hegkezelés

Hegkezelés gyógytornász segítségével? Ezért olyan hatékony

Nem is gondolná, hogy milyen komoly problémákat okozhatnak a hegei. Különböző tüneteket produkálhat egy rosszul gyógyult seb, például: fájdalom, mozgásbeszűkülés vagy ödéma. A hegkezelés azonban támogatja a heg okozta összenövések feloldását, ezáltal megszünteti a kialakult panaszokat. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogyan segít a gyógytorna, milyen mellékhatásai lehetnek, ha nem vesz igénybe hegkezelést, valamint mindent kérdésére választ adtunk a hegekkel kapcsolatban.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Miért hatékony a gyógytornász által végzett hegkezelés?

A hegkezelést a gyógytornász komplex módon végzi, különböző kezelési technikákat alkalmazva. Éppen ezért az egyik leghatékonyabb kezelési módszer a hegesedési problémák gyógyításában.

A gyógytorna manuális és nem manuális technikákkal támogatja a hegesedéskor keletkezett letapadások feloldását. A manuális technikák közé tartozik a fascia technika vagy FDM terápia, amelynek lényege, hogy manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat az összetapadt kötőszövetekre, amely a szerteágazó hálózatának köszönhetően távolabbi területekre is hatással van. Ez enyhíti a fájdalmat és lazítja a szöveteket.

A nem manuális technikák közé tartozik a köpölyözés. A gyógytornászok erre külön tanfolyamot végeznek el, amelynek során elsajátíthatják a hatékony köpölyözési technikákat akár a hegeken is. Az alábbi képen is látható, harangok formájú eszközökkel vákuumot képeznek a bőrön, amellyel egyfajta masszázst végeznek az érintett területen. Ez nem csak lazítja a szöveteket, de az összetapadások feloldásában is segít.

köpöly

További nem manuális technika lehet a kineziológiai tapasz felhelyezése. A taping technika egy mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. Pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsítják a heggyógyulás folyamatát.

Természetesen, különböző nyújtó gyakorlatokat is diktál Önnek a gyógytornász, amelyeket a kezelések után, a rehabilitáció sikeressége érdekében végeznie kell. Ezek a feladatok meggátolják, hogy újabb letapadások jöjjenek létre, és csökkenthetik a gyógyulási időt.

Milyen szövődményei lehetnek gyógytorna kezelés hiányában?

Ha a hegesedési problémát nem kezeli egy szakképzett és tapasztalt gyógytornász, az esetek jelentős százalékában komoly mozgásbeszűkülést okozhat. Ha az összenövés szervet is érint, az ott komoly funkcióromlást eredményezhet. A legtöbb heg csak évek múlva gyógyul, azonban az összenövések maguktól soha nem múlnak el. Lehet, hogy Ön nem is tudja, de bármilyen panasza mögött ilyen hegesedési probléma is állhat.

Olyan tapasztalt gyógytornászt keres, aki professzionális hegkezelést végez? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Így zajlik a hegkezelés egy professzionális gyógytorna magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai, Vitéz utcai rendelőjében a hegkezelést minden esetben egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérés előzi meg. Ilyenkor az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, a sérülésről vagy a műtétről, majd megtekinti a heget. Ezek után kerül sor a fizikális vizsgálatra, amely során a terapeuta tapintja a heget, majd annak mobilitását vizsgálja (azaz, hogy mennyire mozdítható el). Az állapotfelmérés eredménye alapján kialakít egy egyéni, célzott terápiás tervet az összenövések feloldására.

Fontos megemlíteni, hogy a kezelés során tapasztalhat fájdalmat, ennek azonban egy 10-es skálán nem szabad 7-esnél 8-ásnál erősebbnek lennie. Ha ilyet tapasztal, mindenképp jelezze a szakembernek, azonban empatikus terapeutáink folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ügyelnek arra, hogy a hegkezelés ne okozzon nagy fájdalmat.

Már az első kezelések után érezni fogja, hogy a régóta fennálló fájdalma csökkeni kezd, és hétről-hétre elhagyhatja a fájdalomcsillapító szedését, valamint megtapasztalhatja a hegkezelés további, jótékony hatásait, például: könnyedebb mozgás, lazább szövetek.

Fontos, hogy a rendelőnkben, nem csak hegkezelést végzünk, hanem egyéb terápiás eljárásokat is alkalmazunk, ha szükséges. A hegkezelés mellett legtöbbször kineziológiai tapasz felhelyezését is javasolni szoktunk, amely a kezelések között is támogatja a heggyógyulást. Kezeléseink ára egységes, és rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet.

Mindent a hegekről

Bizonyára sok kérdése akadt a hegekkel kapcsolatban, mi most ezeket igyekeztünk összeszedni és megválaszolni.

Mi az a heg?

Műtéti vágás vagy valamilyen sérülés helyén heg keletkezik, amely egy kollagéndús kötőszövet és az elpusztult szövetek pótlására keletkezik a behatás helyén, ha a szövet már nem képes újból összeforrni.

Miért és hogyan tapadhat le a hegem?

Mivel a képződött kollagén kötőszövet nem ad olyan fokú stabilitást, mint az eredeti szövet, ezért megpróbál lefelé „kapaszkodni”. Ezekkel az összenövésekkel/letapadásokkal igyekszik stabilabb felületet biztosítani.

Vannak a hegeknek típusai?

Igen, a hegeknek több féle típusát különböztetjük meg, pontosan ötöt. Az alábbiakban kifejtjük ezeket:

 1. Keloidos heg: sárgás színű, megvastagodott, a bőr felszínéből kiemelkedő, az eredeti sebet túlnövő heg, amely fájdalmat és viszketést okoz. Általában nem gyógyul spontán.
 2. Hipertrófiás heg: a bőr felszínéből kiemelkedő, vöröses színű, viszkető heg, amely nem lesz nagyobb, mint az eredeti seb. Körülbelül 3 év alatt elhalványodhat és elvékonyodhat.
 3. Atrófiás heg: a kevés kollagén miatt a sérülés helyén bemélyedés található. Ilyen heg található a BCG oltás helyén.
 4. Kontraktúrás heg: a gyógyulási folyamat tölcsérszerű bemélyedéssel jár. Rendkívül feszes, emiatt korlátozhatja a mozgást és komoly fájdalmat okozhat.
 5. Közönséges heg: szépen gyógyult, puha tapintatú, lapos, fájdalommentes heg.

A hegesedés nem csak a bőr felületét érintheti. Létrejöhet izomban, inakban és ízületi tokokban is, ha azok is sérültek vagy műtét során átvágták őket.

Mitől függ az, hogy milyen lesz a hegem?

A hegesedést az alábbiak befolyásolhatják:

 • a seb mérete és terjedelme
 • a heg elhelyezkedése
 • mozgás
 • életkor
 • hegképződési hajlam
 • genetika

Milyen problémákat okozhat a hegem?

A komoly fájdalom mellett számos más tünetet tud okozni egy kezeletlen heg. Mivel az összenövések különböző szövetek között (kötőszövet, izomszövet) jönnek létre, így ez könnyen mozgásbeszűküléshez vezethet az érintett területen. Ezzel egyenesen arányosan az összetapadt szövetek között csökken a keringés, amely folyadék felgyülemléssel jár (ödéma). Abban az esetben, ha az összenövés szervet is érinti, az funkcióbeli eltérést is eredményezhet. A hegkezelés azonban mindezeket megoldhatja!

Szeretné kezeltetni hegét? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön hegének gyógyításában!  ↓