lábujj fájdalom

A lábujj fájdalom okai és kezelése gyógytornával

Lábujj fájdalom esetén ritkán gondolkodunk el azon, hogy mi is lehet a probléma forrása. A panasz hátterében azonban olyan okok is állhatnak, amelyek kezelés nélkül komoly funkcióbeli eltérésekhez is vezethetnek.

Ha szeretné tudni, milyen okok vezetnek a lábujjak fájdalmához, valamint, hogy hogyan ismerheti fel, ha Önnél is ez a probléma áll fenn, akkor mindenképpen olvassa el alábbi cikkünket. Kitérünk továbbá arra is, hogy a gyógytornának milyen pozitív hatásai lehetnek, illetve annak hiányában mi várható a későbbiekben, és egy gyógytorna állapotfelmérést is részletesen bemutatunk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek lehetnek a lábujj fájdalom okai és tünetei

A lábujj sérülése/törése

Kevés szó esik a lábujjak sérüléséről, viszont annál többször szokott megtörténni a baj. Azon túl, hogy testünk egyik leginkább terhelt területéről van szó, a bútorok sarkai, vagy a földön heverő szúrós tárgyak komoly veszélyt jelenthetnek.

A lábujj törés tünetei:

 • a lábujj deformálódhat,
 • mozgásterjedelme csökkenhet
 • ropogó hang (krepitáció) hallható
 • heves fájdalom
 • vérömleny
 • a lábujj duzzanata

Bütyök

A bütyök a nagylábujj ízületénél jelentkező csontos kitüremkedés. Ez a probléma leggyakrabban a nőket érinti, ugyanis a kényelmetlen és szoros magas sarkú cipő viselése igen komoly mértékben deformálhatja a lábujjakat.

A bütyök tünetei az alábbiak lehetnek:

 • folyamatos vagy időszakos nagylábujj fájdalom
 • a nagylábujj alapízületénél jelentkező, a másik láb irányába mutató dudor
 • duzzanat (ha begyullad az érintett ízület vagy a közeli nyáktömlő – bursitis)
 • bőrpír (szintén a gyulladás hatására jelentkezik)
 • az I. és II. lábujj közötti tyúkszem
 • a nagylábujj mozgáskorlátozottsága
 • járási nehezítettség

Kalapácsujj

A kalapácsujj a nagyujjat kivéve bármelyik lábujjon előfordulhat. A folyamat a feszítő és hajlító izmokat is érinti, amelyek között az izomegyensúly felbomlik. Leggyakrabban a második és a harmadik lábujjon alakul ki.

A kalapácsujj jellegzetes tünetei:

 • bőrkeményedések, vízhólyagok vagy tyúkszemek jelennek meg a talpon, lábujjakon
 • járási nehezítettség a deformitás miatt
 • mozgásbeszűkülések a lábfejen (főként a feszítés válik korlátozottá)
 • lábfejfájdalom

Rossz cipő

A fentebbi problémák esetén is láthattuk, hogy a magas sarkú cipő, illetve egy helytelen megválasztott lábbeli rendszeres viselése is növeli a lábujj fájdalom kialakulását. A megemelt sarok természetellenes tartásba kényszeríti a lábfejet és a talp izmait, amely deformitásokhoz vezethet. Mindezen túl a mindennapokban órákon át használt rossz cipő akár az Achilles inat is megrövidítheti, amely a vádli izomzatában is elváltozást, fájdalmat okozhat.

Lúdtalp

Lúdtalp esetén a hosszanti boltozat lesüllyed, ez is gyakran okoz a talpban fájdalmat. Évek, évtizedek alatt lábunk íves szerkezete, amelynek fontos funkciója a súly rugalmas csillapítása, lesüllyed. Ez a talp kiszélesedésével és ellaposodásával járó folyamat a hosszanti boltozat mellett, a lábujjpárnák feletti harántboltozat lesüllyedésével jár.

A látható boltozat süllyedésen túl, az alábbi jelek utalhatnak lúdtalpra:

 • Reggelente az első néhány lépés igen fájdalmas lehet, majd ezt követően fokozatos enyhülést érezhet.
 • Egy kiadós séta, vagy a talpat ért huzamosabb megterhelés fájdalmat vált ki a lábában.
 • Szúró, hasogató fájdalom a talpa belső oldalán.

