A piriformis szindróma: Megkérdeztük a gyógytornászt

Ha Önnek is fájdalmas az ülés, és panaszt okoz az előrehajlás vagy a láb keresztbe tétele, valamint zsibbadást érez fenéktájon, amely a hátsó combba lesugárzik, lehet, hogy Önnél is piriformis szindróma áll a háttérben. Ha felmerültek Önben további kérdések, mindenképp ajánljuk az alábbi cikkünket, amelyben részletezzük, miért jótékony hatású problémájára a gyógytorna, mik lehetnek a szövődményei, ha nem kéri ezt a kezelést, bemutatjuk, hogyan zajlik egy gyógytorna alkalom, valamint összeszedtünk mindent, amit a piriformis szindrómáról tudni kell.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi az a piriformis és a piriformis szindróma?

Ez a kicsi izom átlós lefutású, a nagy fenékizom alatt húzódik, a keresztcsontot és a combcsontot köti össze. A csípő kiforgatása mellett a csípőcsont távolításában és hátranyújtásában játszik fontos szerepet. Az ülőideg (nervus ischiadicus) a piriformis izom alatti részen (hiatus infrapiriformis) lép ki a medenceüregből, és halad le a farizmokon át az alsó végtag irányába. Az ülőideg fontos szerepet játszik az alsó végtagok beidegzésében.

Piriformis szindróma akkor jön létre, ha a piriformis izom túlfeszül, ezzel okozva lokális csípőtájéki panaszokat, vagy súlyosabb esetben akár az alatta kilépő ülőideg nyomás alá kerül a .

A piriformis szindróma okai lehetnek:

 • medencecsont ízületeit, vagy az ágyéki gerinc ízületeit érintő problémák (blokképződés, instabilitás, asszimetria, sérv)
 • csípőficam
 • csípőízület gyulladása
 • izomsérülés
 • izomhúzódás
 • az izmok görcsös összehúzódása az érintett területen
 • túlerőltetés (túl sok edzés, séta, futás)
 • a piriformis izom vagy a környező szövetek vérzése
 • helytelen testtartás
 • mozgáshiány vagy egyoldalú terhelés
 • mozgásszervi betegségek
 • kismedence betegségei

Mik a piriformis szindróma tünetei?

A piriformis szindróma tünetei leginkább hosszú ideig tartó ülés után jelentkeznek, de akár mozgás is kiválthatja azokat.

 • tompa fájdalom a fartájékon
 • a fájdalom kisugárzik az érintett oldali alsó végtagba
 • zsibbadás, amely jellemezően a fenék tájékáról ered
 • érzéskiesés a hátsó combon
 • nehezen tud rálépni az adott oldali végtagjára, illetve problémát okoz a lépcsőzés
 • az ülés (főleg keresztbe tett lábakkal) és az előrehajlás fájdalmas lehet
 • a fájdalom fokozódik terhelésre (például emeléskor)
 • a piriformis izom megrövidülése miatt a csípő mozgása korlátozott elsősorban a beforgatás és hajlítással kombinált kiforgatása irányába

Mit ajánl a gyógytornász piriformis szindróma esetén?

 1. Keressen fel egy gyógytornászt, aki helyesen kivitelezett nyújtásokat és izom aktivációs gyakorlatokat tanít meg Önnek.
 2. A szakember által feladott specifikus nyújtásokat és erősítést végezze naponta.
 3. Ügyeljen a pontos kivitelezésre.
 4. Igyekezzen minél kevesebbet ülni, gyakran álljon fel és mozogjon.
 5. Lazítsa az izmait masszázzsal, SMR henger használatával.

Piriformis szindróma kezelése gyógytornászaink segítségével

A gyógytorna jótékony hatásai a piriformis szindrómára

A gyógytorna természetesen úton kezeli a piriformis szindróma kiváltó okát, ugyanis a mozgást veszi alapul, így serkenti a test öngyógyító folyamatait.

A torna során nyújtó és/ vagy aktivizáló gyakorlatokkal lazítjuk a megfeszült izmokat, amelynek köszönhetően csökkenhet a fájdalom és egyúttal növelhetjük a csípőízület mozgásterjedelmét is. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé nyomódik az ülőideg, ezáltal a tüneteket is mérséklődhetnek, néhány hét után meg is szűnhetnek.

