gerinccsatorna szűkület

A gerinccsatorna szűkület – Canalis spinalis stenosis gyógytornája

A gerinccsatorna szűkület jellemzően 50 éves kor fölött alakul ki, azonban vannak olyan rizikótényezők, amelyek megléte esetén akár a fiatalabb korosztályt is érintheti. Fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén minél hamarabb forduljon orvoshoz, aki a diagnózis felállítását követően a megfelelő terápiás eljárást javasolja Önnek. 

De mi is pontosan a gerinccsatorna szűkület? Mik lehetnek a kiváltó okok, és rizikófaktorok? Milyen módszerekkel segít egy tapasztalt gyógytornász, és kezelés hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat az alábbi összefoglalónkban, amelyben a gyógytorna állapotfelmérést is részletesen bemutatjuk Önnek.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi is pontosan a gerinccsatorna szűkület?

A gerinccsatorna szűkület (latinul canalis spinalis stenosis) a gerincoszlopban végigfutó csontos üreg térfogatának csökkenése, amelyet különböző, gerincet érintő folyamatok okozhatnak. A térfogatcsökkenés miatt a kilépő idegek nyomás alá kerülnek, amelyek különböző, idegi tüneteket válthatnak ki. Leginkább a nyaki és az ágyéki szakaszon alakulhat ki a canalis spinalis stenosis. 

Milyen okok vezethetnek a probléma kialakulásához?

A gerinccsatorna szűkület általában 50 éves kor felett jelentkezik, ritkán azonban fiatalabb korban is előfordulhat. Az alábbi gerincproblémák okozhatnak gerinccsatorna szűkületet:

 • porckorongsérv
 • csontkinövések (csőrképződés)
 • gerincet ért sérülések 
 • térfoglaló folyamatok (például: tumor, ciszta)
 • veleszületett gerincbetegségek
 • gerincferdülés

Egyéb okok és rizikótényezők:

 • túlsúly
 • ülőmunka/nehéz fizikai munka
 • helytelen testtartás
 • mozgásszegény életmód
 • izomfejlődési rendellenesség

Milyen tüneteket okozhat a gerinccsatorna szűkület?

Az alábbi tünetek utalhatnak gerinccsatorna szűkületre, amelyek lehetnek enyhék, vagy akár igen erősek is attól függően, hogy mekkora mértékű a térfogatcsökkenés:

 • fájdalom (nyak/hát/derék), amely terhelés hatására fokozódhat
 • végtagzsibbadás 
 • izomgyengeség (a végtagok mozgatása nehézkes lehet)
 • érzéskiesés
 • egyensúlyzavar
 • inkontinencia (súlyos esetben)

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, minél hamarabb forduljon szakemberhez!

Ezekkel a módszerekkel segít a gyógytornász gerinccsatorna szűkület esetén

A gerinccsatorna szűkület kezelésében az egyik legtermészetesebb terápiás módszer a gyógytorna, amely a mozgás által (tehát az egyik alapvető képességünkkel) gyógyítja a panaszt és az azt kiváltó okot

A gyógytornászok célja:

 • a fájdalom mielőbb csökkentése
 • a zsibbadás mérséklése
 • az izomerő növelése
 • az egyensúly fejlesztése
 • a kiváltó ok kezelése

A szakemberek által összeállított tornagyakorlatok lehetnek a gerinc melletti izmok erejének növelését célzó izomerősítő feladatok, vagy a befeszült és letapadt izmok oldását elősegítő nyújtó gyakorlatok. Annak eldöntése, hogy melyik izomcsoportra, melyik feladatot kell alkalmazni, minden esetben a gyógytornász kompetenciái közé tartozik, ezért fontos, hogy a diagnózist követően minél hamarabb keressen fel egy gerincspecialista terapeutát.

Gerincspecialista gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be online!

Az aktív feladatok (nyújtás és erősítés) mellett a szakemberek egyéb technikákat is alkalmazhatnak a gerinccsatorna szűkület komplex kezelése érdekében. Például idegmobilizációs gyakorlatokkal segítenek a nyomás alá került idegeket felszabadítani, ezáltal azok funkcióját visszanyerni. Ennek eredményeként a zsibbadás és a fájdalom csökkenhet, visszatérhet az érzékelés, és megkezdhető az izomerő fejlesztése.  

