csípőből lábba sugárzó fájdalom

Csípőből lábba sugárzó fájdalom – így segít a gyógytorna

A csípőből lábba sugárzó fájdalom kiváltó oka általában valamilyen derék-vagy csípőtáji probléma, amely konzervatív terápiával, azaz rendszeres gyógytornával kiválóan kezelhető.

Lássuk, hogyan segíthet egy gyógytornász szakember, kezelés hiányában mi várható, valamint, hogy mik lehetnek a lábba sugárzó fájdalmak okai és további tünetei!

Ezért hatásos csípőből lábba sugárzó fájdalom esetén a gyógytorna

A gyógytorna természetes úton kezeli a csípőből lábba sugárzó fájdalom kiváltó okát, ugyanis a mozgást veszi alapul, így a test önmagát gyógyíthatja meg. 

A megfelelően, szakember által válogatott és vezetett gyógytorna gyakorlatok a legjobb megoldást jelenthetik a csípőből és a derékból jelentkező kisugárzó panaszok kezelésében! Ezek ugyanis olyan speciális feladatok, amelyek hozzájárulnak a kiváltó ok megszüntetéséhez, azaz enyhítik a lágyrészek feszülését, helyreállítják az izomegyensúlyt és gyorsítják a gyógyulási folyamat idejét.

A gyógytorna során nyújtó gyakorlatokkal lazítjuk a megfeszült izmokat, amelynek köszönhetően növelhetjük a csípőízület mozgásterjedelmét és így a csípőproblémából adódó kisugárzás is megszűnhet. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé éri terhelés csípőízületet alkotó képleteket, ezáltal az ízületi gyulladás és kopás is megakadályozható. A gyakorlatok során a megfeszült izmok ellazulnak, ezáltal a görcsösség és a fájdalom is elmúlhat.

Az izmok erősítése is előtérbe kerül

Az izmok erősítésével növeljük a csípőízület stabilitását, ezáltal megelőzhetjük az ízület sérülését is. 

Látható tehát, hogy a gyógytorna során alkalmazott feladatok fontosak a megelőzés szempontjából is, ugyanis ezek segítségével a további panaszok kialakulását is megakadályozhatjuk. 

Továbbá a gyógytorna serkenti a keringést, amely egy esetleges csípőízületi gyulladás gyógyulását gyorsítja, és az ebből fakadó duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik. 

Nem elhanyagolható pozitív hatása a tornának a közérzet javítása, valamint nincs nagyobb öröm annál, mint mozgással tenni az egészségünkért. 

A gyógytornászok a csípőből lábba sugárzó fájdalom kezelésére számos további módszert alkalmaznak, így komplex kezelést nyújtanak az Ön problémájára. A kezelést legtöbbször lágyrész- és ízületei manuálterápiával, valamint fascia terápiával egészítik ki. Szükség esetén kineziológiai tapaszt is felhelyezhetnek a panaszos területre.

A manuálterapeuta kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal kezeli a panaszos területet. Abban az esetben, ha Ön nagyon stresszes, fél vagy merev az izomzata, alkalmazhat izomlazító technikákat a fogások előtt. Ezzel akár már önmagában is fájdalomcsillapító, izomlazító hatás érhető el. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve Öntől. 

Névtelen terv - 2023-04-03T150058.661.png

Fascia terápiával a gyógytornász hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az azt kiváltó okot. Ennek sikerességéhez a terapeuta előzetesen egy részletes állapotfelmérést végez, hiszen már csak a testbeszédét megfigyelve egy képzett FDM terapeuta meg tudja állapítani, milyen kezelő fogásokat kell alkalmaznia az Ön problémájának enyhítésére. 

A kineziológiai tapasz a fájdalomcsökkentésben és a tehermentesítésben is egyaránt hatásos módszer. Emellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely az ízület környékén kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét.

Ha a csípőprobléma nincs kezelve gyógytornával

Nem csak a kisugárzó fájdalom válhat krónikussá akkor, ha derék-vagy csípőprobléma esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon újabb panasz alakulhat ki az érintett végtagban. Ilyen lehet a csípő-vagy a térdízület kopása, amely a helytelen terhelés és a merev izmok, izompólyák következménye. Ez a probléma nagyobb eséllyel műtéti kezelést igényel. 

További szövődménye is lehet a torna hiányának. Csontjaink, izmaink és szalagjaink összefüggő rendszert alkotnak, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Például a fájdalom miatt a másik oldali lábára jobban terhel, de hosszú távon az egészséges ízületek is nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek. Emiatt az ellenoldalon és kialakulhat fájdalom, amely szintén kisugárzással járhat, valamint izomerő csökkenés, azaz a végtag hamarabb elfárad. Két panaszos végtag kezelése azonban megduplázza a gyógyulási időt

Olyan csípőspecialista gyógytornászt keres, akihez már 2-3 napon belül kap időpontot? Foglaljon online időpontot szakemberünkhöz!

Ez történik a gyógytornásznál, ha csípőből lábba sugárzó fájdalommal érkezik

Annak érdekében, hogy a gyógytorna kifejtse a fent említett jótékony hatásait,  a Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben az első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi okozhatja a csípőből lábba sugárzó fájdalmat. Amíg egy szakorvosnál ez átlagosan 9 percet vesz igénybe, addig ez nálunk 1 órán keresztül tart! 

Ennek során az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor kezdődött a fájdalom, volt-e kiváltó oka, milyen jellegű és erősségű a fájdalom, stb… Valamint, ha orvosi lelete és képalkotó eljárással készült felvétele is van, kérjük, hozza magával, mert a szakembereink legtöbbször ezeket is áttanulmányozzák a kezelés előtt.

Második legfontosabb elem: a fizikális vizsgálat

Az anamnézis felvétele után következik a fizikális vizsgálat. Speciális tesztekkel a gyógytornász megvizsgálja a csípőízület, valamint a derék mozgásait, majd az izmok erejét is felméri. A szakember a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a panaszt kiváltó okot. Mindezekre alapozva a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, s ez alapján történik meg a személyre szabott terápiás terv kidolgozása. 

A gyógytorna csak ez után kezdődik meg. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, azonban kellemetlen érzés előfordulhat például egy letapadt izom fellazítása során. Az izmok erősítésénél az Ön állapotát figyelembe véve kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb gyakorlatok. A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására. A feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Ez várható gyógytorna hatására

Már az első alkalom után jelentősen csökkenni fog a fájdalma a merev izmok fellazításának köszönhetően, majd 10-15 kezelés után az ízületek mozgástartományát visszanyerve újra egészséges és fájdalommentes lesz a mozgás. 

Olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Ezek lehetnek azok a csípőproblémák, amelyek lábba sugárzó fájdalommal járhatnak 

A csípőből lábba sugárzó fájdalom kiváltó oka az ízületben létrejött gyulladás vagy elváltozás. 

Erőteljes derék-és csípőtájéki fájdalomtünetekkel és kisugárzással jelentkezhetnek az alábbi problémák:

További tünet lehet még…

A derék-és csípőproblémák nem csak kisugárzó fájdalmat adhatnak. Az alábbi tüneteket tapasztalhatja a fájdalom mellett:

  • az érintett oldali láb zsibbadása
  • érzéskiesés a lábban
  • végtaggyengeség

A fájdalom rendszerint pihenésre mérséklődik, az elindulás, mozgás vagy állás fokozhatja a panaszokat. 

Csípőből kiinduló lesugárzó panaszokkal küzd? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a csípőpanaszok kezelésében!