Ízületi gyulladás

Ebben az esetben beszélhetünk csak egy-egy ízületet érintő gyulladásról, vagy, ha szimmetrikusan jelentkezik a végtagokon, és több területet is érint a folyamat, akkor a rheumatoid arthritiszről. A probléma lényege, hogy az ízületi tok belsején lévő hártya begyullad,amely az ízületben található folyadék felszaporodásához vezet, ettől duzzad be és fájdul meg a panaszos terület.

Tehát ízületi gyulladás esetén ezeket tapasztalhatja:

 • az ízület duzzadt
 • a panaszos terület piros
 • a gyulladás helye meleg
 • az ízület nem mozgatható (funkciókiesés)

A lábujj fájdalom kezelése gyógytornával

A lábujj fájdalom kezelése a kiváltó októl függ, amelyet legtöbbször konzervatív terápiával igen hatékonyan lehet kezelni. A gyógytorna nem csak a tüneteket enyhíti, hanem a fájdalom hátterében álló okot is kezelésbe veszi. Ez az egyik legtermészetesebb módszer, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van és alapvető képességünk.

A kezelések során a nyújtó és az erősítő gyakorlatok egyaránt fontos szerepet játszanak. Ezek együttes alkalmazásával helyreállítható a felborult izomerő egyensúly. A nyújtás lényeges a feszes izmok ellazításában, az erősítés pedig stabilizálja a lábujjak kisízületeit.

A komplex terápiának köszönhetően a mozgás helyesen tud végbemenni a járás során, ezáltal csökkentve a súrlódásokat a lábujjak, valamint az azokat alkotó szövetek közt. Ez nem csak a már kialakult gyulladásokra lesz jótékony hatással, hanem akár egy újabb probléma kialakulása is megelőzhető.

A gyógytorna keringés fokozó hatása javítja a sérült terület oxigén ellátását, a gyorsítja a regenerációt a lábujj sérülések után.

Lúdtalp esetén a szakemberek által összeállított talptornával olyan pozitív eredményeket érhet el, amellyel jelentős mértékben csökkenhet a panaszai.

Egy tapasztalt gyógytornásztól olyan életmód tanácsokat is kaphat, amelyekkel a megfelelő lábbelit választhatja ki magának, valamint megtanulhatja, mire kell figyelnie, hogy megőrizze lába egészségét.

Ha a lábujj fájdalom nincs kezelve gyógytornával

Gyógytorna kezelés hiányában a lábujj fájdalom állandósul, és az ebből eredő izomgörcsök statikai problémák kialakulásához vezethet. A fájdalom miatt jelentős mértékben megváltozik a terhelés, amely további területeken is okozhat panaszokat (például bokában, vádliban, térdben, csípőben).Minél hamarabb kerül sor gyógytorna kezelésre, annál könnyebb lesz a lábujj fájdalom pontos kiváltó okát kideríteni, és a gyógyulási idő is annál rövidebb lehet.

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön panaszát? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját egy kattintással és válassza ki, kihez szeretne jönni!

Így zajlik a láb gyógytornája

A Gyógytornászom.hu rendelőjében fontosnak tartjuk, hogy először is egy alapos állapotfelmérés során kiderítsük a lábujj fájdalom pontos okát, majd erre alapozva következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, mire erősödik, mire enyhül, illetve, hogy emlékszik-e kiváltó okra? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a láb mozgásai mellett a lábujjak áttapintására és azok passzív kimozgatására terjed ki. A speciális mozgástesztekkel, valamint az előzetes, részletes kikérdezéssel elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a fent is bemutatott nyújtó és erősítő gyakorlatokból, szükséges esetén talptornából és életmódtanácsadásból áll. Lábujj fájdalom esetén legfontosabb a láb izmainak nyújtása, amelyre speciális stretching technikát alkalmazunk. Emellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amikor is olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb lábujj fájdalom ne alakuljon ki.

Pácienseink már az első 2-3 alkalom után érzi a lábujj fájdalom jelentős mértékű enyhülését, és kezelésről-kezelésre a mindennapokat megkönnyítő javulásokról számolnak be.

Budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőinkben már néhány napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát. Továbbá nálunk minden típusú kezelés egy áron van, amelyet SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Állandó lábujj fájdalom gyötri? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a lábpanaszok kiváltó okának kezelésében!↓