A környező szövetekre, sőt fokozatosan felépítve magára a piriformisra is erősítő gyakorlatokat alkalmazunk, amelyekkel növeljük az izomerőt. Minél erősebbek az izmok, annál stabilabbak az ízületek így megakadályozhatjuk a további szövődmények kialakulását.

A gyógytornászok további kezelési technikákat is bevethetnek az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a fascia terápia, amelynek során manuális (kézzel vagy speciális eszközökkel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetekre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van. A módszernek köszönhetően a piriformis izom feszessége tovább oldódhat, az ülőideg pedig felszabadulhat az elnyomás alól.

Hasonló technika a trigger pont terápia. Ennek alapja, hogy az izmok görcsössége miatt kialakult csomókat oldja a gyógytornász, amelyek kisugárzó tüneteket is adhatnak. Ez szintén hatékony a piriformis szindróma hátterében álló probléma kezelésében.

Látható tehát, hogy a gyógytorna különböző módszerekkel enyhíti a panaszait, és gyógyítja a probléma kiváltó okát.

Nem elhanyagolható pozitív hatása a tornának a közérzet javítása, valamint nincs nagyobb öröm annál, mint mozgással tenni az egészségünkért.

Piriformis gyógytornája

Ez történik, ha a piriformis szindrómáját nem kezeli gyógytornával

Gyógytorna kezelés nélkül a piriformis szindróma okozta fájdalom állandósul, a zsibbadás fokozódik. Emiatt a terhelés egyoldalúvá válik, nem fog ránehezedni a megszokott módon a fájó lábára, így kevésbé fogja használni azt. Ez akár a végtag izomsorvadását is okozhatja.

Végső esetben lokális szteroid injekcióval, vagy sebészeti úton érik el az orvosok a piriformis izom lazulását, amennyiben a konzervatív kezelések eredménytelennek bizonyultak. Ez azonban szinte biztos hogy elkerülhető, ha időben kezelik és helyreállítják gyógytornával a piriformis izom funkcióját.

Egyéb területeken is jelentkezhetnek panaszok abban az esetben, ha egy mozgásszervi probléma nincs kikezelve. Megfájdulhat a térde, bokája, dereka, háta, ugyanis a vázizomzatunk egy összefüggő rendszert alkot, ahol minden mindennel kölcsönhatásban áll. Ezek miatt a gyógyulási idő meghosszabbodhat, tovább nehezíti mindennapjait a fájdalom és a mozgáskorlátozottság.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki nagy tapasztalattal kezeli az Ön piriformis szindrómáját? Kérjen időpontot online!

Így zajlik a piriformis szindróma gyógytornája

A Gyógytornászom.hu budai rendelőjében, az Ön által kiválasztott, több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászhoz megérkezve először is egy részletes, 1 órás állapotfelméréssel fog kezdeni. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amit még soha nem tapasztalt!

Először részletesen kikérdezi Önt, majd egy fizikális vizsgálat következik. A tapintás során a terapeuta áttapintja az érintett területet, ezáltal érzékeli a szövetek állapotát, és közben folyamatosan kérdezi Önt, hogy mit érzékel. Gyógytornásza kulcstünetként tekint a fájdalomra, annak helyére, típusára és intenzitására, hiszen ez viszi tovább a piriformis szindróma gyökeréig. Speciális tesztekkel megvizsgálja a piliformis izom, valamint a környező szövetek, csípőízület állapotát is. Ez után, ha vannak orvosi leletei, a fizioterapeuta áttekinti azokat, majd egy diagnózist és egy egyéni kezelési tervet állít fel az Ön számára.

Megtalálja derékfájásának az okát, és azt kezdi el kezelni!

A kezelések fő célja a fájdalom csillapítása és nem annak kiprovokálása. Ezért is adagolja fokozatosan a gyakorlatokat a gyógytornásza és betanítja azokat. Házi feladatot és életmód tanácsokat is ad, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is.

Már az első 2-3 gyógytorna alkalom után csökkenhet a fenéktáji fájdalom, a zsibbadás oldódhat, a csípő mozgásai pedig visszatérhetnek, egyre könnyebb lehet az ülés és az előrehajlás is.

Rendelőnkben SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Piriformis szindrómája van? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön piriformis szindrómájának gyógyításában!  ↓