Foglaljon időpontot gerincsérv állapotfelmérésre!


Gerincsérve van? A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon gerincsérvével?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk gerincsérve okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Gerincsérv / porckorongsérv: Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • Nagy eséllyel újra fájdalommentesek lehetnek a hétköznapjai.
 • A zsibbadás és a gyengeség, amelyet a végtagjaiban tapasztal, el is múlhat.
 • Elsajátíthatja a helyes testtartást.
 • Rendszeres gyógytornával nem kell többé félnie, hogy panasza esetleg újra kialakul.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!

A mozgásszegény és ülő életmódnak köszönhetően egyre növekszik a gerincsérv, vagy pontosabb nevén porckorongsérv előfordulása. Cikkünkből mindent megtudhat a porckorongsérv okairól, tüneteiről és mutatunk egy biztos kezelési módot is.

Mi is az a porckorongsérv?

Gerincünket csigolyák alkotják, amiket szalagok és izmok tartanak össze. A csigolyák közötti porckorongok biztosítják a gerinc mozgékonyságát.
A csigolyatestek és porckorongok mögött lévő csatornában található a gerincvelő. A gerincvelőből kiinduló ideggyökökből idegszálak ágaznak szét, amik behálózzák egész testünket. Ők mozgatják izmainkat és ők felelősek a bőrünk érzékenységéért is.

A porckorongok feladata, hogy zselés töltőanyaguk révén fenntartsa a csigolyák közti távolságot és rugalmasságot, lengéscsillapítást biztosítson járás közben.

Az életkor előrehaladtával a porckorongok is elkezdenek kopni, veszítenek rugalmasságukból. Szakadások alakulnak ki a külső széleken ami idegvégződésekkel érintkezve fájdalmat okoz.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

Amikor a porckorong külső rétege teljesen átszakad és a belső folyadék benyomul a gerinccsatornába, azt az állapotot nevezzük gerincsérvnek / porckorongsérvnek.

A gerincsérv kialakulásának az öregedésen kívül oka lehet még a fokozott terhelés, helytelen testtartás is, például a sok ülés vagy monoton fizikai munka, esetleg egy gerincet ért trauma, baleset.

A gerincsérv vagy porckorongsérv kialakulása nem egyik pillanatról a másikra történik, ezért fontos odafigyelni gerincünk védelmére!

Milyen tünetek utalnak porckorongsérvre?

A tünetek jellege függ a sérv helyétől. Kialakulhat a derékban, nyakban, legritkább esetben a háti szakaszon.
A tünetek erőssége és jellege attól is függ, hogy mely környező szövetet, ideget irritál.

Kialakulhat érzészavar, reflex zavar, bizsergés, zsibbadás, izomgyengeség, súlyosabb esetben izombénulás is.

További tünetek lehetnek: derékfájás, fáradt derék érzete, nyakfájás, hátfájás, gyakori becsípődés.

porckorongsérv

Hogyan előzhető meg a porckorongsérv kialakulása?

A kor előrehaladtával sérülékenyebbé váló gerinc védelmének legbiztosabb módja az izomerősítés.

A gerinc körüli izmok megfelelő erősítésével megelőzhető, csökkenthető és meg is szüntethető a fájdalom.

Stabilizáló tornának is nevezzük ezt a fajta erősítési folyamatot, amit szakképzett gyógytornász egyénileg tud összeállítani számunkra.

Mindenellett a helyes testtartás elsajátítása is nagyon fontos a problémák megelőzése és kiújulásuk elkerülése végett.

Gyógytorna Budapesten

Gyógytornával megszabadulhat a hát-, derék-, csípő-, váll- vagy nyakfájdalmaitól! Foglaljon időpontot online- vagy személyes gyógytornára!
Hívjon: 06-30-50-50-50-3

Milyen tünetek utalnak porckorongsérvre?

Porckorong előboltosulás állapotában, mikor a meggyengült porckorong belső zselés anyaga kitüremkedik, ezáltal nyomva az idegvégződéseket a fájdalom a gerincnél és ahhoz közel jelentkezik, a környező területeken zsibbadást, érzékvesztést, izomgyengeséget okozva.
Főként a deréktájon szokott ez az állapot kialakulni, ebben az esetben a derékfájdalom a fő tünet. Nyaktájon is jeletkezhet a porckorong előboltosulás, mely esetben a nyakfájdalom és a lapockák fájdalma jellemző.

Ha ilyen tüneteket észlelünk, az a testünk egyértelmű jelzése arra, hogy változtassunk addigi életmódunkon.

Ha időben szakemberhez fordulunk, nagy eséllyel rövid idő alatt teljesen tünetmentessé válhatunk. Gyógytornász segítségével, helyes testtartás megtanulásával és a gerinc stabilzáló izmok erősítésével a porckorongban lévő nyomás csökkenthető.

Hogyan kezeljük a kialakult porckorongsérvet?

A porckorongsérv állapotára jellemző a mozgástartományok csökkenése. Deréknál általában a kiegyenesedés, hátrahajlás okoz problémát, míg a nyaki szakasz esetén a fej hátrahajtása.

Gerincsérv esetén önmagában a helyes testtartás és izomerősítés már nem oldja meg a problémát. McKenzie terápia szükséges, ennek során a porckorong visszatornáztatása a cél, mellyel a nyomás alatt lévő idegi képletek felszabadulnak, és a tünetek csökkennek, megszűnnek.

Gyógytornászaink akik porckorongsérvet kezelnek

Mi a teendő kiszakadt porckorongsérv esetén?

Kiszakadt porckorongsérvnek azt nevezzük, mikor a porckorong egy darabja leválik a korongról.
Ezt általában erős, szűnni nem akaró fájdalom kíséri, alsó vagy felső végtagban.

Amennyiben a korong darab teljesen leválik, az előbb-utóbb felszívódik és a fájdalom is megszűnik.
Ebben az esetben, hogy segítsük a felszívódást, a fájdalom- és gyulladás csökkentés mellett a mozgás, az izomerősítés is fontos.

Rosszabb esetben nem tud elválni a leszakadt kis darab a korongtól, ott marad a gerinccsatornában folyamatos panaszokat okozva, így legtöbbször a műtét lehetősége jön szóba.
A műtét elkerülésére is nagyon jó esélyeink vannak a McKenzie torna segítségével, mivel ez a célzott, személyre szabott terápia képes arra, hogy az elmozdult porckorongot visszamozdítsa a helyére, ezáltal felszabadítva a nyomás alatt lévő képleteket. Ez a visszamozdítás meghatározott irányú ismételt mozgásokkal, pozíciókkal történik.

A terápia során egy bizonyos egyénre szabott mozdulatot /testtartást kell a páciensnek végeznie. Általában ez 2-3 óránként jelent min. 10 db ismétlést.

Első alkalommal a terapeuta részletesen kikérdezi a pácienst a panaszok helyéről, intenzitásáról, jellegéről. Ezt egy nagyon alapos mozgásvizsgálat követi, végül egy speciális otthon végezhető mozdulatsor betanítása következik. A helyes testtartást és a tüneteket fokozó mozdulatok kerülését is elsajátítja a páciens.

A gyógyulás ideje függ a sérv kitüremkedésének helyétől és mértékétől, de a javulás már pár alkalom után érezhető.

 

Ezért válasszon minket!

 • Rendelőnkben személyes gyógytorna és otthoni videóhívásos gyógytorna is elérhető.
 • Állapotfelmérésünk és Online konzultációnk részletes, így megmondjuk, hogy miért vannak a fájdalmai
 • Megtanítjuk Önnek és felügyeljük a gyakorlatokat 
 • Rendelőnk frekventált helyen a Batthyány térnél található.
 • Fejenként átlagosan 13 év tapasztalatunk van
 • Porckorongsérvet is gyógyítunk McKenzie terápia segítségével.
 • Várakozás nélkül tudunk Önnek segíteni.
 • Több mint 1000 gyógyult esetünk van
 • Korrekt áron dolgozunk!

Porckorongsérve van? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincsérvének gyógyításában!  ↓

Gerincsérv / porckorongsérv – Minden kérdésére válaszoltunk!

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a gerincsérv, gerincfájdalom és gerinctorna témákban. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. A gerinc működése, a gerincsérv kialakulásának anatómiája

Gerincünk csontos vázát a csigolyák adják. Stabilitását a szalagok és a rajta tapadó izmok tónusa, mozgékonyságát pedig a csigolyatestek között található porckorongok biztosítják.

A csigolyatestek és porckorongok mögött található a minden oldalról csontosan határolt gerincsatorna, melyben található a gerincvelő. Ebből indulnak ki az ideggyökök két oldalra a csigolyák közötti kis üregeken keresztül. Szerteágazva idegszálakra behálózzák egész testünket. Felelősek a bőr érzékeléséért, az izmok működéséért.

Hazánkban a gerincsérv a 2. leggyakrabban előforduló betegségcsoport.Az évek során egyre növekszik előfordulási gyakorisága a mozgásszegény és ülő életmódnak köszönhetően.

A köznyelvben valójában helytelenül nevezik gerincsérvnek, hisz nem a gerincünk sérvesedik, hanem azon belül a porckorong. Hogy megértsük mi is ez a mozgásszervi betegség, fontos megismerni a porckorongok szerkezetét, feladatát, működését.

Szerkezetüket tekintve két részből állnak.

 • egy belső, nagy folyadék tartalmú zselés, kocsonyás anyagból,
 • és az ezt körülvevő rostos gyűrűkből.

Feladatuk:

 • fenntartják a csigolyák között lévő távolságot,
 • rugalmasak, mondhatni gerincünk „lengéscsillapítói”, mivel szerepük van járás közben a testünkre ható rezgések csillapításában is,
 • mozgásukkal biztosítják hajlékonyságunkat, mivel követik a gerinc mozgását.

Élettani működésük:

Természetükből adódóan rossz a tápanyagellátottságuk, ezért az diffúzióval történik. Ehhez mozgásra és az abból következő nyomásváltozásokra van szükség.

Terheléskor kiszivárog belőlük a folyadék, még fekvésben visszatöltődik. Ez a folyadékáramlás biztosítja táplálásukat és ez szükséges ahhoz, hogy megmaradjon a külső erőkkel szembeni ellenállásuk.

A gerincsérv vagy porckorongsérv kialakulása egy folyamat. Nem egyik pillanatról a másikra történik, ezért lényeges odafigyelni gerincünk védelmére, a helyes testtartástól kezdve a megfelelően kivitelezett gyakorlatokon át a komolyabb edzésig!

Idővel a természetes öregedési folyamatoknak köszönhetően a porckorongok is elkezdenek kopni, degenerálódni. A belső mag veszít vízmennyiségéből, kiszárad, csökken a rugalmassága, ellaposodik. A korong külső rostos rétegei is belülről kifele fokozatosan beszakadoznak. Ez még önmagában nem okoz fájdalmat, mert itt középen alig van érzőideg végződés. Ám kifele haladva a legkülső fal fele, már vannak, így képesek gerincsérvet okozni, fájdalmat generálni.

