háti gerincsérv

A háti gerincsérv tünetei és gyógytorna terápiája

A háti gerincsérv a gerincben kialakuló sérvek legritkább formája. Erős mellkasi, vagy hátfájdalommal jár. Mivel ezek a tünetek a szív, a tüdő és a gyomor betegségeivel is összekeverhetőek, így érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni velük.

Cikkünkből megtudhatja, hogy miért jöhet létre gerincsérv, mik lehetnek a háti gerincsérv tünetei, valamint hogy hogyan segít a gyógytorna.

Ezért alakulhat ki gerincsérv

A gerincsérv egyik fő kiváltó oka az ülőmunka és a mozgásszegény életmód, így nemcsak idős korban alakulhat ki. Az viszont igaz, hogy az idő előrehaladtával és a természetes öregedési folyamatok miatt megnő a gerincsérv kialakulásának esélye. A gerincsérv kialakulásában az öregedési folyamatok mellett nagy szerepet játszik az egyoldalú terhelés is.

A porckorong sérvesedése az alábbi szakaszokra bontható:

 • Tartós nyomás hatására a porckorong kiboltosul (protrúzió), ami kellemetlen tüneteket és fájdalmat okozhat. 
 • Ezt követi a porckorong rostos falának teljes átszakadása, aminek következtében a belső állománya benyomulhat a gerincvelő burka-, vagy a csigolyák mellett kilépő ideggyök-irányába. Ez a gerincsérv.
 • Abban az esetben, ha a belső mag egy darabja leválik, és áttöri a rostos gyűrűt, kiszakadt gerincsérvről beszélünk.

A gerincsérv kialakulhat a derékban, nyakban és ritkább esetben a háti szakaszon is. Elhelyezkedésétől függően többféle tünetet is produkálhat. A háti gerincsérv kialakulásában általában szerepet játszik valamilyen erős külső hatás, például csavarodás, vagy súlyemelés.

Ahhoz, hogy mozgékonyságunkat és a fájdalom nélküli életet sokáig élvezni tudjuk érdemes lehet már az első tünetek megjelenése előtt figyelmet fektetni a gerinc egészségének megőrzésére

A háti gerincsérv tünetei

A háti gerincsérv tünetei változóak. A porckorong előboltosulása (protrúzió) miatt előfordulhat:

 • tompa nyomásérzet (a hátban) 
 • végtagi zsibbadás 

Előrehaladott állapotban, a végtagokban is tapasztalható heves, éles fájdalom jelentkezhet. 

A fájdalom mindig egyoldalú! Az oldal dominanciája valamint lokalizációja aszerint alakul, hogy melyik szegmentumban alakult ki a sérv. 

Mivel a háti szakaszon kialakuló gerincsérv leggyakrabban a háti-ágyéki átmenetben alakul ki, ezért legtöbbször az egyik alsó végtagba adhat kisugárzó panaszokat. 

Ekkor az alábbi tüneteket tapasztalhatja az érintett végtagban:

 • zsibbadás
 • érzészavar
 • égő érzés/érzéktelenség

Súlyos esetben: 

 • mozgászavar
 • gyenge izomműködés
 • bénulás
 • széklet és vizelettartás kontrolljának zavara

Az előrehaladott, súlyos tünetek tipikusan műtéti indikációt jelentenek, azonban mivel a gerinccsatorna ezen a szakaszon nagyon szűk, és kisebb mozdulatra is sérülhet a gerincvelő, ezért az operáció kockázata igen magas.

A háti gerincsérv gyógytornája

A háti gerincsérv konzervatív kezelésében elengedhetetlen a gyógytorna. A legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer a gyógytornászok által alkalmazott McKenzie torna. A módszer lényegét egy mechanikai diagnózis felállítása és a kiváltó ok terápiája adja. Célja, hogy a háti gerincsérv esetén elmozdult porckorongot visszatornázza a helyére, így elérve, hogy a nyomás alatt lévő idegek és képletek felszabaduljanak. 

