nyaki idegbecsípődés

A nyaki idegbecsípődés okai, tünetei és kezelése gyógytornával

A nyaki idegbecsípődés igen gyakori probléma, ugyanis az ülőmunka miatt jelentős mértékben romlik a testtartásunk, illetve a folytonos telefon nézés okozta „text neck”/SMS nyak is könnyen blokkolhatja a kilépő idegeket.

De mik okozhatnak még nyaki idegbecsípődést? Honnan tudhatja, hogy Önnél is megtörtént a baj? Hogyan kezeli ezt a problémát egy gyógytornász szakember? Kezelés hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből, amelyben az első gyógytorna alkalmat is részletesen bemutatjuk!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A nyaki idegbecsípődés speciális gyógytorna technikái

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer a nyaki idegbecsípődés kezelésére. Alapvető képességünket, a mozgást kihasználva a rendszeres, és szakember által felügyelt gyógytorna hatékonyan kezeli a kiváltó okot.

A torna célja a nyaki idegbecsípődés tüneteinek csökkentése mellett az érintett ideg felszabadítása, a szövetek lazítása és az izmok erősítése. A gyógytornászok komplex terápiát alkalmaznak ezeknek a céloknak az eléréséhez.  

Idegmobilizációs technikával az idegi probléma ellen.

Idegmobilizációs technikával a gyógytornász speciális fogás- és mozgáskombinációkkal feloldja a nyomás alá került ideget. Eredményeként a blokkolt idegek felszabadulhatnak, az érzéskiesés és a zsibbadás elmúlhat, és nem utolsó sorban a fájdalom is csökkenhet.

A klasszikus gyógytorna feladatok is fontos szerepét képezik a kezeléseknek.

Kiegészítésként nyújtó gyakorlatokkal lazítják a nyaki szakasz feszes izmait, amely hozzájárulhat az azonnali fájdalomcsökkenéshez, valamint a mozgástartomány növekedéséhez.

Erősítő gyakorlatokkal az izomerő egyensúly helyreállítását célozzák meg. A többirányú kezelésnek köszönhetően a core (azaz a mély, tartó izmok) erősödnek, a gerinc melletti izmok stabilabbá válhatnak, ezáltal a csigolyákat megfelelő helyen és állásban tarthatják. 

Gyógytornával hatékonyan átmozgathatók a nyakizmok, amelyek fontos szerepe, hogy a nyakat a megfelelő pozícióban tartsák. A torna feladatoknak köszönhetően tehát a testtartása is javulhat. 

További kezelési módszerekre is szükség lehet a komplex kezelésért.

A gyógytornászok további kezelési módszereket is alkalmazhatnak annak érdekében, hogy teljes értékű kezelést kapjon a nyaki idegbecsípődésére. Az egyik ilyen kezelés lehet a manuálterápia, amely kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal állítja helyre a kisízületek szabad mozgását, ezáltal felszabadíthatja a blokkolt idegeket.

Gyógytornára van szüksége, és nem szeretne hetek, hónapokat várni? Tekintse meg szabad időpontjainkat, s foglalja le néhány kattintással az Önnek megfelelőt! Akár már 2-3 nap múlva jöhet is szakemberünkhöz!

Ezek lehetnek a nyaki idegbecsípődés szövődményei gyógytorna kezelés nélkül

Kezelés nélkül az idegbecsípődés komoly problémákat okozhat. A fájdalmakra jellemző, hogy minél tovább állnak fenn, annál érzékenyebb lesz az idegrendszer rá. Tehát, ha az idegbecsípődést okozó probléma megoldását hosszú ideig halogatjuk, akkor annak feloldásával is lehetséges, hogy a fájdalom krónikussá válik, vagy akár bizonyos mozgások kivitelezése is akadályozott lesz, és hamarabb lehet porckopás a nyaki szakasz kisízületeiben. A kopás további problémákat (pl.: csontkinövések) és akár egy újabb ideg becsípődést is okozhat.

Kezelés hiányában komolyabb tüneteket is tapasztalhat.

További probléma lehet, hogy a tartós idegnyomás miatt annak funkciója jelentős mértékben csökken, ezáltal reflexkiesés, izomgyengeség majd bénulás jöhet létre. Ezek terápiája hosszadalmas és nehéz folyamat, így érdemes idejében megkezdeni a nyaki idegbecsípődés kezelését. 