Ezek a szakadások nagymértékben (80%-ban), hátrafele és hátrafele-oldalra történnek, mert ez a porckorong leggyengébb része. Ezért is kell vigyáznunk a sok előrehajlással és a helytelen hosszan tartó üléssel.

 • Az egyoldalú terhelés hosszabb ideig fennállása, vagy a hirtelen ilyen irányú mozdulatok ismétlődése miatt a külső, rostos gyűrűk egyre inkább berepednek, beszakadnak. Ebbe az irányba a belső kocsonyás állomány elkezd előboltosulni (protrusio), nyomva egyre inkább kifele a falat.
 • Amikor már a rostos réteg legkülső fala is teljesen átszakad és a belső állomány benyomul a gerinccsatornába, az a gerincsérv / porckorongsérv, latin nevén discus hernia.
gerincserv-gerincserv kialakulasa

Hogy a gerincsérv milyen tüneteket okoz, több tényezőtől függ.

 • Egyrészt attól, hogy gerincünk melyik szakaszán történt. Lokalizációjukat tekintve így kialakulhat a derékban, nyakban, legritkább esetben a háti szakaszon.
 • Másrészt, hogy a gerincsérv milyen környező szövetet, idegi képletet milyen mértékben irritál:
  • Ez lehet a csigolyatestek és porckorongok mögött lévő gerinccsatornában futó gerincvelő, mely két oldali tüneteket okoz,
  • vagy épp oldalt a csigolyalyukakon kilépő egyoldali panaszokat okozó ideggyök

Minden ideg felelős egy bőrterület érzőellátottságáért, illetve a hozzá tartozó izmok működéséért. Ha irritáció éri, vagy nyomás alá kerül, kialakulhat érzészavar, reflex zavar, bizsergés, zsibbadás, izomgyengeség, súlyosabb esetben izombénulás is.

2. A gerincsérv típusai elhelyezkedésük alapján

A porckorongsérv / gerincsérv előfordulását tekintve több típusát különböztetjük meg attól függően, hogy melyik gerincszakaszon alakult ki. Főként a nagyobb mozgással bíró, terheléseknek leginkább kitett területek érintettek. Leggyakoribb az ágyéki porckorongsérv, majd azt követi a nyaki. Ezek 10:1 arányban alakulnak ki, és csak nagyon ritkán, 2 %-ban fordul elő háti gerincsérv.

Legfőbb oka a mozgásszegény életmód és a sok-sok órával töltött statikus helyzet, ami sajnos egyre inkább dominál napjainkban.

A hosszan tartó ülés miatt derekunkra nagy terhelés nehezedik. Ha nincs megfelelően megtámasztva és az élettani homorú görbület megtartva, ha fejünket sem tartjuk ’egyenesen’, a porckorongok a csigolyákat követve elmozdulnak, és az új pozícióban nem egyformán terhelődnek. A körkörös külső rostjai elől összenyomódnak, hátul pedig nyúlnak. Mindezt követi a belső kocsonyás anyag hátrafele mozdulva. A megnyúlt rostok egy idő után elfáradnak és kiszakadnak, ez a gerincsérv.

Nyaki gerincsérv

A nyaki gerincsérv előfordulását tekintve leginkább az 50 év felettieket érinti, és gyakrabban alakul ki nőknél, mint férfiaknál.

A nyaki gerinc amilyen mozgékony, olyan sérülékeny is. A leginkább terhelésnek kitett és legmobilisabb része az alsó szakasza, így az esetek döntő többségében itt alakul ki sérv. Ez a C5-6, C6-7 csigolyák közötti porckorongokat jelenti.

A nyaki gernicsérv kialakulásához vezető legnagyobb problémát a nem megfelelő testtartás és a gyakori fejlehajtás (lefele nézés) okozza.

Testünkre általános érvényű igazság, hogy minden mindennel összefügg. Ha rossz a testtartásunk akár ülés, állás közben és a hátunk gömbölyű, azt kompenzálni fogja a nyakunk, mivel a fej mindig előretekint. Ebben az esetben előre helyezett fejtartás alakul ki. Következtében rosszul terhelődnek, károsodnak a porckorongok, és elgyengülnek vagy épp befeszülnek bizonyos izmok az addigi izomegyensúlyt megbontva.

gerincserv-elore_helyezett_fejtartas

Az okostelefonok, tabletek és egyéb modern médiaeszközök megjelenésével párhuzamosan nőtt a nyaki gerincsérv előfordulási gyakorisága is. Oka a hosszan tartó fejlehajtás. Gondoljunk csak bele, hogy fejünk 4-5 kg, melyet nyakunknak kell megtartani. Ez a súly a fej előrehajtásával egyenes arányban nő, így 45 fokos előrehajtás esetén már kb 20 kg-ról beszélhetünk. Ez nagyon nagy terhelést jelent nyaki gerincünkre és porckorongjaira.

Kialakuló nyaki gerincsérv előjele lehet a nyak elalvási problémája, illetve becsípődései. Már ilyen esetekben is érdemes szakemberhez fordulni a későbbi komolyabb probléma megelőzéseképpen.

Nyaki gerincsérv tünetei széles skálán mozognak.Nem minden esetben jellemzi nyakfájás, ami ha van, összefügg a nyak mozgatásával bizonyos irányokban. Gyakran a lapocka környékén, a hátban jelentkezik kellemetlen izomfeszülés és fájdalom.

Bizonyos mozgások is akadályozottá válnak a sérv irányától függően, mely nyak esetén legtöbb esetben a fej hátrahajtását jelenti. Sokan akkor veszik észre, hogy komolyabb baj van, amikor a fodrásznál nem tudják hátrahajtani a fejüket.

Ha a gerincsérv eléri az ideggyököt, kisugározhat vállba, felkarba, alkarba, ujjakba is, mely lehet nemcsak fájdalom, hanem bizsergés, zsibbadás is. Az ideggyök nyomódása miatt felléphet izomgyengeség is.  Ez jelentheti a  felkar, alkar gyengeségét, vagy a tenyér szorító erejének csökkenését, amely a kéz ügyetlenségét okozza.

Kísérő tünet lehet nem utolsó sorban a fejfájás és szédülés is, melyet az ideg nyomódásán felül több tényező is okozhat a rossz testtartásból adódóan. A felső nyaki csigolyák (C0-C1, C1-C2) között létrejövő ízületi blokk, vagy épp a tarkó alatti izmok trigger pontjai.

A nyaki gerincsérv kezelése konzervatív úton történik, hacsak nem állnak fent műtétet indokló nagyon súlyos idegrendszeri károsodásra utaló tünetek (komolyabb izomerő csökkenés, vizelet- és székletürítési zavar, végtag ügyetlenség, járászavar).

Gyógytornász szakember a megfelelően kiválasztott technikával (McKenzie módszerrel, manuálterápiával, tartáskorrekcióval, gyógytornával) segíteni tud a porckorongot visszamozdítani a helyére és ez által a gerincsérv okozta panaszokat megszüntetni.

Ágyéki gerincsérv és az isiász

Mint a neve is mutatja, az ágyéki gerincsérv általában az ágyéki gerinc alsó részén alakul ki, mert a túlterhelések főleg ezt a szakaszt érintik. Ez a L4-L5 közötti, illetve az utolsó ágyéki és első keresztcsonti (L5-S1) csigolyák közötti porckorongot jelenti.  Magasabban elhelyezkedő sérvek ritkábban alakulnak ki.

Kialakulásának oka leginkább a sok ülés, hanyagtartás, előrehajlás, mely végigkíséri napjainkat. Ülünk az irodában 6-8 órát, oda-és visszafele a dugóban, ülünk a tv előtt, előrehajolva főzünk, mosogatunk, cipőt kötünk. Ebben a testhelyzetben a csigolyák közötti porckorongok hátrafele mozdulnak. Hátsó rostjai szövetei megnyúlnak, mígnem egy idő után elfáradnak, nem bírnak tovább ellenállni és elszakadnak. A belső kocsonyás rész ennek következtében benyomul a gerinccsatornába. Ez a porckorongsérv vagy gerincsérv, mely az esetek 80 %-ban a terhelésekből és mozgásokból, tehát a sok ülés és előrehajlásból adódóan hátrafele boltosul ki.

Kezdődhet hirtelen, szúró fájdalommal, vagy alakulhat ki lassan, fokozatosan diffúz fájdalommal. Az ágyéki gerincsérv vezető tünete a kopásokkal összefüggésben a derékfájás, mely sugározhat lágyékba, farizomba, csípőbe. A fájdalmakat kísérheti annak elkerülése céljából egy kényszeres testtartás, illetve a gerinc melletti izomzat fokozott görcse is.

Nehézzé, fájdalmassá válnak bizonyos mozdulatok:

 • hosszan tartó ülés,
 • ülés után a kiegyenesedés,
 • hason fekvés,
 • hátrahajlás,
 • cipő felvétele,
 • nehéz súly emelése és cipelése,
 • autó csomagtartójába való behajolás,
 • hajmosás előre hajolva.

Ha az ideggyök vagy a gerincvelő nyomás alá kerül, idegi tüneteket okoz az adott idegszál lefutása mentén az alsó végtagban akár egészen le a lábujjakig. A gerincsérv fájdalom jellege többféle lehet: tompa, húzó, égő. Emellett kialakulhat bizsergés, zsibbadás, reflex csökkenés és érzészavar. Izomgyengeséget is okozhat. Leggyakrabban csökken a lábfej mozgása, vagy épp gyengül a combizom.

Műtéti indikációt jelent az izombénulás, amikor a páciens már egyáltalán nem tudja mozgatni lábfejét, vagy ha vizelet-és széklettartási zavar jelentkezik. De erre az esetek kis százalékában van csak szükség.

Az ágyéki gerincsérv kezelése konzervatív úton történik. Szakképzett gyógytornász különböző technikákkal tud segíteni a porckorongot megfelelő irányba visszamozdítani (McKenzie módszerrel), a szöveteket a nyomás alól felszabadítani és ezáltal a tüneteket mérsékelni, megszüntetni.

Háti gerincsérv

A gerinc középső részében nagyon ritkán fordul elő porckorongsérv, az esetek mindössze 2 %-ban.

Itt kevés a mozgás, nagy védelmet nyújt a bordakosár, emiatt általában egy nagyon erős külső hatás (pl: csavarodás, súlyemelés) tud sérvet okozni.

Ha van is háti gerincsérv, ritkán és súlyos esetben okoz panaszokat. Ekkor általában egy kiszakadt vagy a középvonali elhelyezkedésű, gerincvelőt nyomó sérvvel állunk szemben. Az ideggyökök kevésbé tudnak ezen a szakaszon nyomás alá kerülni, mert a csigolyák közötti rések- ahol kilépnek az idegek- relatíve nagyok.

Legtöbbször háti, mellkasi fájdalom képében jelentkezik. Ám itt nagyon fontos a differenciál diagnózis, azaz a tüneteket kiváltó ok megtalálása. Mivel ezeket és hasonló  panaszokat szív, tüdő, gyomor, epeútrendszer betegségei is okozhatnak.

