmai és szalagjai fokozatosan alkalmazkodnak a terheléshez. Fokozza a sarok túlterheltségét a nem megfelelő lábbelik, például túl lapos cipők, vagy papucsok viselése is. Ez a kötőszövetek megvastagodásához vezethet, ami fájdalommal is járhat. 

sarokcsont fájdalom cipő miatt

Sarkantyú kinövése

A sarokcsonti kinövés, más néven sarkantyú is okozhat fájdalmat. Ekkor a problémát egy a sarokcsontnál található szalag tapadási pontján kialakuló csonthártyagyulladás okozza. Attól függően, hogy hol és milyen jellegű fájdalmat érezhetünk, eltérő betegség is állhat a tünetek mögött. 

Az úgynevezett Haglund sarok a sarokcsont hátsó-felső peremén jön létre és nyomás hatására okoz fájdalmat. A panaszok általában cipő viselésekor jelentkeznek, mivel annak sarokrésze a kinövéshez szorítja a mellette található lágy részeket. Albert-kórnak nevezzük az Achilles-ín előtt található tömlő gyulladását. Ez általában túlterhelés miatt alakul ki. Gyulladáscsökkentőkkel és pihentetéssel enyhíthető a fájdalom. Ahhoz, hogy végleg elmúljanak a panaszok azonban a probléma okát is meg kell találni. 

Sarokcsont fájdalom bokasérülés, vagy szalag sérülés miatt

A boka izmai és szalagjai nemcsak testünk stabilitásáért felelnek, hanem a lábfej mozgékonyságáért is. Ez az összetett rendszer igen sérülékeny és könnyen előfordulhat, hogy a sarokcsontban jelentkező fájdalmat valójában a boka, vagy a bokaszalagok sérülése váltja ki. Ha erre nem derül fény és kezelése nem kezdődik meg, akkor csak a tüneteket enyhítheti, de a probléma kiváltóokát valójában nem szüntetheti meg. 

Ha hosszú ideje kínozza boka, vagy sarokcsont fájdalom, jöjjön be rendelőnkbe és gyógytornászaink segítenek a probléma megszüntetésében! A terápiát minden esetben egy alapos fizikális vizsgálattal kezdjük, melynek segítségével és az ön által elmondott panaszok alapján további vizsgálat kérhető, vagy megkezdhető a kezelés. Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhet fájdalma. Sok esetben akár műtét nélkül is megszüntethető annak kiváltó oka. 

Foglaljon hozzánk időpontot online, vagy hívjon minket telefonon a 06 30 50 50 50 3-as telefonszámon minden hétköznap 9-17 óra között!

sarokcsont fájdalom

Sarokcsont fájdalmat okozó betegségek

Sarokcsont fájdalmat okozhat a csontritkulás és egyéb csontbetegségek, valamint bizonyos autoimmun betegségek és a cukorbetegség is. Ha családjában előfordult korábban ilyen, mindenképpen keressen fel egy szakorvost! 

Sarokfájdalom leküzdése gyógytornászainkkal

Sarokcsont fájdalom kezelése gyógytornával

Egy gyógytornász sokat segíthet a megfelelő diagnózis felállításában is, de munkája akkor válik igazán fontossá, miután meghatározzák a sarokfájdalom okát. A gyógytorna segíthet a megfelelő lábboltozat kialakításában. Ez nemcsak megelőzni, hanem megszüntetni is képes lehet a lábfej fájdalmait. Ezen kívül a műtétek utáni rehabilitációnak is elengedhetetlen része. 

A műtött terület, főleg egy olyan mozgékony rész esetében, mint a sarok még jó ideig fájhat. Megkönnyítheti azonban a felépülést, csökkentheti a fájdalmat és megelőzheti újabb sérülések kialakulását a gyógytorna. A szakembertől kapott gyakorlatokat eleinte érdemes felügyelettel végezni, nehogy túlerőltessük a sérült részt, de bizonyos mozgássorokat otthon is gyakorolhatunk. 

A Gyógytornászom.hu csapata már online, videós formában is támogathatja önt a felépülésben. Így, ha nem tud, vagy nincs ideje bejönni Batthyány tértől nem messze lévő rendelőnkbe, akár otthonában is megkaphatja a mielőbbi gyógyuláshoz szükséges segítséget.

Sarokpanasza, fájdalma van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibb az Ön sarokpanaszának gyógyításában!  ↓