Bár az általános gyógytorna gyakorlatokra épül, ám a McKenzie módszer ennél jóval összetettebb rendszert alkot. Az ismétlésszám-központú tornagyakorlatokat a terapeuta egyénre szabott módon építi fel. A gyógytornász állandó kontrollja mellett végzett feladatok a mozgás által segítik a gerinc egészségének visszaszerzését.

Mindezek mellett a gyógytornász alkalmazhat még idegmobilizációs gyakorlatokat és manuálterápiát. Az idegmobilizációs gyakorlatok segítenek a nyomás alá került idegek funkcióját visszaállítani, manuálterápiával pedig hatékonyan feloldhatók a csigolyák között kialakult blokkok. 

Névtelen terv - 2023-04-03T160334.440.png

Azonban a tünetek enyhülésével és megszűnésével nem ér véget a gyógytorna. A terapeuták fontosnak tartják, hogy ez az állapot hosszú távon fennálljon. Ekkor kezdődik meg a funkcionális gyógytornával a gerincstabilizáló izmok erősítése, amelynek eredménye, hogy a csigolyák a helyes pozícióba kerülnek, és terhelés hatására sem jelentkezik diszfunkció. 

A gyógytorna segítségével kialakul a helyes testtartás, valamint a tornában alkalmazott izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető.

A gyógytorna nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is hatásos módszer. Egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze az Ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi tüneteit. 

Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhetnek, vagy meg is szűnhetnek panaszai.

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Mi történik, ha nem kezeli gyógytornával a gerincsérvét?

Abban az esetben, ha nem kezelik háti gerincsérvét gyógytornával, állapota könnyen rosszabbra fordulhat. A helytelen testtartás nem fog magától megjavulni, valamint az izmok sem lesznek erősebbek. Ezek azonban szükségesek ahhoz, hogy a gerincsérv ne járjon például bénulással

Ha megtörtént a baj, és a tünetek komolyabbra fordultak, sajnos a műtétet nem lehet elkerülni.  

Azonban a műtét után is javasolni fognak Önnek gyógytornát, ugyanis csak ez a kezelési módszer támogatja hosszú távon a gerince egészségét. Ennek hiányában jelentős mértékben tovább tarthat a regenerálódás, valamint olyan posztoperatív szövődmények is kialakulhatnak, mint például a mélyvénás trombózis. De akár a gerincsérv is kiújulhat, ugyanis az izmok gyengülhetnek, a csigolyák tovább csúszhatnak, és ez ismételten túlterhelheti a porckorongot.

Így zajlik a gerincsérv gyógytornája

Rendelőnkben a gyógytorna egy állapotfelméréssel kezdődik. Amíg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 perc, nálunk ez 1 órát vesz igénybe. Elmondható tehát, hogy olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, hogyan kezdődött, milyen jellegű a panasz? 

Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is. Ekkor vizsgáljuk többek között a testtartást, a gerinc görbületeit, a végtagok egymáshoz viszonyított helyzetét, valamint az izmok feszességét is megfigyeljük. A látottak alapján speciális lágyrész és ízületi teszteket végzünk, amely a fizikális vizsgálat része.

Ha van orvosi dokumentációja gerincsérvéről, kérjük hozzá magával, mert tapasztalt gyógytornászaink ezt is áttanulmányozzák a teljes mozgásszervi diagnózis felállításához.   Ez után egy személyre szabott kezelési terv kidolgozása következik. 

Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett McKenzie tornából, idegmobilizációs gyakorlatokból, testtartás korrekcióból és funkcionális gyógytornából áll. Kiemelendő, hogy rendelőnkben ezek a kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Az alapos vizsgálatunknak és az állapotának megfelelő, személyre szabott kezeléseknek köszönhetően a háti gerincsérv okozta panaszok már az első 2-3 terápiás alkalom után legalább észrevehetően, de kiváltó ok függvényében akár lényegesen is enyhülhetnek és az esetek 90 %-ában nincs szükség műtétre. 

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát, és a kezeléseket SZÉP, valamint Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Háti gerincsérvet diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a gerincsérv kezelésében!