Állandó égő érzetet a bordakosár körül pedig nemcsak egy porckorongsérv, hanem intercostalis neuralgia, azaz a bordák közötti idegek érintettsége is okozhat.

A háti gerincsérv diagnózis felállításához szükséges képalkotó vizsgálat. Ez leginkább MRI-t jelent, mely a lágyrészeket, azaz a porckorongot, idegeket, szalagokat is jól láttatja.

Ha bebizonyosodott a gerincsérv, megfelelő irányú mozdulatokkal visszatornáztathatjuk a sérvet McKenzie tornával, a helyes testtartás és izomerősítő gyakorlatokkal pedig megőrizhetjük panaszmentes, gyógyult állapotunkat.

A képalkotó leleteken olvashatunk másfajta gerincsérvről is, mely főleg ezen a háti szakaszon, egy specifikusan serdülő korban kialakult sérvesedés. A csigolya zárólemezébe (legkülső falába) úgymond behasad, odahegesedik a porckorong. Ezt nevezik schmorl herniának, összefoglaló néven Scheuermann kórnak.

Fiatalon, amikor ez zajlik, fáj, mert gyulladásos folyamatot okoz. Terhelés, megerőltető mozgás után pár napig még rosszabb is. Felnőtt korban ez már nem fáj, nem lehet ez az oka a háti szakaszon kialakult fájdalomnak, ám közvetve tud okozni problémákat.

Általában ez a gerincsérv típus nem egy, hanem több csigolyánál alakul ki. Ezáltal ennek a szakasznak a mozgása, azaz mobilitása csökken. A felette és alatta lévő gerincrészre több mozgás, nagyobb terhelés hárul. Így kiemelten fontos szakember által megtanulni ennek az érintett szakasznak a mozgatását, és megerősíteni megfelelő módon a hátizmokat. Különösen ajánlott ez az ülő munkát végzőknek. Mivel ülés során kevésbé dolgoznak a hát- és törzsizmok, mint állás és aktív munka során.

3. A gerincsérv típusainak kialakulása és súlyossági szintjei

A gerincsérv kialakulását tekintve mivel ez egy folyamat, több lépcsője van.

A porckorong degenerációját, kopását nevezhetnénk nulladik vagy első szintnek, melyből nem következik egyértelműen a gerincsérv, de kialakulásában közrejátszik.

A porckorong külső rostos gyűrűrétegének kisebb mikroszakadásaival kezdődik, a belső kocsonyás rész nyomja ezt folyamatosan kifele (előboltosulás), mígnem teljesen át nem szakad a külső fal (kiboltosulás=pockorongsérv), a belső állomány kipréselődik a gerinccsatorna fele, és ez az útjában lévő szöveteket, idegeket, gerincvelőt is nyomhatja.

Kiszakadt gerincsérvről akkor beszélünk, ha a porckorong egy darabja különválik a korongtól, akár el is mozdul ilyenkor a gerinccsatornában.

Degeneratív porckorong betegség

A degeneráció, azaz az öregedés folyamata testünk egészét, így a porckorongokat is érinti. A csigolyákkal együtt fő feladatuk gerincünk mozgékonyságának biztosítása. Fontos tulajdonságuk, hogy rugalmasak.

Éjszaka vizet szívnak magukba, ami napközben a terhelés hatására kipréselődik belőlük. Ez az oka annak, hogy háromszor merevebbek vagyunk reggel (sokkal nehezebb akkor pl. az előrehajlás), és a testmagasságunk 1-2 cm-rel csökken a nap végére. Ám idővel ez a képességük csökken. Már egyre kevésbé képesek visszanyerni alakjukat. A kocsonyás mag víztartalma mivel fokozatosan csökken, így veszítenek rugalmasságukból és magasságukból. A két alkotórészük közti különbség, a látóhatár eltűnik, és egységes szivaccsá válik az egész.

gerincserv_annulus_szakadozasa

Ez több problémát okoz. A mindennapi terhelésekre sérülékenyebbé válik a szervezetünk, hisz a külső erőkkel szembeni csillapító ereje csökken. A csigolyák távolságát már nem tudják tartani, azok közelebb kerülnek egymáshoz, így megbomlik a gerinc stabilitását adó feszes rendszer, kóros mozgások lépnek fel.

A csigolyák nyúlványai közötti ízületek (kisízületek) porcai a folyamatos súrlódás miatt elkezdenek kopni. Az ízületi tok könnyen be tud csípődni, és okoz irritációt. Mindezek instabilitást és fájdalmakat tudnak okozni.  A porckorongoknak ez az öregedési folyamata már nem fordítható vissza.

Ennek tünetei lehetnek: derékfájás, fáradt derék érzete, nyakfájás, hátfájás, gyakori becsípődés.

A megoldás az izomerősítés. Mivel az izomzat tud lenni az a mondhatni külső támasztó pillér, ami által stabillá tudjuk tenni a rendszert. A gerinc körüli izmok megfelelő erősítésével csökkenthető és meg is szüntethető a fájdalom. Ehhez megfelelő szakemberhez szükséges fordulni, mert a mélyizmok (core izmok) bekapcsolása, megéreztetése és megerősítése nem egyszerű feladat. Ezt nevezzük szegmentális stabilizáló tornának.

Ezt csakis egyénileg, nem csoportos óra keretei között sajátíthatjuk el, hisz nagyon sok mindent kell megtanulni. Hogy hogyan és milyen erővel kell helyesen behúzni a haránt hasizmunkat, beállítani a bordakosarunkat, miközben megfelelően lélegzünk. Ezen alapokra építjük a különböző nehézségű gyakorlatokat. Mindemellett minden testhelyzetben szükséges a helyes, precíz gerincbeállítás, azaz a görbületeink beállítása.

Porckorong előboltosulás (protrusio)

A porckorong egy belső kocsonyás mag és az ezt körülvevő gyűrűszerű rostos szerkezettel rendelkezik. Kopás, illetve bizonyos erőbehatások károsítják, melynek következtében a külső rostok állománya megszakadhat és a belső mag ezeken a berepedezéseken a gerinccsatorna felé előboltosulhat. Ez még nem a gerincsérv, hisz a külső gyűrűszerű rostok folytonossága nem szakad meg, csak meggyengül.

A panaszok fő oka a külső fal nyomása, melyek leginkább a gerincnél és ahhoz közel jelentkeznek, de elérheti és irritálhatja a környező idegi képleteket is zsibbadást, érzékvesztést, izomgyengeséget okozva.

Ágyéki protrusio esetén a derékfájdalom a fő tünet, mely még megjelenhet a farizomban, lágyékban is. Nyaki porckorong előboltosulás esetén pedig a nyakfájdalmat kísérheti a lapockák területén jelentkező fájdalom is.

Nem szabad elbagatellizálni az apróbbnak tűnő fájdalmakat sem, mert azok később komoly gerincsérv betegséghez vezethetnek. Ez a sérv előtti állapot. Jelez a szervezetünk, hogy valami nincs rendben. Az elején a fájdalom csak pár napig tart, fájdalom-és gyulladáscsökkentőre, pihenésre szűnik. Ám ezzel az ok nem szűnt meg. Csupán elfedték a tüneteket.

Ha nem változtatunk addigi életmódunkon és nem avatkozunk közbe, a porckorong már sérült része a terhelés hatására tovább károsodik, tovább szakad a külső rostos falszerkezete. Idővel ismét megjelenik a fájdalom, mígnem egyre sűrűbben, egyre nagyobb intenzitással és egyre lassabban múlik el. Ebben a szakaszban teljesen tünetmentessé válhatunk viszonylag gyorsan.

A gerincsérv különböző fokozataiban gyógytornász szakember tud segíteni megfelelő mozgásokkal a porckorongban lévő nyomás csökkentésében annak visszamozgatásával, helyes testtartás beállításának megtanulásával és a stabilzációs izmok erősítésével.

Gerincsérv

A gerincsérvig  vezető út egy folyamat. Ezt megelőzi a porckorong előboltosulásmelynek okai között leginkább a tartós, rossz helyzetben való terhelést és a mozgásszegényéletmódot emelhetnénk ki első helyen. Ilyenkor a vége fele, már elég csak egy rossz mozdulat, egy emelés, vagy egy nem megfelelő bemelegítés nélkül végzett sport/torna is.

Porckorongsérvről vagy gerincsérvről akkor beszélünk, ha a külső rostos rétegének fala teljesen átszakad és a belső állománya kinyomódik a gerinccsatornába. Ez elérheti a gerincvelőt, vagy az abból kilépő ideggyököt, nemcsak különböző jellegű fájdalmakat, hanem idegi tüneteket okozva. Felléphet bizsergés, zsibbadás, érzéketlenség, izomgyengülés a végtagokban. Ágyéki sérv esetén lefele a lábakban, nyaki sérv esetén pedig a karokban egészen le az ujjakig.

A kialakult gerincsérv járhat testtartási deformitással is, de ez nem minden esetben van jelen. Ez azt jelenti, hogy a fájdalom mérséklése, az ideg nyomódásának csökkentése miatt egy más tartást vesz fel a test. Deréknál ez egy oldalra kitolódott medence, nyak esetén egy oldalra biccentett fejtartás. Ez átmeneti, hisz a terápia során a porckorong visszamozgatásával helyreáll majd a korábbi szimmetrikus testtartás.

A fájdalom nem minden esetben állandó, lehet időszakos is. Általában vannak mozgások, pozíciók, amik csökkentik, megszüntetik, vagy épp erősítik a tüneteket.

Jellemző a gerincsérvre rá a mozgástartományok csökkenése. Leginkább egy irányba biztosan, amerre a porckorong kiboltosult. Deréknál általában a kiegyenesedés, hátrahajlás okoz problémát, míg a nyaki szakasz esetén szintén a fej hátrahajtása.

Gerincsérv esetén megfelelően képzett gyógytornászra van szükség, mert önmagában a helyes testtartás és izomerősítés nem oldja meg a problémát. Oki terápia szükséges. Tehát a porckorong visszatornáztatása a cél, mellyel a nyomás alatt lévő idegi képletek felszabadulnak, és a tünetek csökkennek, megszűnnek.

Nemzetközileg elfogadott, evidencián alapuló leginkább sikeres módszer a gerincsérv kezelésére a McKenzie torna. De emellett még számos technikát és gerinctorna gyakorlatot is alkalmaz egy hozzáértő szakember.

Kiszakadt gerincsérv

Ha egy darabja a porckorongnak külön válik a korongtól, azt nevezzük kiszakadt gerincsérvnek. Jellemző rá a hirtelen kezdődött, erős alsó vagy felső végtagi fájdalom. Ennek oka, hogy a porckorong külső falának megszűnik a korábbi feszülése. A keletkező fájdalom állandó. Nincs mozgás vagy pozíció, ami ezen enyhíthetne, főleg akut esetben.

