flossing terápia

Flossing terápia – így zajlik egy budapesti gyógytorna rendelőben

A flossing terápia egy modern gyógytorna módszer, amelyet először sportolók rehabilitációjára fejlesztettek ki. Ma már számos probléma esetén alkalmazható ez a technika, többek között alagút szindrómák esetén, ízületi gyulladásoknál, sőt sérülést és műtétet követően is kiváló rehabilitációs módszernek bizonyult ez a speciális gumiszalaggal végzett kezelés.

Mi is pontosan a flossing és hogyan hat a szervezetre? Milyen esetekben alkalmazható, és mikor nem ajánlott? Milyen pozitív változásokat és eredményeket tapasztalhat? Hogyan zajlik egy flossing terápiás kezelés? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a flossing terápia lényege?

A flossing terápia egy olyan kompressziós módszer, amelyet egy speciális gumiszalaggal végeznek. Az érintett ízületre vagy izomcsoportra feltekert szalag célja, hogy helyreállítsa a mozgást és csökkentse a fájdalmat, teszi ezt azáltal, hogy a felhelyezés után meghatározott gyakorlatok végzése közben serkenti a szöveti regenerációt.

A flossing szalag latexből készül, valamint több méret-és színváltozata ismert. Ezáltal a test különböző területein, az ujjaktól a nagyobb ízületekig, széleskörűen alkalmazható.

A flossing terápia nem csak a rehabilitációban kiváló kiegészítő módszer, hanem akár a sérülések kialakulásának megelőzésében jelentős szerepet játszhat. Mivel ez egy is egy mechanikus módszer, és természetes úton, a mozgás által gyógyít, ezért remekül beilleszthető a bármely gyógytorna kezelésbe.klllll.

Olyan gyógytornászt keres, akivel már 2-3 napon belül el tudja kezdeni a terápiát? Tekintse meg szabad időpontjainkat, és jelentkezzen be az Önnek megfelelőre!

Mikor alkalmazható és mikor nem a flossing terápia?

A flossing terápia a legtöbb izom-és ízületi probléma esetén bevethető. Lássuk ezeket konkrétabban:

 • ízületi duzzanat, ödéma
 • végtagi izomfájdalmak
 • ízületi gyulladások
 • izomletapadások
 • alagút szindrómák
 • tenisz- és golfkönyök
 • befagyott váll
 • ficam, rándulás
 • részleges szalagszakadás
 • sportsérülés kialakulásának megelőzése
 • különböző ortopédiai műtéteket követően (pl.: térd, boka, váll)

A flossing terápia esetén is az általános ellenjavallatok ismertek:

 • trombózis
 • törés
 • véralvadási zavarok
 • várandóság
 • bőrsérülések
 • fertőzés
 • szívbetegség
 • kortikoszteroid kezelés
 • daganatos megbetegedés
 • latex allergia (a gumiszalag anyaga miatt)

Hogyan működik a flossing terápia?

A flossing terápiának négy fő folyamatát különböztetjük meg:

 1. Fájdalomcsillapítás: a gyógytornász a gumiszalagot szorosan tekeri fel, ezáltal a nyomásérzékelő receptorok ingerlésével blokkolják a fájdalomérzékelő receptorokat.
 2. Duzzanatcsökkentés: a felhelyezett floss kompresszió alatt tartja az alatta lévő szöveteket, ezáltal elősegíti a területen felgyülemlett folyadék távozását.
 3. Szivacshatás: szintén a kompressziónak, illetve annak megszűnésének (a szalag oldásával) köszönhető, hogy a káros anyagok kiürülését segíti elő ez a módszer azáltal, hogy hirtelen megindul a vér- és nyirokkeringés.
 4. Blokkoldás: a flossinggal végzett mozgás és a nagy kompresszió kölcsönhatása révén az érintett terület szövetei (fascia, kötőszövet, izom, csont) elmozdulása létrejön, ezáltal a letapadások, blokkok kifejezetten oldódnak.

