ülőideg gyulladás

Ülőideg gyulladás – így segít a gyógytorna

Az ülőideg gyulladás ma már a fiatalabb korosztálynál is előfordulhat, és nem csak a 40-50 éves, gerincproblémában érintett egyének tapasztalhatják meg. Ez a gyulladás a fenék területén jelentkezik, és az ebből adódó fájdalom kisugározhat egészen a talpakig is. 

De mi az ülőideg és mitől gyulladhat be? Honnan tudhatja, hogy Önnél is fennáll ez a probléma? Milyen módszerekkel segít a gyógytorna, és kezelés hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi az ülőideg?

Az L3-es csigolya környékén, a gerincvelőből kilépő idegek egy szakaszon összefonódnak, így egy nagyobb idegköteget alkotnak, ez az ülőideg

Ez az egyik leghosszabb idegünk. Az ágyéki szakasz felső részétől halad a fenék és a comb hátsó részén át, majd szerteágazódva behálózza a combot, lábszárat és lábfejet.

Miért jöhet létre ülőideg gyulladás?

Az alábbi problémák miatt alakulhat ki ülőideg gyulladás:

Olyan gyógytornászt keres, aki nagy tapasztalattal rendelkezik ezen kiváltó okok kezelésében? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóit és jelentkezzen be online!

Milyen tünetei lehetnek az ülőideg gyulladásnak?

Az ülőideg gyulladás tipikus tünete az egy oldalon tapasztalható heves fájdalom, amely lefuthat a comb oldalsó, hátsó vagy akár belső felszínén is. A fartájékról indulva érezheti akár egészen a talpáig is.

Ez a panasz tipikusan az ideg lefutása mentén, először tompa, majd fokozatosan erősödő fájdalomként jelentkezik, amely akár köhögésre, tüsszentésre is hirtelen fokozódhat, valamint gyakrabban tapasztalhatja ülés közben.

Az ülőideg gyulladás súlyosabb esetben akár zsibbadással, izomgyengüléssel is járhat, amelyek jelentős mértékben korlátozhatják a láb normális funkcióját.

Kezelés nélkül az izmok beidegzése fokozatosan romlik, amely idővel izomsorvadáshoz, illetve végtag bénuláshoz vezethet.

Milyen módszerekkel segít a gyógytornász ülőideg gyulladás esetén?

Az ülőideg gyulladás okozta panaszok esetén alkalmazott tüneti kezelés (pl.: gyulladáscsökkentő gyógyszerek) mellett kiemelten fontos, hogy a probléma oka is kezelve legyen. Erre nyújt hatékony segítséget a gyógytorna, amely az ülőideg gyulladás kiváltó okát kezeli a legtermészetesebb úton, a mozgás által

A megfelelően, szakember által válogatott és vezetett gyógytorna gyakorlatok a legjobb megoldást jelenthetik az ülőideg gyulladás kezelésében! Ezek ugyanis olyan speciális feladatok, amelyek hozzájárulnak az ideggyulladás kiváltó okának megszüntetéséhez, azaz enyhítik az ideg irritálódását és gyorsítják a gyulladás gyógyulási idejét.

A gyógytorna során speciális nyújtó gyakorlatok segítségével a terapeuta enyhítheti a fájdalmat és növeli a mozgásterjedelmet. Az ülőideg gyulladás okozta fájdalom következtében az izmok görcsössé válnak, idővel akár le is tapadhatnak, amely a láb mozgásterjedelmének csökkenéséhez vezethet.

A gyakorlatok során a megfeszült izmok ellazulnak, ezáltal a görcsösség is elmúlik. Ennek köszönhetően pedig visszanyerheti a csípő-/térdízület normál mozgástartományát.

A nyújtó feladatok mellett a gyógytornász a csigolyák stabilizálására és a helyes pozícióban tartására is nagy hangsúlyt fektet a kezelések során. Ehhez a derék, valamint a lábizmok erősítését célzó, aktív gyakorlatokat diktál Önnek

A gyógytornászok az ülőideg gyulladás kezelésére számos további módszert alkalmaznak, így komplex kezelést nyújtanak az Ön problémájára. A kezelést legtöbbször lágyrész- és ízületei manuálterápiával kezdik, majd pedig idegmobilizációt alkalmaznak az ülőideg teljes felszabadítására.