A kiszakadt gerincsérvnek két kimenetele lehet. Ha teljesen le, azaz el tud válni a korongtól, az a jobbik eset. Ilyenkor ez a kis darab vérellátása, anyagcseréje megszűnik. Mivel nincs ami táplálja, a szervezet idegen testnek érzékeli és egy idő után felszívódik. Ezáltal az idegi elemekre való nyomás megszűnik, a panaszok idővel elmúlnak.

A fájdalom- és gyulladás csökkentés mellett a mozgás, torna a keringésfokozás, az izmok erejének megtartása és erősítése, valamint a minden irányban szabad mozgásterjedelem visszaállítása  végett fontos.

Rosszabb esetben nem tud elválni ez a kis darab a korongtól, ott marad a gericcsatornában folyamatos panaszokat okozva. Súlyosságától függően orvosi kompetenciát igényel ellátása.

Kiszakadt gerincsérv esetében legtöbbször a műtét lehetősége jön szóba. De képes a porckorong az ’összehúzódásra’, így nem minden esetben jelent sebészi beavatkozást.

4. A gerincsérv kialakulásának okai

A porckorongok biztosítják gerincünk hajlékonyságát és követik a csigolyák mozgását. Ha az élettani görbületünk megváltozik akár egy testhelyzet vagy mozgás során, azt minden „követi”. A csigolyák egyik fele közelebb kerül egymáshoz, a porckorongok pedig amerre helyük van, tehát ellentétes irányba csúsznak, mint egy szappan.

Bizonyos külső rostjaik megnyúlnak, melyek ennek egy ideig ellenállnak, de a szöveti fáradás következtében elgyengülnek, beszakadnak. Egy idő után elég ilyenkor már csak egy rossz mozdulat, emelés, mely miatt teljesen kiszakad, a belső kocsonyás rész pedig kitüremkedik.

Ez az oka annak, hogy valójában a gerincsérv kialakulása egy folyamat. A sok ülés, görnyedés és fejlehajtás miatt mindezek 80°-ban hátrafele, vagy hátrafele-oldalra történnek.

Az emberi test mozgásra hivatott. Ez keni az ízületeket, javítja a porckorongok táplálását, a folyadékáramlást, az idegek állapotát. Gerincünk egyik legnagyobb ellensége a statikus testhelyzet, a hosszabb ülés, állás, főleg, ha az nem helyes pozícióban történik.

A gerincsérv további okai közé sorolható  a nehéz súly emelése, vagy a gyakori emelés, a tartós vagy gyakori előrehajlás és fordulás, ami nagy terhelést jelent a derékra nézve.

Nyak esetén a fej hosszabb ideig tartó előrehajtása okozhat panaszokat, ami az okostelefonok megjelenésével egyre gyakoribb jelenség.

A gerincsérv kialakulásához hozzájárulhatnak genetikai okok, az időskor, traumás történések, sportsérülések, gerinccsatorna szűkület. De még ide sorolhatjuk a túlsúlyt is, hisz a hasi elhízás megterhelheti az ágyéki szakaszt, és felgyorsíthatja annak kopását.

5. A gerincfájdalom nyomában: genetikai okok

Genetikai tényezők határozzák meg, mekkora ellenállást bír el a porckorong. Érinthetik annak belső állományát és a gerinc egyéb összetevőit, pl szalagokat is.

Ez azonban csupán hajlamosító tényező a gerincsérv kialakulásában. Önmagában nem tudja okozni, mivel genetikailag nem öröklődik!

Ha felmenőinknek volt, az nem azt jelenti, hogy nekünk is lesz. Talán hajlamosabbak vagyunk rá és jobban oda kell figyelni gerincünk védelmére.

Nagyobb szereppel bír kialakulásában a helytelen testtartás és mozgásszegény életmód, mint ezen faktor.

6. Gerincsérv kialakulhat sportolás, sérülés vagy izomhúzódás esetén is?

A porckorongok a gerincmozgások közben nagy oldalirányú és nyíróerőknek vannak kitéve. Főként sport közben. Az erőhatások csillapítása végett belső részük laza, kocsonyaszerű, amelyet egy külső rostos több rétegből álló gyűrű tart össze. Ez utóbbi a terhelések hatására meggyengülhet, ki is szakadhat, főleg egy nagyobb, akár hirtelen erőbehatás miatt.

Sportolás közben nagyobb a sérülések, izomhúzódások így a gerincsérv kockázata is. Mozgástípustól függően van, ahol kiszámíthatatlan mozdulatokat végzünk. Izmaink meghúzódhatnak, eleshetünk, ’belénk szaladhatnak’. Nem mindegy, hogy futásról van szó, teniszről vagy csapatban végzett focizásról.

Mindháromnál és minden sportnál igaz, hogy a helyes (!) testtartásunk mellett az izmok megfelelő erősítésével tehetünk a legtöbbet gerincünk védelméért és az esetleges sérülések, gerincsérv elkerüléséért. Fontos a bemelegítés és nyújtás is. Sajnos erre kevesen fordítanak figyelmet, lespórolják ennek az idejét, pedig számos problémát és sérülést lehetne ezzel megelőzni.

Érdemes gyógytornászhoz fordulni pár alkalom erejéig akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk. Egy szakember globálisan nézi a testet. Látja, hogy a testtartásból és napi terhelésekből adódóan mik a ’problémák’. Mely izmok feszesek túlzottan, vagy épp gyengék, hisz az izomegyensúly megbomlása miatt máshogy terhelődik gerincünk. Látja, hogy van-e gerincszakasz, amely túl merev vagy épp túl mobilis.

Leggyakrabban a háti merevség szokott előfordulni, melynek következtében kompenzálásként többet mozog és nagyobb terhelésnek van kitéve a derék és a nyak. Nem utolsó sorban pedig megtanítja a helyes nyújtást, mivel sajnos sokan nem tudják hogyan kell helyesen nyújtani a különböző izmokat, izomcsoportokat. Például a combfeszítők és combhajlítók nyújtása a medence megfelelő irányba való billentése során lesz teljes, erre rá kell érezni, meg kell tanulni.

gerincserv-nyujtas _ medencebillenes

7. Az ülőmunka következményei

Az emberi gerinc oldalról nézve nem egyenes, hanem kettős „S” alakú. Ez azt jelenti, hogy normál helyzetben, azaz élettanilag a nyaki szakaszunk homorú, a hátunk domború, a derékszakaszunk megint csak homorú, és az ezt követő keresztcsontunk elhelyezkedése/billenése is fontos. Mindez a terhelés során létrejövő rázkódások csillapítását szolgálja.

Ám a 21. század életvitelének köszönhetően ezek a görbületek egyre inkább egyenesednek ki. Megváltozott a testtartásunk, melynek következtében a porckorongok nagy terhelésnek vannak kitéve. A sok ülés miatt derekunk egyenes. A hátizmaink gyengülnek, nem figyelünk a helyes tartásra, egyre nehezebb kihúzni magunkat. A vállaink előrecsapottak, megváltozik a fejtartásunk is.

A nyaki homorulatunk kiegyenesedik, tekintetünk lefelé szegeződését pedig szervezetünk egy előre helyezett fejtartással kompenzálja, melynek biccentését a tarkó izmainak folyamatos feszülésével éri el.

gerincserv-helytelen_helyes ules

8. Mobilnyak-szindróma? Az okostelefonozás negatív hatásai

Mobilnyak-szindróma? Sajnos létezik. Egyre inkább teret hódítanak napjainkban az okos kütyük, a modern eszközök. Gondolunk itt nem csak az okostelefonra, hanem a laptopra, tabletre, e-bookra. Mindez számos panasz kiváltó forrása.

A felnőtt emberi fej súlya nem könnyű, 4-6 kg. Ennyivel nehezedik a gerincre. Tartósan előrehajtott fejtartásnál ez komoly terhelést jelent a nyaki csigolyáknak, elérheti a 25-30 kg-ot is. Ez a súly egyenes arányban nő az előrehajlás szögével. A megváltozott testtartás a porckorongokat terheli, porckopást eredményezhet, mely akár sérvhez is vezethet.

gerincserv-mobil nyak_szindroma

9. Időskorral nő a gerincsérv lehetősége

Sajnos idővel a porckorongunk kopik, degenerálódik, így a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel tud gerincsérv kialakulni. A porckorongok vizet veszítenek, csökken a rugalmasságuk, magasságuk. Kevésbé tudnak ellenállni a külső erőknek és kompenzálni a statikus hosszan tartó testhelyzetet.

A porckorong lelapulás miatt a csigolyákon meszes felrakódások keletkeznek. Ebben a korban már a gerincsérv mellett számos egyéb kopás és probléma is tud panaszt okozni.

Ám diagnózistól függetlenül mindenkinek kell a mozgás, mert ez keni az ízületeket, javítja a porckorongok táplálását, a folyadékáramlást, az idegek állapotát. Egy szakember tudja, milyen terhelés az, amit még elbír a gerinc, a fájó ízület vagy izom.

10. Gerinccsatorna szűkülettel nő a gerincsérves panaszaink száma

A csigolyatestek és porckorongok mögött található a gerinccsatorna, melyben található a gerincvelő. Ebből indulnak ki testünk minden részébe az idegek, amelyek felelősek a mozgásért, érzékelésért. Gerincsérv esetén ezen idegi képetek nyomása okozza a panaszok széles skáláját a kisugárzó fájdalomtól kezdve a zsibbadáson át az izomgyengeségig.

A gerincsatorna mérete meghatározóbb a porckorongsérv méretéhez képest, hisz a tünetek a nyomás miatt alakulnak ki. Minél nagyobb a gerinccsatorna, annál kevésbé okoz panaszokat egy kitüremkedő porckorong. Így van, akinél egy kis mértékű porckorong előboltosulás is képes tüneteket okozni, míg másnál egy nagyobb gerincsérv alig észrevehető.

Ezt tudományos kísérletek bizonyították be. Panaszos, gerincsérvvel diagnosztizált és ’egészséges’ fájdalommentes emberek gerincéről készítettek MRI felvételeket. Az eredmény megdöbbentő volt: mindkét csoportban kb hasonló számban mutattak ki a képalkotó felvételek porckorongsérvet.

11. Befolyásolhatja-e a stressz a gerinc, és porckorongsérv kialakulását

Sajnos lelki okok is közre tudnak játszani a gerincsérv kialakulásába. Stressz hatására bizonyos izmok megfeszülnek, túlfeszülnek. Nyak esetén érezhető ez leginkább, amikor a csuklyás izmok szinte görcsbe rándulnak mindkét oldalt.

Minden izomnak van egy ellentétes mozgást végző párja. Ha a csuklyás izmunk megfeszül, összehúzódik, azzal megnyúlik és akár gátlás alá kerül a széles hátizom és a lapockazáró izmok. Ennek következtében megbomlik az addigi izomegyensúly, a gerinc és porckorongok máshogy terhelődnek és mindezek közre tudnak játszani egy gerincsérv kialakulásában.

