A térd torna alapjai

A térd torna alapjai

A térd az egyik olyan ízületünk, amelynek rendkívüli a teherbírása. Azonban gyakran előfordul, hogy nagyon komoly panaszok jelentkeznek ezen a területen. Egy erős térdfájás, amely megakadályozza Önt a megszokott sporttevékenységében, vagy akár a hétköznapjait is megkeseríti, komoly hátráltató tényező lehet. Cikkükben összeszedtük a térd gyógytorna alapjait és jótékony hatásait, a gyógytorna hiányának hátrányait, valamint általánosságban is beszélünk a térdízületről és a panaszt kiváltó okokról.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A térd gyógytorna alapjai

A térd speciális tornáztatása segít csökkenteni a fájdalmat, visszanyerni a térd terhelhetőségét.

Az ízület átmozgatása az adott problémától függően lehet tehermentesített helyzetben, zárt -, vagy nyílt- láncban. Az ízület bemozgatása mellett a térdet körülvevő lágyrészek kezelése is fontos állomása a tornának, hiszen az inak, izompólyák állapot befolyásolja a térd mozgástartományát és terhelhetőségét.

A gyógytorna célja a térd-és a csípő körüli izmok nyújtása és erősítése, a térd és az egész alsó végtag funkcionális helyreállítása, amihez feltétlen szükséges a törzsizmok erősítése is, így a gyógytornát egész komplexen építik fel szakembereink.

A gyógytornát követően illetve a gyógytorna mellett is lehetséges a mozgáshoz, illetve sporttevékenységekhez való fokozatos visszatérés. Ennek az ütemezését, a fokozatok betartását szakembereink tudják az adott  személy problémájának megfelelően meghatározni.

A térdfájdalom megszűnésével a spinning és a bicikli is jó megoldás lehet a térdízület izmainak rendszeres karbantartására, ugyanis a körkörös mozgás serkenti az ízületen belüli folyadék termelődését ez pedig hatványozottan segíti a térdízület egészséges működésének fenntartását.

Ám fontos kihangsúlyozni, hogy az általános tanácsok nem minden esetben érvényesek, (például a térd bizonyos deformitásainál az ellenállással szembeni biciklizés is ártalmas lehet). Így a legcélszerűbb egy gyógytornásszal való konzultáció után kiválasztanunk a térdünknek jótékony, megfelelő sporttevékenységet.

Térdspecialista gyógytornászt keres, megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat, és kérjen tőlünk visszahívást!

Gyógytorna nélkül a térd panaszai erősödhetnek

Gyógytorna nélkül a térd panaszok nem csak erősödhetnek (például csökken a térdízület mozgástartománya, krónikussá válik a fájdalom), hanem más területeken is kialakulhatnak problémák. Például a fájdalom miatt kíméli az érintett végtagját, emiatt az ellenoldalt nagyobb terhelés éri. Ezzel magyarázható az, hogy az eddig egészséges végtag is panaszossá válik. A gyógyulási fázis így sokkal több időt vesz igénybe.

De nem csak az ellenoldali térdben alakulhat ki újabb probléma. További szövődmény lehet, hogy távolabbi területeken, például a csípőben, bokában, derékban is fájdalom vagy akár diszfunkció jelentkezik. A helytelen terhelés miatt a többi ízület sem működik megfelelően, és mivel izmaink rendkívül összefüggő láncot alkotnak, egy apróbb eltérés bárhol okozhat egy újabb panaszt.

Lényeges tehát, hogy a gyógytorna segítségével komplexen legyen kezelve a térdpanasza, hogy megelőzzük az újabb problémák kialakulását.

Így zajlik a térd gyógytornája

Rendelőnkben a térd gyógytornát egy mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelmérés előzi meg, amiben segítenek a korábbi orvosi beavatkozásokról, képalkotó eljárásokról készült leletek. Az állapotfelmérés után egy fizikális vizsgálat során a gyógytornász speciális teszteket végez el, hogy meggyőződjön a problémája eredetéről, és fel tudja állítani a személyre szabott terápiás tervet.

Csak az ok kiderítése után kezdődhet meg a térdpanaszára a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így kezelhető hatékonyan a kialakult probléma. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Online is kérhet itt időpontot a gyogytornaszom.hu szakrendelésére, hogy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok vizsgálhassák meg a térdfájdalmát! A fájdalom komolyabb problémára hívhatja fel a figyelmet, ezért mindenképpen fontos, hogy hozzáértő szakemberek vizsgálják ki a lehetséges szervi okokat. Gyógytornászaink bemutatkozóját ide kattintva olvashatja el.

Szakembereink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a hétköznapokban újra könnyebb lesz a mozgás, bátran és fájdalom nélkül sétálhat, valamint hamar visszatérhet a megszokott sport tevékenységéhez.

Térdfájdalom leküzdése gyógytornászainkkal

A térdízületről néhány szóban

A térd egy rendkívül összetett, teherviselő ízület, amelynek szerepe nem csak a térd hajlítása- nyújtása, hanem meghatározza a felette lévő csípő ízület és az egész gerinc, valamint az alatta lévő boka ízület és talp terhelését, működését.

A térdízület magába foglalja a comb és a sípcsont közötti ízületet, valamint itt képez külön ízületet a térdkalács üvegporc felülete és a combcsont elülső-alsó felszíne is.

A térdízület ízületi állományának óvásában valamint a térdfájdalmak hatékony csökkentésében és térdet ért sérülések utáni rehabilitációban nagy szerepet játszhat az oki kezelést végző gyógytorna, vagyis a térd rendszeres ám kíméletes tornája.

A térd panaszokat enyhítheti a mozgásszervi rehabilitáció mellett a fogyás – felépített, átgondolt diétával, aminek kialakításában dietetikus szakember segítségét érdemes bevonni. A térd ízület érzékenyen reagál ugyanis a testsúlyban bekövetkező változásokra.

A térdfájdalom lehetséges háttere

A térdfájdalom hátterében leggyakrabban az alábbi problémák állnak:

  • porckopás (osteoarthritis),
  • oldal szalagsérülés, keresztszalag sérülés,
  • porcsérülés, porcleválás (meniszkusz sérülés, gyulladás),
  • ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis),
  • nyáktömlő gyulladás (bursitis),
  • íngyulladás (tendinitis).

A térdfájdalom kezelése

A gyogytornaszom.hu gyógytornász szakemberei által vezetett, hatékony térd gyógytorna kezelés kiegészítő része lehet a panaszos ízület pihentetése, terhelésének csökkentése, kímélése, fáslizása, jegelése valamint fájdalomcsillapító krémek alkalmazása az érintett területen, esetenként a duzzanat okozta folyadék leszívása orvosi megítélés szerint.

Térdpanasza van? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdpanaszának gyógyításában!  ↓