Manuálterápiával (kézzel kivitelezett, speciális fogásokból álló technika) hatékonyan feloldhatók a csigolyák között kialakult blokkok. A kezelés során, míg a gyógytornász aktívan, addig a páciens passzívan dolgozik. A módszer pozitív hatása, hogy helyreállítja a csigolyák közötti kisízületek statikáját, amely szintén a kilépő idegek feloldását eredményezi.

Fontos, hogy a tünetek enyhülésével és megszűnésével nem ér véget a gyógytorna, ugyanis az elért eredményt hosszútávon is fenn kell tartani. 

Ekkor kezdődik meg a funkcionális gyógytorna, amely erősíti a gerincstabilizáló izmokat, valamint támogatja, hogy a csigolyák a helyes pozícióba kerüljenek. A rendszeresen végzett funkcionális tréning hozzájárul, hogy terhelés hatására se jelentkezzen diszfunkció

A proprioceptív tréning hatékonyan fejleszti az egyensúlyt, ezáltal növelhető a stabilitás. A proprioceptív (helyzetérzékelő) gyakorlatok esetén a gyógytornász először stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a helyes testtartást és a megfelelő pozíciót is beállítja. Ezt követően instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség, így edzve például a core (mély), valamint a gerinc melletti stabilizáló izmokat.

Gyógytornával a gerinccsatorna szűkület hatékonyan kezelhető, ha a kezelések rendszeresek és a házi feladatokat is aktívan végzi a páciens, akkor az esetek 90%-ában általában nincs szükség műtétre.

A gerinccsatorna szűkület szövődményei gyógytorna hiányában

Ha gerinccsatorna szűkület esetén nem kap gyógytorna kezelést, a kezdetben tapasztalt enyhe tünetek erőssége fokozódhat és többek között a fájdalom is krónikussá válhat. 

A térfogatcsökkenés előrehaladtával, a háttérben álló ok kezelése nélkül, olyan komolyabb tüneteket is tapasztalhat, mint például vizelet- és/vagy széklettartási zavarokat, vagy bénulás

Az ilyen komoly tünetek már műtéti indikációnak számítanak, így nem kerülheti el a beavatkozást. Az operációt követő rehabilitációs időszakban is javasolni fognak Önnek gyógytornát, ugyanis csak ez a kezelési módszer támogatja a sikeres gyógyulást. 

Az is fontos, hogy önállóan, otthoni tornát soha ne végezzen, mert az akár állapotromláshoz is vezethet!

A gerinccsatorna szűkület gyógytornája egy professzionális, budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu Budán, a Batthyány térhez közeli, illetve Pesten, a Nyugati tér közelében megtalálható rendelőiben a gerinccsatorna szűkület gyógytornáját előtt egy 1 órás állapotfelmérést végzünk. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól. Olyan kérdésekre számíthat, mint például: hogyan és mikor kezdődtek a panaszok, milyen jellegű a fájdalom, van-e zsibbadás, tapasztalt-e izomerő csökkenést, stb. 

Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amellyel felmérjük többek között a testtartást, majd a fizikális vizsgálat során, speciális tesztekkel megvizsgáljuk a gerincoszlop aktuális állapotát, a megtekintés során tapasztalt eltéréseket, valamint elemezzük a teljes testet.  

Névtelen terv (43).png

Ez után egy személyre szabott terápiás terv kidolgozása következik, amelyet Önnel egyeztetve állítunk össze. 

A közösen kidolgozott terv alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett erősítő és nyújtó gyógytorna gyakorlatokból, idegmobilizációs feladatokból, manuálterápiából, később pedig proprioceptív tréningből és funkcionális gyógytornából áll.  Kiemelendő, hogy rendelőnkben ezek a kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van! Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első 2-3 alkalom után jelentős javulásokról számol be. Például: a gerinccsatorna szűkület okozta fájdalom és zsibbadás enyhül, erősödnek a végtagok (jobb fogóerő, terhelhetőbb lábak), és az egyensúlyukban is pozitív változásokat tapasztalnak.

Rendelőnkben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink akár már 2-3 napon belül tudják Önt fogadni, és a kezelések árát SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti! 

Gerinccsatorna szűkületet diagnosztizáltak Önnél? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az gerincpanaszok kezelésében!  ↓