12. A gerincsérv / porkorongsérv tünetei

A gerincsérv tüneteit tekintve skálája széles: a panaszmentes állapottól egészen az elviselhetetlen fájdalomig húzódik. Ez megjelenhet egyrészt az érintett területen, másrészt gerincünktől távol.

A lesugárzó fájdalom mindig azt jelenti, hogy a gerincsérv eléri és nyomja valamely idegi képletet. A csigolyatestek és porckorongok mögötti csatornában fut a gerincvelő, melynek kompressziója kétoldali, a csigolyák között oldalt kilépő ideggyökök nyomása pedig egyoldali kisugárzó panaszokat okoz.

Minden ideghez tartozik általa beidegzett, irányított izom, illetve bőrérzékelési terület. Az ideg érzékeny, külső burka a nyomás miatt ödémásodik, a benne futó idegrostok a kémiai irritáció miatt sérülnek és funkciózavar lép fel.

gerincserv

Nyaki gerincsérv esetén a karokban, ágyéki szakaszon pedig a lábakban jelenhet meg bizsergés, zsibbadás, érzészavar, mozgászavar, reflexkiesés. A panaszokat és annak intenzitását az ideg nyomásának mértéke és ideje határozza meg

A gyulladás jele az állandó fájdalom, mely éjszaka is jelen van, alvászavart okoz, nem talál a páciens olyan testhelyzetet, amelyben ez mérséklődne. Ellenben a gyulladás nélküli állapottal, ahol a forgolódásra igaz felébred, de talál kényelmes pozíciót.

Bizonyos súlyos tünetek megléte műtéti indikációt jelent. Érzészavar gáttájon; széklet-és vizelettartási zavar a húgycső és a végbél záróizmainak gyengesége miatt; izombénulás.

13. A gerincsérvtől lehet kisugárzó fájdalom, bizsergés, zsibbadás vagy épp tompa, égető fájdalom

Az idegek hálózzák be testünk minden részét. Nélkülük nem tudnánk érzékelni, mozogni, létezni.

Ha az ideg nyomás alá kerül, annak tápanyag- és vérellátása zavart szenved, mely több fajta tünetben mutatkozhat meg. A gerincsérv így okozhat bizsergést, zsibbadást, különböző megjelenésű (húzó, égő, tompa) fájdalmat.

Ágyéki gerincsérv esetén ezek a tünetek a nyomás alatt lévő idegszál lefutása mentén az alsó végtagban jelentkeznek akár egészen le a lábujjakig.

Nyaki gerincsérv esetén ez megjelenhet a vállban, felkarban, alkarban, ujjakban is.

gerincserv_vallfajdalom

14. Alhasi fájdalom gerincsérvtől

Testünkre, szervezetünkre leginkább igaz, hogy minden mindennel összefügg. Az ágyéki gerinc szakaszán kialakult gerincsérv az idegi képletek nyomásával számos fájdalmat tud generálni. A kialakult gyulladást a szövetek közvetítik, mely így előre, az alhasba is képes sugározni.

Ez oda-vissza történhet. Nőknél az esetleges nemi szervek és azokkal összefüggésbe hozható problémák, betegségek lehetőségét is figyelembe kell venni derékfájdalmak esetén.

A diagnózis felállításához jó szakemberre van szükség, aki képes megkülönböztetni a belső szerv és sérv okozta alhasi panaszokat. Ha nem előzte meg komolyabb deréktáji fájdalom, ha nem befolyásolja sem mozgás, sem pozíció, mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni vele.

Ha mozgásszervi eredetre utal az anamnézis és vizsgálat, képalkotó vizsgálat fog készülni. Igazolódott gerincsérv esetén pedig gyógytornát fog az orvos előírni.

15. Becsípődés gerincsérv miatt

A természetes öregedési folyamatok és a fokozott terhelések miatt porckorongunk kopik. Egyre kevésbé lesz rugalmas, csökken a víztartalma és ezzel a magassága is. Ez a lelapult porckorong már nem képes tartani a csigolyák közötti távolságot, melynek köszönhetően becsípődések jelentkeznek.

Ezzel foglalkozni kell, hisz ez egy komoly előjele lehet egy későbbi gerincsérvnek. Leggyakrabban a derékban jelentkezik. Sajnos az orvosok legtöbbször elbagatellizálják, egyszerű lumbágónak ítélik meg és némi fájdalomcsillapítóval és pihenés ajánlásával hazaküldik a pácienst.

Ez a becsípődés viszont jelzi, hogy a porckoronggal probléma van, a gerinc melletti izomfűző nem dolgozik rendesen, hogy ezeket a történéseket megakadályozza.

A komolyabb gerincsérv megelőzésében a gerinc gyógytorna, stabilizációs torna, a helyes testtartás elsajátítása tud segíteni.

16. Derékfájdalom gerincsérvtől

A lumbális szakaszon, azaz a derékban lévő gerincsérv annak súlyosságától függően több tünetet tud okozni.

Már a gerincsérv kezdeti szakaszában, a porckorong degeneráció következtében is kialakulhat derékfájdalom. Ez jelentkezhet egészen középen a csigolyáknál, lejjebb a keresztcsontnál, oldalt a medencecsont felett. Jellegét tekintve ezer arca lehet: tompa, mély, szúró, nyilalló, égő, stb.

Derékfájdalom mellett sokszor használják a páciensek az „elfárad a derekam’ kifejezést, amikor úgy érzik kiment belőle az erő és nem tart meg rendesen. Hosszú állás után pedig jól esik a lehajlás.

Gerincsérv esetén fokozódhatnak a deréktáji fájdalmak előre hajlásra, emelésre, mosogatásra akár.

Súlyos esetben, ha a kiboltosuló porckorong nyomja a mögötte kilépő idegszálak kötegét, az ideggyököt, a fájdalmak kisugározhatnak a lábba egészen le a lábujjakig bizsergést, zsibbadás okozva.

gerincserv_derekfajdalom

17. Hátfájdalom gerincsérvtől

Hátunk a gerincünk leghosszabb szakasza. A vállcsúcsaink összekötött egyenesének magasságától indulva egészen lefele a bordakosár alsó részéig tart.

Az itt lévő fájdalmat okozhatja háti gerincsérv is, ám ezen kórkép nagyon ritkán fordul elő, a sérvek 2%-át teszik csak ki.

A nyaki mozgásokban a háti felső 5 csigolya is részt vesz, és annak bizonyos mozgásait végző izmai a lapockákon, háti csigolyákon tapadnak. Emiatt, illetve a szöveti feszülés és fájdalom közvetítése végett a nyaki porckorong problémák is tudnak tüneteket okozni a háton.

Sokszor a nyaki gerincsérvek a lapockák mellett, a lapockák és csigolyák között okoznak fájdalmat, vagy épp fájdalmas izomfeszülést. A derékban kialakult sérv felfele sugározva az alsó háti szakaszon okozhat tüneteket.

18. Nyakfájdalom gerincsérvtől

A nyaki porckorong problémák súlyosságuktól függően képesek különböző tüneteket okozni.

Kezdetben nem feltétlen a nyaki gerincnél jelentkeznek a fájdalmak, vagy épp kellemetlen izomfeszülések, hanem lejjebb a hát területén a lapockák mellett, a lapockák és csigolyák között. Későbbi gerincsérv előjele lehet a becsípődés, illetve a nyak elalvási problémái. Ha reggel ébredéskor merev, fájdalmas nyakkal ébredünk, mely nem mozdul bizonyos irányokba.

Az orvosok sokszor csak fájdalom- és gyulladáscsökkentőt, illetve pihenést javasolnak. Ám ez már jelzi, hogy valami nincs rendben. A porckorongok kopására, azoknak a rossz terhelésére és a megfelelő stabilizáló izmok gyengülésére utal.

Ha időben nem teszünk ellene, kialakulhat a gerincsérv, mely az idegi képleteket nyomva zsibbadást, érzészavart, izomgyengeséget okozhat egészen le akár az ujjakig.

Oka leginkább a helytelen testtartás, azon belül is az előre helyezett fejtartás, mely nagy terhelést ró a nyaki porckorongokra. Ehhez hozzájárul a 21. század alapvető problémája, a sok ülés és a stressz.

A gerincsérv kezelése konzervatív úton történik, nagyon kis százalékban van szükség műtétre.

Szakképzett gyógytornász a McKenzie módszert alkalmazva képes visszapréselni a porckorongot a helyére, megtanítani a helyes ülést, állást, gerinc gyógytornával és stabilizáló tornával megerősíteni az izmokat.

19. Izomgyengeség és izomgörcs a gerincsérvtől

Az ideg által beidegzett, ellátott izmok gyengülhetnek, sőt ha a nyomás nagy mértékű, megszűnhet az ingerületvezetés, mely az izmok bénulását okozza.

Az izomgyengeségen felül izomláz érzet, izomgörcsök is megjelenhetnek. Az ágyéki gerincnél általában az alsó szakaszban fordul elő gerincsérv.

A legalsó, S1 gyök nyomása esetén a lábfej mozgatása lehet érintett, mely a járást jelentős mértékben megnehezíti. Azt tapasztalja a beteg, hogy „dobja” a lábát, lábujja hamarabb földet ér, mint szeretné. Ennek elkerülése érdekében magasabbra emeli csípőből az egész lábát járás közben.

Másik gyakran érintett izom, az L5 gyökhöz tartozó combfeszítő. Leginkább lépcsőn felfele járás a nehéz, ahol nagyobb munkának van kitéve az izom.

Nyaki gerincsérv esetén a kéz szorítóereje csökken sokszor, illetve a kézmozgások, de attól függően melyik idegszál érintett, különböző izmok gyengülhetnek el akár a felkarban, akár az alkarban.

gerincserv-izomgyengeseg gerincservtol

20. Nehéz leülés vagy felállás utáni fájdalom lehet gerincsérvtől is

A porckorongok követik a csigolyák mozgását, ezzel biztosítva gerincünk hajlékonyságát.

Üléskor a csigolyák elülső peremei közelebb kerülnek egymáshoz, a porckorong pedig emiatt hátrafelé csúszik, mert abba az irányba tud csak mozdulni, amerre hely van.

Gerincsérv esetén a hátsó rendszer, nem csak a korong külső burka, hanem az ott lévő gerincszalag is meggyengül, valamivel nagyobb terjedelmet engedve ennek a hátracsúszásnak. Mégis pillanatnyilag jó érzést okoz, mely megtévesztő lehet egy laikus számára. Mindennek magyarázata az anatómiában keresendő. Előrehajláskor, gömbölyödéskor a gerinccsatorna és az ideggyöki kilépések rései nagyobbak, ezáltal a gerincvelő és idegek kevésbé nyomódnak.

Mégis ez csak pillanatnyi, hisz a porckorong közben csúszik hátrafelé. A felállás pedig ezért nehéz, fájdalmas, akár fokozatos, mert a porckorong lassabban tudja követni csak a csigolyákat, átmenetileg fizikai akadályt képez, idő kell még „visszacsorog” a helyére. A jól eső előrehajlás, ülés után ezért nem lesz jobb a derekunk.