Így zajlik a nyaki idegbecsípődés első alkalom gyógytornája, az állapotfelmérés

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben a nyaki idegbecsípődés gyógytornája egy állapotfelméréssel kezdődik. Amíg egy orvosi vizsgálat átlagosan 9 perc, nálunk ez 1 órát vesz igénybe. Először is, részletes kikérdezéssel felvesszük az anamnézist, amelyben kitérünk az előzményekre: azaz, hogy mikor jelentkezett először a fájdalom vagy a zsibbadás, mihez tudja kötni, illetve a fájdalom jellegére, erősségét is alaposan körbejárjuk. 

Az állapotfelmérés tartalmaz egy megtekintést is, valamint egy speciális tesztekből álló fizikális vizsgálatot, amelynek lényege a nyaki szakasz izmainak és ízületeinek diagnosztikája gyógytornász szempontból.   

Az anamnézis eredményei alapján egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel az Ön számára, amelyet részletesen ismertetünk és átbeszélünk Önnel. 

A kezelések célja a fájdalom és a bizsergés csillapítása, valamint az érzékelés javítása és az izomerő növelése. Ezeket elérhetjük passzív technikákkal, amikor a terapeuta végez speciális fogásokat (pl.: manuálterápiás technikák), vagy aktív gyakorlatokkal, amely lényege, hogy a gyógytornász által diktált feladatokat kell elvégeznie. 

Névtelen terv (42).png

A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és ezeket otthonában, házi feladatként el kell végeznie. Gyógytorna esetén kiemelendő, hogy a terápia a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Empatikus gyógytornászaink minden kezelés alkalmával felülvizsgálják az eddigi eredményeket és az Ön aktuális állapotához mérten szabják meg a feladatokat.

Gyógytornával a nyaki idegbecsípődés hatékonyan kezelhető, az esetek legnagyobb százalékában a kiváltó ok megszűntethető. Általában 2-3 héten belül jelentős és látványos javulást eredményezhet a gyógytorna főként, ha a házi feladatokat rendszeresen elvégzi. Hétről-hétre érezni fogja, hogy a fájdalom és a zsibbadás enyhül, az érzéskiesés pedig fokozatosan megszűnik 

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. A Gyógytornászom.hu-nál SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a manuálterápiát és idegmobilizációs technikát is) egy áron van! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

Ezek a jelek utalhatnak nyaki idegbecsípődésre

Ebben az esetben idegi tünetekről beszélhetünk, ugyanis a becsípődés során a gerincből kilépő ideg kerül elnyomása alá. Az alábbi jelek esetén felmerülhet a nyaki idegbecsípődés gyanúja:

  • éles, égő fájdalom, amely bizonyos mozdulatokra fokozódik
  • a fájdalom lefelé sugárzik a karokba
  • zsibbadás (leggyakrabban a kézben/karban)
  • bizsergés
  • gyengülhet az érintett oldali végtag izomzata
  • érzéskiesés

A nyaki idegbecsípődés lehetséges okai

Idegbecsípődést jellemzően olyan folyamat válthat ki, amely során az ideget körülvevő szövetek túlfeszülnek, elmozdulnak vagy megduzzadnak, emiatt az ideg fokozott nyomás alá kerül. Akár olyan kisebb problémák is kiválthatják a becsípődést, mint az izmok sérüléséből adódó folyamatok: azok túlnyúlása, vagy éppen görcsösségük, duzzadásuk és gyulladásuk

A lágyszöveti problémák mellett, előfordulhat, hogy az ideget elnyomó szövet lehet csont, porc vagy ízület.  Előfordulhat, hogy a csigolyák sérülése, vagy azok elcsúszása miatt csípődik be az ideg. 

Akár olyan kóros folyamatok is szerepet játszhatnak az idegbecsípődés létrejöttében, mint a porckopás vagy a csontkinövések. Míg előbbi esetben a csigolyák között található porckorong ellapul, és a kocsonyás mag előboltosul (nyaki gerincsérv), addig utóbbi esetben a csigolyák végein, vagy a közöttük található kisízületeknél (főként porckopás esetén) Ca lerakódások, azaz kis csontkinövések képződnek. Ezek a képletek, ha az ideg kilépési pontján találhatóak, akkor azokat jelentős mértékben blokkolhatják..

Ritkán azonban, gerinccsatorna szűkület is blokkolhatja az idegeket. A folyamat lényege, hogy a csigolyák közepében futó csatorna, ahol az idegek futnak, valamilyen oknál fogba beszűkül. Mivel leggyakrabban a nyaki (valamint az ágyéki) szakasznál alakul ki, ezért ebben az esetben is előfordulhat nyaki idegbecsípődés.

Nyaki idegbecsípődése van? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az idegbecsípődés okozta panaszok kezelésében!