porckorongsérv

A porckorongsérv okai, tünetei és legbiztosabb kezelési módjai

A mozgásszegény és ülő életmódnak köszönhetően egyre növekszik a gerincsérv, vagy pontosabb nevén porckorongsérv előfordulása. Cikkünkből mindent megtudhat a porckorongsérv okairól, tüneteiről és mutatunk egy biztos kezelési módot is.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

 • A porckorongsérv kiváltó oka kezelésbe kerülhet.
 • Javulhat a testtartása.
 • Erősödhetnek a hátizmai.
 • Csökkenhet a fájdalom, gyengeség, érzészavar és a zsibbadás.
VH kérő form - cikkbe
First

Mi is az a porckorongsérv?

Gerincünket csigolyák alkotják, amiket szalagok és izmok tartanak össze. A csigolyák közötti porckorongok biztosítják a gerinc mozgékonyságát.
A csigolyatestek és porckorongok mögött lévő csatornában található a gerincvelő. A gerincvelőből kiinduló ideggyökökből idegszálak ágaznak szét, amik behálózzák egész testünket. Ők mozgatják izmainkat és ők felelősek a bőrünk érzékenységéért is.

A porckorongok feladata, hogy zselés töltőanyaguk révén fenntartsa a csigolyák közti távolságot és rugalmasságot, lengéscsillapítást biztosítson járás közben.

Az életkor előrehaladtával a porckorongok is elkezdenek kopni, veszítenek rugalmasságukból. Szakadások alakulnak ki a külső széleken ami idegvégződésekkel érintkezve fájdalmat okoz.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

Amikor a porckorong külső rétege teljesen átszakad és a belső folyadék benyomul a gerinccsatornába, azt az állapotot nevezzük gerincsérvnek / porckorongsérvnek.

A gerincsérv kialakulásának az öregedésen kívül oka lehet még a fokozott terhelés, helytelen testtartás is, például a sok ülés vagy monoton fizikai munka, esetleg egy gerincet ért trauma, baleset.

A gerincsérv vagy porckorongsérv kialakulása nem egyik pillanatról a másikra történik, ezért fontos odafigyelni gerincünk védelmére!

Milyen tünetek utalnak porckorongsérvre?

A tünetek jellege függ a sérv helyétől. Kialakulhat a derékban, nyakban, legritkább esetben a háti szakaszon.
A tünetek erőssége és jellege attól is függ, hogy mely környező szövetet, ideget irritál.

Kialakulhat érzészavar, reflex zavar, bizsergés, zsibbadás, izomgyengeség, súlyosabb esetben izombénulás is.

További tünetek lehetnek: derékfájás, fáradt derék érzete, nyakfájás, hátfájás, gyakori becsípődés.

porckorongsérv

Hogyan előzhető meg a porckorongsérv kialakulása?

A kor előrehaladtával sérülékenyebbé váló gerinc védelmének legbiztosabb módja az izomerősítés.

A gerinc körüli izmok megfelelő erősítésével megelőzhető, csökkenthető és meg is szüntethető a fájdalom.

Stabilizáló tornának is nevezzük ezt a fajta erősítési folyamatot, amit szakképzett gyógytornász egyénileg tud összeállítani számunkra.

Mindenellett a helyes testtartás elsajátítása is nagyon fontos a problémák megelőzése és kiújulásuk elkerülése végett.

Gyógytorna Budapesten

Gyógytornával megszabadulhat a hát-, derék-, csípő-, váll- vagy nyakfájdalmaitól! Foglaljon időpontot online- vagy személyes gyógytornára!
Hívjon: 06-30-50-50-50-3

Milyen tünetek utalnak porckorongsérvre?

Porckorong előboltosulás állapotában, mikor a meggyengült porckorong belső zselés anyaga kitüremkedik, ezáltal nyomva az idegvégződéseket a fájdalom a gerincnél és ahhoz közel jelentkezik, a környező területeken zsibbadást, érzékvesztést, izomgyengeséget okozva.
Főként a deréktájon szokott ez az állapot kialakulni, ebben az esetben a derékfájdalom a fő tünet. Nyaktájon is jeletkezhet a porckorong előboltosulás, mely esetben a nyakfájdalom és a lapockák fájdalma jellemző.