21. A jól ismert reggeli fájdalomnak van-e köze a gerincsérvhez?

A gerincsérvvel szenvedő páciensek gyakran számolnak be reggeli fájdalomról. A porckorong éjszaka vizet szív fel, feltöltődik, ezáltal jobban feszül a fala.  

Reggel amúgy is merevebbek az izmaink, ízületeink is, mert még nincsenek ’bemelegedve’. Ezek okozzák a fájdalmakat.

Ezért még felkelés előtt érdemes kicsit mozogni az ágyban. Pár nyújtózást csinálni, térdkidöntést talpra húzott lábakkal, csak amennyire jól esik. A felkelés, felülés pedig ne törzscsavarással, lendületből történjen, hanem oldalra fordult helyzetből a lábakat leengedve a karokkal toljuk fel magunkat.

22. A gerincsérv megelőzése

A gerincsérv megelőzése érdekében használjunk megfelelő széket/ülést

A gerincsérv kialakulásának vezető okai között sorolhatjuk fel a helytelen testtartást. Ide tartozik a rossz ülés, állás, vagy akár egy rosszul kivitelezett emelés.

Élettani görbületeink megtartása elsődleges a későbbi gerincpanaszok elkerülése szempontjából. Ez a kettős S alak: nyakunk homorú, hátunk domború, derekunk megint csak homorú, a keresztcsontunk pedig domború. Ebben a pozícióban, azaz nyugalmi helyzetben nincs semmilyen szöveti feszülés és plusz megterhelés, nyíróerő a gerinc szalagjain, ízületein, porckorongjain.

A csigolyák között lévő porckorongok követik azok mozgását. Ülés során a csigolyatestek elülső részei közelednek egymáshoz, a porckorong belső kocsonyás része hátracsúszik, nyomva a helyzet következtében amúgy is megnyúló külső rostos falat. Egy idő után ez a külső gyűrű elfárad és kiszakad, ezt nevezzük gerincsérvnek.

Az emberi gerinc mozgásra hivatott. Legnagyobb ellensége a statikus testhelyzet.

Ha ülő munkát kell végeznünk, a gerincünk és ízületeink védelme érdekében az egy, max két óránkénti pár perces felállás és átmozgatás javasolt, másrészt a helyes ülés. Ez utóbbihoz pedig elengedhetetlen a jó szék. Milyen is az?

Nézzük a főbb szempontokat és a helyes ülést. A talpak mindig érjenek le a talajra, a combok legyenek alátámasztva.  A csípő sosem lehet alacsonyabban a térd síkjánál, mert az már a medencecsont billenését és a derék kiegyenesedését okozná. Tehát a szék magassága elengedhetetlen szempont.

A természetes, homorú ágyéki görbületet fenn kell tartanunk, amit leginkább egy hengerpárnával vagy egy ékpárnával érhetünk el. A derekunk megfelelő pozíciója nélkül gerincünk felsőbb szakaszait sem tudjuk jól beállítani. Fontos még a háttámla megléte. Nevéből adódóan ebbe kell megtámasztanunk hátunkat, hisz nem görnyedhetünk előre, mert azzal vállaink előre csapottak lesznek, mellizmunk berövidül és egy rossz fejtartást is hoz magával. Kell egy megfelelő kartámasz is a könyök támasztására megfelelő magasságban a nyak érdekében.

gerincserv-helyes_ules

A gerincsérv megelőzésére válaszunk megfelelő matracot

Testünk csontos alapja a gerincünk, amelynek tartására oda kell figyelnünk ülés, állás során. Ám megfelelő támasztást igényel éjszaka, alváskor is, hisz akkor ellazulnak, nem tartanak az izmok.

Milyen egy jó matrac gerinc szempontjából?

Támasszon. A testet minden pontján támassza alá egyenletesen, a gerincoszlopot a természetes helyzetében, segítve ezzel a porckorongok tápanyagellátását. Lágyan beengedje a váll-és csípőrészt, hogy a derék megfelelő alátámasztást kapjon.

Háton fekve a fül, váll és csípő egy vízszintes vonal mentén helyezkedjen el. Oldalt fekve pedig az a jó, ha gerincünk egyenes.

Ezért nem javasolják a besüppedős puha matracokat, de ugyanígy nem jó a túlságosan kemény sem. A félkemény, kemény irányában kell keresnünk. Mindenféleképpen kipróbálás javasolt, nem látatlanban vásárlás. Hisz mást jelent egy matrac egy 60 kg, illetve egy 120 kg-os embernek.

Ma már nagyon sok matrac van a piacon számtalan jellemzővel: alapanyag, keménység, szerkezeti kialakítás és összetétel. Az ergonómiai zónák azt jelentik, hogy egy matracmagon belül különböző keménységű részek, szelvények vannak testünk különböző súlyú testrészei miatt.

A legtöbb üzletben szakemberek vannak és szinte mindenhol megengedett a kipróbálás. Ezt használjuk ki mindenképp, látatlanban sosem vásároljunk matracot!

23. A gerincsérv kezelése

Számos konzervatív megoldási lehetőséget lehet találni az interneten, ha rákeresünk a gerincsérv kezelési lehetőségeire. Gyógyszerek, csodakrémek, akupunktúra, súlyfürdő, gyógyfürdő, hideg kezelés, meleg kezelés, köpölyözés, torna, infúzió, gyógytorna, mckenzie torna. Nehéz eligazodni ebben az útvesztőben.

Akut szakaszban, a gerincsérv probléma kialakulásakor, ha erős fájdalom és gyulladás áll fenn, ezek csökkentésére pár napig gyulladáscsökkentő szedése ajánlott. Kapszula vagy tabletta formában, de olykor ezt célzottan, intravénásan infúzióval adják be.

Mindezek tüneti terápiát jelentenek, azaz az okot nem szüntetik meg. A sérvesedett porckorong még mindig elmozdult állapotban van és nyom bizonyos szöveteket, idegi képleteket. Ezért jön szóba és elengedhetetlen kezelésében a gyógytorna. Azon belül is a McKenzie terápia, gerinctorna, manuálterápia.

A gerincsérv súlyos eseteiben műtétre kerülhet sor, de akinek erre lesz szüksége, az sem kerülheti el a gyógytornát. Ugyanúgy szükségessé válik a szakember által kontrollált torna, mert az izmokat vissza kell erősíteni, a mozgásokat minden irányba szabaddá tenni, és persze megtanulni a helyes ülést, állást, a gerinckímélő életmódot a kiújulás elkerülése végett.

24. Gyógyszerek, infúzió gerincsérvre

Akut esetben, erős panaszok meglétekor szükség lehet fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekre. Ha az ideg vagy a gerincvelő nyomás alá kerül gyulladás léphet fel.

Ha állandó, főleg ha éjszakai fájdalom van jelen a gerincsérv miatt; ha minden mozgásra még inkább erősödnek a panaszok, szükség van nem-szteroid, olykor szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőkre. Vény nélkül is kapható jó pár készítmény, de inkább a gyógyszerelést bízzuk orvosra.

Ezt tabletta/kapszula formájában írják fel napi rendszerességgel 1-2 hétig a már hatásos, lehető legkisebb, csak a feltétlenül szükséges dózisban. Feladatuk a létrejött kémiai gyulladás csökkentése, szedésük csak a kezdeti időszakban szükséges, hisz a porckorong sérvesedés miatti mechanikai problémát nem oldják meg.

Emellett szokás izomrelaxánsok szedése is a gerincsérv következtében kialakult görcsös izomfeszülés miatti fájdalmak csökkentésére. Továbbá zsibbadások esetén érdemes B komplexet szedni az idegek támogatására, azon belül is a B1 vitamin a legfontosabb.

Kevés mennyiségű gyógyszer is elegendő, és gyorsabb a hatás, ha azt nem szájon át, hanem infúzióval juttatják be. Előnye, hogy kíméli a gyomor-bél traktust. Ezt általában 4-5 nap kapja a páciens egymás utáni napokon. A fájdalom csökkentésével pedig meg is kezdődhet a gerincsérv gyógytorna, azaz a McKenzie torna.

25. Gerinc injekció porckorongsérvre

Porckorongsérv esetén a legnagyobb problémát a kialakult gyulladás okozza. Ha az orális vagy infúzóban kapott szteroid, vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentők nem segítettek, az injekció lehetősége is szóba jöhet.

A sérv közelébe, de az izomba juttatják a lidocaint a gyulladáscsökkentő anyaggal. Előnye ennek is, mint az infúziónak, hogy nem terheli meg a gyomrot, helyileg hat.

Ha a fent említett gyulladáscsökkentők és a torna nem segített, szóba jöhet a gyöki blokád injekció.

A beavatkozást rtg vagy Ct vizsgálat ellenőrzése mellett végzik a pontos kivitelezés miatt. Ilyenkor a tű hegyét az érintett ideg közvetlen közelébe pozícionálják, hogy csak erre hasson a kis mennyiségű érzéstelenítő és szterid tartalmú gyulladáscsökkentő. Ezt követően 1-2 óra fekvés szükséges, mert az érintett végtag melegsége, zsibbadása, elgyengülése jelentkezhet, mely természetes jelenség és általában csak néhány óráig tart.

Előnye, hogy helyileg hat, eredményese. Hátránya a beavatkozás veszélyessége, másrészt, hogy akárki nem kaphatja. Bizonyos gyógyszerérzékenység, véralvadási probléma, cukorbetegség, magas vérnyomás esetén kockázattal járhat.

26. Hatásos-e az akupunktúra gerincsérvre?

Az akupunktúra egy hagyományos kínai gyógymód, mely megjelent nyugati világunkban is a különböző betegségek kezelése kapcsán. Filozófiája szerint az emberi testet a csi energiája járja át a meridiánok alkotta csatornákon keresztül. Minden probléma oka pedig ennek a megbomlása, akadályozottsága.

A szervezet élettani egyensúlyát állítja vissza az energiaáramlást okozó blokkok feloldásával. Speciális tűkkel végzik, melynek hatása az idegpályák összekötöttségén és a stimulációs pontok közötti összefüggésen alapszik.

Számos egészségügyi probléma (migrén, reuma, nyakfájdalom, nátha, asztma, székrekedés) fennállásakor javasolják alkalmazását a módszer szakemberei.

Ahhoz, hogy egy gyógymódot elismerjen a tudományos világ, több éves kutatáson, nagyon nagy esetszámú vizsgálaton és bizonyítékokon kell alapulnia. Ezért az akupunktúra a mai napig nem elfogadott, nem evidencián alapuló módszer az orvostudományban. Megkérdőjelezik, hogy bármilyen betegségre is terápiás hatással lenne. Sokan csak placebonak vélik.