Névtelen terv - 2022-11-08T120611.744.png

A manuálterapeuta kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal kezeli a panaszos területet. Abban az esetben, ha Ön nagyon stresszes, fél vagy merev az izomzata, alkalmazhat izomlazító technikákat a fogások előtt. Ezzel akár már önmagában is fájdalomcsillapító, izomlazító hatás érhető el. A speciális fogásokat a terapeuta szinte mindig légzéstechnikával együtt végzi, kis izomfeszítést, majd lazítást kérve Öntől. 

Az idegmobilizáció (más néven neurodinamika) során a gyógytornász speciális fogásokat alkalmaz, amelyekkel a nyomás alá került idegeket felszabadítja, s így az ideggyulladás kiváltó okát kezeli. A probléma megszüntetéséhez, akár már 4-5 neurodinamikai kezelés is elég. 

A fogásokkal a gyógytornász az érzékelő idegeken (proprioceptorok) keresztül hat, és a terápia eredményeként helyreáll a receptorok működése, ezáltal normalizálódik az izomtónus, amely a nyak és a váll mozgásterjedelem növekedéséhez vezethet.

A kezelés eredményének fenntartása érdekében a terapeuta mindig ad otthon végzendő feladatokat, ami lehet izomerősítő vagy nyújtó gyakorlatsor.

Mi várható kezelés hiányában? 

Amennyiben az ülőideg gyulladását nem kezelik gyógytornával, a probléma krónikussá válhat, amely további mozgásszervi funkcióromláshoz, és komolyabb tünetekhez is vezethet.

Lehetséges, hogy a nyomás alá került ülőideg, olyan sokáig marad ebben az állapotban, hogy az érintett oldalon a végtagja lebénulhat. A nyomás alá került ideg ugyanis nagymértékben károsodik, így nem tudja ellátni a feladatát. Lényeges kiemelni továbbá, hogy az idegszöveteink nagyon lassan regenerálódnak, ezért a gyógyulási idő is kitolódhat.

Abban az esetben, ha porckorongsérvből adódó panaszát nem kezelik gyógytornával, állapota könnyen rosszabbra fordulhat, a láb gyengeségét bénulás is követheti. Ebben az esetben sajnos a műtétet már nem lehet elkerülni

Hogyan zajlik egy gyógytorna alkalom ülőideg gyulladás esetén?

Abban az esetben, ha a Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőjében szeretné több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink segítségét kérni, először is egy 1 állapotfelmérés keretén belül megvizsgáljuk Önt. 

Ennek során az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor kezdődött a fájdalom, volt-e kiváltó oka, milyen jellegű és erősségű a fájdalom, stb… Valamint, ha orvosi lelete és képalkotó eljárással készült felvétele is van, kérjük, hozza magával, mert a szakembereink legtöbbször ezeket is áttanulmányozzák a kezelés előtt.

Ez után egy megtekintés következik, majd a fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális tesztekkel alaposan felméri az ágyéki szakasz mozgásait, valamint a far és comb területének lágyrészeit. 

Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Az állapotfelmérés eredményei alapján a következő lépés egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelynek központi eleme a kiváltó okot kezelése. 

A gyógytorna ez után kezdődik meg, amely során a fent is ismertetett módszereket alkalmazza szakemberünk. A terápia során gyakran alkalmazzuk a már fent is említett további kezelési módszereket (manuálterápia, neurodinamika, stb), ezeknek az árai mind megegyeznek a gyógytorna alkalmak árával, nem jár Önnek plusz költséggel!

Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amelyeket így otthonában biztonságosan és helyesen kivitelezve el tud végezni. 

A heti rendszerességgel történő, kitartó gyógytornának köszönhetően nagy százalékban sikeres eredménnyel zárulnak a kezeléseink! Pácienseink közül 10-ből 8 ember számol be 4-5 alkalom után jelentős mértékben csökkent fájdalomról, valamint nyugodt, fájdalommentes hétköznapokról. 

Ülőideg gyulladást okozta panaszoktól szenved? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az ideggyulladás kiváltó okának kezelésében!