sarokfájdalom

Sarokfájdalom / sarok csont fájdalom okai és kezelése gyógytornával.

Sarokcsont fájdalmat sok, egészen ártatlan dolog is kiválthat. Okozhatja egy rossz lépés, egy kényelmetlen cipő, vagy futás, túrázás, esetleg álló munka miatti túlerőltetés is. A sarokcsont fájdalom legtöbb esetben hamar és magától megszűnik, esetleg egy kis pihentetés hatására múlik el. A sarokcsont viseli magán a lábfej csontjai közül a legnagyobb terhet, így járás, futás, vagy ugrással járó sportok, tánc közben is megsérülhet. Ha a sarokfájdalom néhány napon belül nem szűnik meg magától, érdemes szakembert felkeresni vele. Kezelés nélkül a fájdalom ugyanis könnyen megkeserítheti a mindennapjainkat. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A sarokcsont fájdalom kialakulásának lehetséges okai

Összeszedtük és részleteztük, hogy mik lehetnek a sarokcsont fájdalom lehetséges okai.

A sarok túlterheltsége

Az álló munkát végzők körében fordul elő leggyakrabban a sarokcsont fájdalomnak ez a fajtája. Mivel állás közben a lábfejek és a sarkak tartják egész testsúlyunkat, a csontot körülvevő kötőszövetek, illetve a talp izmai és szalagjai fokozatosan alkalmazkodnak a terheléshez. Fokozza a sarok túlterheltségét a nem megfelelő lábbelik, például túl lapos cipők, vagy papucsok viselése is. Ez a kötőszövetek megvastagodásához vezethet, ami fájdalommal is járhat. 

sarokcsont fájdalom cipő miatt

Sarkantyú kinövése

A sarokcsonti kinövés, más néven sarkantyú is okozhat fájdalmat. Ekkor a problémát egy a sarokcsontnál található szalag tapadási pontján kialakuló csonthártyagyulladás okozza. Attól függően, hogy hol és milyen jellegű fájdalmat érezhetünk, eltérő betegség is állhat a tünetek mögött. 

Az úgynevezett Haglund sarok a sarokcsont hátsó-felső peremén jön létre és nyomás hatására okoz fájdalmat. A panaszok általában cipő viselésekor jelentkeznek, mivel annak sarokrésze a kinövéshez szorítja a mellette található lágy részeket. Albert-kórnak nevezzük az Achilles-ín előtt található tömlő gyulladását. Ez általában túlterhelés miatt alakul ki. Gyulladáscsökkentőkkel és pihentetéssel enyhíthető a fájdalom. Ahhoz, hogy végleg elmúljanak a panaszok azonban a probléma okát is meg kell találni. 

Sarokcsont fájdalom bokasérülés, vagy szalag sérülés miatt

A boka izmai és szalagjai nemcsak testünk stabilitásáért felelnek, hanem a lábfej mozgékonyságáért is. Ez az összetett rendszer igen sérülékeny és könnyen előfordulhat, hogy a sarokcsontban jelentkező fájdalmat valójában a boka, vagy a bokaszalagok sérülése váltja ki. Ha erre nem derül fény és kezelése nem kezdődik meg, akkor csak a tüneteket enyhítheti, de a probléma kiváltóokát valójában nem szüntetheti meg. 

Ha hosszú ideje kínozza boka, vagy sarokcsont fájdalom, jöjjön be rendelőnkbe és gyógytornászaink segítenek a probléma megszüntetésében! A terápiát minden esetben egy alapos fizikális vizsgálattal kezdjük, melynek segítségével és az ön által elmondott panaszok alapján további vizsgálat kérhető, vagy megkezdhető a kezelés. Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhet fájdalma. Sok esetben akár műtét nélkül is megszüntethető annak kiváltó oka. 

Foglaljon hozzánk időpontot online, vagy hívjon minket telefonon a 06 30 50 50 50 3-as telefonszámon minden hétköznap 9-17 óra között!

sarokcsont fájdalom

Sarokcsont fájdalmat okozó betegségek

Sarokcsont fájdalmat okozhat a csontritkulás és egyéb csontbetegségek, valamint bizonyos autoimmun betegségek és a cukorbetegség is. Ha családjában előfordult korábban ilyen, mindenképpen keressen fel egy szakorvost! 

Sarokfájdalom leküzdése gyógytornászainkkal

Sarokcsont fájdalom kezelése gyógytornával

Egy gyógytornász sokat segíthet a megfelelő diagnózis felállításában is, de munkája akkor válik igazán fontossá, miután meghatározzák a sarokfájdalom okát. A gyógytorna segíthet a megfelelő lábboltozat kialakításában. Ez nemcsak megelőzni, hanem megszüntetni is képes lehet a lábfej fájdalmait. Ezen kívül a műtétek utáni rehabilitációnak is elengedhetetlen része. 

A műtött terület, főleg egy olyan mozgékony rész esetében, mint a sarok még jó ideig fájhat. Megkönnyítheti azonban a felépülést, csökkentheti a fájdalmat és megelőzheti újabb sérülések kialakulását a gyógytorna. A szakembertől kapott gyakorlatokat eleinte érdemes felügyelettel végezni, nehogy túlerőltessük a sérült részt, de bizonyos mozgássorokat otthon is gyakorolhatunk. 

A Gyógytornászom.hu csapata már online, videós formában is támogathatja önt a felépülésben. Így, ha nem tud, vagy nincs ideje bejönni Batthyány tértől nem messze lévő rendelőnkbe, akár otthonában is megkaphatja a mielőbbi gyógyuláshoz szükséges segítséget.

Sarokpanasza, fájdalma van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibb az Ön sarokpanaszának gyógyításában!  ↓