Gyógytornászként itt csak a gerincsérvvel kapcsolatos összefüggését veszem górcső alá. Az akupunktúrát a külső mozgásszervrendszeri panaszok esetén kiegészítő kezelésként, leginkább fájdalomcsillapítás miatt alkalmazzák, mivel állításuk szerint a fennálló izomfeszüléseket oldja, javítja a helyi keringést a fájdalomért és gyulladásért felelős biokémiai anyagok gyorsabb eltávozásának segítésével.vÉs itt a kulcsszó. Kémiai. A kitüremkedett porckorong, mely nyomást gyakorol az idegi képletekre (ideggyök, gerincvelő) gyulladást okoz. Ez egy kémiai folyamat, melyet első körben és mielőbb (!) meg kell szüntetni.  Minél tovább fennáll, annál nagyobb károsodást szenved az ideg. A nyugati világ erre gyorsan ható  gyulladáscsökkentőket alkalmaz tabletta, injekció, infúzió formájában.

Ám a gyulladás csökkentésével önmagában nem oldódik meg a probléma. Ez csak egy tüneti kezelés. Az ok, a sérv által okozott mechanikai térszűkítés, még mindig jelen van, mely ha nem oldódik meg, visszatér a gyulladás. Ezért a porckorong visszamozdításával érhető el a probléma oki megoldása és a panaszok végleges, vissza nem térő elmúlása.

27. McKenzie terápia gerincsérv gyógyítására

A mckenzie terápia, más néven mechanikai diagnózis és terápia (MDT) a legelterjedtebb kezelési technika, melyet csak az erre jogosult gyógytornász és orvos végezhet. Vizsgálati és kezelési módszer egyben. Gerincsérv esetén ez a leginkább eredményes konzervatív terápia.

Egy új-zélandi gyógytornász, Robin McKenzie nevéhez fűződik, módszerének elve a porkorongok dinamikus működésén alapszik.  Célja a gerincsérv esetén, hogy az elmozdult porckorongot visszamozdítsa a helyére, ezáltal felszabadítva a nyomás alatt lévő képleteket. Ez a visszamozdítás a meghatározott irányú ismételt mozgásokkal, pozíciókkal történik.

Mindenképp egyénre szabott, nem csoportos óra keretén belül zajlik. Fontos megjegyezni, hogy nem egy tornasort jelent, hanem egy mozdulatot /és pozíciót (testtartást), amit a páciensnek meghatározott rendszerességgel meghatározott ismétlésszámmal kell végeznie. Általában ez 2-3 óránként jelent min. 10 db ismétlést.

Első alkalommal egy részletes kikérdezés történik a panaszok helyéről, intenzitásáról, jellegéről, erősödéséről, csökkenéséről. Ezt követi egy nagyon alapos mozgásvizsgálat. Megnézzük a mozgásirányokat, milyen terjedelemben mennek, okoznak-e szubjektív változásokat a panaszok terén. Végül a speciális, helyesen betanított mozdulattal és életmódbeli tanácsokkal távozik a páciens.

Ezek mind olyan gyakorlatok/mozdulatok, melyeket egyedül el tud mindenki végezni otthon és munkahelyen is, állva vagy ülve. Ám ezek mit sem érnek, ha közben a helyes testtartást nem tartják be és a provokáló (tüneteket fokozó) mozdulatok és pozíciókat nem kerülik.

Hogy hány alkalom szükséges és milyen gyors javulásra számíthatunk a gerincsérven, azt több minden befolyásolja. Teljes gyógyulás függ a sérv kitüremkedésének helyétől és mértékétől, de a javulás már pár alkalom után érezhető.

Jó, jó, visszamegy a gerincsérv, de mitől marad ott? – kérdezhetjük jogosan.

A Mckenzie módszer alapelve, hogy a helyes mozdulatot nagyon gyakran végezzük, ezzel párhuzamosan a provokáló mozdulatokat és testhelyzeteket kerüljük. Ezeket nem örökké, csak ideiglenesen. Ezáltal a porckorongot visszatornáztatjuk, és ehhez az új helyzeti szituációhoz alkalmazkodnak a struktúrák, bezáródik a sérvkapu, a gerincsérv csökken.

A tünetek megszűnését követően még nem ér véget a terápia. Elkezdődik a stabilizációs torna, mely a gerinc stabilitását szolgáló 1-2 csigolyát áthidaló izmok célzott erősítését jelenti. Így tudjuk a kiújulást megelőzni.

gerincserv-hasgyakorlat

28. Gyógytorna gerincsérvre

gyógytorna elengedhetetlen a gerincsérv kezelésében.

Egy gyógytornász sosem egy kezelési technikát alkalmaz, hanem általában többre van szükség. Ezek mind kiegészítik egymást, a teljes felépülést szolgálva.

Alapos állapotfelmérés előzi meg a gerincsérv kezelést. Részletes kikérdezés, megfigyelés, tapintás, majd a mozgások vizsgálata. A sérvek leginkább evidencián alapuló technikája a mckenzie módszer, mely képes a porckorongot visszamozdítani a helyére, ezáltal felszabadítva a nyomás alatt lévő idegi képleteket. Gyógytornán minden páciens megtanulja a helyes testtartást, az ülést, állást, fekvést. Hogyan kell azt a pozíciót felvenni, ami segíti a sérv jó irányba való mozdulását, hiszen van, ami képes fokozni a kitüremkedést és vele együtt a tüneteket.

A fájdalom miatti védekezésben bizonyos izmok fokozottan megfeszülhetnek, ezeknek a lazításában a bőr receptorokon keresztül tud segíteni a kinesio-tape szalag.

A nyomás alól felszabaduló idegek szabad mozgása is zavart szenvedhet. Ekkor szükségesek az idegmobilizációs gyakorlatok.

Az érintett idegek által beidegzett izmok, főként a gerinchez közeli, a csigolyáknál eredő és tapadó kis, mély izmok blokkolódnak, meggyengülnek. A normál mozgásminták kórossá válnak, amelyek utána maguktól nem rendeződnek vissza.  Meg kell érezni és tanulni ezek bekapcsolását.

Majd erre építve következik a stabilizációs torna, funkcionális gyógytorna, mely visszaadja a megbomlott és természetes mozgásmintákat, és összehangolja testünk egyes részeit egymással és az idegrendszerrel.

Gyógytornász és orvos végezhet manuálterápiát is. A gerincsérvek kezelésében is hatékony ez a technika. Sok gerincproblémát testünk statikájának a megbomlása, a kettős S alakú görbületünk változása okoz. Manuális fogásokkal ez visszaállítható, a kialakult blokkok, azaz a csigolyák közötti mozgásterjedelem beszűkülések helyreállíthatók.

A gerincsérv gyógyulása után is oda kell figyelni a helyes testtartásra, és tornázni, sportolni, mozogni minél többet. Ez a prevenció része. Odafigyelni testünkre és idejében felismerni, megakadályozni a kezdődő újabb gerincproblémákat.

29. Mehetek-e gyógyfürdőbe, ha gerincsérvem van?

Magyarországon számos gyógyfürdő található, hisz hazánk igencsak gazdag termálvizekben. Hatással vannak szervezetünkre az ásványi anyagok felszívódása és a víz fizikai tulajdonsága által.

Ezeknek a vizeknek a kémiai összetétele kimutatott és ennek függvényében több egészségügyi problémára pozitív hatással bírnak. Mozgásszervi megbetegedések esetén is használják, a rehabilitációs program része tud lenni. Az úszásnak pozitív élettani hatásai vannak, mindemellett egyre elterjedtebbek már a vízi sportok (aquafitness, aquajogging, Kneipp-taposó) is.

Mozgásszervi problémák esetén, a gerincsérvet is ide sorolva, akut szakaszban a melegvizek használata kontraindikált. Még a 32 fokos sem ajánlott. A szaunákat pedig szintén messziről el kell kerülni, hisz ezek csak még inkább belobbantják a meglévő gyulladást. Ebben a szakaszban a hideg, a hűtés, a jegelés javallott.

Az akut szakasz lezajlása után igénybe vehető a gyógyfürdő. A kellemes hőfokú gyógyvíz, ha annak ajánlott időtartamát is betartjuk, izomlazító, görcsoldó hatású. A víz stressz oldó, a folyékony közeg felhajtóereje az ízületekre pihentetőként hat. Itt a test súlya kisebb, könnyebb a mozgás, az ízületek kíméletes átmozgatása adott.

Az úszás, a víz alatti gyógytorna tehát ízületi átmozgatásra tökéletes, ám egyedüli sportként, mozgásként kevés. Negatívuma a gravitáció hiánya, ami több problémát vet fel. A vízben kikapcsol, ami nélkülözhetetlen a csontok állományának megőrzéséhez.

Csak a gravitációval szemben végzett mozgások járulnak hozzá a csontsűrűség megtartásához és erősödéséhez. Ezen felül kutatások kimutatták, hogy vizes közegben a gerinc mély törzsizmai nem kapcsolnak be, így izomerősítés nem történik ezekben az izmokban. Ezért ha eddig nem tudtunk úszni, a gerincsérv miatt ne most kezdjük el.

A gyógyfürdők által nyújtott kezelési lehetőségek egy rehabilitációs program részeként jól tudnak működni. A kínált kezelési csomagokban  a gyógyvíz, úszás,vízi torna, tangentor (víz alatti sugármasszázs), súlyfürdő, masszázs, iszapkezelés, fizikoterápia mellett mindig szerepel a szárazföldi (!) gyógytorna is.

Nem véletlenül. Hosszú távon ez által lesz eredményes a terápia. Hisz nemcsak a tüneteket kell csökkenteni, hanem az okot megszüntetni. A porckorong visszamozdításában, az idegi szövetek felszabadításában, az izmok megfelelő (vissza)erősítésében gyógytornász szakember tud segíteni.

30. Mikor kell műteni a gerincsérvet?

Ha a gerincsérv olyan nagymértékben nyomja az ideggyököt vagy a gerincvelőt, hogy komoly idegrendszeri károsodásra utaló tünetek lépnek fel, akkor szükséges a műtét, mert mindez visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet.

gerincserv-mutet

Nincs mese, ilyen esetben műteni kell. Ezek lehetnek:

 • erős izomerő csökkenés,
 • akár bénulás,
 • vizelet és székletürítési zavar (a húgycső és végbél záróizmainak bénulás miatt),
 • végtag ügyetlenség,
 • járászavar.

Ám gerincsérv műtétre általában az esetek kis százalékában van csak szükség. Önmagában a fájdalom még nem indikáció.

Műtét során a cél a nyomás alá került idegek, gerincvelő mielőbbi felszabadítása. Ez a porckorong előboltosuló (sérvesedett) darabjának való eltávolításával érhető el. Ám mindez nem kockázatmentes. Lehetnek következményei, szövődményei.  Közben sérülhet a gerincvelő, az idegek, erek, nyak esetén a hangszalagok és a nyelőcső is

Egy bármilyen nagyságú bemetszés a szövetekben sérülést okoz, (gondoljunk itt nemcsak a bőrre, hanem az alatta lévő fasciára, izmokra, szalagokra, stb), melynek károsodása és gyógyulása szintén befolyásolja a beavatkozás sikerességét, mivel előfordulhat az, hogy mindezek hegesedéssel gyógyulnak.

