csípőízületi gyulladás

A csípőízületi gyulladás okai, tünetei és kezelése gyógytornával

A csípőízületi gyulladás nem csak az idősebb korosztályt érintheti. A probléma igen gyakran fordul elő a gyerekek, és fiatalok körében is. Éppen ezért, ha gyermeke csípőtájéki fájdalomra panaszkodik, ne bagatellizálja el a panaszát.

Ha szeretné tudni, hogy milyen kezelési eljárásokat alkalmaz egy szakképzett gyógytornász a gyulladás megszűntetésére, valamint kíváncsi rá, hogyan zajlik az első gyógytorna alkalom, akkor olvassa el alábbi cikkünket, amelyben kitértünk továbbá a várható szövődményekre abban az esetben, ha nem kéri szakember segítségét, valamint összeszedtük milyen okai és tünetei lehetnek a csípőízületi gyulladásnak.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna csípőízületi gyulladás esetén

A csípőízületi gyulladás elsődleges terápiája a pihentetés, valamint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, krémek alkalmazása. A gyulladás enyhülését követően minél hamarabb érdemes megkezdeni a mozgásterápiát a szövődmények megelőzése érdekében.

A gyógytorna természetesen úton kezeli a csípőízületi gyulladást, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely serkenti a test öngyógyító folyamatait. A gyógytornászok az alábbi módszereket alkalmazzák a tünetek enyhítésére, valamint a további problémák megelőzésére:

Nyújtó gyakorlatok: a gyógytorna során ezek segítségével lazítható a megfeszült izomzat. Az alapos és helyesen kivitelezett stretching technikának köszönhetően javulhat a szövetek vérellátása, normalizálódhat a csípőízület mozgásterjedelme, és a fájdalom is megszűnhet. A lazább szövetek terhelés hatására is kímélik a csípőízületet, ezáltal a porckopás, mint a gyulladás egyik lehetséges szövődménye is megakadályozható.

Erősítő feladatok: a csípőkörüli izmok edzésével tovább növelhető az ízület stabilitása, ezáltal csökkenthető az ízfelszínek közötti súrlódás. Az erősítő gyakorlatok serkentik a keringést, amely a csípőízületi gyulladás gyógyulását gyorsítja, és az ebből fakadó duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

Speciális kezelési eljárások: a klasszikus gyógytorna feladatokon túl egy tapasztalt és képzett gyógytornász számos modern technikát is bevethet az eredményes gyógyulás érdekében (pl.: kineziológiai tapaszolás, flossing, köpöly). Ahhoz, hogy a megfelelő módszert válassza ki a szakember, egy állapotfelmérést végez, amely során teljes képet kap az Ön problémájáról, ezáltal pedig személyre szabott módon választja ki a gyógyuláshoz szükséges terápiás eljárást.

Látható tehát, hogy a gyógytorna komplex módon segíti a csípőízületi gyulladás szövődménymentes gyógyulását. A rendszeres tornának a további, nem elhanyagolható pozitív hatása a közérzet javítása, és az öröm, hogy mozgással Ön is tehet az egészségéért.

Megfizethető áron keres csípőspecialista gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat, majd foglaljon időpontot online!

Ez várható, ha a csípőízületi gyulladás nincs kezelve gyógytornával

Kezelés nélkül a gyulladás elhúzódhat, és annak megszűnése után is egy állandó csípőtájéki fájdalom maradhat. Ha még ez után sem fordul gyógytornász szakemberhez a fájdalom miatt a szövetek folyamatos túlfeszülésben maradhatnak, ez pedig újabb panaszok kialakulásához vezethet a csípőben. A csípőízület kopása is szintén a merev izmok, szalagok miatt bekövetkezett megváltozott terhelés következménye. Ez a probléma később nagyobb eséllyel csak műtéti eljárással gyógyítható.

Mivel szöveteink egy összefüggő rendszert alkotnak, ezért minden-mindennel összefüggésben áll. Ha egy ponton bármilyen eltérés alakul ki, az más területekre is kihatással lehet. Például az egészséges ízületek is panaszossá válhatnak, ugyanis nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek, és máshol is jelentkezhet fájdalom, valamint izomerő csökkenés. Például az ellenoldalon, vagy az érintett oldal egyéb ízületeiben (térd, boka, derék). Több probléma kezelése azonban jelentős mértékben növelheti a gyógyulási időt.

Így zajlik rendelőnkben a csípő prolémák kezelése

Annak érdekében, hogy gyógytornászunk a megfelelő kezelési módszert alkalmazza a mielőbbi, eredményes gyógyulás érdekében, rendelőnkben első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk. Amíg egy ilyen alkalom egy szakorvosnál átlagosan 9 perc, addig ez nálunk 1 órát vesz igénybe! Az első találkozás során részletesen kikérdezzük Önt a panaszairól, és igyekszünk megtalálni a csípőízületi gyulladás kiváltó okát. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online.

Az anamnézis felvétele után következik a megtekintés és a fizikális vizsgálat, amely során a látottak alapján a gyógytornász speciális teszteket végez, hogy megvizsgálja a csípőízület mozgásait, valamint a környező izmok állapotát is felméri. Szakemberünk nem csak a panaszos területen, hanem a teljes testen is elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy megtalálja a csípőízületi gyulladás kiváltó okát. Mindezek alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet Önnel is ismertet. Ebből Ön is megtudhatja, hogy mi lehet a probléma forrása, milyen kezelésekre és hány alkalomra lesz szüksége a gyógyuláshoz.

Az állapotfelmérés végén az ismertetett kezeléseket is megkezdjük. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Egyes feladatok esetenként kellemetlen érzéssel járhatnak (például a feszes csípőízület kimozgatása), azonban nagyfokú fájdalom esetén terapeutája módosít a kezelő fogáson/gyakorlaton. Az izmok erősítésénél és nyújtásánál az Ön állapotát és fejlődését figyelembe véve fokozatosan kerülnek bevezetésre az újabb és magasabb szintű gyakorlatok. A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására, ugyanis a feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalom után jelentős mértékű javulásról számol be. Rendszeres gyógytornával pedig akár már 5 alkalom után a fájdalom megszűnésével, valamint a csípőízület mozgástartományának visszanyerésével újra egészséges és panaszmentes lehet a mozgás.

A Gyógytornászom.hu szakembereit Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőnkben minden kezelés egy áron van, amelyet SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Ezek az okok állhatnak a csípőízületi gyulladás hátterében

A gyulladás nem önálló betegség, általában porckopáshoz köthető. Az is gyakori, hogy valamilyen lázas állapotot követően, néhány nap, hét múlva jelenik meg. Tehát a csípőízületi gyulladás hátterében az alábbi okok állhatnak:

A csípőízületi gyulladás lehetséges tünetei

Ha az alábbi panaszokat tapasztalja és 2 napon belül, pihenésre sem szűnnek meg, mindenképpen forduljon orvoshoz, hogy kivizsgálja a csípőízületi gyulladását:

  • hirtelen, heves csípőízületi fájdalom
  • a fájdalom kisugározhat: térdébe, derekába, hátába
  • a panaszok miatt nem tud aludni, éjjel sokszor felébred
  • nincs kedve mozogni, csak egy helyben szeretne feküdni
  • a panaszok mozgásra erősödnek

Csípőízületi gyulladása van? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a gyulladásos panaszok kezelésében!↓