Milyen pozitív változásokat eredményez a flossing terápia?

A flossing terápia fent is részletezett négy fő folyamatának köszönhetően ezeket a pozitív változásokat tapasztalhatja:

 • csökkenhet a fájdalom
 • növekedhet az érintett ízület mozgásterjedelme
 • az izomletapadások oldódhatnak
 • a blokkolt idegek felszabadulhatnak a nyomás alól
 • lazulhatnak a hegek
 • csökkenhet az érintett terület duzzanata
 • felgyorsulhat a gyógyulási idő

Hogyan zajlik a flossing terápia egy magán gyógytorna rendelőben?

A Gyógytornászom.hu budai, Vitéz utcai és pesti, Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőiben a flossing terápiával kiegészített gyógytorna kezelést minden esetben egy 1 órás, részletes állapotfelmérés előzi meg. Rendelőnkben lehetőséget kínálunk arra, hogy Ön válassza ki a terapeutáját. Ehhez nem kell mást tennie, mint ide kattintva elolvasni a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és már néhány gombnyomással bejelentkezhet az Önnek megfelelő szakemberhez.

Az Ön által választott gyógytornász először is részletesen kikérdezi Önt a panaszairól. Többek között az alábbi kérdésekre számíthat: mikor kezdődött a fájdalom, hogy alakult ki a duzzanat, emlékszik-e kiváltó oka? Illetve a flossing terápia kontraindikációt is az anamnézis felállítása alatt tárja fel a gyógytornász.

Az anamnézis felvételt a fizikális vizsgálat követi, amely legtöbbször a teljes testre kiterjed. A gyógytorna egyik alapelve, hogy testünkben minden-mindennel összefügg az izmok és a fasciák láncolata mentén, éppen ezért, ha bárhol probléma alakul ki, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Szakembereink ezt a szemléletmódot követve a teljes testet vizsgálják, és szükséges esetén speciális teszteket végeznek.

flossing

Az állapotfelmérés eredménye alapján a gyógytornász kialakít egy mozgásszervi diagnózist, amelyet egy egyéni, célzott terápiás terv felállítása követ. A tervet Önnel is egyezteti és ismerteti, így előre tudni fogja, hogy hány alkalomra lesz szükség és milyen ütemben fog haladni a kezelés.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük a kezelést is.

A gumiszalagot szorosan feltekerve, először manuális technikákkal nyújtásokat végzünk, majd ez után a területre specifikus gyógytorna feladatokat kap. Ezt a folyamatot többször megismételjük, egy flossing terápia azonban általában 30 percig szokott tartani. A kezelés során tapasztalhat fájdalmat, ennek azonban egy 10-es skálán nem szabad 7-esnél 8-ásnál erősebbnek lennie. Ha ilyet tapasztal, mindenképp jelezze a szakembernek, azonban empatikus terapeutáink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ügyelnek arra, hogy a terápia ne okozzon nagy fájdalmat.

Bár heti rendszerességgel szükséges a flossinggal kiegészített gyógytorna kezelés, jó hír azonban, hogy az esetek 90 százalékában már 4-5 alkalom is elég lehet az eredmény eléréséhez! A flossing terápiának köszönhetően hétről-hétre pozitív változásokat tapasztalhat: csökkenhet a fájdalom, a duzzanat és a panaszos terület is mozgékonyabbá válhat.

Tudta?

A Gyógytornászom.hu rendelőjében, nem csak flossing terápiát végzünk, hanem szükséges esetén egyéb terápiás eljárásokat is alkalmazunk. Vállalunk még fascia kezelést, manuálterápiát, funkcionális gyógytornát, szegmentális stabilizációt vagy stretchinget. Ezeknek az ára egységes, nem jár többletköltséggel, ha ilyen terápiára kerülne sor. Rendelőnkben SZÉP és Egészségségpénztári kártyával is fizethet.

Érdekli a flossing terápia? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legtapasztaltabbak a flossing terápia alkalmazásában! ↓