Többfajta műtéti technika létezik, mely függ a gerincsérv elhelyezkedésétől, méretétől, tecnikai lehetőségektől.  A fejlődő orvostudománynak köszönhetően egyre kisebb bemetszésből képesek megoldani, ezáltal egyre gyorsabb a felépülés is.

A célzott gerincsérv gyógytorna ezután is elengedhetetlen.

31. A gerincsérveseknek a gyógytorna a leghatékonyabb lehetőség

Fontos megjegyezni, hogy a gerincsérvet tekintve mindenképpen a tünetek a mérvadóak a kezelésben. Ennek oka, hogy minden ember más. Az anatómiát tekintve is lehetnek kisebb eltérések, amik sérv esetében nem is olyan kicsik. Különbözhet a porckorongok érzőideg ellátottsága, a gerinccsatorna mérete és formája, valamint az idegeket rögzítő szalag milyensége is.

A gyógytornász (is) a tünetekből tájékozódik. Itt is, úgy, mint az orvosnál, állapotfelméréssel kezdődik az első alkalom.Egy mindenre kiterjedő alapos kikérdés szükséges, mert már az is sok információval szolgál a gerincsérvről és segíti a terápiát.

A teljesség igénye nélkül néhány példa:

 • Mikor kezdődött a gerincsérv,
 • hogyan kezdődött
 • hol jelentkezett először panasz,
 • a panasz milyen jellegű,
 • milyen erősségű,
 • mekkora kiterjedésben.
 • a panasz megjelenése óta változott-e és ha igen hogyan
 • volt-e/van-e lesugárzás, ha igen bizsereg vagy zsibbad, ég, egy csíkban, vagy egy sávban
 • van-e napszaki ingadozás, éjszakai fájdalom, ha felébred rá, talál-e olyan pozíciót melyben mérséklődnek a panaszok
 • mire csökken, mire erősödik a fájdalom, stb.

Mindezek segítik a kezelést, a kezelési technika kiválasztását.

Ezt követi a megtekintés, ahol szemügyre vesszük a testtartást, az izmok túlzott megfeszülését. Sok esetben a fájdalom csökkentése és az idegszál nyomásának tehermentesítése miatt a páciensek egy védekező testtartást vesznek fel.

Ezután az aktív mozgásterjedelem keretében az érintett gerincszakasz minden irányú mozgását vizsgáljuk meg. Előrehajlás, hátrahajlás, oldalra hajlás, forgatás, fordulás. Mindezek ennyire mennek, okoznak-e panaszokat. Megvizsgáljuk az izmok kötöttségét, feszességét, az izomerőt is.

Majd megkezdődik a kezelés. Több technika áll rendelkezésére egy gyógytornásznak. A gerincsérv kezelésében világ szinten a Mckenzie terápia a legeredményesebb, de ezt kiegészíti a testtartás korrekció, idegmobilizációs gyakorlatok, gyógytorna, későbbiekben funkcionális tréning.

A gerincsérv elhelyezkedésétől, az ideggyök/ gerincvelő nyomásától és a kialakult panaszok súlyosságától függ a kezelés hatékonysága és gyorsasága.

A legtöbb gerincsérv konzervatív kezeléssel gyógyul, csak 10 %-ban van szükség műtétekre, így türelemmel kell lennünk. A gyógytorna oki terápiát jelent. Tehát a célja a porckorong visszamozgatása, felszabadítva ezzel a nyomás alatt lévő idegi szöveteket. Otthoni gyakorlatokat kap minden páciens, amiket meghatározott időközönként el kell végeznie. A terápia mindig egy közös munkát jelent gyógytornász és páciens között.

32. Otthoni gerinctorna gyakorlatok: mire elég, kinek javasolt?

Az interneten rengeteg otthon végezhető tornasor található meg különböző formátumokban. Az írásos pdf anyagoktól kezdve a videófelvételes dvd-kig és youtube videókig, a 10 perces gyakorlatsortól kezdve a hosszabb időtartamúakig.

Kinek jó ez? Gerincsérv kezelésére alkalmas? Ha nincsen semmi problémánk, jó lehet.

Sokszor olvashatjuk reklámszövegekben az egyénre szabott kifejezést. Itt is ez kellene, hogy legyen a kulcs. Attól függően, hogy milyen munkát végzünk, milyen testtartási helyzetekben vagyunk a nap folyamán, milyen az izomzatunk, mit és mennyit mozgunk, különböző gyakorlatokra, nyújtásokra van szükségünk.

Csak egy rövid példát hozva: ha ülő munkát végzünk és a tartásunkra sem sikerül mindig odafigyelni, otthon pedig csináljuk a sok fekvőtámaszt, az a mellizmok megrövidülését, a hátizmok gyengülését fogja okozni, tovább rontva az ülésben lévő helytelen tartásunkat és későbbi fájdalmakat okozva.

Megtanulni minden lehetséges gyakorlat helyes kivitelezését csakis gyógytornász szakember által lehet. Ez alatt értjük az ágyéki gerinc élettani görbületének megtartását, a hasizmok bekapcsolását, a helyes légzést, az állbehúzást, a lapockák leengedését, stb. A gyógytornász folyamatosan korrigál, fokozatosan nehezít a gyakorlatsoron, így elérve a fejlődést és erősödést.

Gerincsérv esetén az internetről talált vagy bárhonnan szerzett otthoni torna akár még ronthat is az állapoton, ezzel súlyosbítva a tüneteket. A porckorongok a csigolyák között a gerinc hajlékonyságát biztosító mozgékony korongok. Mozgékonyak. Így ha tudnak jó irányba mozdulni, tudnak rossz irányba is. Ugyanez igaz egy kitüremkedett, sérvesedett porckorongra is.

Továbbá az sem mindegy melyik gerincmagasságban, melyik porckorong az érintett és az merrefelé sérvesedett. Még valakinek hatékony egy gyakorlat vagy tornasor, másnak ugyanez káros lehet. Legrosszabb esetben akár ki is szakíthatjuk a gerincsérvünket. Bízzuk inkább magunkat szakemberre.

33. Lehet-e gyógytornázni gerincsérv műtét után?

Gerincsérv műtét után is nagyon fontos szerepe van a gyógytornának. Ha nincs megfelelő mozgás ezt követően, különböző letapadások alakulhatnak ki. Letapadhat a hegszövet, súlyosabb esetben az ideggyök is, ami fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz.

Amit gerincsérv műtét után figyelembe kell venni és követni, az a szövetek gyógyulásának élettani folyamata. Az első nap még gyulladás van, így csak finom mozgásokkal lehet kezdeni. Ezt a kórházban lévő gyógytornásszal végzi minden páciens. Majd fokozatosan kell terhelni a testet, haladni a normális mozgások fele, mert így alakulnak ki megfelelően rugalmas szövetek.

Ehhez mindenféleképpen szükség van szakember segítéségére, mert sokszor a mozgásoktól, fájdalomtól való félelem korlátoz. Cél a funkciók helyreállítása, az izomzat visszaerősítése, illetve minden irányba szabaddá tenni a mozgásokat, beleértve az előrehajlást is, mert sokszor benne marad a páciensekben az attól való félelem.

Ez nem azt jelenti, hogy lehajolva, görnyedt derékkal és háttal emelhetünk fel bármit a későbbiekben, mert el kell sajátítani a gerinckímélő életmódot. Meg kell tanulni, hogyan üljünk, álljunk helyesen, hogyan keljünk ki az ágyból, vagy épp hogyan emeljünk jól, egyenes, derékkal. A sport, torna nagyon fontos ezután. Ha nem mozgunk, a sérv egy-másfél év múlva kiújulhat.

34. Gerincsérveseknek gyógytorna Budapesten

endelőnk a belvárosban, a Batthyány tértől 5 perc sétára található. Ha autóval érkezne hozzánk, parkolóhelyet könnyű találni. Sok derékfájós betegnek a lépcsőzés gondot jelenthet, de ne aggódjon, lift van a házban.

gerincserv-gyogytorna

Bejelentkezhet hozzánk online kérhet visszahívást vagy telefonálhat is. Ami Önnek kényelmesebb.

Fizethet nemcsak készpénzzel, hanem bankkártyával, Szép kártyával és Egészségpénztári kártyával is.

Az első alkalom állapotfelmérés, díja magasabb. A 2. alkalomtól akár 5 vagy 10 alkalmas bérletvásárlásra is van lehetőség.

Nincsenek rejtett költségek. Más rendelőkkel szemben nálunk a McKenzie terápia, mauálterápia és minden módszer, beleértve a kinesio tape használatát is, ha szükség van rá, beletartozik az alkalom díjába.

Szakmailag magasan képzett gyógytornász csapatunkat keresse bizalommal.

35. A gerincsérv gyógytorna várható eredménye

A gerincsérv betegség gyógyulásának kimenetele és gyorsasága függ a sérv kiboltosulásától és ezzel párhuzamosan az idegi képletek nyomásának mértékétől.

Ha van kisugárzás, a tünetek lassabban fognak múlni. Ám ha sikerül centralizálni, azaz a fájdalom a gerincnél összpontosul, az jó gyógyulási esélyt jelent.

Általában a zsibbadás szűnik meg legkésőbb.

Legtöbbször már 2-3 alkalom után javulást, a gerincsérv fájdalmak csökkenését tapasztalhatjuk. A teljes gyógyulás körülbelüli kimenetelét nehéz megmondani. Olykor pár alkalom elég a nagymértékű javuláshoz, de van, akinek több hónapnyi idő is szükséges a teljes felépüléshez.

Nem kell ezután életünk végéig gyógytornászhoz járni, de figyelni a gerincünk védelmére, a helyes testtartásra és kellőképp átmozgatni ízületeinket, megerősíteni törzsizmainkat, igen. A panaszok megszünte után mindezeket el kell sajátítani, hogy megelőzzük a későbbi gerincpanaszok kialakulását, vagy épp a sérv kiújulását.

36. Bejelentkezés gerincsérv gyógytornára

Rendelőnkben sok éves gyakorlattal és széles körű tapasztalattal rendelkező gyógytornászok dolgoznak. Több posztgraduális képzést elvégzett szakemberek, akik a gerincsérvének kezelésében mindig az épp szükséges legjobb módszert alkalmazva gyógyítják.

Bejelentkezhet hozzánk online és telefonon is. Ha bármi kérdése lenne, javasoljuk az utóbbi lehetőséget.

Ha van orvosi lelete gerincsérvéről, készült képalkotó vizsgálat, azt kérjük hozza magával. Ha szed fájdalomcsillapító készítményt, azt a kezelés napján, ha megoldható ne vegye be, vagy csökkentse a dózist. Ez azért szükséges, mert a terápiában mindig a tünetek és azok változása az iránymutató.

Akut szakaszban, a gerincsérv ’kialakulása’ utáni 5-7 napban, ha folyamatos, erős, éjszakai is fennálló és semmilyen pozícióban nem csillapodó fájdalma van, a gyulladáscsökkentés az elsődleges, és annak mérséklése után kezdhető csak meg a terápia, gyógytorna.

Pácienseink ezt írják a gerincsérv / porckorongsérv gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!