Ha ilyen tüneteket észlelünk, az a testünk egyértelmű jelzése arra, hogy változtassunk addigi életmódunkon.

Ha időben szakemberhez fordulunk, nagy eséllyel rövid idő alatt teljesen tünetmentessé válhatunk. Gyógytornász segítségével, helyes testtartás megtanulásával és a gerinc stabilzáló izmok erősítésével a porckorongban lévő nyomás csökkenthető.

Hogyan kezeljük a kialakult porckorongsérvet?

A porckorongsérv állapotára jellemző a mozgástartományok csökkenése. Deréknál általában a kiegyenesedés, hátrahajlás okoz problémát, míg a nyaki szakasz esetén a fej hátrahajtása.

Gerincsérv esetén önmagában a helyes testtartás és izomerősítés már nem oldja meg a problémát. McKenzie terápia szükséges, ennek során a porckorong visszatornáztatása a cél, mellyel a nyomás alatt lévő idegi képletek felszabadulnak, és a tünetek csökkennek, megszűnnek.

Gyógytornászaink akik porckorongsérvet kezelnek

Mi a teendő kiszakadt porckorongsérv esetén?

Kiszakadt porckorongsérvnek azt nevezzük, mikor a porckorong egy darabja leválik a korongról.
Ezt általában erős, szűnni nem akaró fájdalom kíséri, alsó vagy felső végtagban.

Amennyiben a korong darab teljesen leválik, az előbb-utóbb felszívódik és a fájdalom is megszűnik.
Ebben az esetben, hogy segítsük a felszívódást, a fájdalom- és gyulladás csökkentés mellett a mozgás, az izomerősítés is fontos.

Rosszabb esetben nem tud elválni a leszakadt kis darab a korongtól, ott marad a gerinccsatornában folyamatos panaszokat okozva, így legtöbbször a műtét lehetősége jön szóba.
A műtét elkerülésére is nagyon jó esélyeink vannak a McKenzie torna segítségével, mivel ez a célzott, személyre szabott terápia képes arra, hogy az elmozdult porckorongot visszamozdítsa a helyére, ezáltal felszabadítva a nyomás alatt lévő képleteket. Ez a visszamozdítás meghatározott irányú ismételt mozgásokkal, pozíciókkal történik.

A terápia során egy bizonyos egyénre szabott mozdulatot /testtartást kell a páciensnek végeznie. Általában ez 2-3 óránként jelent min. 10 db ismétlést.

Első alkalommal a terapeuta részletesen kikérdezi a pácienst a panaszok helyéről, intenzitásáról, jellegéről. Ezt egy nagyon alapos mozgásvizsgálat követi, végül egy speciális otthon végezhető mozdulatsor betanítása következik. A helyes testtartást és a tüneteket fokozó mozdulatok kerülését is elsajátítja a páciens.

A gyógyulás ideje függ a sérv kitüremkedésének helyétől és mértékétől, de a javulás már pár alkalom után érezhető.

 

Ezért válasszon minket!

 • Rendelőnkben személyes gyógytorna és otthoni videóhívásos gyógytorna is elérhető.
 • Állapotfelmérésünk és Online konzultációnk részletes, így megmondjuk, hogy miért vannak a fájdalmai
 • Megtanítjuk Önnek és felügyeljük a gyakorlatokat 
 • Rendelőnk frekventált helyen a Batthyány térnél található.
 • Fejenként átlagosan 13 év tapasztalatunk van
 • Porckorongsérvet is gyógyítunk McKenzie terápia segítségével.
 • Várakozás nélkül tudunk Önnek segíteni.
 • Több mint 1000 gyógyult esetünk van
 • Korrekt áron dolgozunk!

Porckorongsérve van? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincsérvének gyógyításában!  ↓